UBS планира съкращения на 10 хил. служители

През следващата седмица най-голямата банка в Швейцария ще обяви и промени в бизнес-структурата си, пише FT

Промените в UBS са ръководени от 52-годишният главен изпълнителен директор на банката Серджо Ермоти, който зае поста само преди 13 месеца.
Промените в UBS са ръководени от 52-годишният главен изпълнителен директор на банката Серджо Ермоти, който зае поста само преди 13 месеца.    ©  Arnd Wiegmann
Промените в UBS са ръководени от 52-годишният главен изпълнителен директор на банката Серджо Ермоти, който зае поста само преди 13 месеца.
Промените в UBS са ръководени от 52-годишният главен изпълнителен директор на банката Серджо Ермоти, който зае поста само преди 13 месеца.    ©  Arnd Wiegmann

UBS, най-голямата банка в Швейцария по размер на активите, ще пристъпи към преструктуриране на бизнеса си, като обособи част от дейностите си в самостоятелно поделение. Това ще доведе до съкращения на 10 хил. работни места или около 16% от служителите в глобален мащаб, съобщава Financial Times като се позовава на свои източници.

Според изданието плановете на UBS ще бъдат официално представени във вторник, 30 октомври, когато компанията ще обяви и финансовите си резултати за третото тримесечие. Промяната е част от опитите на финансовата институция да се справи със свитите си приходи и нарастващите капиталови изисквания.

Преди дни информация за планираните съкращения в UBS се появи и в швейцарския вестник Der Sonntag, но изданието съобщаваше за закриване на два пъти по-малко места – около 5 хил.

Преструктурирането

UBS ще отдели голяма част от бизнеса си с ценни книжа с фиксиран доход, в отделно звено, извън основната й дейност, съобщава FT. В рамките на инвестиционната банка ще останат дейностите свързани с с дялови инвестиции, фиксирани приходи, валутна търговия и консултантска дейност.

Новото, неосновно, поделение в банката ще се ръководи от Карстен Кенгетер, който в момента е ко-ръководител на инвестиционната банка заедно с Андреа Орсел. Последният се присъедини към финансовата институция през тази година, като дойде от Bank of America. След промените той ще остане единственият ръководител на оставащата, основна част от бизнеса.

Съкращенията

Промените ще доведат до намаляване на рисковите активи на институцията със 107 млрд. долара, но ще предизвикат и съкращения на стотици служители през следващите няколко години.

Това ще бъде едно от най-големите съкращения, предприето от банкова институция от началото на финансовата криза, коментира Reuters. Те ще обхванат структурите на банката по цял свят, като се очаква най-засегнати да бъдат служителите от търговската част и инвестиционното банкиране. През миналата година UBS обяви, че ще съкрати 5% от служителите си или около 3500 души, като тази програма все още е в процес на изпълнение.

Промените са ръководени от 52-годишният главен изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти, който зае поста само преди 13 месеца. Под неговото ръководство банката започна да се оттегля от по-рисковите и капиталово интензивни дейности, за да може да отговори на строгите капиталови изисквания. Оттам заявяват, че ще посветят повечето от ресурсите си на дейности свързани с мениджмънт на активи и частно банкиране.

Още от Капитал