Близо 240 хил. лв. глоби за имитация на айрян

Две млекопреработвателни предприятия и един дистрибутор са санкционирани за предлагането на продукти с растителни мазнини

Според нормативните изисквания айрян е само напитка, произведена от кисело мляко и вода
Според нормативните изисквания айрян е само напитка, произведена от кисело мляко и вода    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Според нормативните изисквания айрян е само напитка, произведена от кисело мляко и вода
Според нормативните изисквания айрян е само напитка, произведена от кисело мляко и вода    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
"Палмите - Весела Попова", "Интерес 2000 - Муса Мусов" и "Попов-трейд" имат две седмици да обжалват решението на КЗК

Глоби за близо 240 хил. лв. наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на три фирми за производство, разпространение и реклама на продукт, имитиращ айрян, но на практика съдържащ растителни мазнини. Напитката "Милк кис" е произвеждана и разпространявана от едноличния търговец "Палмите - Весела Попова", който е и собственик на търговската марка. Отделно от това друга фирма - "Интерес 2000 - Муса Мусов", е произвеждала продукт със същото име по поръчка на разпространителя "Попов-трейд". Той е получил правото да възлага производството и търговията с "Милк кис" безвъзмездно от "Палмите - Весела Попова" заради роднинска връзка.

Производството е образувано по искане на "Лактима" - първата фирма, която пусна айрян "Балкан" на българския пазар. "Удовлетворени сме, че най-накрая има наказание за виновни преработватели, които си позволяват да заблуждават потребителите", коментира изпълнителният директор Велимир Бояджиев. По думите му това затруднява работата на коректните фирми и те търпят загуби. "Работим на един и същ пазар, продуктите ни са сходни, само че ние работим само с мляко и произвеждаме по всички законови правила", каза той.

От "айрян" към "аерян"

Историята с наподобяващата айрян напитка започва в края на 2009 г. Тогава "Палмите - Весела Попова" от Стрелча стартира производството й, което продължава до края на ноември 2011 г. В началото продуктът се нарича "Айрян Милк кис", а от средата на 2010 г., когато се въвежда стандартът за кисело мляко, фирмата го преименува на "Аерян Милк кис", като на етикета посочва, че в него се съдържат растителни мазнини. Въпреки това обаче от КЗК смятат, че това противоречи на добросъвестната търговска практика, тъй като думата "аерян" притежава голямо звуково и фонетично сходство с наименованието "айрян". Освен това видът и вкусовите качества на напитката са подобни на тези на истинския айрян, което подвежда потребителите и уврежда интересите на конкурентите.

Компанията не е предприела и никакви действия, за да прекрати интернет рекламата на "Милк кис" като "айрян" на сайта на "Попов-трейд" - практика, която е продължила до януари тази година. За тези нарушения КЗК е определила две санкции от по 5% от нетните приходи от продажби на "Палмите - Весела Попова" за 2011 г., които са в размер на 812 хил. лв. Така фирмата ще трябва да плати общо 81 200 лв.

"Би трябвало да знае"

Най-голяма като сума е санкцията за шуменското дружество "Интерес 2000 - Муса Мусов". Фирмата е произвеждала напитката "Аерян Милк кис" по поръчка на дистрибутора "Попов-трейд" в продължение на по-малко от шест месеца - от средата на август миналата година до края на януари 2012 г. Именно сравнително краткият период на нарушението е причината КЗК да определи глобата в размер на 2% от оборота на дружеството за 2011 г., което е 6.738 млн. лв., или 134 760 лв. Като утежняващо обстоятелство от комисията отчитат, че фирмата е регистриран производител на млечни продукти и би трябвало добре да познава нормативната уредба и различията между млечни продукти и такива с растителни мазнини.

Търговското предприятие "Попов-трейд" пък е нарушило закона за конкуренцията и като дистрибутор на продуктите на "Палмите - Весела Попова", и като възложител на производството на "Милк кис" на "Интерес 2000 - Муса Мусов", се посочва в решението на КЗК. Именно заради продължителния период на нарушението санкцията е определена на 5% от нетните приходи на компанията за 2011 г. (305 хил. лв.), или 15 250 лв. Освен това "Попов-трейд" ще трябва да плати и 6100 лв. заради подвеждащата реклама на сайта си, където напитката "Милк кис" е продължила да се представя като "айрян" дълго след като е била преименувана на аерян.

Нито една от фирмите не беше открита за коментар. Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в двуседмичен срок.

"Лактима": Масово се използват консерванти

Млекопреработвателите продължават да използват консерванти в продуктите си въпреки законовата забрана. "Това е масова практика, но като няма кой да ги санкционира, естествено, че ще нарушават правилата", коментира изпълнителният директор на "Лактима" Велимир Бояджиев. Компанията за пореден път смята да сезира Българската агенция за безопасност на храните, която отговаря за контрола. "Следим постоянно пазара и даже миналата седмица закупихме такива продукти, имаме касови бележки", добави Бояджиев. По думите му обаче агенцията не предприема никакви мерки и множеството жалби, които фирмата е входирала досега, са останали без последствия.

Консервантите Е202 (калиев сорбат) и Е211 (натриев бензоат) са разрешени за използване в храни при определени максимални допустими нива. Те се влагат като консервант/антиоксиданти например в безалкохолните ароматизирани напитки. Изрично обаче се забранява употребата им в млечни напитки и някои млечни продукти (например прясно сирене).

Още от Капитал