Новият брой: Пътят към Европа
Close

Нов играч със стар стил

"Фикосота синтез" влезе шумно и в категорията на продуктите със заместители на мляко

Красен Кюркчиев: "Ние сме бизнесмени. Има ниша, има търсене и ние се насочваме към нея"
Красен Кюркчиев: "Ние сме бизнесмени. Има ниша, има търсене и ние се насочваме към нея"
Красен Кюркчиев: "Ние сме бизнесмени. Има ниша, има търсене и ние се насочваме към нея"    ©  Цветелина Белутова
Красен Кюркчиев: "Ние сме бизнесмени. Има ниша, има търсене и ние се насочваме към нея"    ©  Цветелина Белутова

Какво е общото между брандовете "Тертер", "Булгарея" и "Булка чеиз"? Правилният отговор е: техният собственик - "Фикосота синтез".

И още – трите продукта се произвеждат по поръчка и под контрола на "Фикосота синтез" в мандри, които не са собственост на компанията ("Тертер" и "Булгарея" в Копривщица , а "Булка" – в Бяла черква, Търновско).


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ijj avatar :-|
    ijj
    • - 12
    • + 16

    Любопитно е, че у нас продуктите от растителни суровини са в "ниския сегмент" на цените.

    В Западна Европа обикновено е точно обратното - например сиренето "тофу", което се прави от соево мляко е по-скъпо от вносното гръцко сирене "фета", което донякъде прилича на нашето.

    Самото соево мляко също е по-скъпо от кравето мляко.

    Нередност?
  • 2
    kristianb avatar :-(
    kristianb
    • - 23
    • + 38

    Почнахте поръчковите статии за да ги вадите от л**ната. Много евтин ПР уважаеми.

    "Категорията на скъпите сирена е нараснала с 19% в стойност и с 23% в обем за времето след пускането на "Тертер"

    А колко е категорията на скъпите сирена спрямо целия пазар на бяло сирене? Това е неконсолидиран пазар, който Димитър Маджаров е лидер с 9-12% според проучванията.
    Когато влезе на пазара Тертер продажбите му бяха 2 бройки от търговски обект на ден, като Тертер не се дистрибутира в традиционната търговия. Затова правеха семплинг всяка седмица за да могат да чистят. С високата си цена направиха Маджаров евтин и чужди марки, като Олимп достъпни. Факт е, че развиха пазара на скъпи сирена, но единственият пострадал беше Дядо Либен. Липсата на продажби принуди Фикосота да намали себестойността на Тертер посредством увеличаването на сухо мляко в продукта и гонейки вкуса на Маджаров. Но това нямаше успех, което наложи пускането на Булгареа.

    По въпроса за безвредните съставки Булка чеиз е сирене с палмово масло, което е вредно за прием защото палмовото масло, ако не премине термична обработка не се разгражда достатъчно от организма и се натрупва по стените на кръвоносните съдове и увеличава многократно риска от инфаркт.

    Нередност?
  • 3
    fact avatar :-|
    Qassem Suleimani
    • - 1
    • + 14

    [quote#1:"ijj"]соево мляко[/quote]
    Нали знаеш, че не става въпрос за никакво "мляко", т.е. това не е животински продукт от бозайник, а обикновен соев шрот, с който хранят животните. Попадала съм на тофу с вкус на риба - представи си какви примеси и за какви боклуци иде реч изобщо.
    Иначе е много странно, че цените на растителните продукти са по-високи от тези на автентичните животински продукти. Явно някаква стратегия за продажба на по-слабо търсен продукт!?

    Нередност?
  • 4
    cilantro avatar :-P
    Sofia Cohen
    • - 6
    • + 5

    До коментар [#1] от "ijj":

    Вие явно нищо не разбирате. Извинете ме за грубия тон.

    Нередност?
  • 5
    cilantro avatar :-P
    Sofia Cohen
    • - 5
    • + 5

    До коментар [#3] от "Qassem Suleimani":

    Моля ви, прочетете нещо по темата за соевото мляко, тофу и тн. преди да се изказвате така нелепо. Много сте забавни.

    Нередност?
  • 6
    fact avatar :-|
    Qassem Suleimani
    • - 7
    • + 5

    До коментар [#5] от "cilantro":

    Ходи да си лочиш млякото вместо да ми се правиш на трол!

    Нередност?
  • 7
    ijj avatar :-|
    ijj
    • + 8

    До коментар [#3] от "Qassem Suleimani":

    "Иначе е много странно, че цените на растителните продукти са по-високи от тези на автентичните животински продукти. Явно някаква стратегия за продажба на по-слабо търсен продукт!?"

    Ами то в Западна Европа соевото сирене "тофу" е по-търсен продукт от сиренето тип "фета" - което прилича на нашето. Така че специално в това сравнение "тофу" не е по-слабо търсеният продукт. Е, има много други сирена от животинско мляко, разбира се - така че може би постановката за сравнението дето съм писал да е малко пристрастна :)

    Принципната разлика между "тофу" и сирената, произведени с добавка на палмово масло е, че в "тофу" почти няма мазнини - преобладават белтъчините, и може би затова се смята за толкова ценно, а вероятно и заради вкусовите му качества. А освен това в Азия съществува от хиляди години, докато масовото използване на палмово масло е по-скоро ново явление.

    Друг е въпросът, ако се сравняват наситените мастни киселини от палмовото масло (или също от какаовото масло и кокосовото масло) с наситените мастни киселини от животинското мляко, кои са по безвредни.

    Тези наситени мастни киселини се различават от хидрогенираните мастни киселини, но се различават и от наситените мастни киселини в животинското мляко. Има почти единодушие по въпроса, че палмовото масло е по-добро от хидрогенираните растителни масла. А иначе, ако се сравнява палмовото масло с животинските масла, въпросът е дискусионен, както се вижда от знака "везничка" на следната статия в Уикипедия:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Palm_oil#Health

    Нередност?
  • 8
    ijj avatar :-|
    ijj
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#4] от "cilantro":

    А, тонът Ви е нормален - няма защо да се извинявате:)

    Факт е, че не се занимавам професионално с въпроса. В случая съм само потребител, донякъде имам чувството че съм наблюдател. От тази гледна точка ми се струва странно това широко застъпване у нас на мнението, че животинските продукти са по-добри от растителните. В някои случаи може и да е така, но не винаги. Затова точно се сетих за примера със сиренето "тофу". Иначе съм наясно, че то няма нищо общо със сиренето, произведено с палмово масло - чак дотолкова разбирам, все пак :)

    По отношение специално на съпоставката между палмово масло и животински мазнини, въпросът е спорен. Явно и хората, които най-много разбират, не са стигнали още до единно мнение.Вероятно тази дискусия по света се влияе и от търговски интереси.

    Нередност?
  • 9
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 1
    • + 30

    До коментар [#2] от "kristianb":
    Точно Тертер имах предвид като го давам за пример как един първоначално добър продукт влошава качеството си до джънк след налагането марката на пазара.
    Тоя номер на българските хранопроизводители е отвратителен, наистина.
    Правят го за всичко - вина, ракии, сирена, кашкавали, лютеници и пр.


    Нередност?
  • 10
    fact avatar :-|
    Qassem Suleimani
    • + 7

    До коментар [#7] от "ijj":
    Вярвам ви, че тофу сигурно е по-търсено на запад, какво ли не прави рекламата. Тофу, което се прави в Азия няма нищо общо с продукта на пазара в Европа, защото европейците не обичат вкуса на ферментирали продукти. Това е типично азиатски вкус и затова традиционната боза /която вкисва!/, българското сирене /узряло!/ и азиатското тофу /с доста по-кисел вкус, отколкото българското в момента/ наистина са ценни, поради по-лесното си усвояване и подпомагане на храносмилането /като туршията/. Има доста българи с по-изразен "славянски произход", които не понасят азиатския специфичен ферментно-кисел вкус /предпочитали са прясна боза:)/. Колежката ми казва, че прояла кисело мляко, когато на пазара пуснаха Данон;), т.е. нещо което сладни и което пък ме отказа от млечните продукти.
    Растителните и животинските мазнини са еднакво ценни и необходими за човека, друг е въпроса в какво ги превръща хранителната промишленост! Единствено трябва да се отбележи, че нагряването на растителни мазнини ги прави вредни. За хидрогенираните мазнини изобщо няма смисъл да говорим!
    И още нещо: Мазнините повишавали холестерола и били вредни - пълна митология! Разбира се, при това изобилие от имитационни продукти на пазара, човек трябва много да внимава какво яде, за да не прекали с мазнини или захар - болестта на днешния ден.

    Нередност?
Нов коментар