ВЕЦ и вятърен парк ще се изграждат на държавни имоти
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ВЕЦ и вятърен парк ще се изграждат на държавни имоти

Забраната за изграждане на хидросъоръжения в зони на "Натура 2000" е в сила от средата на 2010 г.

ВЕЦ и вятърен парк ще се изграждат на държавни имоти

Инвеститорският интерес в зелени мощности явно още не е изчерпан

6212 прочитания

Забраната за изграждане на хидросъоръжения в зони на "Натура 2000" е в сила от средата на 2010 г.

© НИКОЛАЙ НИКОЛОВ


Въпреки че изграждането на централи за възобновяеми мощности в момента е напълно блокирано, правителството вчера учреди безсрочно право на строеж върху държавен имот и отдаване право на ползване на поземлени имоти в горски територии за изграждането на малък ВЕЦ и ветроенергиен парк.

Забранените ВЕЦ

Дружеството "Тевани и ко" получи възмездно безсрочно право на строеж върху държавен имот от 18 дка в землището на с. Габровица, община Белово, като теренът край р. Марица ще бъде използван за строителството на МВЕЦ "Тевани 1". Предвидените съоръжения включват бент с водохващане в две части – подвижна и водовземна, екологичен отвор и рибен проход, както и сграда на централата. Мощността на съоръжението ще бъде около 600 киловата, а стойността на инвестицията е около 1.5 млн. лв. Месечното производство на електроенергия ще бъде 237 500 kWh, което е достатъчно, за да задоволи 2/3 от потреблението на град като Белово, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Изграждането на малки водноелектрически централи (МВЕЦ) в зони на "Натура 2000" обаче е блокирано още от пролетта на 2010 г., когато Министерството на околната среда и водите (МОСВ) утвърждава със своя заповед плановете за устройство на речните басейни на четирите басейнови дирекции в Пловдив, Благоевград, Плевен и Варна. В началото на август Върховният административен съд пък потвърди забраната, която беше обжалвана от страна на инвеститори. Тази забрана би трябвало да важи и за МВЕЦ "Тевани 1", тъй като в решение на пазарджишкия съд от юни 2010 г. се посочва, че обектът попада в границите на защитените зони и че трябва да се направи екооценка за степента на въздействие на проекта върху околната среда. В становище на инспекцията по опазване на околната среда в Пазраджик също се казва, че инвестиционното предложение има вероятност да променен водния режим на р. Марица в защитените зони "Голак" и "Река Марица", както и вероятност за комулативно въздействие на зоната. "Капитал Daily" обаче не успя да открие окончателната оценка за съвместмост на проекта. Според Андрей Ковачев от сдружението за дива природа "Балкани" проектът е в зона на "Натура 2000", тоест независимо от оценката на РИОСВ за него важи забраната за изграждане. Управителят на "Тевани и ко" Иванка Юнакова обаче коментира, че точно в тази част, в която ВЕЦ-ът ще бъде изграждан, забраната за изграждане не важи. По думите й проектът е минал всички необходими съгласувателни процедури и е получил положителна оценка на съвеместивмост от местната екоинспекция. "Имаше само предписание за речната мряна, което ще бъде изпълнено", посочи Юнакова.

Отложен старт

С друго решение вчера правителството учреди и право на ползване за срок от 30 години в полза на "ВЕЦ Чал" ЕООД на поземлени имоти в горски територии – частна държавна собственост. Терените са с обща площ 126.5 дка и се намират в землищата на селата Качулка, Пелин и Перуника в община Крумовград. Те са необходими на дружеството за дейности, свързани с изграждането на 15 ветрогенератора. За правото на ползване на земите "ВЕЦ Чал" ще заплати 87 368 лв., режийни разноски в размер на 1747 лв. и данък за ограничено вещно право. Става въпрос за изграждането на вятърен парк "Крумовград", чиято инвестиционна стойност е 175.6 млн. лв. Проектът, който първоначално е на "Елана холдинг", дори има сертификат за инвеститор клас А. Впоследствие обаче проектът е продаден на "КСЕМК България груп", която се финансира от Китайската банка за развитие и "Си Ай Би холдинг", в чийто съвет на директорите влиза председателят на българско-китайската търговска камара Виктор Азманов. Два от проектите на тези две фирми общо за 245 мегавата вятърни мощности край Шабла бяха спрени от МОСВ в началото на юли.

На този фон желанието на инвеститорите да получат право на ползване на поземления имот изглежда странно, още повече че според плана, изготвен на НЕК, до 2016 г. няма да бъдат присъединявани никакви нови мощности за възобновяема енергия. Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев също коментира още преди решението на Министерския съвет да бъде взето, че щом инвеститорите искат, нека си платят за правото на ползване, но право на присъединяване ще им бъде дадено чак след 2016 г. "Капитал Daily"обаче не успя да се свърже с инвеститорите, за да разбере техните мотиви.

Министерският съвет обяви проекта за изграждане на хидроенергийна каскада "Горна Арда" за национален обект и за обект с национално значение. С взетото решение ще бъдат съкратени значително сроковете за провеждане на необходимите административни процедури за стартиране и изпълнение на проекта. С друго решение правителството прие "Хидроенергийна компания Горна Арда" АД, която ще изгражда проекта, да заплати на "Национална електрическа компания" ЕАД разходите по строително-монтажни и други работи, извършени от "НЕК" ЕАД върху имоти – държавна собственост, във връзка с изграждане на каскадата. Акционерите в ХЕК "Горна" са австрийската EVN с 70% и държавната НЕК.

Въпреки че изграждането на централи за възобновяеми мощности в момента е напълно блокирано, правителството вчера учреди безсрочно право на строеж върху държавен имот и отдаване право на ползване на поземлени имоти в горски територии за изграждането на малък ВЕЦ и ветроенергиен парк.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Първо по едно държавно имотче, после по една държавно гарантирана ценичка (3-4 пъти пазарната) и раутата че стане слънце, ма напраууу че свети!

 • 2
  houlta1 avatar :-|
  houlta1

  На този Азманов преди да му дават да развива бизнес трябва да го разследват. Цяло търновско знае Азманов какви тарикати и престъпници са.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK