Сектор IT: Неидентифициран растеж
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сектор IT: Неидентифициран растеж

Сектор IT: Неидентифициран растеж

Аутсорсинг компаниите в България очакват светло бъдеще през 2013 г., докато софтуерните разработчици са по-предпазливи

Юлиян Арнаудов
13036 прочитания

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Един от добре развиващите се сектори в България през последните години е IT. Изминалата 2012 г. не прави изключение – по думите на зам.-министъра на транспорта Валери Борисов тази индустрия за пръв път е отчела износ за над 2 млрд. евро. Двете най-големи категории са софтуерните разработчици и компаниите за изнасяне на услуги (т.нар. аутсорсинг). Те споделят сравнително сходни успехи и предизвикателства – и двете отчитат растеж за последните две години, както и недостиг на квалифицирани кадри. Аутсорсинг индустрията очаква да расте с поне същия темп като през изминалата 2012 г., ако не и с повече. Софтуерните разработчици са по-предпазливи в поставянето на прогнози и предпочитат да не коментират в детайли какво ще се случи през 2013 г.

Подцененият аутсорсинг

Аутсоринг индустрията планира бурен растеж през следващите пет години. Това е и причината част от големите компании от сектора да основат през ноември собствена браншова организация. Техният стремеж е да защитават по-добре интересите си, както и привличането на чуждестранни инвеститори в страната. Новата Българска аутсорсинг асоциация (БАА) очаква до 2015 г. броят на заетите в сектора да се удвои от 15 хил. души за 2012 г. на 30 хил. души, а през 2017 г. да се утрои до 45 хил. души. За да подкрепят с дела оптимистичните обещания, два дни след обявяването на браншовата организация един от членовете й – "Софика", откри нов център за изнесени услуги в Пловдив, в който до края на 2013 г. трябва да бъдат отворени 150 нови работни места. Изпълнителния директор на Държавната агенция за инвестиции Борислав Стефанов пък обяви в края на ноември, че съвсем скоро ще бъде обявена инвестицията на голяма западна фирма, която ще разкрие между 1500 и 2000 работни места в България.

"Дори само от плановете на вече стъпилите в България компании без нови инвеститори може да се прогнозира ръст от порядъка на 10% за следващата година", коментира Стефан Бумов, председател на БАА и изпълнителен директор на "Софика". Според него поради спецификата на бранша растежът се измерва в отворени нови работни места, а не толкова в увеличаване на печалбите и приходите.

Основните предизвикателства пред аутсорсинг индустрията са липсата на висококвалифицирани служители, концентриране на почти 95% от центровете на компаниите в София и поемането на дейности с по-висока добавена стойност. БАА вече работи с някои университети за създаването на подготвени кадри, а с по-добрата подготовка е свързан и потенциалът на страната да поема дейности с висока добавена стойност. Членовете на браншовата организация ще се стремят да разкриват работни места и извън столицата.

Нови професионални стандарти

Дефицитът на квалифициран персонал е сред основните предизвикателства, с които се сблъскват и софтуерните разработчици. В отговор на това Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) учреди в края на ноември специален консултативен съвет на ИТ сектора, който трябва да изготви препоръчителни професионални стандарти и конкретни изисквания на индустрията към образователната система. В него влизат 20 компании от бранша, неправителствени организации като БАИТ, синдикатите КТ "Подкрепа" и КНСБ, представители на министерствата на образованието и информационните технологии, Националната агенция за професионално образование и обучение, както и на висшите учебни заведения.

Основните цели на съвета ще бъдат налагането на външна сертификация на компетенциите в софтуерния бранш и изготвянето на модел на нужните умения за специалистите в софтуерния сектор. Той трябва да послужи не само при подбора на кадри, но и да послужи като основа при обучението на IТ специалисти от образователната система.

"Проблем номер едно за всички са кадрите - продължава вече десетилетната 0% безработица съчетана със спад на качеството на образованието", коментира Елена Маринова, изпълнителен директор на "Мусала". Според нея прогнозите за подобряване на проблема не са позитивни. Това се дължи както на демографски причини (по-малко деца, влизащи в образователната система), така и на недостига на преподаватели.

Предпазливи очаквания

Софтуерната индустрия в България отчита растеж през последните две години. Приходите от софтуерни продукти и услуги са нараснали с 6% през 2011 г. спрямо предходната, показва годишното изследване "Барометър на българската IТ индустрия" на БАСКОМ, направено в партньорство с консултантската компания GOPA Consultants и представено през октомври. За сметка на това от бранша нееднократно посочват, че липсата на квалифицирани кадри действа като спирачка на растежа. Броят на заетите в сектора се увеличава с около 10% на година, а подобна е тенденцията и при средната работна заплата – за 2011 г. тя достига 2388 лв. на месец, или с 9% повече спрямо предходната година.

Софтуерните компании обаче избягват да дадат прогнози как ще се развива пазарът през 2013 г. Индустрията е развита към износ на продукти и услуги и по тази причина тя зависи много и от състоянието на международната икономика и на компаниите от Западна Европа и САЩ, които са основни клиенти на българските софтуерни разработчици. В България пазарът все още разчита доста на държавни поръчки.

"Проблемите в икономиката като цяло не позволиха осезаемо раздвижване на българския IT пазар, така че правителството остана най-големият клиент", каза Маринова. И допълва: "Изминалата 2012 г. мина под знака на милионните поръчки за е-правителството със съпътстващите скандали и малък брой участници в лотовете."

Един от добре развиващите се сектори в България през последните години е IT. Изминалата 2012 г. не прави изключение – по думите на зам.-министъра на транспорта Валери Борисов тази индустрия за пръв път е отчела износ за над 2 млрд. евро. Двете най-големи категории са софтуерните разработчици и компаниите за изнасяне на услуги (т.нар. аутсорсинг). Те споделят сравнително сходни успехи и предизвикателства – и двете отчитат растеж за последните две години, както и недостиг на квалифицирани кадри. Аутсорсинг индустрията очаква да расте с поне същия темп като през изминалата 2012 г., ако не и с повече. Софтуерните разработчици са по-предпазливи в поставянето на прогнози и предпочитат да не коментират в детайли какво ще се случи през 2013 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

27 коментара
 • 1
  epoc avatar :-|
  epoc

  Интересно как при 0 кадри се очакват 1000-2000 работни места. Миналата година ми се наложи да участвам е подбор на персонал и в момента пазарът е пълна скръб - некомпетентни кандидати (без опит, с кухо образование), стиснати работодатели (трудно е да договориш повече от 3000 лева заплата в ИТ сектора) и опитни специалисти, емигриращи в чужбина за много повече пари.

  Много ми е интересно какво точно очакват работодателите - освен ако не очакват да откраднат нечии готови кадри, просто нямат никакъв шанс. Читав ИТ специалист се гради поне за 3-4 години, и то ако вече не е осакатен от висшето ни образование.

 • 2
  nixonanim avatar :-?
  Nixonanim

  Работодателите очакват, че когато плащат данъци от които се финансира системата на образованието и в частност университетите, ще могат да получат някакви адекватни хора с адекватни за тях умения. За съжаление не мисля че системата в момента, без значение дали е частна или държавна може да произведе достатъчно хора, които да са на добро балканско ниво, не говорим за световно. Затова компании като Телерик създават вътрешно хора чрез своята Академия и не чакат никой да им сътворява кадри от нищото :)

 • 3
  greenman avatar :-|
  TED (moderator är en faggot)

  До коментар [#1] от "epoc":

  Към мнението ти искам и да добавя още нещо по отношение на прехваленият аутсорсинг. Това е абсолютно нелепа работа, която никога не бих работил. Абсурдни са един куп изказвания на президент, министри и тн., че видиш ли това било "голема" работа с висока добавена стойност, за която се искали подготвени кадри с висше образование и тн. Освен език, друго не е необходимо. Колкото до работодателите - има една много хубава мисъл "Отнасяй се с подчинените си така, както с клиентите". Временно работя за БГ фирма - набързо си припомних защо преди години се зарекох, че повече няма да работя за фирми с български мениджмънт.

 • 4
  bateVal avatar :-?
  bateVal

  До коментар [#1] от "epoc":
  До коментар [#2] от "Nixonanim":

  Много, много точно казано! Аз лично смятам, че прекарах излишни 5 години във ФМИ на СУ. Подготовката ми от математическата гимназия се оказа на нивото на 3 курс - специалност информатика. От всичките курсове /дисциплини/ имаше само 2, които ми дадоха една основа, от която тръгнах да уча сама. Системата "плюе" едни "специалисти", които са господ в доказването на теореми, но в повечето случаи със заличен навик да мислят със собствените си глави и да решават конкретни практически проблеми. Помня имахме преподаватели, които с презрение твърдяха, че практическата насоченост на образованието "било занаят" - нещо много под нивото им :-)


 • 5
  bateVal avatar :-|
  bateVal

  До коментар [#3] от "The_Fly": ++++++

 • 6
  stoiank avatar :-P
  stoiank

  Ех как обичам хора, които наричат:
  "стиснати работодатели", тези които плащат заплати от 2500-4000 лв. в България. /В статията 3000/
  Е защо и в другите сфери, няма повече такива работодатели....
  Наистина след 01.01.14 ще стане напечено, но поне ще е интересно. Може и Държавата да се опита да направи нещо. Повече пари за математическите гимназии, повече олимпиади, открити срещи с работодатели в тази сфера, повече публичност за "ниските" заплати в сектора, покана на изявени чужди преподаватели за сметка на Държавата не на Университета и други неща от този род.

 • 7
  sadparrot avatar :-|
  sadparrot

  До коментар [#6] от "stoiank":

  2014 наистина ще стане интересно, защото доста млади ИТ специалисти ще се пробват навън (не, че до сега не са могли, ама по-сложно).

  Вероятно работодателите ще се принудят да вдигнат заплатите, за да задържат хората, което е хубаво (за мен, работя в ИТ), ама в същото време ще стане още по-трудно да се намират евтино хора, и на някои компании може да им се наложи да затворят, или да се преместят на по-евтино място.

 • 8
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  До коментар [#7] от "darkstar":
  И аз така смятам, но като знам какви са заплатите в Англия и Америка за такива позиции, то тука просто няма как да ги плащаш тези пари.
  И един малък съвет, не подценявайте дипломата за висше образование. Идеята там е да ти разширят кръгозора, да те накарат да се замислиш на определени въпроси, да си създадеш определени контакти, а не да те научат как да напишеш даден код, за това не са необходими 5 години.

 • 9
  ishamael avatar :-|
  Elan Morin

  Балкански мениджъри + балкански кадри = огромни очаквания + нулеви умения. Това е ситуацията в IT бранша в България в момента.

  Мениджърите очакват чудеса и хора, които да започнат да експлоатират от ден първи, без да влагат усилия в обучението им. Тоест хора се подбират изцяло по техническите им качества и рядко се оценяват черти като желание за развитие, изучаване на нови неща или усъвършенстване. Особено в аутсорсинга фирмите очакват тесни експерти с голям опит в доста тясна сфера. И няма начин да не останат разочаровани.

  От друга страна почти всички потенциални работници имат нереалистични очаквания, особено за първата си работа. Обикновено базирани на завършено висше образование в България, често качаствата им са, меко казано, спорни. И те няма начин да не останат разочаровани.

 • 10
  propaganda avatar :-|
  Пропаганда

  До коментар [#1] от "epoc":
  Истинските специалисти не си губят времето за 8 евро/час, при условие че на запад спокойно могат да правят по 30+(за служители) или 65+(за консултанти).
  Определено 2014 ще пада голямо брулене на гнили круши.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK