Корпоративен сезон: Спадът продължава
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Корпоративен сезон: Спадът продължава

Корпоративен сезон: Спадът продължава

Рецесията в Европа удря и резултатите на индустриалните компании, които продължават да се влошават

Христо Съйнов
3939 прочитания

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


По-слаби продажби и намаляване на печалбата показват голяма част от вече публикуваните консолидирани отчети на търгуваните на БФБ компании за периода януари-септември тази година. По-голямата част от тях работят на вътрешния пазар, но има и такива, чиято продукция е насочена освновно за износ. Общото за всичките обаче е влошаване на резултатите.

"Монбат" намалява износа

Продажбите на производителя на акумулатори "Монбат" и дъщерното му дружество "Монбат рисайклиг" от януари до края на октомври са спаднали с 2.3% в сравнение със същия период на миналата година. От компанията съобщиха, че продажбите им, заедно с тези на рециклиращото дружество, за първите десет месеца на годината са 169.7 млн. лв.

Основната част от тях са от продажба на продукция – 128 млн. лв. Печалбата преди данъци на "Монбат" и "Монбат рисайклинг" до края на октомври е 14.59 млн. лв., или спад със 17.73% спрямо същия период на 2011 г.

"Монбат" е едно от най-големите дружества на Българската фондова борса, ориентирано основно към износ, което е и основната причина резултатите му да се влошават. Въпреки това ръководството на компанията продължава с изкупуването на собствени акции, като през септември 98% от търговията с тях се дължеше именно на такива обратни изкупувания.

Нови собственици, стари загуби в "Меком"

Месопреработвателното предприятие "Меком" отчита огромна загуба от 63.92 млн. лв., към края на септември 2012 г. спрямо 1.7 млн. лв. печалба за същия период на миналата година. Продажбите на силистренското дружество спадат с 60% на годишна база до 7.5 млн. лв. за деветмесечието на 2012 г., а само за септември са се свили с 46% в сравнение с година по-рано.

В средата на октомври Агенцията по храните напълно затвори месопреработвателното предприятие заради открито огромно количество продукти с изтекъл срок на годност. Във фирмата бяха открити стари 4280 кг месо, някои от които със срок на годност до 2009 г., и въпреки че продуктите са били бракувани, те не са били извозени към екарисаж за унищожение.

Тогава от предприятието признаха, че те са били спрели работа още преди това. Преди няколко месеца беше направена промяна в собствеността му, след като основната част от акциите му бяха продадени от частен съдебен изпълнител. Според последното общо събрание, на което са били гласувани и промените в управлението, сегашните акционери са "Дар финанс" (60.54%) - дружеството на бившия банкер Атанас Тилев, Христо Карайчев (38.97%), Васил Тюфекчиев (0.29%) и Веселин Петков (0.19%).

Всичко това срина акциите на "Меком", като от началото на годината те загубиха над 86% от стойността си до 0.02 лв. за брой.

Индустриални неволи

Плевенското дружество "Вапцаров холдинг", собственик на производителя на хидро-енергийно оборудване и пресови машини "Ваптех" ЕООД, отчита 13.5% спад на консолидираните продажби на годишна база до 16.1 млн. лв. за деветмесечието. Продажбите за периода са за 12.9 млн. лв., при спад на годишна база с 20.8%. Печалбата на дружеството към края на септември 2012 г. спада до 592 хил. лв., при 734 хил. лв. година по-рано.

Само за третото тримесечие на годината тя е в размер на 2.06 млн. лв., но формирана от преоценка на запасите от продукция и незавършено производство. Това е и причината компанията, в която са заети 355 души, да отчита печалба.

Консолидираните продажби на "Северкооп-Гъмза Холдинг" са в размер на 2.87 млн. лв. за деветте месеца на годината, което е спад с 438 хил. лв. или с 13% спрямо същия период на 2011 г. Печалбата се свива до 64 хил. лв. на годишна база спрямо 250 хил. лв. Към кря на септември 2011 г. в структурата на приходите от продажби най–голям дял имат тези на продукция в размер на 1.4 млн. лв., което представлява спад от 12% през текущия период.

Приходи от продажба на продукция са реализирани от производствените дружества в групата – "Емос" - Ловеч, "Винпром" - Велико Търново и "Устрем" - Свищов. От другите приходи основно място заемат тези от наеми от дружествата, стопанисващи имоти и приходи от продажба на услуги. 

Въпреки че приходите на инженеринговата група "Енергоремонт холдинг" бележат 49% ръст на продажбите на годишна база до 54.2 млн. лв. за деветмесечието на 2012 г., печалбата за периода намалява с 12% до 5 млн. лв. Тя е сред основните играчи в рехабилитацията на енергийни мощности и е кандидат за редица проекти в сферата на енергетиката и инфраструктурата.

Сред основните й клиенти са АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2", АЕЦ "Белене" и др. Холдингът в който работят 1040 човека, е изпълнител и по няколко по-малки поръчки на "Топлофикация - София" и "ТЕЦ Варна". Компанията не е сред ликвидните на БФБ и се търгува на Алтернативния пазар, където при оборот от едва 50 хил. лв от началото на годината акциите и се покачват с 38% до 12.49 лв. за брой.

По-слаби продажби и намаляване на печалбата показват голяма част от вече публикуваните консолидирани отчети на търгуваните на БФБ компании за периода януари-септември тази година. По-голямата част от тях работят на вътрешния пазар, но има и такива, чиято продукция е насочена освновно за износ. Общото за всичките обаче е влошаване на резултатите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    dimhristov avatar :-|
    dreamer

    Спадът продължава повсеместно и във вътрешното потребление, при това доста сериозно, включително за храни, лекарства и дрехи. Факт е, че днес хората потребяват по-малко в сравнение с ноември 2011г. Причината не може да се търси другаде освен в намалени средства, с които разполагат потребителите. Това може да се обясни с повишена инфлация, явна и скрита в комбинация с нарастваща безработица, явна и скрита.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK