С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
34 18 дек 2012, 18:31, 21580 прочитания

Краят на "Полимери"

Второ предприятие на Николай Банев влиза в процедура по несъстоятелност през последните четири месеца

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
След като спря уж временно работа преди повече от две години, химическият завод "Полимери" - Девня, вече е обявен в неплатежоспособност и е с открита процедура по несъстоятелност от Варненския окръжен съд. Това е второто предприятие от групата на Николай Банев, което през последните месеци потегли към фалита (виж карето). Така 14 години след като той придоби контрола над едно от най-големите тогава индустриални предприятия в страната, то не работи и преминава под контрола на кредиторите си.

Необратими затруднения


Формално поводът за несъстоятелността е дълг от 36 хил. лв. към Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Това става ясно от решението, качено в Търговския регистър. То е от 12 декември и от него се разбира, че "Полимери" е обявено за неплатежоспособно от 1 юни 2010 г. Това означава, че сделки, сключени след тази дата, може да бъдат обявени за нищожни. Като например апорта на активи, описан по-нататък в текста.

"Показателите за рентабилност за трите изследвани години 2010, 2011 и 2012 са отрицателни величини, т.е. и трите години предприятието е работило на загуба... Анализът на рентабилността сочи, че потенциалът на "Полимери" да генерира и реализира приходи към 31.05.2012 г. липсва... Анализът на показателите на ликвидността свидетелства, че дружеството няма потенциал да посреща текущите си задължения", се казва в решението на варненския съд.

Там пише още, че от 2010 г. "дружеството има трайни финансови затруднения". И се цитира справка от Камарата на частните съдебни изпълнители, че към този септември спрямо "Полимери" има висящи повече от 715 806 броя изпълнителни дела, датиращи от 2010 г., които не са отразени във финансовите отчети на дружеството. И на финала съдът заключава, че затрудненията на дружеството не само са трайни, но и необратими.Съдът е назначил за временен синдик Иван Балабанов, който трябва да свика първо събрание на кредиторите в края на януари.

Основният собственик на "Полимери" чрез няколко юридически лица Николай Банев коментира пред "Капитал", че смята да обжалва решението, но по думите му полза няма да има, защото съдилищата в страната работят с политически поръчки.

Обжалването по закон не спира влизането в сила на решението, т.е. предприятието си е в процедура по несъстоятелност.

Насрещни обвинения

Банев обясни, че "Български енергиен холдинг", в който е и ЕСО, има около 40 млн. лв. дългове към "Полимери", които не иска да плати. Той добави, че това е причината от компанията да не погасяват дълговете си към ЕСО и вече имат спечелено едно дело по исковете си към БЕХ. Решението засега е на първа инстанция и е за 4.5 млн. лв., но ще има и други дела, посочи Банев.

В същото време обаче в одитирания финансов отчет на "Полимери" за 2011 г. липсва толкова голямо вземане, каквото коментира Банев. Търговските вземания на компанията за 2011 г. възлизат на 5.4 млн. лв., като за някои от тях одиторът коментира в доклада си, че не е намерил достатъчно информация да ги потвърди.

Според защитата на "Полимери", посочена в съдебното решение, няма доказана невъзможност да се платят дълговете, а имуществото му е напълно достатъчно за покриване на задължения.

В лошо положение

Банев твърди, че само заради споровете с дълга на НЕК дружеството има натрупани 20 млн. лв. дългове (по отчет общо пасивите са 37 млн. лв.).

Макар че е на загуба в последните години, преди няколко месеца ръководството на компанията предложи разпределянето на 10.22 лв. дивидент на акция, или общо 54.4 млн. лв. Комисията за финансов надзор обаче спря гласуването на предложението и задължи компанията да публикува нов отчет за миналата година, в който да се отразят всички забележки на одиторите. Проверяващите завериха отчета с особено мнение, тъй като видяха много разминавания между числата в него и правилата на счетоводството.

В същото време последните две години различни кредитори предявиха претенциите си към "Полимери", като, освен че заводът не работеше, те чрез съдия-изпълнители се опитаха да осребрят част от вземанията си чрез продажба на активи на завода на публични търгове. Един от тях по-големите такива бе АЕЦ "Козлодуй", пак част от БЕХ.

Прехвърляне под въпрос

През есента на 2011 г. част от сградите и машините на "Полимери" с оценка от около 25 млн. лв. бяха прехвърлени без одобрение от общото събрание в ново дружество "Полимери инвест". Първоначално то беше мажоритарна собственост на самото публично дружество "Полимери", но малко по-късно семейство Баневи прехвърли други свои активи в "Полимери инвест" и така публичното дружество загуби мажоритарния контрол над новосформираната компанията. Освен това по думите на Евгения Банева тогава прехвърлянето на активи се прави с цел да се изгради изцяло нов завод за производство на сода каустик, за което вече било намерено над 100 млн. евро финансиране. Година по-късно няма знаци, че подобен проект е на път да се реализира.

Вместо това се оказва, че "Полимери" загива заради непрекъснатите кражби в завода и заради бездействието на правоохранителните власти и администрацията. Това заяви в края на миналата седмица изпълнителният директор на "Полимери инвест" Ивайло Маринов в специално дадена за целта пресконференция. По думите му "Полимери инвест" реално е действащият оператор на завода в Девня в момента (какво става с юридическото лице "Полимери", което все пак е и публично дружество и би следвало да е собственик на завода не е ясно). Маринов обясни, че ситуацията в завода е тежка и не могат да се направят планираните стотици милиони евро инвестиции заради липсата на подкрепа от страна на общинските институции и централната власт. Той даде оценка на кражбите в завода - за 2011 г. те възлизат на 124 хил. лв., а за 2012 г. вече са 1.5 млн. лв. И за тях според него основен виновник е бездействието на правохранителните органи и на институции, които би следвало да вземат превантивни мерки, за да спрат кражбите в предприятието, и то да може да работи като нормално такова.

Така говоренето, обещанията и обвиненията бяха основните действия от страна на собственика на някогашния ключов химически завод в България, за който явно вече ще се говори основно в минало време.

Фалитът на "Елма"
Освен "Полимери" към разпад тръгна и друго дружество на семейство Баневи - троянският завод за електромотори "Елма". В средата на септември Ловешкият окръжен съд откри процедура за несъстоятелност и за него по молба на малки местни кредитори. Основни кредитори на "Елма" обаче са все дружества, свързани с Банев, като и физически лица, сред които самите Николай Банев и съпругата му Евгения. Съответно те са се присъединили към кредиторите с претенции към "Елма". Те обаче не смятат да искат оздравяване на предприятието, както каза самият Банев, след като съдът оповести решението си.  "Аз бях обещал нещо. През годините като основен кредитор на предприятието реших и аз да си събера вземанията", каза Банев. "Ние се присъединихме към кредиторите, които искат несъстоятелност, и сега нашите вземания са около 80% от масата на несъстоятелността", допълни той. "В момента с "Елма" нямам никакви други взаимоотношения освен като кредитор на дружеството. Когато бяхме в ръководството и като акционери, правихме единственото възможно - да кредитираме дружеството. Но тъй като не срещнахме разбиране, а персоналът е неквалифициран... нямаме никакво намерение повече да сме социална структура. Така че "АКБ Форес социален" остана в миналото", обобщи тогава Банев. "Нямам никакво намерение да предлагам оздравителни мероприятия." Според Банев "Елма" е предприятие, проектирано за съвършено друга икономика - плановата. И при този казус паралелно със стария завод има и ново дружество - това е "Елматех", което обаче според Банев е свързано с "Елма" само по линия на наема на помещения от стария завод, в който работи новият.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

3 октомври 2019
Хотел Империал Пловдив

Годишен бизнес форум Industry 4.0


Къде е мястото на България в Индустрия 4.0 и европейската карта на автомобилните производители?
Запазете своето място на форума Industry 4.0, организиран от Капитал, за да почерпите от първа ръка от опита и знанието на глобалните и местни лидери: Daimler, Volvo Group, McKinsey & Company, Schneider Electric, Aurubis и други.

Основни теми на събитието:


 • Перспективите за развитие на индустриалния и автомобилния сектори в страната и региона
 • Бизнес стратегиите за прилагане на нови технологии като AI и 5G на водещи европейски производители
 • Умните решения за по-добро използване на ресурсите и кръгова икономика
 • Конкретните ангажименти на държавата и общините за развитие на индустриалния сектор

Годишен бизнес форум Industry 4.0 Запазете билет

Прочетете и това

"Теси" инвестира 7 млн. лв. в нов логистичен терминал "Теси" инвестира 7 млн. лв. в нов логистичен терминал

Съоръжението осигурява допълнителни 8000 палетни места и удвоява транспортния капацитет

18 сеп 2019, 444 прочитания

Apple и Foxconn нарушават трудовите правила в Китай Apple и Foxconn нарушават трудовите правила в Китай

Компаниите потвърждават, че в завода работят много временни работници, показва доклад на China Labor Watch

18 сеп 2019, 407 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
"Газпром" прогнозира сваляне на цените за Централна Европа

Заради обвързаването им със спот пазара газът може да падне до 370 долара за 1000 куб. метра

Експериментът Бобов дол

В замрялото сърце на въгледобива е разрешено най-мащабното изгаряне на отпадъци на Ковачки

Ковачки цапа, всички му плащат

Горенето на отпадъци става с разрешението на държавните институции въпреки съмненията за спазване на еконормите

Понижена или повишена е България в новата Еврокомисия

Мария Габриел ще отговаря за обширен ресор с огромен бюджет, но с малка политическа тежест

Училище в облака

Стратегията на 90-о СОУ привлича все повече ученици от съседни райони и училища с иновативните си методи

Изкуството, майна

Нощта на музеите и галериите се завръща в Пловдив (13-15 септември) със силно международно участие

Ново място: Книжарница на издателство "Рибка"

Книжарницата има за цел да предложи пълноценна селекция от детска литература на български език