"Булгаргаз" вече има конкурент
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Булгаргаз" вече има конкурент

Шефът на "Овергаз" Сашо Дончев изглежда успя да дочака момента, в който от лош "посредни" ще стане просто пряк доставчик от "Газпром"<br>

"Булгаргаз" вече има конкурент

От 1 януари монополното посредничество на държавната газова компания ще започне да се пропуква

15022 прочитания

Шефът на "Овергаз" Сашо Дончев изглежда успя да дочака момента, в който от лош "посредни" ще стане просто пряк доставчик от "Газпром"<br>

© Цветелина Белутова


На 1 януари в българския газов пазар може да настъпят сериозни промени. Те обаче няма да са породени от новия дългосрочен договор с "Газпром". Или поне той няма да е пряката причина за тях.

Най-вероятно от началото на годината "Овергаз", дъщерното дружество в България на руския газов гигант, ще започне да си доставя газ, избягвайки досегашния монопол на "Булгаргаз". Доскоро това беше невъзможно, тъй като държавата и двете й газови дружества всячески препятстваха навлизането на нов играч. Миналата седмица изпълнителният директор "Булгаргаз" в интервю за "Капитал" вече сигнализира за промяната, като каза, че компанията вече нямала задължение за доставки към "Овергаз". "По какъв начин те ще си осигуряват газа не е моя работа да коментирам", допълни той.

Пред "Капитал" заместник изпълнителният директор на "Овергаз инк" АД Светослав Иванов потвърди, че до края на годината компанията ще сключи договор за пренос с "Булгартрансгаз" и от началото на 2013 г. ще може да доставя газ на своите клиенти, който не е закупен от доскорошния държавен монополист "Булгаргаз". Иванов не уточнява от кого ще идва суровината за най-голямото българско газоразпределително предприятие, но най-вероятно става въпрос за "Газпром".

От това развитие има една добра и една лоша новина. Добрата е, че българските потребители на газ ще имат реален избор на доставчици. Лошата е, че "Булгаргаз" ще трупа още повече загуби, тъй като едва ли управлението му ще се подобри драстично. А това са загуби за данъкоплатците.

Времето на "Овергаз"

Компанията се опитва сериозно да измести "Булгаргаз" поне от две години. През 2010 г. изтече договорът за доставки на газ от дъщерното на "Газпром" дружество към държавната фирма.

Тогава Димитър Гогов беше коментирал, че фирмата е продавала газа с около 7 до 8% по-скъпо, отколкото го е купувала, като с тази надценка е била развивана газопреносната мрежа на "Овергаз" в България. Вече две години "Овергаз инк" доставя суровина само като заплащане за транзитния договор на "Газпром". От това тя печели по един долар на всеки 1000 куб.м газ, или между един и един и половина милиона долара годишно (в зависимост от обема на транзита).

Доскоро "Булгаргаз" имаше фактически монопол върху вноса на газ, макар че поне на теория пазарът в България е lиберализиран още през 2007 г. Причината за това, е че дружеството е резервирало целия капацитет на транзитната система в Румъния. Поради това никой конкурент, дори да си е осигурил газ директно в Русия или Украйна не можеше да го докара в България. Случайно или не, миналата седмица, в деня, в който бяха подписани споразуменията за газопровода "Южен поток" и дългосрочните договори за доставка, Европейската комисия публикува информационен доклад относно състоянието на енергийните пазари в ЕС, в който изрично се казва: "Трябва да бъде приложено изискването за предоставяне на пълен достъп на трети страни до газопреносната мрежа..."

На практика досега "Овергаз" и "Газпром експорт" продаваха на "Булгаргаз", а след това дъщерното дружество на руския газов гигант си купуваше същата суровина, за да я продаде на крайните си клиенти. Стигаше се до абсурдни ситуации, в които "Овергаз" получаваше газ на по-ниска цена от тази, на която го е доставил на държавната компания, тъй като регулаторът ДКЕВР задържаше цените на вътрешния пазар по-ниски от доставните. Изпълнителният директор на "Овергаз холдинг" Сашо Дончев пък постоянно критикуваше "Булгаргаз", че тя е единственият посредник в цялата схема по вноса на природен газ. От компанията дори намекваха, че ударите срещу него са започнали, когато "Овергаз" заяви намерението си да заобиколи държавния доставчик.

Завоят започна още в началото на годината, когато от "Газпром" подновиха натиска да стъпят директно на българския пазар. В средата на годината министърът на икономиката Делян Добрев заговори за реално отваряне на пазара. В интервю за "Капитал" Добрев тогава заяви: "Името на доставчика няма значение, ако предложи по-добра цена." След подписването на дългосрочните договори за доставка на газ от Русия миналата седмица пък се появи съмнение, че резкият спад на цената (към юли тази година газът, доставян в Германия по дългосрочни договори, беше с близо 100 долара за 1000 куб.м по-евтин от този в България) e свързан с други ползи за руската компания. Една от тях може да е обещанието за директен достъп до българския пазар.

Сега остава да се види дали все пак "Булгаргаз" ще пусне друг доставчик, като освободи капацитет по транзитния газопровод в Румъния.

35% разлика

Като се има предвид, че през мрежата на "Овергаз" минават 35% от потреблението на газ в България (по информация на самото дружество), това означава сериозно разместване на газовия пазар в страната. Пред "Капитал" Гогов каза миналата седмица, че не е притеснен от евентуалната конкуренция. Това обаче едва ли е точно така. "Булгаргаз" вероятно ще изгуби приходи, тъй като ще препродава с една трета по-малко газ. В средносрочен план тенденцията само може да се засилва. Освен това държавното дружество ще остава с по-малко платежоспособните клиенти. Само "Топлофикация - София" дължи към края на миналата година 191 млн. лева на газовата компания и отделно още толкова на Българския енергиен холдинг.

В тежката ситуация, в която се намира "Булгаргаз", това е сериозен удар. Само за последното деветмесечие загубите на компанията стигнаха 112 млн. лева (основно заради разликите между пазарната и регулираната цена на газа, която е по-ниска), нарастване със стряскащите 423% спрямо деветмесечието на 2011 г.

Получената отстъпка от 11% в цените на газа през миналата година вероятно ще стопи тази загуба. Новите цени на газа, закупуван от "Газпром" от 2013, които се очаква да бъдат с около 23% по-ниски от пика им през миналата година, също ще облекчат положението на "Булгаргаз", но това няма как кардинално да подобри отношенията с лошите клиенти, на които компанията трябва да продава газ по политически и социални причини.

Ще се промени ли нещо?

Първоначално едва ли. "Овергаз" няма много мотиви допълнително да намали цените - на българския пазар вече може да има повече конкуренция, но доставчикът остава един и същ. Надеждите на "Булгаргаз", че ще успее да контролира целия местен добив, който е по-евтин от вноса, и така да се конкурира с руския гигант, едва ли ще се осъществят на 100%. Предварителният договор с "Дайрект петролиум", която миналата седмица получи концесия за добив на газ, е за 80% от произвежданата суровина. Очевидно е, че новият концесионер се опитва да си даде малко свобода.

Така че едва ли "Овергаз" ще се почувства принуден да сваля цените. Надеждата на клиентите и предприятията, които търсят смяна на доставчика, е в по-добрите условия. Например стабилни цени за по-дълъг период от време. В момента те се променят на всеки шест месеца, което затруднява индустриалните предприятия да планират дейността си.

Накратко, промяната предвещава трудни времена за "Булгаргаз", но и по-голям избор на доставчик за потребителите в България. Веднага след като се разбраха новите условия на договора с "Газпром", тоест премахването на посредниците, много хора се шегуваха, че "Овергаз" (Overgas) трябва да се преименува на GasOver, защото изглеждаше, че компанията излиза от играта. В крайна сметка обаче компанията явно ще оцелее и няма да загуби значението си за газовия пазар, само ще го промени.

На 1 януари в българския газов пазар може да настъпят сериозни промени. Те обаче няма да са породени от новия дългосрочен договор с "Газпром". Или поне той няма да е пряката причина за тях.

Най-вероятно от началото на годината "Овергаз", дъщерното дружество в България на руския газов гигант, ще започне да си доставя газ, избягвайки досегашния монопол на "Булгаргаз". Доскоро това беше невъзможно, тъй като държавата и двете й газови дружества всячески препятстваха навлизането на нов играч. Миналата седмица изпълнителният директор "Булгаргаз" в интервю за "Капитал" вече сигнализира за промяната, като каза, че компанията вече нямала задължение за доставки към "Овергаз". "По какъв начин те ще си осигуряват газа не е моя работа да коментирам", допълни той.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  Оцелели с "к"

 • 2
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  тоя Дашо Сончев само като му видиш мутрата и веднага му дават агентурно минало...

 • 3
  beriya avatar :-|
  beriya

  Интересна развръзка ще се получи ако „3-ти играч" влече и доставя газ от „3-та страна",а евентуалното падане на цените дали няма да е бутафорно ако влезе в сила клаузата от „добрия нов договор"- „взимаш или плащаш", т.е. това което ще спестим като потребители, да си го платим като данъкоплатци?
  Разбира се горното си е само хипотеза.

 • 4
  too_many avatar :-|
  Josif Stanislavski

  [quote#3:"beriya"]„взимаш или плащаш"[/quote]

  това БЕШЕ , вече тази клауза е редуцирана ... така че едва ли ще бъдат "ощетявани" бълг.данъкоплатци...

  А някой обърна ли внимание на следното , че Булгаргаз е купувала от Овергаз ( Газпром) на цени ПО ВИСОКИ от цената на която е продавала пак на Овъргаз и тук не става въпрос за далавера , а чисто поради вътрешни регулация...Ето това е реално бъркане в джоба на данъкоплатеца ( косвено разбира се ) - Булгаргаз реално е трупал загуби...

 • 5
  kamenvasilev avatar :-|
  kamenvasilev

  До коментар [#4] от "too_many":
  Българгаз очевидно не се е стремил към диверсификация на доставчиците, както би постъпил всеки нормален търговец, следователно единствената функция, която е обслужвал, е била да акумулира загубите от "социалните" регулирани цени с надеждата някой ден те да бъдат покрити чрез целева субсидия или продажба на стратегически инвеститор; доколко обаче Булгаргаз има въобще някаква стойност след отделянето на Булгартрансгаз, не е много ясно

 • clutch

  Гнусняра 'ашо дончев и червеното бсп лоби ни го вдянаха пак.
  После бойко бил антикомунист- БЛА-БЛА -БЛА.
  Костов е голям ......дирник и алчен такъв, но я си припомнете КОЙ финансираше подлогата слави трифонов в кампанията му срещу Костов/ чие лого стоеше в заставките на предаването/
  Друг е въпроса, че Костов поиска дял от газовата баница, алчен шибаняк такъв.

 • 7
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  Булгаргаз резервирал целия капацитет на тръбата през Румъния. Може ли данни за капацитета на тази тръба, колко от този капацитет е използван от Булгаргаз и колко е платено за резервиране на този капацитет. Да не се окаже, че Булгаргаз плаща за 100% от капацитета на тръбата през Румъния, а използва по-малко и от 75%?! Да не се окаже, че за да монополизира вноса на газ в България, Булгаргаз плаща повече от необходимото за транзита през Румъния?! Май ще се окаже, че Овъргаз може да си внася газ на много по-ниска цена от тази за държавния Булгаргаз и на по-късен етап да започне да доставя газ не само на битови, а и на индустриални потребители!

 • 8
  schiller avatar :-|
  СДС

  Ще се промени ли нещо?

  Първоначално едва ли
  ...........
  Ясно, просто едни ДС-ари ще се конкурират с други ДС-ари, а народът ще цака за гяволъкът им.

 • 9
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  [quote#3:"beriya"]Интересна развръзка ще се получи ако „3-ти играч" влече и доставя газ от „3-та страна",[/quote]

  То би било добре дори и да има само "втора страна", но няма такава. Камо ли "трета"! Единствената алтернатива на Газпром за България в обозримо бъдеще е връзка с Гърция и използване на гръцкия терминал за втечнен газ! Очаква се разработване на големи находища в Средиземно Море, а може да се внася газ и от Алжир, Катар.

 • 10
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Докато в България влиза само руски газ, то Булгаргаз трябва да е монополист. Иначе ще се получи любимата руска игра целяща да унищожи пазара. Доставките на горива и всякакви суровини за Русия са политика. Например Китай унищожи западните производители и предизвика световна криза, именно защото получава суровини и горива от Русия на цени т пъти по-ниски от международните цени на които ги купуват западните им конкуренти. Ако някой се опита да отиде в Русия или в контролираната от нея Украйна и се опита да си купи въглища, ламарина или други изделия от метал, ще разбере, за какво става въпрос. Ако изобщо получи цена, то тя ще е по-висока от цената, на която би я купил от посредниците в България. Аз съм пробвал и знам много добре, каква мафия управлява целия процес. Няма пазар има мутри и имперска политика.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK