Още масло в двигателя на "Приста ойл"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Още масло в двигателя на "Приста ойл"

През май фондът ADM и ЕБВР инвестираха в българската група 60 млн. евро

Още масло в двигателя на "Приста ойл"

Холдингът ще изгради завод в Украйна за 30 млн. долара

15642 прочитания

През май фондът ADM и ЕБВР инвестираха в българската група 60 млн. евро

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


Малко български компании правят регионална експанзия, а още по-малко почти всяка година имат план за пореден завод в чужбина. На това описание отговаря "Приста ойл", която сега обяви следващия си проект - завод в Украйна за 30 млн. долара. Групата вече има подразделения в Турция, Сърбия, Македония, Унгария, Словакия, Украйна, Швейцария, Узбекистан.

Новият завод

Пръв новината съобщи украинският посланик Милока Балтажи на среща с областния управител на Русе Стефко Бурджиев. Той уточни, че това ще е първият в Украйна завод за рециклиране на отработени масла. Проектът е с екологичен ефект, а самото строителство ще започне през пролетта. 

"Проектът ще се изпълнява от свързаното дружество "Приста рисайклинг" и е подобен на завода ни в Узбекистан", уточни председателят на управителния съвет на "Приста ойл" Пламен Бобоков. Инвестицията на първия етап ще бъде 30 млн. долара. Планът е да е готов в края на 2013 г.

Съоръжението ще бъде изградено на зелено. "Вече е уточнено мястото, договорено е оборудването, в момента правим планирането и чакаме времето да даде възможност да започнем строителството", каза Бобоков, но не посочи къде точно ще се намира заводът. В него ще се преработват отработени масла, които в момента се изгарят. По думите на Бобоков това е по-вредно, отколкото да се изхвърлят, и затова проектът се определя като екологичен.

Идеята е да се използват 100% от маслата, които на практика няма да се рециклират, а ще се прерафинират (re-refining). По този начин ще се произвеждат висококачествени базови масла, като ще остава малко количество тежко гориво и асфалт. Капацитетът на завода ще бъде 40 хил. тона годишно.

Русенската компания вложи 5 млн. долара в морски карго терминал в Одеса през 2004. "Ако бизнес климатът в Украйна е благоприятен, след няколко години можем да открием и производствена мощност тук, както постъпихме в Турция", заяви тогава Бобоков. Е, явно средата се е указала удачна.

Украинско удвояване

Освен първоначалните 30 млн. долара компанията планира да инвестира още толкова на втория етап на проекта в Украйна. "Той ще включва разширяване на капацитета, тъй като има възможност за това", уточни Бобоков. 

През пролетта на тази година групата обяви, че има намерение да изгради подобно съоръжение в Татарстан. Това трябваше да бъде първият завод за регенериране на отработени моторни масла в Русия. Плановете бяха там да се преработват до 43 хил. тона масло годишно, от които да се получават до 30 хил. тона базово масло. В завода ще се използва специална американска технология за рециклиране на отработени масла, която ще бъде внедрена и в други страни. Компанията има подобна малка инсталация за преработка и в България.

Българска компания с чуждо участие

"Приста ойл", чиито мажоритарни собственици са братята Атанас и Пламен Бобокови, се занимава с производство на моторни и индустриални масла. Част от холдинга е и заводът за акумулатори "Монбат" в Монтана. Подразделението "Приста рисайклинг" се занимава с рециклиране на минерални и синтетични масла, производство на базови масла от рециклиране и представителство и дистрибуция на рециклиращи технологии. 

През последните години приходите на групата отчитат растеж. През 2009 г. са 335.7 млн. лв., година по-късно са 566.2 млн. лв., а през 2011 г. са около 730 млн. лв.

През май тази година в холдинга влезе нов чужд инвеститор (виж карето), което е и една от най-големите сделки в страната за тази година.

Инвестиция след инвестиция

Мажоритарните собственици на "Приста ойл" вече имат сключени предварителни договори за изграждането на верига от брандирани сервизни центрове в Турция. Според Бобоков това е един мащабен и скъп проект, в който ще бъдат инвестирани 7 млн. евро от отпуснатия заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Бобоков обясни, че става въпрос за "гаранционно сервизно обслужване на топ автомобили, с което "Приста ойл" ще може да се конкурира с основни турски фирми".

Дружеството има сходен проект и в Румъния, който обаче е по-малък заради мащабите на местния пазар. "Приста ойл" смята да инвестира и в Унгария в разширяване на производството си за парафини и парафинови емулсии. Компанията ще развива и собственото си дъщерно дружество "Верила", като идеята е да разширят продуктовата гама до края на годината.

Отделно "Приста ойл" има и средства за придобиване на нови бизнеси, като намеренията са първите такива сделки да бъдат в Румъния и Чехия. Така, въпреки че инвестиционният заем от ЕБВР е за срок от 7 години, дружеството има намерение да реализира проектите си само за две.

В края на миналата година холдингът изкупи и мажоритарния дял в узбекистанската компания Uz-Texaco, като от 15 ноември тя вече се нарича Uz-Prista. Продавач беше американският енергиен гигант Texaco. Компанията Uz-Texaco е създадена през 1997 г. чрез сливане на "Узнефтепродукт" (дъщерно дружество на националния холдинг "Узбекнефтегаз") и американската Texaco с цел производство на моторни и смазочни масла.

Третият външен партньор

През май базираният в Хонконг инвестиционен фонд ADM Capital и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) придобиха поравно 30% от капитала на "Приста ойл груп". Сделката е сложно структурирана и извън цената за смяна на досегашния миноритарен инвеститор има и част за разрастване на бизнеса. Транзакцията с ADM и ЕБВР е на стойност 48 млн. евро, с които ще рефинансира кредита на дружеството към предишния акционер Gramercy. Според Пламен Бобоков това ще подобри баланса на компанията и ще доведе до предоговаряне на всички финансови ангажименти при много по-добри условия. Отделно ЕБВР отпуска на "Приста ойл" и дългосрочна кредитна линия на стойност 12 млн. евро. Тя е за срок от седем години, като целта е да подпомогне инвазията на дружеството в други страни. Така с двете операции стойността на вложеното от ADM и ЕБВР е 60 млн. евро. АDM и ЕБВР реално са третият чужд инвеститор в компанията, след като през 2000 г. американският гигант Texaco купи 25% от дружеството. После през 2006 г. в дружеството влезе инвестиционният фонд Gramercy.

Малко български компании правят регионална експанзия, а още по-малко почти всяка година имат план за пореден завод в чужбина. На това описание отговаря "Приста ойл", която сега обяви следващия си проект - завод в Украйна за 30 млн. долара. Групата вече има подразделения в Турция, Сърбия, Македония, Унгария, Словакия, Украйна, Швейцария, Узбекистан.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

28 коментара
 • 1
  kadiyata avatar :-P
  Белият Негър

  Да е малка,да е малка,колкото в Русе е малка.
  Между другото,технологията е ОК.
  С хубави бази от Германия,се получават прекрасни масла.
  А и Приста са доказани като качество.

 • 2
  ali13 avatar :-|
  Valentina Chelebieva

  Защо не инвестират в БГ- не разбирам? Моля , който знае да обясни.

 • 3
  daniboy avatar :-|
  Daniboy

  До коментар [#2] от "ali13":

  Достигнали са възможния максимум в малкия ни пазар?

 • 4
  tiggo avatar :-|
  Тихомир Гочев

  Браво.
  Да, би било по - добре да откриват нови работни места тук, в България, но нашият пазар е доста скромен...
  Следващата стъпка на местния пазар, за която вече се чуха някакви слухове е вграждане на продуктите на холдинга в местното производство на автомобили - като за начало в ловешките автомобили...

 • 5
  miho55 avatar :-|
  miho45

  Да,наистина, за някои кризата минава покрай тях.......

 • 6
  nockout avatar :-|
  nockout

  ''Е, явно средата се е Указала удачна.'' - И все пак продължавате с елементарните правописни грешки.

 • 7
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Предлагам житието на братята Бобокови да бъде изучавано в гимназията. Но понеже сме православни и донякъде славяни, докато не умрат, няма да кажем добра дума за тези пичове. А би било добре, защото най-накрая ще бъде обяснено на всеки тъпак в тази държава, че за можещия и знаещия възможности винаги има. Колко съкрушителна идея - та така ще развалим рахата на всички неудачници, които 24/7 обясняват че държавата, Тиквата и понякога аз или друг форумен клетник сме им виновни да не станат видни банкери, индустриалци и мореплаватели :-) Предполагам сега дежурните плювачи ще изпишат няколко терабайта как Бобокови са ченгета и завода в Украйна им е подарък от уж-убития, но всъщност жив Луканов. То и останалите теории са с подобна достоверност :-) Ще наминавам да наглеждам реколтата :-)

 • 8
  anu avatar :-P
  Ronald Reagan

  misho73, пич от къде го набра този негативизъм бе :)))))) !

 • 9
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#8] от "кЬрава пчеличка":

  Стига де, аз се изживявам като прагматичен оптимист :-( Водя задочен спор с разни хора дето все разправят как всичко било на провала в БГ, та тук ги провокирам малко :-) А и принципно не ни е в културата да тачим живи хора, това си е стар славянски обичай, а комунизма само доразви некрофилските ни наклонности. Като добавим и дежурното обяснение за неудачите - държавата, Костов, Тиквичко и не знам още кой (стария лаф за сушата, кишата и Гришата) - ето ти картинката. И в нея тези братя не пасват, та предполагам ще има мотив да бъдат някак си принизени. А аз най-много ще се зарадвам ако не съм прав :-)

 • 10
  superbg avatar :-|
  superbg

  Ако сте забравили те на 2 пъти имаха много сериозни планове за строеж на 2-ра нефтена рафинерия в Плевен но Русия почти заплаши България с ново "освобождение" ако някое правителство им даде лиценз за рафинерия, произвеждаща горива.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK