Забраната за вода в пилешкото месо отива в съда
Според производители новите изисквания поставят в неравноправно положение българския бизнес, според агенцията по храните му дават предимство


Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Удължаване на срокове за магазини, съдебни жалби, недоволство и разнопосочни мнения за ефектите. Това е картината в първите дни след влизането в сила на новата наредба на земеделското министерство за окачествяване, съхраняване и предлагане на пазара на месо и черен дроб от домашни птици. В текстовете й е заложено, че производителите няма да могат да влагат повече от 4.3% вода в пилешките продукти - регламент, който не съществува в европейското законодателство според производителите. Агенцията по храните и земеделското министерство го защитиха с аргумента, че имало случаи, при които те целенасочено инжектират месото с вода, за да повишат теглото му и да "спечелят повече" за сметка на потребителите.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
25 коментара
Интересно, как българинът ще избере да си купи по скъпият, но български продукт пред по евтиният, но вносен ?
[quote#1:"spote"]Интересно, как българинът ще избере да си купи по скъпият, но български продукт пред по евтиният, но вносен ? [/quote]
ми никак
Ми то няма никаква конкурентоспособност наредбата гласи, че ако месото е пълно с вода и идва от Европа няма проблеми да се продава на пазара, а цената на това месо ще бъде значително по - ниска от това, което се произвежда в България.
най-добре на опаковката да пише процентното съдържание на водата, пък нека пазара решава.
1. пилешко месо спрях да купувам, защото е отвратително. Особено от големите вериги. Истината е, че ако има качествено на пазара, то е българско. Особено охладеното. Така че, купувайте месо от местни месарници/кланици;
2. Свинското месо от веригите е отврат - безвкусно и смрадливо. Не зная колко пари трябва да си предвиди човек, да яде вкусно свинско. Затова отново иситната е в малките кланици/месарници, които зареждат с българско месо. Стига са ни продавали свинско от Испания, Германия и пр. вмирисани мърши.
3. И като пилешкото и свинското не стават, залагам на риба. Но до кога?
Бойкотирайте всичко вносно от месата. Има ли родно производство, купувайте от него, защото месото е по-вкусно и по-качествено. Трябва да им се покаже на веригите (Била, Кауфланд, Хит, Пикадили), че потребителите също имат думата. Лошото е, че веригите като загърбиха българското производство за сметка на вноса, много прицеферми и свинеферми фалираха...
До коментар [#5] от "the next K":
[quote#5:"the next K"]1. пилешко месо спрях да купувам, защото е отвратително. Особено от големите вериги. Истината е, че ако има качествено на пазара, то е българско. Особено охладеното. Така че, купувайте месо от местни месарници/кланици;
2. Свинското месо от веригите е отврат - безвкусно и смрадливо. Не зная колко пари трябва да си предвиди човек, да яде вкусно свинско. Затова отново иситната е в малките кланици/месарници, които зареждат с българско месо. Стига са ни продавали свинско от Испания, Германия и пр. вмирисани мърши.
3. И като пилешкото и свинското не стават, залагам на риба. Но до кога?
Бойкотирайте всичко вносно от месата. Има ли родно производство, купувайте от него, защото месото е по-вкусно и по-качествено. Трябва да им се покаже на веригите (Била, Кауфланд, Хит, Пикадили), че потребителите също имат думата. Лошото е, че веригите като загърбиха българското производство за сметка на вноса, много прицеферми и свинеферми фалираха...[/quote]
Абсолютно си прав!Затова като контра- мярка срещу слагачеството на българските управници към вносните продукти трябва да се направят следните две неща:
1)всички български производители да минат в сивия сектор!Никакво плащане на данъци и такси,за да може да държат цена по-ниска на сивия пазар от тази на вносните продукти-на белия пазар!:)
2)в следствие на това хората ще могат да си купуват качествени български продукти от сивия пазар и по-този начин ще се саботират вносните продукти от белия пазар!:)...
До коментар [#1] от "spote":
[quote#1:"spote"]Интересно, как българинът ще избере да си купи по скъпият, но български продукт пред по евтиният, но вносен ?[/quote]
Българинът е свикнал да яде всякакви боклуци,щото вечно няма пари!
До там ни доведе неолиберастията и националните предатели които се изреждат да управляват нашата държава след 10-ти ноември!Те отново ни вкараха в грешния лагер,този на ЕС и НАТО,дето по-принцип българите им трябват само като слуги!Основна цел на всички национални предатели,които ни управляват е тотално да съсипят икономиката и производството на каквото и да било в България в полза на илюминатите,масоните и сатанистите от САЩ,ЕС и НАТО.
Затова всички български производители трябва да минат в сивия сектор и да не плащат никакви данъци и такси.По този начин българските стоки ще станат с по-ниски цени на сивия пазар,отколкото вносните стоки на белия пазар!...И вечно бедният българин,който никога няма да забогатее,ще може да си купува хем по-качествени,
хем по еФтини български стоки.:)А вносните ще залежават....:).
[quote#4:"dessides"]най-добре на опаковката да пише процентното съдържание на водата, пък нека пазара решава. [/quote]
Не е достатъчно - за повечето потребители определяща е цената!
Учудва ме защо това не се отнася и за вносните продукти! Това би било една стъпка от наша страна в иницииране на европейска директива, защото съгласете се, че едно охладено пиле изглежда като голяма кокошка, а едно замразено пиле е доста по-малко! Има логика в това изискване, но както винаги хората на Миро - Повелителят на цените не са изпипали нещата!
[quote#5:"the next K"]Бойкотирайте всичко вносно от месата.[/quote]
Не само месата! Хората, които имат възможност да платят по-скъпо, нека купуват и български плодове и зеленчуци! Доматите ме убиват - няма по-вкусни домати от българските, градински домати! Краставиците са криви, но вкусни! След като ги нарежа на салата, боли ме колко са криви!
Проблемът е, че промишлените (вносни) са много по-евтини и в края на краищата ще убият родното, истинко производство. След което ще дойдат прескъпите "органик" продукти и тяхната мода - да се купуват "органик" яйца с жълти жълтъци на цена повече от два пъти по-висока - мечта за всеки псевдоорганик производител! Яйцата на баба ми нямаха етикет "органик", нито доматите и, но пък бяха вкусни! За жалост Баба почина!
[quote#7:"Самурай (бивш Ронин)"]Българинът е свикнал да яде всякакви боклуци,щото вечно няма пари![/quote]
Това се отнася за всяка нация, а не само за Българите! В САЩ се плащат луди пари за "органик" храни. Това се прави само от куртоазия, защото тук отдавна са забравили вкуса на истинските храни. Не купиуват "органик" заради вкуса, а заради това, че могат да се похвалят, че могат да ги платят!
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.