Майкъл Блумбърг обмисля да купи Financial Times

Прословутият финансов всекидневник вероятно ще бъде обявен за продажба в началото на следващата година

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг може да добави към медийната си империя и Financial Times
Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг може да добави към медийната си империя и Financial Times    ©  Reuters
Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг може да добави към медийната си империя и Financial Times
Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг може да добави към медийната си империя и Financial Times    ©  Reuters
1.2
млрд. долара е оценката на анализатори за Financial Times Group 

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, който е собственик на финансовата информационна агенция Bloomberg, обмисля да направи предложение за покупка на Financial Times, съобщи New York Times. Изданието се позовава на трима души, близки до кмета. Освен едноименния вестник, групата Financial Times включва и половината собственост в списание The Economist.

Издателят на FT – Pearson, е на път да загуби двама от топ мениджърите си, което подхранва спекулациите, че прословутият вестник ще бъде обявен за продажба. Дългогодишният изпълнителен директор на Pearson Марджъри Скардино, която многократно е заявявала, че вестникът ще бъде продаден "само през трупа й", напуска в края на годината. Изпълнителният директор на Financial Times Group Рона Феърхед пък ще сдаде поста през април. Най-вероятният й наследник е сегашният ръководител на вестника Джош Ридинг.

Анализаторите оценяват Financial Times Group на около 1.2 млрд. долара, което е напълно във възможностите на агенция Bloomberg, която през 2011 г. е имала приходи от 7.6 млрд. долара. Друг потенциален купувач според NYT е агенция Thomson Reuters, чиито приходи миналата година са били 13.8 млрд. долара. В първите девет месеца от 2012 г. Reuters отчита 3% спад на приходите. И от двете агенции са отказали коментар по въпроса.

Според запознати с компанията банкери, цитирани от NYT, Financial Times вероятно ще бъде пуснат за продажба в началото на следващата година. Макар Pearson да не публикува отделно финансовите резултати на вестника, анализаторите считат, че е на загуба заради цялостния спад на тиражите и рекламата в печатните издания. В последния си финансов отчет Pearson заявява, че очаква спад на печалбите заради забавянето в рекламата и преминаването от печатен към дигитален формат. Все пак дигиталната стратегия на FT се счита за успешна, като от около 600 хил. абонамента, почти половината са направени за интернет изданието.

Според NYT в ръководството на Bloomberg има групи, които смятат за по-умно инвестирането в изцяло дигитална собственост, като дават за пример социалната мрежа LinkedIn. Според вестника изпълнителният директор на Bloomberg Даниел Докторофф е особено скептичен относно реалната стойност на Financial Times. NYT обаче отбелязва, че Майкъл Блумбърг е почитател както на списание The Economist, така и на всекидневника Financial Times, което е основна причина за интереса му. Когато през октомври Блумбърг е бил на посещение в редакцията на FT в Лондон, един от редакторите го е попитал дали ще купи вестника, на което кметът отговорил: "Да, купувам си го всеки ден".

Още от Капитал