Maлка част от мандрите са поискали да произвеждат имитиращи продукти
От началото на годината преработвателите могат да работят или с мляко, или със заместители, но не с двете едновременно


Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Близо 30 преработватели на млечни продукти, или малко над 12% от всички мандри в страната, са пожелали да произвеждат изцяло продукция от растителни заместители вместо от мляко, сочат актуалните данни на агенцията по храните.
Промени в наредба на земеделското министерство, влезли в сила от началото на годината, ограничиха възможността компаниите да произвеждат едновременно продукти и от мляко, и от заместители и те трябваше да заявят по кой от двата начина ще работят занапред.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Вече съм абонат Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
8 коментара
Мандрите няма за какво да протестират, особено ако си произвеждат това, за което са предназначени (сирене се прави от мляко). Ама явно сега им бръкнаха в г**а с новите правила и няма да могат да заблуждават клиентите и да си продават растителните боклуци на тройни цени като за истинско сирене...
или просто пак ще ни заблуждават, разчитайки, че ще бъдат предварително предупредени от вътрешен човек, ако ги чака посещение - проверка в мандрата...а рискът, че ще има растителни боклуци в "сиренето "им е минимален, защото нииито институциите ще ходят да тестват по лаборатории постоянно тоочно техните партиди, нииито крайните клиентчета ще се занимават да дават по лаборатории еди кое си сирене, че не им било по вкуса примерно:(((
[quote#2:"paradoxgirl"]нииито институциите ще ходят да тестват по лаборатории постоянно тоочно техните партиди[/quote]
Много е просто-депозира се проба от всяка партида.
А кои са тези близо 30 фирми?
Държавна тайна ли е тази информация?
Вчера бяха 40%, днес 12. Моля утре- последно колко?:)
Държавата е виновна,а не производителите.Защото разрешава вноса на заместители.Трябва,ако се произвежда сирене да бъде истинско бългасрско сирене,а не сирене от боклуци.Ако е кашкавал да е кашкавал,какви са тези имитации???
И е време да започнат проверките от големите фирми ,а не да проверяват малките мандри само.....
Истината е че държавата НЕ ИСКА да реши проблема. Това което иска е да повдигне едни наши (червени,комуноидни "фирми") и да натисне все по-малко оставащите нормални, нетолерирани предприемачи! Това е открай време (23г) и е във всички браншове, не само в млекопреработката... Комуноидът, обаче е тъп, мързелив, лаком и ограничен, късоглед и неграмотен, така, че САМО ЛОШИ ВРЕМЕНА очакват бизнеса в Бг!.....
След като близо половината животни ще отпаднат от листата с доставчици на мандрите, а броят им е толкова малък, от къде ще взимат суровина тези, които залагат на натуралното производство? Вярно е, че няколко пъти се отлага отпадането от пазара на фермите от втора и трета категория. Вярно е също така, че преобладаващите малки стопанства с до 10 животни не може да изгради изискуемата база. Това е огромно капиталовложение за малките им приходи. Не виждам как могат да се кредитират такива подобрения, нито, как могат да се изплатят!
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.
Вход