Все по-големи фармацевтични лидери

Придобиванията и сливанията се очаква преобладават в сектора през тази година

Капитал
Капитал    ©  Валентина Петрова
Капитал
Капитал    ©  Валентина Петрова

Големите фармацевтични компании са готови отново да купуват, след като през последните няколко години те развиваха по-рано придобитите от тях фирми, развиваха техните продукти и заделяха пари в очакване на изтичащи патенти.

Много свободни средства

Водени от Pfizer и Whitehouse Station, петте най-големи фармацевтични компании в САЩ са разполагали с повече от $70 млрд. в брой към края на третото тримесечие, които чакат да бъдат инвестирани, пише в анализ агенция Bloomberg.

"Компаниите преминаха през много програми за съкращаване на разходите, преструктуриране и споразумения", каза Хенри Госбрюх, управляващ директор на звеното за сливания и придобивания в сферата на фармацията в JPMorgan Chase & Co. "Имайки предвид тези рекордни нива на пари в брой и подобряващата се производителност, смятам, че ще има далеч по-голяма активността в сливанията и придобиванията през 2013 г.".

Една такава сделка вече изглежда се задава на хоризонта, след като Johnson & Johnson, Abbott Laboratories, Sanofi, Pfizer и Merck изразиха интерес да купят Bausch & Lomb, производител на лекарства за очни болести. Собственикът на продавача е компанията за дялово инвестиране Warburg Pincus, която ще търси поне $ 10 млрд. за Bausch & Lomb.

Повече подробности вероятно ще станат известни до края на тази седмица, след като приключи годишната конференция на фармацевтичния сектор, на която ще участват представители на повече от 400 фирми.

Изтичащите патенти отварят дупки в приходната част

Големите фармацевтични компании вероятно ще излязат на лов за активи, за да попълнят приходните си дупки, оставени от изтекли патенти. Още повече, че в момента те имат наистина много свободни средства. Pfizer приключи третото тримесечие с $ 23 млрд. в брой, Lilly по същото време имаше $ 6.9 млрд., а Merck и Johnson & Johnson - съответно по $ 18.1 млрд. и $ 19.8 млрд.

Много от големите фармацевтични компании все още са изправени пред изтичащи патенти, а от друга страна имат финансовите възможности и желание за стратегическо сътрудничество и придобивания, за да продължат по пътя на иновациите.

Bristol-Myers търси да купи нов вид лекарства за болестта на Алцхаймер, след като собствените му опити за създаването им се провалиха, коментираха наскоро от компанията.

Merck в същото време ще разгледа възможността за "целеви сделки", стремейки се да избегне голяма сливане, заяви миналата седмица главният изпълнителен директор на компанията Кенет Фрейзър. Той каза още, че е много вероятно да се ускори консолидацията в сектора, особено като се има предвид ценовия натиск, разходите и рисковете от клинични проучвания.

Сделки да, но не на всяка цена

Все пак всички пазарни лидери вероятно ще бъдат внимателни в придобиванията, като избягват покупки на фирми, които са поскъпнали твърде много. Пример за това са някои биотехнологични компании, които са зависими само от един продукт и през последните няколко години техните акции са повишили три или четири пъти заради успеха именно на основния им продукт.

Ernst & Young също подчертава необходимостта големите фармацевтични компании да реализират ридобивания, за да могат да увеличат приходите си. "С намаляващите за първи път през 2012 г. продажби е въпрос само на време акционерите да поискат такива сделки - освен ако фармацевтичните компании не намерят нови източници на растеж", се казва в доклад на Ernst & Young. "С по-малките възможности за органичен растеж, компаниите се изправят пред нуждата от придобивания или сливания."

Освен това се оказва, че големите производители на лекарства може да се изправят пред сериозна конкуренция на известни биотехнологични фирми при тези сделките. "Потенциалните кандидати, които биха могли да платят до 20 млрд. долара за нова придобивка са се увеличили много", твърдят от Ernst & Young.

Общо за последните три години, според данни събрани от Bloomberg са регистрирани 676 поглъщания на биотехнологични и фармацевтични компании. Като средната оповестена цена на сделката е в размер на 328.7 млн. долара, а средната премия - 38%.

Най-голямото придобиване беше това на Sanofi, която купи Genzyme Corp през 2011 г. за $ 20.1 млрд. Само още една сделка беше за над $ 10 млрд., когато базираната в калифорния Gilead придоби Pharmasset за 11 млрд долара.