Завод на държавна издръжка

ВМЗ отново беше спасено от правителството, но проблемите му остават

Държавната "Кинтекс" плаща авансово 1 млн. лв., които ще бъдат раздадени за заплати.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
57 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kihano avatar :-|
  kihano
  • - 63
  • + 42

  "...историята със сопотския завод е учебникарски пример за това колко лош стопанин е държавата"

  Демагогия, демагогия, демагогия. Я направете сметка, колко от приватизираните след 89та предприятия работят (изклювайки естествените монополи)? Като направите сметката, че видите, че частника е много по-лош стопанин, щото няма нищо добро в това да купиш предприятие да го нарежеш на скрап и да пръснеш парите за джипове, почивки и к...и. Сегашната частна икономика е пълен провал в сравнение с държавната от преди 89та. Дори дългът й е вече около три пъти по-голям от този на държавната икономика през 89-та.

  Нередност?
 • 2
  beriya avatar :-|
  beriya
  • - 36
  • + 31

  Стига с тия глупости, че държавата е лош стопанин, да не би този който купи завода да започне сам да работи или евентуално да го превърне в семейно предприятие, т.е. новия собственик ще запази схемата на наемен труд. Това, че „държавното" се води към фалит, било то умишлено или заради некадърно управление, то не значи, че държавата е лош стопанин, а значи много други неща които „никой" не ги дири.
  -------------------------------------------------------------------
  Ако приватизацията е решение за ново светло бъдеще според управляващите, то предлагам правителството да се самоприватизира.

  Нередност?
 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 35
  • + 19

  До коментар [#2] от "beriya":
  До коментар [#1] от "kihano": еда ама като приватизират предприятието, по лесно ще го "закрият", като много други структуроопределящи предприятия....
  За съжаление това са последиците от урбулешката приватизация на Лостов и момченцата на Деди и сега е късно нещо да се оправи....

  Нередност?
 • 4
  vankata_820 avatar :-|
  Ivan Petrov
  • - 8
  • + 25

  Никой не коментира как се стигна до тук и кои са виновниците за краха на това елитно предприятие, а едва ли не се псуват едни 3000 човека, че не са се сетили да напуснат фирмата, 'щото тя била на изживяване, според автора на поръчковата статия?!:)
  Смешно, та чак трагично, ето четете!
  Кой търгува с оръжие в България и защо Аню Ангелов не дава място под слънцето на ВМЗ"Сопот":

  Огромни печалби, международни скандали и най-вече тайнственост - това са трите неща, с които се свързва оръжейният бизнес по света, а и в България.
  Всеки, успял да завърти поне една сделка, била тя с пистолети или с танкове, се прощава завинаги със сиромашията. Най-сладко е, когато се докопаш до лиценз от държавата и можеш да повтаряш ударите отново и отново. Тогава печалбите се изчисляват в милиони в зелено.
  Затова не е странно, че оръжейните търговци не обичат публичността. Досега в България обществото знаеше, че военните ни заводи имат разрешение да търгуват с оръжие. Нерядко имиджът на държавата страдаше от техните сделки, а след един скандал държавното предприятие
  “Бета” изгуби лиценза си.
  Знаеха се и имената на някои от частните търговци с разрешителни, около които се разшумяваше по един или друг повод. Например шефът на “Делта-Г” Николай Гигов, издателят на вестник “Дума” Петър Манджуков. “Дефенс Индъстри груп” пък бе замесена от македонски медии в скандал с тогавашния им вътрешен министър.
  За първи път обаче “24 часа” публикува пълния списък на фирмите с разрешителни от държавата. Те са разделени в три групи - с пълен лиценз, с частичен и с право да търгуват със стоки с възможна двойна употреба.
  Публикуваме също четирите структури, които са лицензирани за превоз на оръжие. Тази дейност влезе под разрешителен режим само преди няколко месеца. А след скандала с “Терем” за лиценз ще трябва да кандидатстват и посредниците за търговия с оръжие в България. Повечето от тях са регистрирани в офшорни зони, тоест собствениците им са неизвестни. Всъщност точно заради един такъв посредник гръмна скандалът с “Терем”.
  Позицията е, че обществото трябва да знае кой в България има право да търгува с оръжие. Няма логика това да остава в тайна, след като списъците с търговците на лекарства и на хляб например могат да бъдат прочетени от всеки. Куршумите не са по-важни от хляба.
  От друга страна когато се знаят истинските оръжейни търговци намалява опасността недобросъвестни лица и структури да се месят нелегално в този бизнес.
  Поискахме официално списъка на лицензираните оръжейни фирми от Министерския съвет, като се позовахме на Закона за достъп до обществена информация. След десетина дни колебание и справки в различни отдели списъкът любезно ни бе предоставен.
  Чрез информационната система “Апис” направихме справка кой е собственик на частните фирми, които имат пълен лиценз за търговия. Сред тях има известни имена, но повечето не са познати на обществото. Присъстват чуждестранни, предимно руски граждани, има и офшорки.
  Вероятно
  най-младият
  оръжеен
  търговец,
  едноличен собственик на фирма, е 32-годишният столичанин Емил Иванов. Той живее във Владая, а неговата “Българска индустриална инженерингова компания” има за предмет на дейност “проучване на пазари и изследване на общественото мнение”.
  Малко по-възрастен е 34-годишният му адаш Емил Милов. Иначе неговата “Емко” ЕООД се занимава според “Апис” с “търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали”.
  По-млада от тях в този бизнес е само 29-годишната Десислава Иванова. Тя обаче държи “едва” 18% от “Арсенал корп. дженерал техникал ко-оперейшан” ООД. По 33,2% там си разделят Веска Порожанова и Михаил Лисков, който е и управител. Предметът на дейност е “спомагателни дейности по финансово посредничество”.
  Всъщност тази софийска фирма е бившето търговско представителство на отчасти приватизираното “Арсенал” АД от Казанлък, което си има отделен лиценз. Представителството е купено за 327 хил. долара, според публикация в “Държавен вестник” от февруари 1999 г.
  Кой контролира лиценза на “Арсенал” АД не е много ясно, защото 50,961% от дружеството са собственост “Арсенал 2000″, което пък се държи от офшорка.????
  По-ясни са нещата при “Геракомерс” ЕООД, еднолична собственост на софиянеца Петър Къналиев. Чрез тази фирма за търговия на едро той контролира 50% от друга структура - “Взаимност-97″ ООД. Там съдружници са му Московский трастовий банк и “ЦК ТПФГ Точность” - Русия.
  Без съмнение Николай Гигов с неговата
  “Делта-Г” е един от
  най-големите в бранша
  Бизнесменът, който е съсобственик на футболният клуб “Локомотив - София” и на още ред други структури, е познат като близък до НДСВ. Оръжейният лиценз обаче му е даден далеч преди появата на движението и е един от първите, издадени в България изобщо. “Делта-Г” обаче единствена има и лиценз за търговия със стоки с възможна двойна употреба.
  Друга мощна и известна фирма в сектора е “Дефенс Индъстри Груп” с регистриран предмет на дейност търговско посредничество с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия. Като нейно лице обикновено се изявява 42-годишният изпълнителен директор Лъчезар Динчев. Собственици обаче са Александър Найденов и Атанас Кременлиев с по 20% и руският гражданин Сергей Владимирович Иванов, който държи останалите 60%.
  Председател на съвета на директорите на “Дефенс Индъстри Груп” е 67-годишният Симеон Петковски. Той е и собственик на 60% от дяловете в “САС трейдинг” ООД, която също има пълен лиценз за търговия с оръжие.
  Общото при “Б и Р инженеринг”, “Октагон интернешънъл” и “Металика АБ” е, че са софийски, предметът им на дейност е търговия и са еднолична собственост. Притежание са съответно на 54-годишният Енчо Чавдаров, 38-годишният Илия Илиев и 46-годишният Здравко Димитров.
  Всъщност единствената несофийска фирма е пловдивската “НВС комерс” ЕООД. Тя също се занимава с търговия на дребно, а стопроцентов собственик й е 39-годишният Васил Стилянович Наниш.
  Сред лицензираните фирми има две, свързани
  освен с оръжейна и
  с издателска дейност
  “Норууд България” ООД е 51% собственост на Красимир Кръстев, а останалото контролира кипърската “Норууд трейдинг лимитед”. Едноименното й софийско дъщерно дружество се управлява пак от Кръстев и от Петър Манджуков, издател на вестник “Дума”.
  “Бул-ер интернешънъл” ЕООД е 100% собственост на 54-годишният Дочо Шиков. Той държи половината от дяловете и в “Русия днес”, която издава едноименния вестник и други издания.
  Интересни имена и съдружия има и при фирмите с ограничен лиценз, които търгуват предимно с ловно оръжие и муниции. Имената на тези фирми, сред които има детективски и спортни, са по-популярни, защото по-често рекламират в медиите.
  Интересно е също, че само четирите лицензирани фирми за превоз на оръжие изглеждат малко на фона на останалите 70. Това може би се дължи на факта, че тази дейност от скоро е на разрешителен режим и лицензи тепърва ще се издават. Както и при посредниците, които, оказва се, участват при повечето сделки. А в същото време някой офшорен рай им осигурява анонимност и огромни печалби.При 90% от сделките
  участват посредници
  България ще е една от първите държави, която ще лицензира и тях, казва шефът на комисията за контрол на търговията с оръжие.Пълен лиценз
  Ааркус ЕАД
  Арсенал Корп. Дженерал
  Техникал Ко-оперейшан ООД
  Арсенал АД
  Безконтактни мултиплексорни вериги ЕООД
  БИГ Къмпани ООД
  Бул Ер Интернешънъл ЕООД
  Българска индустриална инженерингова компания ЕООД
  Б и Р инженеринг ЕООД
  ВМЗ
  Геракомерс ЕООД
  Делта-Г ЕООД
  Дефенс Индъстри Груп
  Дунарит АД
  Емко ЕООД
  Кинтекс ЕАД
  Металика АБ ЕООД
  Металхим Холдинг АД
  НВС - Комерс ЕООД - Пловдив
  Нити ЕАД
  Норууд България ООД
  Октагон интернешънъл ЕООД
  САС Трейдинг ООД
  Снабдяване и търговия - МО ЕООД
  Тератон ЕАД
  Терем ЕАД
  Ограничен лиценз
  Армико ЕООД
  Берета трейдинг ООД
  Бимпекс ООД
  Бронет Трейд ООД
  Видекс ЕООД
  ВИП Трейдинг интернешънъл ЕООД
  Елсан България ООД
  Завод за пружини АД
  Зебра АД
  Йотов и син ООД
  Металхим-Комерс АД
  Милтех ООД
  Мил Трейд ООД
  ОМЗ ООД
  Политехника ООД
  Радомир Метали АД
  Самел-90 АД
  Сема Груп ЕООД
  Спортинвест интернешънъл ООД
  Стар Форс ЕООД - София
  Стройпроект ЕООД
  Стройпроект Трейд ООД
  ТЕТ ЕООД
  Трем инженеринг ООД
  Двойна употреба
  АЕЦ Козлодуй
  Аквахим ЕООД
  Битова електроника АД - Велико Търново
  Видекс ЕООД
  Делта-Г ЕООД
  Зебра АД
  Контилинкс - Търговия и дистрибуция на химикали ООД
  Лукойл Блек Сии България ЕООД
  Лукойл Нефтохим Бургас
  Манти Ко ООД
  Металхем ООД - Пловдив
  Милтех ООД
  Нитроком АД
  РЗ Комерсиал
  Самел-90 АД
  Сикотекс ЕООД
  Спартак В ООД
  Спортинвест интернешънъл ООД
  Терем ЕАД
  Химимпорт Оргахим ООД
  Химтекс ООД - Димитровград
  Центромет АД
  Транспорт на оръжия
  Авиостарт ООД
  Брайт Авиейшън Сървисиз
  Вега Еърлайнс ООД - София
  Видекс ЕООД

  Нередност?
 • 5
  vankata_820 avatar :-|
  Ivan Petrov
  • - 4
  • + 25

  В момента се въртят огромни обороти от БГ търговците на смърт! Целият Трети свят дрънка отремонтирани в БГ оръжия от целия социалистически лагер!
  Изкупуват се неизползвани или твърде запазени оръжия, лустросват се от въпросните фирми и се продават с огромна печалба - далаверата е пълна, а сумите са главозамайващи! Ако не сега, не знам кога такива, като "Емко" и останалите, ще имат пари да изкупят всичко на безценица, най-малкото заради така удобната криза, която се пропагандира, като най-виновна за всичките злини, стоварили се по българските земи, с разликата, че в момента има огромен икономически подем именно при военно-ремонтните ни заводи, такъв подем, на който могат да ни завидят и американските ни милитари приятелчета, не че нещата не се случват без тяхно знание, но все пак патерицата си е патерица!!!:) :) :)
  Скандални са всичките тези статии и коментари в публичното пространство, най-малкото поради естеството на бизнеса и на икономическата му логика, която се случва, само при изключителна държавна роля!
  Явно някой иска да си пазарува на безценица и с държавна патерица, при това с удобно извинение пред простолюдието - нескончаемата криза?! Интересно какво винаги вади УСА от криза, като стане напечено и защо днес се изкупуват най-много оръжия и боеприпаси от Третия свят, за последните пет години, колкото едва насмогваме да оберем от целия бивш Съветски блок, ама май и Москва ни е ударила едно рамо, щом толкова много ни върви на берекет от услужливия СОЦ?!:)

  Нередност?
 • 6
  bestbuy avatar :-?
  За да останат ХОРА в България.
  • + 7

  Сигурен съм, че собствениците/директорите не са пропуснали да се 'издържат" подобаващо, независимо от липсата на пари.

  Нередност?
 • 7
  gost22 avatar :-|
  gost22
  • - 7
  • + 27

  До коментар [#1] от "kihano":

  Да фалираш завод за оръжие (което е най-печелившия, легален бизнес), означава, или кражба, или подготовка за кражба, но и в двата случая има здраво затворени очи. А щом частник не е успял да вдигне на крака "подарен" завод, със сигурност завода е бил за изхвърляне. Що фалира Елпром-Варна (онези с Перла 05, и калпавите бойлери), а частното цехче до него се разви до сериозен износител (за Европейския пазар) на бойлери?
  Смешник, то и наркотиците да национализират, накрая пак ще го докарат до фалит...

  Нередност?
 • 8
  kirka80286 avatar :-P
  kirka80286
  • - 10
  • + 3

  Виждам вече много глупости се изприказваха - което е в тон със статията.
  Хората най-много искат да обясняват тогава, когато най-малко трябва.
  А е толкова просто: ВМЗ агонизира, защото ВМЗ няма пазар. Какво има да му се усуква повече - нещо сложно, неясно? Емко има печалби... защото има осигурен (...) пазар.

  Нередност?
 • 9
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 9
  • + 6

  Проблемът на ВМЗ е един-единствен: държавата не желае да вложи нужните средства (уж нямало пари, макар да не е точно така), чрез които да се изплатят задълженията и да се направи продукцията конкурентна. Ако се беше направило това - нямаше да има причина за приватизиране, нали? (Или пак щяха да го приватизират - този път като печеливша структура, чрез продаването на която да намерят пари за запазване на провалената си данъчна и бюджетна политика.)

  Нередност?
 • 10
  jonson avatar :-|
  jonson
  • - 8
  • + 38

  [quote#1:"kihano"]Сегашната частна икономика е пълен провал в сравнение с държавната от преди 89та. Дори дългът й е вече около три пъти по-голям от този на държавната икономика през 89-та. [/quote]
  Бил съм на стаж като студент именно във ВМЗ и то по времето на лелеяния от теб комунизъм (1985 год.). Работех на една голяма преса. Първия ден направих нормата за 45 минути. После дойдоха двама никак не хилави ковачи и поискаха незабавно да спра работа, за да не подбивам нормите. Предвид явното им физическо и числено превъзходство, приех любезното предложение и се прострях да спя на една пейка. След седмица ми писна да спя по цял ден, дадох кръв, за 2 часа направих 16 норми и отпраших към морето. Когато ден преди завършване на стажа се появих отново в завода, 1/3 от така направените от мен заготовки още си стояха неизползвани в следващите етапи от производството. За общо 7-те часа ефективно работно време ми платиха 350 лева. Титулярния работник, когото замествах получавал 750. Ако са запазили поне част от трудовите си навици, учудващото не защо сега фалират, а как изобщо са оцелели досега. Явно оръжейния бизнес наистина е силно печеливш...

  Нередност?
Нов коментар