Гепард: По-малки, но и по-печеливши
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Гепард: По-малки, но и по-печеливши

Shutterstock

Гепард: По-малки, но и по-печеливши

Компаниите с оборот под 10 млн. лв. съставят основната част на класацията по рентабилност

Мария Иванова
9327 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


43% е средната норма на печалба на най-рентабилните динамично развиващи се дружества.
6.6 стотинки печалба на всеки лев приходи са реализирали средно компаниите от "Гепард".
Субсидиите за селското стопанство обуславят доминацията на зърнопроизводителите в класацията по рентабилност - общо 51 от водещите 100 фирми.

Да си по-малък като мащаб понякога може да се окаже доста по-изгодно. Доказват го компаниите, които съставят челната стотица по рентабилност сред дружествата в "Гепард". През 2011 г. те са успели да капитализират доста по-успешно дейността си, като за всеки лев от приходите си отчитат средно 43 стотинки печалба. За сравнение - при корпоративните гиганти нормата на печалба през миналата година е била около два пъти по-ниска - според данните от класацията "Капитал 100" на най-големите компании в България шампионите от топ 50 по рентабилност сред тях са реализирали по 19 стотинки печалба на всеки лев приходи.

В абсолютни стойности стоте най-печеливши дружества в "Гепард" имат обща печалба от 273.8 млн. лв. за изминалата година при реализирани приходи от 638.9 млн. лв. За сравнение - през 2010 г. общите им приходи от оперативна дейност са били 413.9 млн. лв., което прави среден ръст от 54% при средна за всички компании в класацията стойност от 33%. При около една пета от 100-те най-рентабилни увеличението на приходите за последната година е с над 100%, а софийската "Акванада", която се занимава с отдаване под наем на недвижими имоти, дори отчита четирицифрен ръст. Общата им печалба пък се е повишила с почти 98% в сравнение с отчетените преди година 138 млн. лв. Тоест, освен че могат да се похвалят с по-висока норма на печалба, най-рентабилните малки и средни фирми показват и постоянство в добрите си резултати. Така например средната им печалба на всеки лев приходи е пораснала от 33 на 43 стотинки. При компаниите от челната десетка увеличението също не е еднократно явление – средната норма на печалба през 2010 г. е била  51%, като се увеличава до 72% през 2011 г.

Размерът има значение

Всъщност показателен за това, че размерът може би действително има някакво значение, е и фактът, че само едно от стоте най-печеливши дружества в "Гепард" е с оборот над 50 млн. лв. Става въпрос за пловдивската "БТЛ индъстрийз", чиято основна дейност е в сферата на разработката, производството и продажбите на медицинско оборудване. Освен нея още общо 11 от компаниите са с приходи над 10 млн. лв. за миналата година. В основната си част обаче най-рентабилни се оказват по-малките дружества, с оборот под 10 млн. лв.

По-високият среден резултат на най-рентабилните не е съвсем неочакван, доколкото все пак в класацията "Гепард" участват много повече компании. Класирането в "Капитал 100" обхваща само най-големите около 500 дружества, докато фирмите, попадащи в "Гепард", са неколкократно повече. При това данните показват, че общо за всички фирми в класацията средната норма на печалба е 6.57% при 6.14% за 2010 г.

Реално погледнато обаче, тази стойност се доближава до резултата от 8.24% на компанията, заемаща 50-ата позиция в класацията по рентабилност в "Капитал 100". За сравнение - последният от най-печелившите 100 сред дружествата от "Гепард" – земеделската "Съгласие", е с доста по-висок резултат 34.33%.

Шампионите

При лидерите в класацията числата са още по-впечатляващи. Начело на подреждането е консултантската компания в сферата на строително-инвестиционния процес "Дарис". С приходи от 1.6 млн. лв. и печалба от 1.4 млн. лв. софийското дружество оглавява подреждането със завидната норма на печалба от 83.97 стотинки на всеки лев приходи (виж таблицата). Със съвсем малко по-нисък резултат следва софийската селскостопанска компания "Хелга – Светла Стоянова", чиято рентабилност е 83.57%. Челната тройка с 81.09% рентабилност затваря монтанската "К и К", чиято основна дейност е в сферата на организирането на хазартни игри.

По сектори

Най-печелившият сектор се оказва селското стопанство и по-конкретно отглеждане на зърнени, клубеноплодни, технически и фуражни култури. В това направление е дейността на 51 от 100-те най-рентабилни компании. Присъствието на представителите на останалите сектори сред стоте най-рентабилни компании като цяло е доста по-равномерно. Шест от дружествата са представители на хотелиерския сектор, а дейността на четири от фирмите е в сферата на строителството на сгради и съоръжения.

За силното присъствие на дружествата от селското стопанство съществен ефект оказват и субсидиите за подкрепа на сектора, като например средствата, изплащани по схемата за единица обработваема площ. Всъщност поглед във финансовите отчети на някои от компаниите разкрива, че в редица от случаите приходите от финансирания от правителството достигат и до няколко пъти по-голям размер от нетните приходи на съответното дружество от продажба на продукция. Доколкото обаче плащанията от държавата също са част от приходите от оперативна дейност, по които са класирани фирмите в "Гепард", това неминуемо оказва ефект и върху изчисленията за рентабилността на бизнеса.

Регионално разпределение

От друга страна, високият брой зърнопроизводители в класацията няма как да не се отрази и върху регионалния й облик. Така на пръв поглед регионалното разпределение е в противовес с изказаната от финансовия министър Симеон Дянков в средата на ноември теза, че развитието на северната част на страната изостава от това на южната заради по-масираните инвестиции в инфраструктура в Южна България. Действително сред 100-те дружества в подреждането най-голям е броят на тези, които са регистрирани в столицата – общо 28.

Като се изключат фирмите със седалище в София обаче, от останалите 72 компании в топ 100 общо 53 са от северната част на страната в сравнение с едва 19 от южната. Това обаче се дължи на географските характеристики на селскостопанския сектор, който специално по отношение на зърнопроизводството е съсредоточен именно в северната част на страната. Иначе, конкретно по градове, след столицата най-голям е броят на дружествата, регистрирани в Плевен – общо 12. Следва Варна с осем, Русе със седем и Добрич и Пловдив с по шест представители в челната стотица на най-печелившите.

Автор: Капитал Daily
43% е средната норма на печалба на най-рентабилните динамично развиващи се дружества.
6.6 стотинки печалба на всеки лев приходи са реализирали средно компаниите от "Гепард".

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK