НА ЖИВО от 10:00 ч.: Банките и бизнесът

АВВ започна да строи четвърти завод в България

Общата стойност на проекта на шведско-швейцарската компания е 23 млн. долара

Производителят на електрическо оборудване "АББ България", който е част от шведско-швейцарската група ABB, започва строеж на четвъртото си предприятие в България. Фабриката, която се намира до Пловдив, ще бъде вътрешен доставчик на щвейцарската група АВВ за продукти ниско и средно напрежение. Общата стойност на проекта е около 23 млн. долара и след приключването му в завода ще работят около 600 души. Производството в него трява да започне до края на 2013 г. Строителните работи ще бъдат извършени от пловдивския "Сиенит холдинг".

Това е втората инвестиция на зелено но групата в България. Първата беше през 2009 г. отново в района на Пловдив - град Раковски. В сега действиящия завод в Раковски работят над 700 души. В другите предпирятия на АВВ са в Петрич и Севлиево. Очаква се с новия завод общият брой работни места на групата в България да достигне 1800 души.

От ръководството на компанията обясниха, че България не е била в радара на концерна АВВ, но след първите инвестиции са останали доволни от средата в страната.

ABB е един от най-добре представеният промишлен инвеститор в България. Със своите заводи в Петрич, Севлиево и Раковски и офиси от София до Варна групата покрива цялата територия на страната. Освен че доставят компоненти за другите предприятия на ABB, българските компании работят и за редица местни контрагенти и разработват нови продукти.

Другите предприятия

Заводът "Авангард" в Севлиево е създаден през 1962 г., а през 1996 г. е приватизиран от шведската група и преименуван на "АББ Авангард". Той е специализиран в производство на оборудване за средно и високо напрежение.

През 1996 г. ABB изгради и производствена база в Петрич - "АББ Контрол", която през 2005 г. се вля в "АББ България". Предприятието е разположено на площ от 5000 кв. м. В завода се произвежда и сглобява електрическо оборудване за други фирми от групата. Важна част от дейността на компанията е изграждането на подстанции за захранване с електрическа енергия.

Точно в разгара на кризата се появява третото предприятие на шведската група в България. Инвестицията в Раковски е на зелено и е в размер на 20 млн. долара. Самата компания "АББ Аутомейшън" е регистрирана през 2008 г.