Разделно объркване

Или как фирмите ще трябва да събират отпадъци за рециклиране от 1 януари, за да не бъдат глобени

   ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
   ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Трактовката на понятието разделно събиране на отпадъците от фирмите е толкова широка, че практически не казва нищо.

Много и големи глоби, строги правила, малко организация и нула контрол. Така с няколко думи, може да се опише онази част от Закона за управление на отпадъците, която третира разделното събиране на боклука. За гражданите нормите в закона са факт от половин година и с хаоса вече всички са свикнали, а особени драми няма. За фирмите обаче правилата влизат в сила от 1 януари 2013 г., и както обикновено става - проблемите там вероятно ще са по-осезаеми.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


25 коментара
 • 1
  ecolomix avatar :-|
  Ecolomix

  "Необходимо е единствено да бъде сключен договор с фирма, която да обслужва това задължение" казва всичко

 • 2
  tz_hristov avatar :-?
  himika

  Закона е толкова изкривен в полза на фирмите (лобистки), че г-жа Н. Караджова колкото и до си оправдава е очевадно.
  Генериращите отпадък хора, фирми предприятия трябва да сключват договор с фирма за разделна събиране, която да отделя хартия, пластмаса, метал и стъкло с цел намаляване на битовия отпадък.
  А как се намалява всъщност?
  Фирмата взима хартия, пластмаса, метал и стъкло, КАТО ГИ СЪБИРА В КАМИОН, КОЙТО ГИ КОМПРЕСИРА ОКОЛО 10 ПЪТИ – ОБЩО и ги депонира на сметището.Това е намаляване на БО спод фирмите.
  1. Защо г-жа Караджова не намери място в закона и за фирмите събиращи отпадъците?
  2. Защо найлоновите пликчета(торбички) се ограничиха, като практиката доказа, че са се увеличили след промяната?
  Време е да дойде по-средно грамотен министър (грамотните хора не се занимават с политика), който що годе да приведе нещата в ред.
  Ние сме част от околната среда, а не обратното!!!

 • 3
  thetheacher avatar :-|
  The.Teacher

  Значи от статията да разбирам, че такса смет за фирмите ще отпадне, или поне част от нея, ако събират разделно и предават на вторични с договор?

 • 4
  gost22 avatar :-?
  gost22

  Поредния, узаконен рекет. Глоби, договори, инспектори... глупости и корупция. Можеха просто да дават отстъпки от данъците, ако фирмата докаже, че е педала разделно определено количество боклук от една страна, и да повишът данъка за смет с определен процент, ако фирмата няма документ или договор за разделно сметосъбиране. Сега едни инспектори ще тръгнат да глобяват наред конкурентите на "нашите фирми" и да събират едни "дарения" за да фонд "Широко затворени очи"...
  Цялото законотворчество на милиционерите е такова — "Забранява се ......" и "Глобява се ....." . Един не се сети да използва икономически стимули (моркови), че да постигне нещо свястно на прилична цена. Ето и забраната за цигарите "Забранява се на всички — Разрешава се на всички", вместо доходоносното и съвсем пазарно решение — Месечен лиценз за пушене в заведението според броя на заявените места. Който иска да си плати една яка сума, и клиентите му ще си пушат спокойно. Ако пазара го притисне, сам ще направи заведението за непушачи. Същото е и с боклука: дай финансова изгода, и фирмите сами ще намерят начин да спазват закона.

 • 5
  kons avatar :-|
  Viscount Ganyo

  Не мога да разбера това мрънкане. Мога единствено да го отдам на някакъв опит на Капитал "да защити бизнеса". Доста неумел и неадекватен.

  -Какъв е проблемът да има специални съдове за сметка на търговеца? Да не би до сега боклуците да не са събирани в съдове, отново за сметка на търговеца?

  -Ама то "проблемът е, че както досега гражданите, така сега и фирмите, а и администрацията, не са наясно с новите си задължения"

  Е чии е този проблем? Що за фирми и администрация е това, които не са наясно какви закони трябва да спазват.

  -Ама то законът не им изяснявал как да събират отпадъците.

  Това пък що за аргумент е? Това наистина ли го мислите сериозно?

  А пък за фирми, които имат голямо количество отпадъци даже съм изненадан, че за тях законът влиза в сила толкова късно.

 • 6
  mims avatar :-|
  Mims

  До коментар [#3] от "The.Teacher":

  Тъкмо щях да питам какво става с такса смет за фирмите, логично е да отпадне.

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#5] от "Neyk":

  Еми много просто "неразбиращ", вместо една кофа за смет, ще трябва да имаш поне четири "стъклени","пластмаови и метални", "хартиени" и поне "хранителни и останали". Кой къде ще хвърля, кой ще ги събира, един Бог знае!!!

 • 9
  fanagoreca avatar :-|
  fanagoreca

  "Санкцията важи и ако например опаковка от мляко, която подлежи на рециклиране, бъде изхвърлена в контейнера за битови отпадъци, а не в коша за разделно събиране."

  Не е вярно! Опаковката трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да е ЧИСТА, за да се хвърли в торбата за разделно събиране. Тоест, задължително трябва да е изплакната с вода, и да няма остатъци от храна по нея. Ако не е- тогава в общият боклук. Освен това-напишете и какво например се изхвърля в жълтата торба, и какво е забранено.
  Обезателно е да се напишат и мотивите за разделно събиране, хората трябва да знаят, че го правят в СВОЯ полза, в полза на по-ниска цена на опаковката, в полза на по-чиста околна среда.

 • 10
  tel_112 avatar :-|
  Мазен чех

  Поредният брутален рекет. Фирмата ще извършва разделянето на боклука с което той става автоматично на вторични суровини, но вместо да си го предаде и да изкара някоя стотинка, тя ще трябва да го подари на някой паразит


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал