"Глобул" в двойна игра
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Глобул" в двойна игра

"Глобул" в двойна игра

Собственикът ОТЕ кани купувачи и кредитори за българския телеком

Паулина Михайлова
12214 прочитания

© Цветелина Белутова


Името на "Глобул" тези дни обикаля голяма част от Европа. Не, не става дума за мащабна рекламна кампания, а по-скоро за роудшоу сред потенциални инвеститори и банки. Вторият поред и по големина мобилен оператор в България е в търсене както на нов собственик, така и на кредитор. Сегашният едноличен акционер гръцката ОТЕ използва печелившото си българско поделение като залог за собственото си финансово оцеляване по две линии: опитва да го продаде изгодно и междувременно се застрахова, като чрез него търси банков заем. За самия телеком при динамичния пазар, на който работи, тази ситуация не е никак благоприятна: приходите и печалбата му падат, инвестициите в нови услуги се въртят някъде около нулата, а изоставането от общите тенденции в сектора вещае трудни за преодоляване последствия.

План А: Продажбата

Според отлично информирани източници на "Капитал", пожелали имената им да не се споменават, сделката за същинска продажба на "Глобул" вече напредва. За консултант по нея още през лятото ОТЕ нае лондонското поделение на Citigroup. След етап на проучване на интереса като краен срок за подаване на необвързващи оферти от кандидат-купувачите е поставен 30 ноември. Междувременно кръгът компании, проявили намерение да участват, вече е сравнително ясен и впрочем доста широк. В него влизат поне четири стратегически инвеститора и още толкова финансови. В първата "графа" фигурират имената на Deutsche Telekom, Turkcell, Turk Telekom, Telenor, Oger Telecom. Във втората група са няколко инвестиционни фонда, от които представен в България е базираният в Швеция EQT - в момента собственик на кабелния оператор "Близу". Интерес е проявен и от Панос Германос (предишен собственик на веригата Germnos и сегашен на Multirama).

Този списък не е официален - от "Глобул" отказаха повече информация за нея, а отговори от централата на ОТЕ на какъв етап е сделката не дойдоха до редакционното приключване на броя.

Сред кандидатите обаче поне за момента изненади няма. Вероятността Deutsche Telekom да придобие директно българския телеком беше потвърдена още през август от главния финансов директор на германската компания. Тогава Тимотеус Хьотгес я спомена като една от опциите концернът да помогне на ОТЕ, в която има 40% дял, да избегне финансовите си затруднения. Turkcell също не е неочакван играч на българската телеком сцена: най-големият турски мобилен оператор съвсем доскоро беше кандидат за покупка на БТК. В нея той не успя да се пребори с офертата на дуета КТБ - VTB Capital, но "Глобул" очевидно също е смятан за опция за влизане на българския пазар. Факт е обаче, че евентуална сделка между ОТЕ и Turkcell също няма да е лесна: решенията в турската компания принципно се вземат трудно заради непрекъснатите противоречия между акционерите (турската група Cukurova, контролирана от един от най-богатите хора в южната съседка, Мехмет Емин Карамехмет, руската Altimo и скандинавската Telia Sonera). Такива търкания впрочем се проявиха и в процеса на преговори за БТК. Апетитът на Turk Telekom към България също не е от вчера. Компанията беше сред кандидатите за БТК още при приватизацията й заедно с турския Koc Holding, но не успя да я придобие.

Вторият опит - да я купи от Тор Бьорголфсон, също не успя. В последната процедура за продажба на БТК сред потенциалните инвеститори, с които кредиторите преговаряха, беше пък Oger Telecom - базираният в Дубай собственик на Turk Telekom. Норвежкият Telenor също не е непозната фигура, макар и да не проявява досега турския ентусиазъм към тукашния пазар: той беше сред заинтересуваните от БТК при продажбата й от Бьорголфсон, но в крайна сметка не подаде обвързваща оферта.

Нова инвестиция на ЕQT в България също има логика: притежаваната от фонда "Близу", от една страна, има сериозни дългове за плащане, а от друга, нашествието на по-мощните мобилни оператори на телевизионния пазар, в който основно тя играе, не й оставя особени шансове за развитие, освен ако не се обедини с някой от тях. Вариантът това да стане на по-високо ниво чрез "Глобул" не е за подценяване.

Проявяването на интерес естествено не означава подаване на оферти. Затова броят на реалните кандидати ще е доста по-къс от списъка.

Според източниците на "Капитал" при разглеждането на офертите за "Глобул" ОТЕ няма да прави разлика между стратегическите и финансовите инвеститори - и двата типа бяха поканени още в началния етап на проучване на интереса.

План В: Мостов кредит

Причината бившия гръцки монополист при фиксираната телефония ОТЕ да продава българското си поделение (едно от най-ценните в структурата на мобилното му крило Cosmote) е прозаична. Атинската компания има 3.55 млрд. евро дългове, по които в средата на идната година трябва да направи солидни плащания. Недостигът за тях по различни изказвания на мениджърите на ОТЕ е между 700 и 900 млн. евро. Затова след известно колебание за продажба беше посочен "Глобул". Междувременно обаче процедурата се забави доста - само трудните избори за нов кабинет в Гърция блокираха процедурата с месеци, а без волята на правителството сделка няма как да има: държавата има едва 10% дял, но и златна акция в телекома.

За да се застрахова срещу евентуално закъснение или неуспех на започващите преговори, ОТЕ предприема и друг ход: "Глобул" е на път да вземе кредит от 200 млн. евро, който да прехвърли "нагоре по веригата" към компанията майка. Идеята на това "мостово" финансиране е тя да бъде финансово подготвена за плащанията си догодина и да не е дотам зависима от същинската продажба на българското си крило. Така при евентуална сделка цената на оператора просто ще бъде намалена. Кредитът обаче се предвижда да е сравнително краткосрочен.

Според източници от телеком средите той е обект на преговори от над два месеца, много вероятно ще се оформи като синдикиран между няколко банки (спрягат се имената на Уникредит Булбанк и Пощенска банка), а към момента няма информация споразумението да е готово. По същия начин и със същата цел кредитиране търси и румънското мобилно крило на ОТЕ (Cosmorom).

План C: Следващият да се оправя

И докато финансовите активности около "Глобул" се движат с пълна пара, чисто телекомуникационните са в застой. Компанията отчете сериозен спад в резултатите си за третото тримесечие на годината: 20.9% в приходите и 17.3% в печалбата (преди данъци, лихви и амортизации). И макар "болестта" да е обща за сектора (резултатите на "Мобилтел" не са по-цветущи), мениджмънтът на втория поред мобилен оператор не предприема видими действия за подобряване на състоянието - което не е така при другите два големи. "Глобул" нито предлага пакетни услуги, нито инвестира във фиксиран интернет и телевизия, нито прогресира към следващото поколение мобилен пренос.

Тоест макар и натоварването на която и да било компания с дълг да не е най-добрата новина за нея, едрият проблем в случая е по-скоро пасивното поведение на оператора в същинския му бизнес. Именно то би довело до загуба на позиции. Така ако сделката не се случи скоро и новият собственик вероятно ще е склонен да плати доста по-малко предвид инвестициите за наваксване, които ще го чакат.

Името на "Глобул" тези дни обикаля голяма част от Европа. Не, не става дума за мащабна рекламна кампания, а по-скоро за роудшоу сред потенциални инвеститори и банки. Вторият поред и по големина мобилен оператор в България е в търсене както на нов собственик, така и на кредитор. Сегашният едноличен акционер гръцката ОТЕ използва печелившото си българско поделение като залог за собственото си финансово оцеляване по две линии: опитва да го продаде изгодно и междувременно се застрахова, като чрез него търси банков заем. За самия телеком при динамичния пазар, на който работи, тази ситуация не е никак благоприятна: приходите и печалбата му падат, инвестициите в нови услуги се въртят някъде около нулата, а изоставането от общите тенденции в сектора вещае трудни за преодоляване последствия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  coffee.bean avatar :-|
  coffee.bean

  Избушен оператор е Глобул. Наистина освен мобилна телефония - нищо друго не предлагат - интернет или телевизия?
  Булбанк със сигурност ще влязат на финансиране, понеже имат много излишни пари, а също и служителите са обслужвани от Глобул.
  БТК хич не е по цветуща, със огромното дългово бреме което май бе орязано, но поне предлагат пълен набор от услуги и може би най-добри цени на пазара на телефони.
  М-тел пък много засилиха позиции след покупка на Мегалан + Спектрум нет. В телефонията са също добри, макар да са малко по скъпи. Макар да им падат малко печалбите, финансово са най-добри.

 • 2
  mapto avatar :-|
  mapto

  От гледна точка на потребителите, Глобул поне не е свързан с българските олигарси - един от малкото случаи, когато "изберете българското" не ми звучи убедително изобщо.

 • 3
  idrazil avatar :-|
  dinko

  Не мога да разбера как станаха най големият корпоративен спонсор/благотворите в страната тази година като оборота и печалбите им спаднаха с двуцифрен процент?

 • 4
  dourmana avatar :-P
  Petko Dourmana

  Марто явно не им ползваш услугите:)))
  Скъпа телефония, а мобилния интеренет е просто трагичен:(((
  след няколко отворени страници получавам смс, че съм си изчерпал трафика за месеца и забравям до другия месец за интеренет през телефона:(
  А това да измислят най-невероятни причини за да не могат да ми прекратят договора, включително ходения до Борово за срещи с хора, които от месеци не работят в Глобул ... докато се усетя, че само ме мотаят за да закачат още няколко месечни сметки???:)))


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.