Апетит за бизнес има, специалисти - не
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Апетит за бизнес има, специалисти - не

Наградата за най-динамична компания в Стара Загора прие управителят на "Ей Би Си Уинд Фарм" Цветан Иванов (вляво). Дружеството, което бележи ръст на приходите от 264% за година, е част от българската група "Лонг ман холдинг". Компаниите в групата освен инвестиции във вятърни генератори, покриват цялата гама от дейности, свързани с проектирането, изграждането, поддръжката и експлоатацията на ветроенергийна паркове. Наградата връчи председателят на Търговско-промишлената палата - Стара Загора Олег Стоилов.

Апетит за бизнес има, специалисти - не

В региона на Стара Загора индустрията расте, но заради дефицита на инженери се обмисля създаването на технически университет

Татяна Пунчева-Василева
6169 прочитания

Наградата за най-динамична компания в Стара Загора прие управителят на "Ей Би Си Уинд Фарм" Цветан Иванов (вляво). Дружеството, което бележи ръст на приходите от 264% за година, е част от българската група "Лонг ман холдинг". Компаниите в групата освен инвестиции във вятърни генератори, покриват цялата гама от дейности, свързани с проектирането, изграждането, поддръжката и експлоатацията на ветроенергийна паркове. Наградата връчи председателят на Търговско-промишлената палата - Стара Загора Олег Стоилов.

© Мария Михайлова


Липсват качествени инженери. Законодателството също е изостанало в регламентирането на различните инженерингови групи служители. На този проблем акцентира малкият и средният бизнес по време на връчването на наградите "Гепард" за най-динамични компании в България в Стара Загора. Класацията подрежда компаниите по ръст на приходите през 2011 г.

От 2 до 4 години адаптиране

"Всеки един човек от инженеринговия ни екип сме изградили от нулата. Между две и четири години е инкубационният период за адаптация на един току-що дипломирал се инженер", коментира Цветан Иванов, управител на най-динамичната компания от региона на Стара Загора - "Eй Би Си уинд фарм". Компанията е част от българската групa "Лонг ман холдинг", която покрива пълната гама от дейности за изграждането на вятърни генератори и паркове - от проектирането, през изграждането, сервизирането и оперирането на съоръженията. Тя дава работа на около 30 души, базирани в района на Каварна, от които близо две трети са изключително специализирани инженерингови служители в сферата на сервизирането на вятърни генератори. Повечето компании в региона на Стара Загора изпитват сериозен недостиг на кадри, който е индустриално настроен. Става въпрос за липсата на инженерингови специалисти в машинообработката, химията и индустрията, заяви председателят на местния клуб на работодателите Мария Жекова, която е управител и на компания от леката промишленост "Ате пласт". По думите й, за да се реши проблемът с кадровата обезпеченост, работодателската организация обмисля създаването на нов технически университет в града. Идеята е съвсем прясна и в началния й стадий по-скоро става въпрос за частен университет. Но е възможно да се тръгне и по линия на увеличаването на инженеринговите специалности в местния Тракийски университет. "Идеята все още е много зелена и може да се обмисля и дискутира", каза още Жекова.

Усещането за глад на специалисти инженери е повсеместно, посочи и Розалина Гичева от местния Център за изследвания и европейско сертифициране. На дискусията ярко се открои констатацията, че индустрията в региона е активна, компаниите се развиват, но липсата на адекватни специалисти пречи на развитието.

Тези тежки, тежки процедури

Освен върху проблема с качествените кадри Жекова акцентира и върху необходимостта централната власт и банковите институции да работят повече съвместно при разпределението на средствата по европейските оперативни програми. Само така усвояемостта на парите ще се подобри, посочи Жекова. По думите й в момента бавната административна процедура и тежките изисквания на банките за издаване на банкови гаранции на практика обезсмислят редица инвестиционни проекти, разчитащи на еврофинансиране.

Да растеш напук на кризата и държавата

Най-динамичната компания за региона на Стара Загора - "Eй Би Си уинд фарм" расте през 2011 г. с над 260% до 5.5. млн. лв. приходи. Причината за това е приключването на строителството на няколко вятърни парка. През 2012 г. обаче ситуацията вече е различна. Заради променената държавна политика всички проекти в сектора са замразени. Затова единственият вариант за бъдещ растеж на компанията и групата, от която е тя - "Лонг ман холдинг", са чуждите пазари като Румъния, Украйна, Казахстан и други страни от региона, където секторът расте или ще расте, разказа още Цветан Иванов, управител и съсобственик в компанията. По думите му фирмата е работила под една или друга форма (проектиране, изграждане или поддръжка) по близо 90% от всички инсталирани вятърни мощности в страната, включително и по вятърния парк, придобит през тази година от "Лукерг Реню", съвместно дружество между "Лукойл - Екоенерго" и италианската ERG Renew.

Липсват качествени инженери. Законодателството също е изостанало в регламентирането на различните инженерингови групи служители. На този проблем акцентира малкият и средният бизнес по време на връчването на наградите "Гепард" за най-динамични компании в България в Стара Загора. Класацията подрежда компаниите по ръст на приходите през 2011 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

27 коментара
 • 1
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Ми що не вземат да назначат икономисти, културолози, юристи и социолози? Бъкано е с такива "кадри".

  Ето тук отново проличава как държавата абдикира от задълженията си по насочването на образователния процес и осигуряването на условия за развитие на бизнес и създаване на работни места.

 • 2
  detelinka29 avatar :-|
  detelinka29

  Има си достатъчно технически специалности и университети в България. Просто не са достатъчно активно търсещи. На запад или по-скоро в Америка се предлагат стипендии от фирмите на най-добрите студенти в определена сфера. Не виждам какъв е проблемът дори да си ги развият от начален етап на студент първи курс с/у договор за придобиване на професионална квалификация,а като задължение -след завършване най-добрите специалисти в съответната сфера да могат да започнат работа при съответния им спонсорирал ги по време на следването -български работодател. За съжаление в България работодателите са с нагласата, че държавата трябва да им "спусне" готови завършени специалисти и те срещу ако може с оферта за заплата от 500лв. да имат специалист, да е до 25г., да подлежи на превъзпитание и да знае 3-4 езика. Няма как да стане без активното участие и усилия и на бизнеса!

 • 3
  krasi_kara avatar :-|
  krasi_kara

  Е, държавата какво е крива, че болшинството кеч е "скаран с техниката" и мрази да вкарва мисъл в каквото и да е?

 • 4
  clutch avatar :-?
  clutch

  Съгласен съм с първата част на поста ви, но това за държавата и намесата и......Младежите нещо не им се работи "мръсна работа" всички искат да са на топличко, чистичко и мързеливичко :)
  От три месеца не можем да си намерим хидроинженер-а искаме да е без или с минимален стаж и под 30 години, предлагаме четирицифрена стартова заплата нето, отличен социален пакет, лек автомобил без горивен лимит .... Ами не им се пътувало всеки ден по 150 км!!!!!!!
  Избора на следваща образователна степен е личен, и не виждам как държавата ще накара Пепа 'УбавицЪтЪ от 11 Ъ да следва нещо различно от "Ми джурналистиКъ ил пиърка мислА да учъ"....
  Щом и черната златка се оказа с висше финансово образование......!!!!
  Проблема е личностен, не държавен, според мен.

 • Петър Христов

  Така така с по 400 лв. заплата скоро не само инженери няма да има в България, а изобщо може и да няма качествени кадри...

 • 6
  string11 avatar :-|
  Стоян Петров

  Защо не питате колко фирми дават стипендии на студентите. Искат като в Америка, но там от втората година всички кадърни студенти са обвързани с договори и стипендии. А ако не го правят има и друго решение-давайте по 5000 лв заплата, да видим няма ли да имате добри специалисти. Или какво кара си работодателя и като му потрябва някакъв специалист бърка и си взема. Господа, каквито заплатите такива и специалистите.

 • 7
  a_lizzard avatar :-|
  a_lizzard

  Ам направи си фирма и си давай 5000 лв, кой ти пречи... Все пак парите не растат по дърветата, една фирма има определени приходи и спрямо тях си определя заплатите. Ако се занимава основно с българския пазар, ясно ви е, че приходите не може да са кой знае какви, а от там и заплатите. И не ми обяснявайте за шефовете с джиповете - далеч не всички са такива.

  А сравнения със САЩ са безсмислени - там и баничарница да си направиш, пак може да станеш милионер. Просто големината на пазара е несравнима с българската.

 • 8
  the_core avatar :-P
  The Core

  До коментар [#1] от "КЛЮЧАРЪ":
  +++++

  Не бе колега, не е държавата виновна!
  Инженери все още се намират ако искаш! И у нас има, и по света има много българи-инженери пръснати. Верно е, че има упадък с новите поколения, но в коя област не е така?
  Но всички пропускат, че инженерните специалности са най-конвертируеми по света! А като има търсене - според пазарната икономика, трябва да има и съответното предлагане (на заплащане!), но май точно това не се случва в България! Не може един софтуерен разработчик, например да работи в БГ за 1-2 хиляди лева, за някой, който си изнася продукцията в чужбина! Просто, защото за същото в чужбина плащат поне 4000 евро!
  Ние, от по-старите поколения инженери, сме живи и здрави и "гледаме сеир" отвън!
  Иначе - поздрави за верния пост! Има и много "МВА" в България, и артисти, и певци, "журналисти" пък - валяло направо!
  "Капитал" пък се радват на аутсорсинга - било "голям бизнес", демек!? Нещастници! Да завземаш "бизнес"от индийци, че да прокопсаш???
  Гледам напоследък и някакви там VIP, една къща напълнили.. майтааап!
  Пълно с VIP и КЕЧ... Ама..."Иска да яде - няма откъде!" Що ли така?
  ПП: "Съединителя" по-горе (#4), ами дайте тогава 5-цифрена заплата и ще намерите! Гарантирам! Виж номер 6!

 • 9
  a_lizzard avatar :-|
  a_lizzard

  До коментар [#8] от "The Core": "Не може един софтуерен разработчик, например да работи в БГ за 1-2 хиляди лева, за някой, който си изнася продукцията в чужбина! Просто, защото за същото в чужбина плащат поне 4000 евро!"

  Разбирам ти логиката от твоята си страна (нормално е всеки да е малко или повече егоист и да гледа да се уреди най-добре), но ако в България дадеш щатски заплати, никога няма да пробиеш и да излезеш на печалба. Много от българските софтуерни компании съществуват и изобщо успяват да направят нещо именно защото имат сравнително по-малки разходи за заплати (макар че разликата се топи доста бързо) и успяват с по-малко приходи да направят повече. Ако се изравнят със щатските, тогава ще им е много трудно да изнасят каквото и да е.

  Така или иначе, съм малко против такава печалбарска логика (въпреки, че я разбирам). Всеки си прави сметката, обаче какво, да вземем всички да заминем, щото давали повече пари?

 • 10
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#4] от "clutch":

  За нежеланието на младите хора съм повече от съгласен, но колко са инженерите и проектантите на "студено и мръсно"?

  Факт е, че с позволението на същата тази държава бяха разградени повечето промишлени мощности (били те с или без потенциал), а добре подготвени специалисти станаха таксиджии. В идеал бе издигнат алъж-вериша. Разбира се от там нататък няма стимули за образоване на младите в тази насока и кръгът се затваря - няма условия, няма промишленост, няма и желание за развитие на кадри.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK