"Зелена карта" - (не)задължителна част от пътуването

Сертификатът е необходим за излизане в 13 държави извън ЕС. За съюза е нужна само валидна "Гражданска отговорност"

Сертификатът "Зелена карта" се издава от компанията, при която е сключена "Гражданска отговорност" и важи за пътуване в 12 държави извън ЕС
Сертификатът "Зелена карта" се издава от компанията, при която е сключена "Гражданска отговорност" и важи за пътуване в 12 държави извън ЕС    ©  Цветелина Белутова
Сертификатът "Зелена карта" се издава от компанията, при която е сключена "Гражданска отговорност" и важи за пътуване в 12 държави извън ЕС
Сертификатът "Зелена карта" се издава от компанията, при която е сключена "Гражданска отговорност" и важи за пътуване в 12 държави извън ЕС    ©  Цветелина Белутова

"А не ми ли трябва задължително "Зелена карта", без значение къде пътувам зад граница?"

Този въпрос звучеше актуално в първите месеци, дори година след приемането на България в ЕС. Почти седем години по-късно обаче звучи странно някой да задава подобен въпрос, след като задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на българските автомобили важи за всички държави от ЕС. Сертификатът "Зелена карта" е допълнение към полицата, той не може да се купи самостоятелно без нея, а след отпадането на граничния контрол на българските автомобили в ЕС и цената му силно падна. Този сертификат ви е нужен единствено за държави извън ЕС, които са в системата "Зелена карта".

Регионален риск

Преди година или две компаниите, продаващи сертификата за страни извън ЕС на по-висока цена от 10 лв., бяха по-скоро рядкост, а много го предлагаха безплатно. Постепенно обаче цената се увеличи и вече по-скоро са рядкост застрахователите, които ще ви го дадат без допълнително заплащане над основната цена на застраховката. В момента по данни на застрахователни брокери цената на "Зелена карта" към задължителната полица се движи от 10-15 лв. до над 70 лв. за нови и луксозни коли.

Все още обаче има застрахователни агенти, които обясняват на клиентите, че ще им трябва "Зелена карта", ако решат да излязат в чужбина, независимо за коя страна става въпрос. Всъщност това е заблуждаване, но защо продавачите на застраховки го правят? Основната причина са отстъпките – ако при сключването на полицата сте заявили, че ще пътувате само в България, тогава и цената е по-ниска, намалена с някаква отстъпка. Ако излизате в чужбина, би трябвало да върнете тази отстъпка, но единственият начин да се гарантира, че ще го направите, е да отидете да си купите "Зелена карта" - нея може да ви издаде само застрахователят, при когото ви е "Гражданската отговорност".

Все пак при продължаващата криза има и доста хора, които използват колата си само в краен случай, само в страната и не е справедливо те да плащат еднакво с тези, които пътуват зад граница. Нещо подобно на регионалното делене на цени, с което във Враца ще платите по-ниска цена, отколкото в Пловдив. Това обаче не отменя задължението на застрахователя да плати, дори ако има инцидент извън областта, в която е регистрирана колата. По същата логика шофьор от Враца няма да има проблем с обезщетението, ако му се наложи да иде до София и там предизвика пътен инцидент.

Предполага се, че пътуването в чужбина освен по-рисково е свързано и с доста по-високи обезщетения при катастрофи, отколкото в България, така че премията в този случай трябва да е по-висока. Така че когато сте си купили полицата и сте казали, че няма да излизате в чужбина, цената се е определяла по един начин. Но ако решите да отидете до Италия или Германия, тогава положението става друго – и трябва да си върнете отстъпката. Гергана Иванова, управител на брокера "Финсейлс", обясни, че при издаване на сертификата застрахователят почти сигурно ще изиска и да си платите цялата дължима премия, ако сте сключили договор за плащане на вноски. Например, ако за новогодишните празници решите да отидете в Гърция с колата си, но ви остават още две вноски, за да получите "Зелена карта", ще трябва да ги платите предсрочно.   

А ако откаже плащане?

И тук обаче идва и един много важен момент – ако имате редовно сключена и валидна "Гражданска отговорност", никой по никакъв начин и с никакъв аргумент не може да ви забрани да пътувате с колата си из целия ЕС. От влизането ни в съюза и от отпадането на граничния контрол "Гражданска отговорност" на български автомобил, купена в България, е напълно валидна за целия ЕС. Гергана Иванова обаче посочи, че е необходимо внимателно да се четат условията в договора – често той съдържа клауза с декларация "Ако излизам в чужбина, ще върна направената ми отстъпка". Според нея е възможно застрахователната компания да заяви, че няма да плати обезщетение, защото клиентът не я е уведомил за пътуването си и не е върнал отстъпката.

Юридически обаче този отказ лесно може да бъде оборен, ако клиентът потърси правата си. Това беше потвърдено от думите на Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на застраховани и пострадали при катастрофи, и от Цветанка Крумова, изпълнителен директор на "Армеец".

"Кодексът за застраховането категорично казва, че "Гражданска отговорност" осигурява покритие на територията на България и на всяка държава - членка на ЕС, въз основа на една премия и за целия срок на договора. Това означава, че не може да бъде отказано изплащане на обезщетение заради основа на деклариране, че няма да се пътува в чужбина", обясни Тодоров. 

Свободни граници

Крумова също посочи, че застрахователят не би трябвало да откаже обезщетение, защото застраховката си е валидна за целия ЕС. "За да минете границата, не ви е необходим сертификат "Зелена карта", но това не означава, че не могат да ви проверят дали имате застраховка", коментира Крумова. По думите й често се случва по такива проверки в Германия например проверяващите да искат допълнителна проверка и дори да спрат от движение автомобила, защото не могат да разчетат текста на кирилица. В такива случаи се изискват спешни проверки и уверения от застрахователя, че наистина е издал полицата. Според Крумова "Зелена карта" помага да се избегне именно това, тъй като е универсален сертификат, който може да се разпознае навсякъде. От застрахователния бранш така и не успяха обаче да отговорят защо не издават двуезични полици, на български и английски, които да са разбираеми навсякъде.

Все пак натискът на пазара си казва думата дори и при наподобяващата задължителен данък "Гражданска отговорност": Част от застрахователните компании предлагат при еднократно плащане на премията да ви издадат веднъж в годината "Зелена карта", която да важи за 15 дни", обясни Гергана Иванова. По думите й доста застрахователи са се ориентирали към това, за да стимулират еднократното плащане. То продължава да бъде възможност за финансово облекчение въпреки опитите да бъде премахнато чрез промяна в Кодекса за застраховането. Докато това се случи – всяка "Гражданска отговорност" е валидна за целия ЕС, стига да е редовно сключена и да сте платили вноските си в срок, независимо дали застрахователният агент ви убеждава друго. 

Държавите от "Зелена карта" извън ЕС

Албания

Босна и Херцеговина

Беларус

Република Македония

Израел

Иран 

Мароко

Русия

Сърбия

Молдова

Тунис

Турция

Украйна

Източник: Национално бюро на българските автомобилни застрахователи

 
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  vassilun avatar :-?
  vassilun

  Сърбия, Черна Гора и Хърватия (тя скоро ще влезе, но все пак) къде са в горния списък? Не са членки на ЕС, но са в системата на Зелена Карта!

 • 2
  hinhril avatar :-|
  hinhril

  Според мен трябва да задължат застрахователите да издават зелена карта без значение, трябва ли ти или не, защото в крайна сметка това е един реквизит, а не екстра. Как може да те таксуват 10-15лв. за разпечатване на една бланка?????

 • 3
  tutrakansky avatar :-|
  tutrakansky

  До коментар [#2] от "hinhril":
  така излиза че хора които не са помирисвали чужбина ще плащат за тези които излизат , тъй като отстъпката ще отпадне . по добре да се запази същестуващото положение

 • 4
  vlad777 avatar :-|
  vlad777

  От 01.01.2012 г. Сърбия е член на ЕИП (Европейското Икономическо Пространство), което я приобщава към страните членки на ЕС по отношение на системата Зелена карта. Т.е. ГО от страна в ЕС важи и в Сърбия, както и ГО от Сърбия важи в целия ЕС.

 • 5
  hinhril avatar :-|
  hinhril

  До коментар [#3] от "tutrakansky":

  Първо, тези които излизат на фона на тези, които не излизат са пренебрежително малко и второ - по този начин се унищожава конкуренцията и реално е картелно споразумение, защото всички ти искат такса за разпечатване на бланката... Застрахователите взимат достатъчно големи премии от ГО и това с тези бланки си е нахалство. Все едно да ти поискат да си заплатиш 10 лв. за да ти дадът копие от платежното нареждане, което си направил току що..

 • 6
  mrvip avatar :-|
  mrvip

  До коментар [#2] от "hinhril":

  Зелената карта ви осигурява застрахователно покритие ИЗВЪН ЕС и е толкова "една бланка", колкото и банкнота от 500 евро е само "парче хартия". Със същия успех можете да искате и държавата да задължи застрахователите да ви дадат застраховка "каско" към гражданската, щото е само "една бланка".

  Некоректното в случая е опита на застрахователите да ви убедят, че "зелена карта" ви трябва в ЕС с разни хорър сторис от Германия дето не четели кирилица и че щели да откажат плащане, което няма как да се случи.

 • 7
  hinhril avatar :-|
  hinhril

  До коментар [#6] от "mrvip":

  Прав си.

 • 8
  ketivasko avatar :-|
  Ekaterina Ivanova

  Нашите пак се правят на много специални...защо трябва да се плаща за нещо ,което са длъжни да ти дадат при плащане на застраховката...така поне е в ЕС ,в момента в който ти дадат документите за застраховката ти дават и зелената карта

 • 9
  gh0s7r1d3r avatar :-|
  gh0s7r1d3r

  Навън просто няма "Гражданска" и "Зелена карта". Има един документ и той е полицата, разпечатани на принтер с държавите от споразумението Зелена Карта. Обаче , там освен това няма деление на ще ходя, няма да ходя - тарифата е една и няма хън мън... С подписа си, всички декларират, че при излизане ще доплатят направената им отстъпка. А като деклариращ, не знам дали няма основание за личен регрес към застрахования.
  И още нещо, защо според вас повечето компании започнаха да предоставят ЗК безплатно за определ период? И мислите ли, че компаниите сами си изготвят тарифите и ги пускат както им е кеф. Има надзор, който ги одобрява и не обича ниските премии по ГО...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  lessonsoftime avatar :-|
  lessonsoftime

  София трябва да излезе от ЕС и цената на застраховките да се върне на нивата си от преди 2007, които бяха 10 пъти по-ниски. Само така ще се прекрати силовото застраховане - рекет (вкл. и глобите) Гражданска отговорност на нива, каквито съдебната практика в страната не присъжда като обезщетения.
  С излизането от ЕС ще падне и цената на горивата наполовина, има и много други ползи:
  http://www.vbox7.com/play:933b999e59&start=25


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал