Сделката на 2013 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сделката на 2013 г.

Сделката на 2013 г.

Продажбата на Глобул може да стане най-голямото събитие на българския телеком пазар догодина

8342 прочитания

© Цветелина Белутова


Между 650 млн. и 900 млн. евро. Tова е очакваната цена в най-широки граници при предстоящата продажба на "Глобул" от собственика ОТЕ според различни изказвания на представители на фирмата и публикации в гръцката преса. Освен заради мащаба, за корпоративния пейзаж и за телекомуникационния пазар в България има и други важни неща.

Първо, влизането на голям стратегически инвеститор (като Deustche telekom, най-вероятния купувач) е важно само по себе си за средата, налагането на добри практики и вливането на ноу-хау.

Второ, такава фирма може да промени разположението на силите в тройката на най-големите в бранша - "Глобул", "Мтел", БТК.

Трето, от гледна точка на потребителите голям инвеститор в "Глобул" вероятно ще налее пари в продукти и услуги, което неминуемо ще донесе още разнообразие в предлагането.

Очакван интерес

Фактът, че "Глобул" предизвика силен интерес сред стратегически и финансови инвеститори от световен мащаб, не е изненадващ. В крайна сметка ОТЕ обяви за продажба българското си мобилно крило точно защото е много успешно и вероятно ще вземе много пари за него. Причината гръцкият телеком да се реши на тази стъпка са задълженията от 3.55 млрд. евро, по които има близо милиардно плащане в средата на следващата година.

Логично появата на кандидат-купувачи не закъсня. Според източници на "Капитал" от сектора кръгът инвеститори, подали необвързващи оферти в текущата процедура, водена от консултанта Citigroup, включва по няколко представителя от телекомуникационния и финансовия сектор.

В групата на операторите влизат турските Turkcell и Turk Telekom, норвежкият Telenor, френският Orange, руската "Система" и германският Deustche Telekom. Сред финансовите инвеститори познат в България е фондът EQT - собственик на българския телевизионен и интернет доставчик Blizoo.

Официалният срок за подаване на необвързващите оферти изтече в края на ноември. За момента официална информация от ОТЕ няма, но предвид че процедурата е изцяло частна, евентуални нови предложения според източниците на "Капитал" едва ли ще бъдат върнати. Според тях интерес към българския оператор е проявен и от американския фонд Texas Passific Group (TPG).

Имената в така образувалата се "компания" кандидати не са нови, нито изненадващи. Всеки от инвеститорите на различни етапи е имал желание да влезе на българския пазар - дали като кандидат за лиценз за развитие на GSM мрежа или като потенциален купувач на БТК. За разлика от няколко пъти препродавания бивш държавен телеком "Глобул" се очертава като доста по-проста и лесна сделка.

Седем качества на сделката

Ако оставим настрана ефектите за пазара, от гледна точна на инвеститорите възможността за навлизане в България в момента не е за пренебрегване по няколко причини.

Първо, "Глобул" за разлика от последната такава опция БТК няма натрупани стари задължения. Второ, фирмата няма огромен сграден фонд, какъвто има БТК. Сделките, в които има недвижимости, много усложняват дю дилиджънса и съответно удължават цялата процедура.
Трето, фирмата не е оплетена в сложни взаимоотношения, или с други думи, няма висящи дела с държавата, каквито например БТК имаше и заради които някои инвеститори поискаха сериозна част от цената да остане блокирана в ескроу сметка, докато има развръзка.

Четвърто, операторът има сравнително добра инфраструктура с национално покритие, която - особено важно - е изцяло законна.

Пето, възможностите му за навлизане на фиксирания пазар са подсигурени с резервиран номерационен план от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) във всички основни селища, от една страна, и от друга - с вече разработени и приложени технологични решения, осигуряващи комбинираните пакети от фиксирани плюс мобилни връзки.

Шесто, операторът има една от най-добре развитите мрежи за дистрибуция с 286 собствени магазина заедно с тези на Germanos (а ако се добавят и тези в партньорската мрежа на "Глобал нет" и Internity са 430).

И седмо, абонатите на оператора са основно частни клиенти и такива от малкия и средния бизнес, тоест потенциалът му за навлизане в сектора на големите корпоративни и институционални клиенти е голям.

Точното време

Телеком бизнесът е много зависим от релегулациите на държавно и на европейско ниво. Не е пресилено да се каже, че делът на приходите, зависими от институциите, е близо до 80%. От тази гледна точка влизането на българския пазар точно сега е добър тайминг - най-големият регулаторен натиск върху операторите като че ли отмина. А в много от последните си изказвания ресорният еврокомисиар Нели Крус говори за промяна на типа регулации върху телекомите и намаляване на натиска върху тях с цел да се насърчат инвестициите в инфраструктура, осигуряваща високоскоростен широколентов пренос на глас и данни. Очевидно новата политика на Европейската комисия цели да осигури проникване на широколентовия мобилен и фиксиран пренос сред населението с цел да се подпомогне икономическият растеж. Вместо досегашното максимално ограничаване на печалбите в сферата на телекомуникациите.

Разбира се, всичко това няма как да не мине през оценка на състоянието на местния пазар, нивото на конкуренция в него и съответно на инвестициите в мрежите. А в тази посока показателно е, че според последния доклад на самата ЕК за българския телеком пазар нивото на инвестиции като процент от приходите на телеком операторите е най-високо от всички страни в съюза. То надвишава 25%, като в същото време цените на дребно вече са едни от най-ниските в ЕС – средният приход от абонат на минута мобилен трафик за операторите е около шест евроцента, като по-надолу от това са само три държави от съюза.

При това положение по-нататъшен твърд натиск от страна на регулатора едва ли би бил оправдан. Последната стъпка на КРС, с която тарифите на едро за терминиране на трафик в мрежите на мобилните оператори бяха намалени рязко, а международните повиквания бяха приравнени с тези от местен конкурент, се отрази драстично на приходите на компаниите от сектора. Най-ощетени логично бяха "Мобилтел" и "Глобул" - около 80% от трафика, генериран от техни абонати, е в собствените им мрежи, докато при БТК съотношението е обратното.

Макар и да има всички основания да се очаква, че регулаторният натиск върху сектора в България ще отслабне, за евентуалният бъдещ собственик на "Глобул" от значение ще са още две неща. Първо, дали ще остави фокуса на "Глобул" върху мобилния пренос, или ще инвестира допълнително в налагане на фиксираната услуга и проникване в пазарите на доставка на интернет и телевизия. И второ, поведението на конкурентите му.

При всички положения обаче независимо кой ще бъде купувачът на "Глобул" моментът за влизането му в България е повече от изгоден. Успехът ще зависи от това доколко ще използва предимствата на оператора, ще ги развие чрез инвестиции и съответно какъв пазарен дял ще завземе.

Между 650 млн. и 900 млн. евро. Tова е очакваната цена в най-широки граници при предстоящата продажба на "Глобул" от собственика ОТЕ според различни изказвания на представители на фирмата и публикации в гръцката преса. Освен заради мащаба, за корпоративния пейзаж и за телекомуникационния пазар в България има и други важни неща.

Първо, влизането на голям стратегически инвеститор (като Deustche telekom, най-вероятния купувач) е важно само по себе си за средата, налагането на добри практики и вливането на ноу-хау.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  alegria avatar :-P
  Dum vivimus, vivamus

  Надявам се, че купувач ще са Дойче Телеком. Ще спечелим всички от това.А най- вече българският мениджмънт в Глобул.Аман от гръцки глупочи и крадци.

 • 2
  tsyrvulan avatar :-|
  tsyrvulan

  До коментар [#1] от "alegria":

  Да ти кажа Дойче Телеком не са чак толкова превъзнасяни в Германия. Пък и ако немците купят Глобул то не ще да е само да развиват бизнес в БГ, а и да помогнат на ОТЕ, където държат 40%. Липсата обаче на наистина големи играчи като Водафон или Т-мобайл показва че сделката не е чак толкова атрактивна.

 • 3
  alegria avatar :-|
  Dum vivimus, vivamus

  До коментар [#2] от "tsyrvulan":

  Т-Мобайл и Дойче Телеком е име на един и същ оператор.Всички задгранични поделения на Дойче Телеком са с бранд Т-Мобайл. Ако купят Глобул те също ще бъдат ребрандирани . Надявам се сега да ги смяташ за сериозен играч. И сделката да стане атрактивна.

 • 4
  alegria avatar :-|
  Dum vivimus, vivamus

  До коментар [#2] от "tsyrvulan":

  Немците НЕ помагат на ОТЕ,с покупката на Глобул.Помагат на себе си.Ако ОТЕ не събере 700млн. до средата на 2013 за да погаси облигационният си заем( на стойност 3.5млрд) ще бъде обявен в несъстоятелност. Ако това се случи Д.Т. отписва над 4млрд. похарчени на три транша за придобиването на 40% от ОТЕ. Та на въпроса - давайки пари за Глобул,немците предпазват ОТЕ от фалит и получават нещо срещу парите си.

 • 5
  dragozow avatar :-?
  dragozow

  Има много кандидати, защото компанията е здрава, добре управлявана и печеливша. Компанията-майка е затънала и продава това от което може да вземе пари, в случая Глобул. Не знам кой е по-добре да купи оператора, добре е да е някой който се занимава със същата дейност без значения от каква националност е. Ако мислите че като дойдат немците ще почнат да предлагат цени и услуги като в Германия грешите.

 • 6
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Мисля че всички стискаме палци за Deutsche Telekom, но с мазните гърци никога човек не може да бъде сигурен до последния момент.

 • 7
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Все пак в Глобул се надяват да ги купят турските оператори ...

 • 8
  selofia avatar :-|
  Селофия

  Който и да ги купи, целта им ще е да изцедят колкото се може повече от местните аборигени... Първото, което ще направят е да сменят мениджъра и да съкратят най-малко 20% от персонала.
  Този филм сме го гледали с Ментел и Свивател.
  Защо Злобул да са различни

 • 9
  qaws avatar :-|
  qaws

  ша ги купи чичо мишо от гигенската махла


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.