Горчивият край на "Нилана"

Един от лидерите в производството на хляб е пред несъстоятелност заради необслужвани задължения

1.26 млн. лв. е загубата на "Хлебни изделия - Подуяне" за първото полугодие на тази година.

Собствениците

"Нилана" е основана през 1993 г., като тогава съдружници с равни дялове са Николай Тапаров, бившият военен министър Николай Цонев и Йордан Воденичарски. Дружеството години наред бе един от големите производители на хляб в страната с производствен капацитет от над 150 000 броя дневно. То е собственик на два хлебозавода и сладкарски цех в София. В средата на 2008 г. Цонев излиза заради министерския пост. Малко дялово участие в компанията има и регистрираната в Панама "Амтек груп". От средата на тази година от ръководството на "Нилана" се оттегли и другият съдружник - Йордан Воденичарски, но според Търговския регистър още е съсобственик.

Производителят на хляб "Нилана" и дъщерното му дружество "Хлебни изделия - Подуяне" тръгват към фалит, тъй като преговорите за продажбата им се провали, а заемите им не се обслужват. Това стана ясно от съобщение на Българската фондова борса и коментари на кредитори.

Всъщност един от най-големите производители спря работа още преди месец. А освободената ниша мигновено беше преразпределена между останалите в хлебния бранш.

Лошият дълг

Причината за иска за несъстоятелност са необслужвани задължения по облигации за 6 млн. евро, които бяха емитирани от "Хлебни изделия - Подуяне" през юни 2008 г. От средата на тази година дружеството окончателно спря да плаща лихвите по тях. През юли и август кредиторите решиха да изискат изпълнение на определени условия от страна на компанията, но тъй като това не се е случило, от банката довереник ОББ са поискали обявяване в несъстоятелност.

Исковете са за "Хлебни изделия - Подуяне" и за собственика на дружеството и гарант по дълговете "Нилана". Те са подадени в края на септември, но решение на съда все още няма.

Провалената продажба

И последната надежда за възстановяване на хлебозаводите, изглежда, си заминава. По информация на "Капитал" преговорите за евентуалната им продажба на земеделския арендатор от Хасково Петър Касев не са довели до резултат и сделка няма да има. Така собственик на дружествата от групата на "Нилана" остава Николай Тапаров (виж карето). Самият той беше с изключен телефон и не бе открит за коментар по последните развития около дружеството.

Част от облигационерите обясниха, че са били по-скоро против сделка с Петър Касев, тъй като се съмняват, че той има достатъчно средства да вдигне дружествата на крака и те да получат парите по облигациите. Засега няма никакви индикации за интерес от друг купувач.

Два заложени завода

Обезпечение по дълговите книжа са активите на хлебозавода в "Подуяне" (който спря преди месец) и те не могат да се продават без съгласието на кредиторите. Другият завод на "Нилана" е в софийския квартал "Княжево", но той спря производството на хляб още в края на миналата година. По същото време "Хлебни изделия" успя да плати само част от лихвите по облигациите си, като увери, че ще преведе парите до 30 дни. Сумата беше платена на 9 януари, но това беше сигнал за финансовите проблеми на дружеството. През юни отново имаше неплатена лихва от 210 хил. евро. Тя не е преведена и до момента, затова ОББ обяви емисията за предсрочно изискуема.

Междувременно общото събрание на кредиторите поиска допълнителни обезпечения по облигациите на "Хлебни изделия - Подуяне" под формата на особен залог върху всички търговски марки на дружествата от групата на "Нилана", както и ипотеки върху притежаваните от тях имоти. Това обаче не бе изпълнено и следващата стъпка бе искът за несъстоятелност.

Ако той бъде отхвърлен от съда, кредиторите най-вероятно ще поискат разпродаване на активите от обезпечението.

Да паднеш отвисоко

Години наред "Нилана" и "Хлебни изделия - Подуяне" бяха сред най-големите производители на хляб в България. Дружествата имаха договори с почти всички големи търговски вериги, освен това имаха сериозен дял на пазара на специални хлябове. През последните години обаче той силно пострада за сметка на продажбите на масов хляб и така компанията изгуби едно от основните си конкурентни предимства.

Постепенно бизнесът на "Нилана" западна и преди няколко месеца окончателно спря. В момента заводите в "Подуяне" и "Княжево" не работят, а заради неплатени сметки са прекъснати доставките им на комунални услуги. Заплати на работниците не са плащани от месеци. Освен облигациите производственото оборудване на завода в "Подуяне" е взето на лизинг от "Интерлийз", дружеството има и банков кредит.

В същото време последният обявен финансов отчет на "Хлебни изделия - Подуяне" - за първото полугодие, показа 1.26 млн. лв. загуба и над два пъти намаление на продажбите в сравнение със същия период на предходната година - от 5.9 млн. лв. на 2.3 млн. лв. За същия период дружеството е успяло да свие разходите си до малко под 3.8 млн. лв. и на практика е на загуба от дейността си. Рязко влошаване на резултатите се наблюдава през второто тримесечие, докато през първото "Хлебни изделия - Подуяне" все още е било на малка печалба.

Източници от хлебния бранш посочват като причина за проблемите на дружеството растящите разходи за суровини и горива при силен натиск за задържане на продажните цени. Според тях той е идвал най-вече от големите вериги, които бяха основните търговски партньори на групата на "Нилана". Според доклада към финансовия отчет на "Хлебни изделия - Подуяне" през този канал са минавали 52% от продажбите на дружеството.

Според вътрешни източници от компанията друга причина за срива в продажбите й е била и загубата на политически протекции. До 2008 г. акционер в дружеството бе министърът на отбраната в правителството на тройната коалиция Николай Цонев. По това време производителят печелеше големи държавни поръчки за доставка на хлебни продукти. 

 Хлебни изделия Подуяне (в хил. лв)    
 Юни 20122011201020092008
Приходи общо2492123591002792495077
Печалба/загуба-1259418446453369
Дългосрочни задължения към банки2031203179900
Облигации1173511735117351173511735
      
Източник: Отчети на дружеството в БФБ-София     

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  tsyrvulan avatar :-P
  tsyrvulan

  Брей, производител на хляб да не може да пласира продукция и да фалира? Да не би случайно народа повечко луканка да взе да купува на место хлеб?

 • 2
  pruch avatar :-P
  pruch

  Мисля ,че новината трябваше да бъде озаглавена:КТБ няма интерес към Нилана .Тя фалира.

 • 3
  pag avatar :-?
  pag

  "До 2008 г. акционер в дружеството бе министърът на отбраната в правителството на тройната коалиция Николай Цонев. По това време производителят печелеше големи държавни поръчки за доставка на хлебни продукти."

  И сега какво, трябва един вид да съжалявам че са фалирали?

 • 4
  ceco avatar :-P
  Цецо

  Г-жа Николаева, достатъчен беше само края.

 • 5
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  В България ако искаш да имаш временно успешен бизнес или трябва да си във властта или да си плащаш на някой от властта. Иначе властта те смачква, не конкуренцията!

  Отделно от това, тарикатите дето са във властта и правят "бизнес" обикновено знаят кога им свършва мандата и тогава теглят заеми, пускат облигации и прочие действия които имат за цел да осигурят някакви пари кеш които се прибират от собственика на бизнеса и после дали ще фалира даденото предприятие или не вече не е грижа на самия него. А банките дето са давали кредити на такива хора също са си виновни сами, обикновено там работят хора, които също прибират комисионни, но това че банката щяла да изпита трудности не е тяхна грижа, тя не е тяхна. Така, че не ме е грижа за фалирала комунистическа фирма. Тя затова е създадена, за да може в един момент да гепи едни пари кеш пък никога да не ги върне.

 • 6
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  спокойно

  нищо не се губи на този свят, а само си сменя собственика.

  единствения проблем е, че в бг фалита е много продължителна продцедура. това ако се оправи икономиката доста ще се облекчи и един куп активи доста по бързо биха се върнали в реалното производство.

  а сега някоя фирма като фалира 2-3 години се влачат нещата

 • 7
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  впрочем приходите им растат доста бързо до миналата година -20% 2011 спямо 2010. този фалит не се връзва с даните . явно е умишлен и компанията е била източена ударно

 • 8
  dragomir_d avatar :-|
  Драгомир Димов

  Еми.., г-н "Абсолютен Престъпник" изнася кеша в Панама. Есента на 2010 бях чул, че му искат 1млн., за да бъде "абсолютно оправдан", което той самия смятал да финансира с кредит през фирмата.. Официалната версия е описана по-горе. После - "кризата е виновна", както винаги.

 • 9
  gligi avatar :-|
  gligi

  [quote#2:"pruch"]Мисля ,че новината трябваше да бъде озаглавена:КТБ няма интерес към Нилана .Тя фалира.
  [/quote]

  чакай да видимкой ще купи активите... и ще текнат тогава коментарите "цецо е толкова добър бизнесмен, списител на икономиката, бащица за работническата класа..."

 • 10
  mitkovasilev avatar :-P
  Митко Василев

  Логиката е такава - логика, следователно е лишена от жалост, милост и съпричастие към нежизнеспособния бизнес-организъм. Иначе стечението на обстоятелствата е логично. Няма съмнение, че ще се намери кой да запълни нишата, както и че ще го отнесе по същата тарифа малко по-натам. Останалите умници да не се радват, че са намерили къде да продават на ишлеме ;)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал