Малко, но все пак красиво
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Малко, но все пак красиво

Като цяло през 2012 г. вложенията на ЕБВР в страната ще са в рамките на очакваните 200-225 млн. евро, посочи Даниел Берг, директор на ЕВБР за България (в дясно).

Малко, но все пак красиво

Пазарът на сливания и придобивания вирее в трудни времена, но инвеститори все пак не липсват

Татяна Пунчева-Василева
4043 прочитания

Като цяло през 2012 г. вложенията на ЕБВР в страната ще са в рамките на очакваните 200-225 млн. евро, посочи Даниел Берг, директор на ЕВБР за България (в дясно).

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


"И малкото може да е красиво (Small can be beautiful). С тези думи управляващият директор на Raiffeisen Centro Bank Волфганг Пучек се опита да разведри леко минорното настроение в залата по време на Седмата годишна конференция за сливания, придобивания и дялови инвестиции "Сделките и инвеститорите 2012", организирана от "Капитал" в партньорство с Entrea Capital, Raiffeisen International, Schoеnherr, KPMG и "Булброкърс". По думите на Путчек кризата наистина е променила инвеститорската вселена за региона, но това не означава, че една малка страна като България не може да ги привлича. "В крайна сметка и Австрия е едва 7.5 млн. души", каза той и допълни, че въпросът е в това как България се представя.

Да изпъкнеш въпреки размера

Според Пучек в момента целият регион има шанс да привлече инвеститори, които вече са имали досег с Централна и Източна Европа. Затова и е нормално тенденцията отпреди кризата да се преобърне - вместо стратегически инвеститори от Запад повечето  идват от Изток, Русия, както и местни играчи. По думите му и в момента във Виена идват запитвания за инвестиции в България, но те вече не искат просто икономически растеж. Фокусът им е много повече върху възможности за запълване на евентуална дупка в съществуващата им корпоративна верига.

Затова според него в момента както България, така и регионът имат шанс да привлекат точно такива инвеститори, които да предложат подобно "запълване" на пропуските по веригата. В тази връзка той даде няколко примера за сектори, които биха имали потенциал да привлекат интерес - транспорт и логистика, но по-скоро морски. За целта обаче трябва да има добре работещи пристанища. Земеделието, туризмът, технологичният бизнес и всеки потребителски бизнес, който генерира стабилен паричен поток, също са потенциални сектори, към които има интерес. По думите му и ВЕИ секторът доскоро беше с голям потенциал, но само доскоро заради новата такса за присъединяване, въведена наскоро от българския енергиен регулатор, която изправи целия ВЕИ сектор в България на нокти. Все пак Пучек посочи, че несигурност в регулациите в сектора има не само в България, но и в цяла Европа.

Ситуацията на пазара

Валери Петров, партньор в Bancroft, определи 2012 като трудна година за финансовите инвестиции в региона като цяло. "Броят на сделките значително намаля, и то не само в сравнение с годините преди кризата, а дори и спрямо 2009 и 2010 г. Те са по-малко  и като брой, и като стойност", каза той. Според него причината не е само в продължаващата несигурност, а в необходимостта фондовете за дялови инвестиции да бъдат по-креативни и по-селективни. Всъщност той очаква в бъдеще дяловите инвеститори да са значително по-фокусирани в даден сектор или индустрия.

"Договарянето на сделката вече отнема повече време. Има много проекти, но качеството им не отговаря на очакванията на инвеститорите", подчерта още Петров. Освен това липсва финансиране за сделките, тъй като колкото и иновативни да са инвеститорите, банките предпочитат по-прости сделки с повече капиталови инвестиции. Според Гергана Мантаркова, управляващ партньор в KPMG България, на пазара на сливания и придобивания има съществени промени, едната от които е значителният спад в броя на сделките, и то най-вече в броя на по-малките - до 10 млн. евро.  "Тенденцията в световен мащаб е, че дори и да успеят да заздравят балансите си, повечето компании остават предпазливи и предпочитат да не инвестират", допълни тя.

Освен това според Мантаркова осезаемо нарастват и броят на заинтересуваните страни в сделките, като достигат поне три, а често и над пет. "Присъствието сред тях на финансираща институция вече е норма. В резултат зачестяват и все по-иновативните схеми за структуриране на сделките със засилено присъствие на дълговия компонент", каза Мантаркова. "Сложността при сделките далеч не се отнася само за големите транзакции", подчерта още тя. "Нашият екип например съдейства в относително малка сделка за около 3 млн. евро, при която присъстват четири нива на структура на капитала. Това наложи допълнително финансово моделиране с цел определяне на цената на сделката и стратегия за изход от инвестицията", каза тя.

Преглед на обявените през 2012 г. сделки показва, че броят им е по-скромен дори спрямо 2011 г. Същото се отнася и за размера им, като водещ фактор те да се случат с малки изключения е бил преструктуриране на задължения. Такава реално е най-голямата на пазара тази година и тя е преструктурирането на дълговете на групата на БТК. Сделката предстои да се финализира и дотогава управляващият директор на поделението на VTB Capital в София  Милен Велчев не пожела да коментира структурата й.  Той само посочи, че за него това е най-сложната сделка в цялата му кариера до момента. VTB Capital и Корпоративна търговска банка ще придобият 70% от телекома, а останалите 20% ще останат за част от кредиторите му, които преобразуват дълг в акции.

Извън историите с преструктуриране обаче за момента според Юлиян Гиков, директор в консултантската компания Raiffeisen Investment в България, пазарът на сливания и придобивания се движи по-скоро от изхода на големи чужди инвеститори. На тяхно място идват все по-активни местни играчи, посочи и Димитър Костадинов, управляващ партньор в Entrea Capital.

Стожер в трудни времена

Все по-често срещана страна дори и по тези сделки обаче е финансова институция в лицето на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). С широката си гама от инструменти - както капиталови, така и дългови, и в моменти на криза изпъква като стожер за развитие във времена на несигурност. Също така се явява както от страна на продавача като в случая с CallPoint New Europe и изхода на E.ON, така и от страна на купувача като в сделката за "Приста ойл груп". "В "Приста ойл" дори споделяме риска в компанията и на ниво дълг, и на ниво капитал", посочи Даниел Берг, директор на ЕБВР за България, визирайки участието на банката в сделката както директно чрез дългов инструмент, така и индиректно чрез инвестицията си във фонда на ADM Capital, който влезе в компанията.

Като цяло през 2012 г. вложенията на ЕБВР в страната ще са в рамките на очакваните 200-225 млн. евро, посочи още Берг. Той допълни, че реално банката е спомогнала за финансирането на 23 фонда за страната с около 60 инвестиции за почти половин милиард евро. Реално банката е най-големият инвеститор във фондове за дялов капитал в региона на Централна и Източна Европа, допълни Берг.

От "искам те" до "искам да изляза"

Дългове, проблеми, фалити, преструктуриране. Тези думи вече сигурно се мразят от всички предприемачи, както и техните консултанти и кредитори, заради много все по-трудното приключване на сделки.  Но не всичко е въпрос на дългове и проблеми и няколко сделки тази година го доказаха. Става въпрос за изключенията като продажбата на дялове от "М&БМ" и "Приста ойл".

"Ние сме класическият пример на компанията, заварена от кризата в момент на съществени промени в стратегията на компанията", разказа по време на конференцията Христо Савчев, член на ръководството на "Приста ойл". По думите му точно когато фирмата е имала нужда от проектно финансиране, за да разшири значително регионалното си присъствие, е трябвало да реши какво да прави и с акционерния заем от миноритарния си съсобственик, който в същото време е търсил начин да излезе от вложението си. Препятствията пред компанията изникват едно след друго и докато преговаря за финансиране, започва да търси и нов инвеститор, което по думите на Савчев е означавало доста промени в бизнес плана на дружеството. В крайна сметка обаче, явно новите инвеститори в лицето на ЕБВР и ADM Capital са повярвали на плана, след като са успели комплексно да отговорят на нуждите на групата за растеж и рефинансиране.

"М&БМ пък е различна сделка от всички останали. Тя е като брак по любов", посочи Юлиян Гиков от Raiffeisen Investments, консултант по транзакцията. В случая в търсене на инвестиции в региона Австрийските пощи се спират на М&БМ. "Инициатор на сделката с предложение за придобиване на 100% от компанията бяха самите австрийски пощи", посочи и Павел Петров, основател на българската частна компания за пощенски услуги М&БМ. В крайна сметка обаче благодарение и на професионалния съвет на консултантите по сделката по-доброто решение беше основателите и мениджмънтът да си останем с миноритарен дял, обясни Петров. Още повече, че сантименталният въпрос за нас винаги ще остане, допълни той.

"И малкото може да е красиво (Small can be beautiful). С тези думи управляващият директор на Raiffeisen Centro Bank Волфганг Пучек се опита да разведри леко минорното настроение в залата по време на Седмата годишна конференция за сливания, придобивания и дялови инвестиции "Сделките и инвеститорите 2012", организирана от "Капитал" в партньорство с Entrea Capital, Raiffeisen International, Schoеnherr, KPMG и "Булброкърс". По думите на Путчек кризата наистина е променила инвеститорската вселена за региона, но това не означава, че една малка страна като България не може да ги привлича. "В крайна сметка и Австрия е едва 7.5 млн. души", каза той и допълни, че въпросът е в това как България се представя.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK