Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Малка ВЕЦ "Лакатник" е първото съоръжение от каскадата "Среден Искър", което беше изградено през 2008 г.

Опасните ВЕЦ?

Природозащитната организация WWF заведе жалба срещу решението на екоминистерството да пусне изграждането на четири нови централи

16336 прочитания

Малка ВЕЦ "Лакатник" е първото съоръжение от каскадата "Среден Искър", което беше изградено през 2008 г.

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


Международната природозащитна организация WWF е внесла жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на екологичното министерство, което дава положителна оценка за изграждането на четири нови ВЕЦ-а на река Искър. Става въпрос за водноелектрически централи част от каскада "Среден Искър", състояща се общо от 9 съоръжения. До момента три от тях вече са в експлоатация, а две се изграждат. Едната от тях трябва да бъде завършена през декември тази година, а другата - през юни догодина. Изграждането на останалите четири, срещу които WWF завежда жалба, пък трябва да започне през юли 2013 г. Това са малка ВЕЦ - "Бов-юг", "Бов-север", "Левище" и "Габровница", които са с обща инсталирана мощност от 10.5 мегавата.

Разнообразие от мотиви

Според природозащитната организация реализацията на четирите централи е в противоречие с действащото законодателство у нас, което налага строги ограничения при изграждането на нови мощности, които попадат в зони на "Натура 2000". "Въпреки изричните законови ограничения и ясната забрана в плановете за управление на речните басейни строителството на електроцентрали и до днес се допуска от администрацията без правно основание. На практика това значи, че регионалните инспекции по околна среда и води често дават зелена светлина на проекти за ВЕЦ с нелогични мотиви, като например т.нар. заварено положение, което легализира недопустими от икономическа и екологична гледна точка обекти.

Пред "Капитал Daily" управителят на ВЕЦ "Своге", която изгражда каскада "Среден Искър", Пламен Дилков обаче обясни, че оценката за съвместимост се прави от 6 месеца и е имало обявена процедура за обществено обсъждане. "Ако WWF са имали забележки, защо не са ги поставили пред експертите още тогава", попита той. Освен това по думите му четирите централи не попадат нито в зона на "Натура 2000", нито в забранените зони за изграждане на ВЕЦ. "Ние не можем да бъдем обвинени в близки отношения с МОСВ, тъй като в момента има забрана за изграждането на наши ВЕЦ по река Марица", коментира още Дилков.

От решението на МОСВ, което дава положителна оценка за съвместимост, реално става ясно, че вецовете попадат в периферията на зони от "Натура 2000". Точно това обаче е и мотивът министерството да заключи, че те няма да причинят значително отрицателно въздействие върху защитените зони. Според Любомир Костадинов от WWF обаче експертите  на МОСВ не са взели предвид ландшафта, който също може да бъде увреден. Според него  фактът, че вецовете все пак попадат в защитените зони трябва да е основание за спиране на тяхното изграждане. "Ние имаме съмнение за спазване на забраната  за изграждане на ВЕЦ в защитените територии, тъй като администрацията прави различни тълкувания и някои от тях все пак се изграждат", добави Костадинов. 

Още проблеми?

Според WWF обаче съществува и друг проблем и той е в това, че оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) за водните централи е с изтекъл срок, но въпреки това от МОСВ не са назначили изготвянето на нова. Любомир Костадинов обясни, че ОВОС трябва да се прави на всеки един етап от изграждането на централата и че именно това е причината за внесената жалба в съда. По думите на Дилков обаче ОВОС-ът, който е изготвен за целия проект още през 2005 г., се потвърждава всяка година от еко министерството.

"Ние внасяме доклад по изпълнението на ОВОС всяка година и министерството го потвърждава ", допълва той. Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която осигурява част от финансирането за каскадата, има и допълнителни изисквания за екологичните параметри на проекта. По искане на банката през 2008 г. дори е направена независима оценка, а в допълнение има изискване всяка година да се изготвя доклад за спазването на екологичните параметри. "Ние правим екологични доклади ежеседмично и постоянно се взимат проби от водата", посочи Дилков. Освен това турбините Caplan, които се използват в каскада "Среден Искър", са спечелили награда за най-добра технология за това, че могат да поддържат до 90% ефективност независимо от нивото на водата, допълва той.

Въпреки това според природозащитниците изграждането на последните четири ВЕЦ от каскадата ще доведе до унищожаване на Искър и изчезване на крайречни гори и местообитания на приоритетни видове, ликвидация на риболова и рязко увеличение на риска от наводнения.

Кои са ВЕЦ "Своге"?

Според информационната система ДАКСИ към март 2012 г. собственици на фирмата, изграждаща каскада "Среден Искър", са община Своге и "ПВБ пауър България", чието предишно име е "Петровила България", която беше собственост на италианската Petrolvilla Group. Досега в каскадата са инвестирани 55 млн. евро, а общата стойност на инвестицията в 9-те ВЕЦ е 115 млн. евро. Съфинансирането от ЕВБР е 75 млн. евро. Общата инсталирана мощност на всички девет централи от проекта е 25.6 мегавата с очаквано годишно производство на енергия от около 145 млн. kWh.


19 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Заглавието е подвеждащо. Разбира се, че ВЕЦ са опасни за природата и това се вижда по жабурняците, в които се превръщат пресушените участъци на планинските реки. Колкото до русловите централи, в подприщеното с бент корито почват да се развъждат блатните и езерните типове риба за сметка на пъстървата, на която трябва бърза и студена вода

 • 2
  kihano avatar :-|
  kihano

  До коментар [#1] от "cinik":

  Написал си глупости. Много градове и села в провонциата вече са загазили за вода. Значи нека си стоят без вода, щото ако заприщим някое дере ще изчезне пъстървата. Аз да си призная не съм виждал пъстърва в естествени условия в Бг. Има ли я въобще, и то на Искъро?

 • 3
  kihano avatar :-|
  kihano

  Това е пак работа на екорекетьорите. С атом не може, с ТЕЦ не може, сега и с ВЕЦ. ВЕЦ са възможно най-щадящи екологично. Интересно, защо не пискат срещу ВЕИ. Вятърните избиват птиците и вдигат много шум, а слънчевите променят микроклимата щото отношението между поглъщане и превръщане в топлина на сл. светлина е различно от това на трева и гора.

 • 4
  daks avatar :-|
  ДАКС

  До коментар [#3] от "kihano":

  Без да съм специалист, моето мнение е, че ВЕЦ са едни от най-вредните за екологията. И най-вече малките ВЕЦ, дето ги нацвъкаха по рекичките. Като видиш колко остава от реката след водохващането за такъв ВЕЦ и ти е ясно какво се случва с екосистемите в този участък. Представи си как имаш река, която в един участък изведнъж става само поточе, в което и едно рибе не може да плува. Само жабета.

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#2] от "kihano":

  Надявам се правиш разлика между количествата вода за пиене на едно село и количествата вода за да въртят турбина.

 • 6
  kihano avatar :-|
  kihano

  До коментар [#4] от "ДАКС":
  До коментар [#5] от "cinik":

  Абе пипичове, електрическата турбина тая вода не я пие бе! Връща я пак в реката. Сиреч, реката дето и без друго си тече просто минава през турбината. Е може да заприщят някой бент, ама това само прави течението по реката по равномерно, а не пълноводие пролетта и безводие в останалото време. А ВЕЦът ако работи постоянно водата не може да се спре, щото трябва да минава през ВЕЦа все пак. Ако пък по безводието реката не може да пълно язовира, то отпиши я тая река. И пак е по-добре да задържиш водата в бент отколкото да иде в морето, в морето вода много, че па и солена.

 • 7
  veragena avatar :-|
  veragena

  И най-непросветеният може да види в каква свинщина се е превърнала река Искър, след построяването на мини-ВЕЦовете. Заблатяване, драстично спадане на нивото на водата в едни участъци и наводнение в други... Минете с влака през дефилето и се уверете с очите си...

 • 8
  geordgeo avatar :-|
  Дългия

  Напълно безвредни технологии за добиване на електроенергия няма, нали? Въпросът е въздействието върху околната среда да е сведено до минимум, а е ясно, че всеки ще тълкува това въздействие въз основа на собствената си изгода.
  Мисля си, че и най-върлия противник на строежа на дадена централа може да бъде (под)купен, при тая мизерия, дето е налегнала всички, нищо не ме учудва...

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#7] от "veragena":

  Река Искър си е мръсна и миризлива след София от едно 60 години, и без ВЕЦ, никога не ебила чиста (след 09.09.1944)...

 • 10
  veragena avatar :-|
  veragena

  Чиста не е била, но и покрита с тиня не е била


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK