Дефицит за честоти

Големият ръст на потребление на мобилни услуги ще доведе до задръстване на радиоспектъра, прогнозират от изследователската компания "Делойт"

Чиповете за LTE свързаност (на снимката е показан модел на Ericsson) ще поевтиняват все повече, като през 2014 г. ще достигнат цена от 5 долара, като през 2012 г. те струват около 10 долара
Чиповете за LTE свързаност (на снимката е показан модел на Ericsson) ще поевтиняват все повече, като през 2014 г. ще достигнат цена от 5 долара, като през 2012 г. те струват около 10 долара    ©  STEVE MARCUS
Чиповете за LTE свързаност (на снимката е показан модел на Ericsson) ще поевтиняват все повече, като през 2014 г. ще достигнат цена от 5 долара, като през 2012 г. те струват около 10 долара
Чиповете за LTE свързаност (на снимката е показан модел на Ericsson) ще поевтиняват все повече, като през 2014 г. ще достигнат цена от 5 долара, като през 2012 г. те струват около 10 долара    ©  STEVE MARCUS

Телекомуникационният сектор може да изпита недостиг на свободни радиочестоти за мобилните оператори през следващите години. Големият ръст на мобилния трафик, особено в гъсто населените градски региони, ще доведе до претоварване и дори до "задръствания" на преноса на глас и данни. Това се посочва в прогнозния доклад на изследователската фирма "Делойт" за развитието на технологиите, медиите и комуникациите през 2013 г.

Потребителите ще усетят този недостиг под формата на по-бавна скорост на свързване, забавяне при преноса на данни, така и като липса на достъп до мрежата и прекъсвания на разговори. Евентуалното претоварване на мрежата ще наподоби задръстванията в час пик по пътищата – колите са потребителите, а възможностите на пътя са сигналът, който е наличен.

Причината за дефицита е бързият темп на увеличаване на потреблението на телеком услуги най-вече заради мобилния интернет и масовото навлизане на смартфоните и таблетите, които консумират близо три пъти повече трафик от обикновените телефони. Така търсенето ще надмине предлагането, а честотите са ограничен ресурс. През 2016 г. се очаква трафикът да нарасне 50 пъти спрямо 2012 г., прогнозира "Делойт".

Спасителен отряд LTE

Радиочестотният спектър не е ресурс, който може да се увеличи с магическа пръчка или да се произведе още от него. Той е ограничен и съществуват два начина, за да се подобрят нещата с ползването на честотите. Първият е свързан с факта, че в повечето страни по света държавата регулира разпределението им и задържа определена част за свои нужди. За да може да се намали недостигът на честоти, просто правителствата трябва да направят повече от радиоспектъра наличен за телекомите.

Вторият е чрез оптимизиране на мрежата, като това се постига с въвеждането на мрежите от четвърто поколение, изградени по технологията Long Term Evolution (LTE). В доклада на "Делойт" се посочва, че LTE използва по-ефективно честотния спектър, като пренася 16 пъти по-бързо един бит информация в рамките на един херц. Добрата новина е, че именно 2013 г. се очаква да бъде годината, в която тази технология да стане по-масово достъпна. Прогнозите са, че до края на годината 200 оператори в 75 страни ще пуснат LTE мрежи, а броят на абонатите, които ще разполагат с устройства, съвместими със стандарта, ще надмине 200 млн. души, като до януари 2013 г. те са 60 млн. души. Въпреки това те ще са малка част от 1.9 млрд. потребители на мобилни телефони, които ще продължат да използват устройства за връзка с мрежи от второ и трето поколение (т.нар. 2 и 3G).

"В по-дългосрочен план с нарастването на LTE базата основният въпрос за операторите по цял свят ще бъде как да насърчат потреблението на LTE както първоначално, така и с времето", коментира Асен Димов, съдружник в "Делойт България" и директор в звено "Технологии, медии и телекомуникации" пред "Капитал Daily". Той допълва: "Цените и маркетинговият подход ще са решаващи. И тъй като в много страни потребителите на предплатена услуга са повече от тези с абонаментни планове, успехът на услугата до голяма степен ще зависи от предлаганите предплатени тарифи, както и устройствата, съвместими с технологията."

LTE може да реши значително проблема с дефицита на честоти, но няма да го направи напълно, защото се очаква в рамките на седем години потреблението на мобилен трафик да нарасне 30 пъти. Експертите от "Делойт" очакват това да накара операторите да инвестират в Wi-Fi мрежи в по-гъсто населените райони, за да могат да облекчат трафика на данни.

Смъртта на паролите

Друга тенденция в световен мащаб е постепенното дискредитиране на паролите като надежден инструмент за дигитална сигурност. През 2013 г. обаче близо 90% от създадените от потребители пароли ще са уязвими на хакерска атака. Няма да бъдат пощадени дори и тези, които се смятат за трудни за разбиване от ИТ отделите. От една страна, съчетаването на тайна комбинация от цифри, букви и символи дават наистина голям брой възможни комбинации и на обикновен компютър от 2011 г. ще му отнеме една година, за да разкодира осемсимволна парола. От друга страна, съществуват различни фактори, свързани с поведението на хората и развитието на технологиите, които позволяват да се пробият дори и "най-силните" пароли. На първо място потребителите разчитат на сравнително предвидливи комбинации, за да могат да я запомнят по-лесно. "Делойт" се позовават на изследване за най-лошите пароли, според което от шест милиона акаунта 10 хил. пароли отговарят за достъпа до 98.1% от тях.

"За хакерите днес не представлява проблем да създадат файл или речник от думи и фрази, вариации от символи, с които пробивът в акаунта става милиони пъти по-лесен", коментира Асен Димов, съдружник в "Делойт България" и директор в звено "Технологии, медии и телекомуникации" пред "Капитал Daily".

Друг проблем е, че потребителите използват една и съща кодова дума или комбинация от символи за различни акаунти и така те стават лесно достъпни, ако се разбие паролата за един от тях.

Поради тази причина се очаква да се засили тенденцията за "второ ниво на сигурност", тоест освен потребителско име и парола да бъде предоставен и друг метод за идентификация. Това може да бъде уникален сериен номер, който да се генерира и изпраща чрез SMS или приложение в смартфона и др.

Странно движение на мобилния фронт

Независимо че популярността на смартфоните расте и все повече хора ще притежават от тези устройства, тяхната употреба ще става все по-опростена. Макар че се очаква над 1 млрд. души да са собственици на "умни" телефони, тези, които ще използват пълния им капацитет, ще са доста малко. "Делойт" предвиждат, че един на всеки пет притежатели на смартфон ще влиза в интернет (чрез WiFi или мобилна връзка) по-малко от веднъж седмично. Тези хора ще използват "умните" си телефони почти изцяло за гласови разговори и текстови съобщения. В голяма част от случаите няма да става дума за твърде скъпи тарифи за пренос на данни, а просто за нежеланието или неразбирането на потребителя да използва съответните възможности на устройството си.

Една от модерните фрази в технологичните среди в момента е мобилната реклама. Според "Делойт" тя ще загуби смисъла си, като ще се трансформира в две категории – такава за таблети и за смартфони. Това ще се наложи от все по-голямата нужда от диференциация между двата типа устройства, както и от факта, че все още мобилната реклама за тях все още е в начален стадий на развитие. Причината е, че различните функционалности на двата типа устройства ще позволяват използването на различни похвати за рекламирането на продуктите и услугите. По-доходоносен ще е сегментът на смартфоните, което е обяснимо на фона на значително по-голямата потребителска база.