"Петрол" в две полудействия

Докато акционерната война в компанията не стихва, кредиторите си заграждат най-хубавите й активи

Денис Ершов (на преден план)
Денис Ершов (на преден план)    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Денис Ершов (на преден план)
Денис Ершов (на преден план)    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Търговецът на горива "Петрол" вече три години прожектира на инвеститорите си наситена с напрежение латиноамериканска сапунена опера. Основните акционери - Митко Събев и Денис Ершов, спорят за собствеността с всички позволени и непозволени средства, включващи изгубени и намерени акционерни книги, обвинения във фалшиви подписи и протоколи от непровели се събрания на акционерите. И с обилната намеса на Агенцията по вписванията, прокуратурата и съда. В същото време кредиторите смело си заграждат най-хубавите активи на компанията.

Ако някой е очаквал ново начало за "Петрол" и групата на дистрибутора на горива с идването на новата година, по-скоро се е размечтал. Макар компанията да изкупи обратно и обезсили по-голяма част от облигационния си заем, това стана с нов кредит и дълговете й засега не намаляват драстично. Освен това все още няма легално вписана промяна в собствеността на шапката "Петрол холдинг", чрез която акционер в групата трябваше да стане президентът на Международната федерация по шахмат (FIDE) Кирсан Илюмжинов. Всичко това само задълбочава интригата в "Петрол" и историята му все още е далеч от последните епизоди, които традиционно се гарнират със захаросан щастлив край. По-скоро навлиза в кулминацията подобно на един латиноамерикански сюжет.

Разчистване на дълговете

На 16 януари тази година "Петрол" съобщи на инвестиционната общност, че е изкупил обратно свои облигации за 68.4 от оставащите 87 млн. евро за изплащане. Първата реакция на инвеститорите сигурно е била възхита от чудесната новина. По-дълбок прочит на случилото се и най-вече вече вглеждане във финансовите отчети на компанията показват, че всъщност в момента по-скоро се приключва една договорка отпреди година.

Според финансовия отчет на "Петрол" за 2011 г. още тогава компанията е изкупила близо толкова облигации. Малката подробност е, че изкупуването са направили негови дъщерни дружества и част от тези книжа за 55.166 млн. евро са служили като обезпечение по заем до края на 2012 г. Затова досега те не са били обезсилени. Едва на 22 декември същите 55.166 млн. евро са изкупени вече действително от компанията - издател на облигациите, и съответно са обезсилени, поясни финансовият директор на компанията Станислав Николаев. По думите му самото изкупуване година по-рано е станало с парите от заема на "Елит петрол" - дъщерно дружество на "Петрол" с най-атрактивните му бензиностанции, взет от Корпоративна търговска банка (КТБ) и Централна кооперативна банка (ЦКБ). Кредитът е за 86 млн. долара и с лихва от 8.5% годишно. Като обезпечение по заема е заложено цялото търговско предприятие на "Елит петрол" заедно със 196-те най-атрактивни бензиностанции в него. Освен това по силата на договора кредиторите са представени и в ръководството на "Елит Петрол".

Сега просто "Елит петрол" е прехвърлило книжата на "Петрол", поясни Николаев. Останалите 13 млн. евро обезсилени в началото на януари книжа отново са били собственост през последната година на дъщерни компании на "Петрол", допълни той.

Така се оказва, че "Петрол" намалява задълженията си по облигационния заем от общо 100 млн. евро през 2006 г., когато е издаден, на около 18.5 млн. евро, поясни Николаев. Това обаче не означава, че заемът към КТБ и ЦКБ е изплатен. Той си седи, а освободеното обезпечение е заменено с друго, допълни той.

С тези действия по изкупуването на облигации за около 68 млн. евро преките задължения на "Петрол" се понижават. На консолидирана основа обаче те остават почти същите, защото групата и по-точно "Елит Петрол" продължава да дължи 86 млн. долара на синдиката от банки. Така при нови проблеми те могат да се окажат с най-атрактивните бензиностанции на компанията. 

или разчистване на собствеността?

В същото време това малко или много дава по-добри възможности на "Петрол" да продаде тези бензиностанции, каквито планове имаше, и дори "Елит Петрол" беше на крачка от излизане на борсата. А защо не да се потърси купувач и за целия "Петрол холдинг", който и без това е раздиран от акционерната война между Митко Събев и Денис Ершов. Те са реалните основни собственици на цялата група и вече няколко години спорят кой как управлява компанията и колко ползи и вреди й е нанесъл.

Няколко месеца след сделката със заема от КТБ и ЦКБ изненадващо на хоризонта се появява белият рицар, спасител на положението в холдинга. Това е бившият президент на Република Калмикия и президент на Международната федерация по шахмат Кирсан Илюмжинов. През лятото на 2012 г. той обявява, че е придобил дела на Денис Ершов от 47.5% и на Александър Мелник от 5% в "Петрол холдинг". До края на годината почти няма  движение както с акциите на холдинга, така и с ръководството. Въпреки това Илюмжинов твърди, че може да се очаква развръзка по сделката към края на 2012 г.

"Имаме подписан договор с двамата акционери - Денис Ершов и Александър Мелник, условията по който не бих искал да оповестявам. Така че договорът ни е в сила, но в него има допълнение, според което едва когато всички съдебни дела бъдат решени между тях и Митко Събев, аз ще вляза в компанията. Според моите юристи такива решения може да се очакват до края на годината и съответно за този период комплексно да влезем в изпълнението на договора. Все пак не бих искал да влизам в компанията с много скелети в гардероба. По-добре те да бъдат изчистени", коментира в края на октомври 2012 г. Илюмжинов при едно от посещенията си в София.

Малко след това в Търговския регистър се появяват документи, показващи джиросването на временните удостоверения на Ершов и Мелник на представителя на Илюмжинов - Сергий Батурин. Той пък от своя страна прехвърля придобитите 52.5% от холдинга на трето лице - регистрираното през април 2012 г. в Хонконг Wealth Standard Limited срещу 20 млн. евро.

Както подобава по драмата обаче, вписването на всички тези документи е оспорено от част от главните действащи лица Ершов и Мелник.

За да е още по-интригуващо, междувременно Ершов прави събрание на акционерите на "Петрол холдинг", с което се опитва да премести седалището на компанията от Варна в Стара Загора. Разбира се, другият главен герой Митко Събев оспорва и това не се вписва в Търговския регистър. Ответният удар е изваждането на Ершов от надзорния съвет на "Петрол", което естествено, публиката вече се досеща, също не е вписано. Овен това има свикано ново общо събрание на "Петрол", на което трябва да бъде избран нов член на ръководството в лицето на Сергей Батурин. Този епизод от драмата ще бъде излъчен на 20 февруари 2013. Но засега по-всичко личи, че няма да е последният и надали някой е 100% сигурен във финала, така както всички епизоди дотук показаха, че нищо не е така, както изглежда на пръв поглед.

Още от Капитал