Павилиони на едро

"Булгартабак" пое курс към господство в цигарената търговия

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Масивно. Така, с една дума, може да се опише навлизането на "Булгартабак" в търговията с цигари на дребно в страната. Ако успее, това ще е най-мащабната акция за превземане на даден пазар на бързооборотни стоки в България от доста време насам. Малко по малко, град по град, вече частният холдинг се опитва да изгради мощна верига за продажба на дребно на цигари в България. На все по-труден, рестриктиран и конкурентен пазар, проектът на местния производител изглежда повече от логичен като ход. Като изпълнение обаче е, меко казано, спорен. Той залага на иначе железния търговски принцип, че ако пазаруваш на едро, получаваш по-изгодни условия и специално отношение. За самия холдинг замисълът е брилянтен. За властите, от които се иска да приемат офертата, обаче тя няма този характер: разпореждането с общинска собственост не е търговия.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


58 коментара
 • 1
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  На среща в Русе Меглена Кунева се е обявила за защита на бизнеса,като е казала,че в България,ако имаш добър бизнес,е възможно той да бъде откраднат със съдействието на държавата или общината.
  И за най-дребния предприемач ако се приложи определението за предприятие,а именно че"предприятието е единство от права,задължения и фактически отношения" и ако най-после в Парламента се намерят достатъчно на брой некомунисти,мисля че доста работа има за вършене.
  Винаги съм бил противник поради каквито и да е градоустройствени или икономически съображения да се извърля от пазара който и да било.

 • 2
  purple_rain avatar :-?
  purple_rain

  До коментар [#1] от "vjacho"

  Какви са тези комунистически лозунги? Имаш нещо против конкуренцията ли,защото тези дребни търговци продават марки на големите тютюневи концерни и те са конкуренти на Булгартабак? Булгартабак от своя страна се опитват да си изградят собствена мрежа от обекти за търговия на дребно,какво нередно има в това? Какво им пречи на другите търговци да си направят и те павилиони в съседство и да има конкуренция? От конкуренцията печелим всички,а не от сегашното положение,ти да не мислиш,че тези дребни търговци са спечелили търг за да направят павилион? Как могат да се конкурират Булгартабак с огромните концерни,ако не си създадат собствена мрежа или да ги оставим да им откраднат целия пазарен дял?

 • 3
  anivasileva avatar :-(
  Ani Vasileva

  Меко казано съм зашеметена от тоя материал. Няма да ви кажа къде ме хвърли. Чак съм на косъм да започна да се чудя аз в тая държава ли живея.
  ""Булгартабак трейдинг", внася "инвестиционно предложение" при кмета на набелязаната община. С него той настоява да му бъдат дадени Х броя петна на най-оборотните места в града" Мой много близък приятел работи за тях и схемата въобще не е такава. Верно, че търсят места, но няма никакви инвестиционни предложения, никакви заговори, никакви конспирации. Наели са младежи, които проучват и подбират местата, всичко си е в реда на нещата.
  Бога ми, ако не знаех за кво иде реч в действителност, наистина щях да ви повярвам, Капитал! Спрете се малко....

 • 4
  hi_hi avatar :-|
  Хи-хи

  А к'во казва КЗК?
  Остави ли се една работа на общинарите - спукано е гърнето. Това е най-корумпирания лайнарник във всяко кътче на БГ...

 • 5
  monika_ avatar :-|
  monика

  Дискриминираните пушачи, сега пак ли ще оплачат? Защото мисля, че се случва точно това, което те искат - да си купуват цигари на едро на по-ниски цени, а и ако отменят забраната за пушене на обществени места, хептем ще разцъфтят! Така или иначе във всеки град има едно място от което всички си купуват цигари на едно, че и дори без бандерол. Едва ли развитието на сивия сектор ще намалее главоломно така, но поне ще е по-доброто зло.

 • 6
  townboy avatar :-|
  townboy

  Булгартабак е един тумор който мори всики участници в отрасъла от две десетилетия а сега благодарение на ГЕРБ този тумор взе превес и заплашва цялата индустрия и всички пушачи, но хората избраха вносните марки които са много по-качествени и така цар клиент ще реши спора в интерес на справедливостта.

 • 7
  angelan avatar :-|
  one4all

  Уважаема г-жо/г-це Николова статията Ви е пълна с неточности и откровени манипулации. Тенденциозносста на позицията Ви граничи с зле изпълнена поръчка. Добре е да знаете, че в Пловдив закупената фирма не е концесионер на градския транспорт, а фирма, концесионер на спирките на градския транспорт. Дребна, но съществена подробност.
  А за всички, които ревнаха за нарушена конкурентна среда, бих ги попитал какво всъшност правят международните търговски вериги и как това се отразява на кварталните бакалии.
  Истината е че някой се опитва да позиционира проекта си на много апетитни места, като следва закона до колкото може. Защото Тези местенца винаги до сега са се разпределяли по начини, нямащи нищо общо със закона.

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  10-те годишни наема в аванс са пример за moral hazard и не бива да се допускат никъде, освен ако не става дума за крупна инвестиция с дълъг срок на изплащане, каквато павилионите не са. По такъв начин текущият мандат на общинската управа изземва приходите на следващия мандат и естествено е много склонна на подобна оферта.

 • 9
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Лакомията на Пеевски , Василев и другите чакали е огромна.

 • 10
  kilmer avatar :-|
  kilmer

  Трагедия...

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход