Всичко, което искате да знаете за "Глобул"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Всичко, което искате да знаете за "Глобул"

Изходът от сделката за "Глобул" се чака до края на март

Всичко, което искате да знаете за "Глобул"

Пет кандидат-купувача задават на GSM оператора въпроси за 700 млн. евро

Паулина Михайлова
18122 прочитания

Изходът от сделката за "Глобул" се чака до края на март

© Надежда Чипева


Какво бихте искали да знаете за "Глобул"? Вероятно много неща. Особено ако предстои да платите за него сума около 700 млн. евро. Точно това се случва в момента. Процедурата за продажба на втория по ред и големина мобилен оператор в България е на път да навлезе във финалната си права и кандидат-купувачите имат възможност да чуят подробна презентация на компанията и да зададат всичките си въпроси. За целта в София през изминалата седмица свои екипи изпратиха всичките пет потенциални инвеститора. Оттук нататък времето, в което "Глобул" ще намери нов собственик или сегашният такъв ще реши да си го запази, не е много.

Петорката асове

От "Глобул" отказаха информация за хода на процедурата. Според отлично осведомени източници на вестника обаче кандидатите са пет: Telenor, Orascom, Turkcell, Turk Telekom и Deutsche Telekom. Това са компаниите, които са подали необвързващи оферти за покупка на 100% от "Глобул" и веригата му магазини Germanos. В тях обаче те само са заявили намерението си да участват в сделката. Допреди две седмици те се възползваха от т.нар. информационна зала за "Глобул", а през изминалата седмица бяха т.нар. management presentations - срещи на мениджмънта на "Глобул" с екипи по проекта на всеки от кандидатите. Първи по ред от тази възможност са се възползвали представителите на Deutsche Telekom, в понеделник графикът е бил на Telenor, следвани във вторник и сряда от двата турски телекома и руския инвеститор.

Според източниците на "Капитал" интересът към презентациите на "Глобул" от над 160 страници е бил повече от сериозен, а въпросите - много. Огромни усилия върху проекта са положени от страна на Telenor, чийто екип в София в началото на изминалата седмица е наброявал 25 души. Норвежката компания има 150 млн. абонати и собствени оператори в 11 държави, като Централна и Източна Европа е един от регионите, в която тя се фокусира, заедно със скандинавските страни и Азия. Telenor има свои GSM услуги в нашия район в Унгария, Черна гора и Сърбия. Основен акционер в нея е норвежкото правителство с 54.52%. Компанията има и сателитен бизнес (неин е спътникът THOR 5). Че тя има желание да инвестира на нови пазари, не е новина. Именно Telenor се спрягаше като евентуален купувач на дела от 21% от Telekom Austria (собственик на "Мобилтел), който последното лято в крайна сметка беше купен от компания на мексиканския бизнесмен Карлос Слим. Тогава като заинтересована страна се сочеше и руският "Вимпелком".

Всъщност Telenor има 35.7% дял във "Вимпелком". А именно тази руска компания е представлявана от Orascom в сделката за "Глобул" сега. Orascom e базиран в Египет оператор с мрежи в Алжир, Пакистан, Бангладеш и др. В началото на 2011 г. тогавашният основен акционер в него - египтянинът Нагиб Науирис, продаде участието си в него на "Вимпелком". Така понастоящем руският телеком има малко над 51% в Orascom. Самият "Вимпелком" предлага мобилни услуги в 18 държави и има 212 млн. абонати към края на септември 2012 г. Регистриран е в Холандия, а акциите му се търгуват на фондовата борса в Ню Йорк. Контролният пакет книжа в самия "Вимпелком" се държи от групата "Алтимо" (52.7%), която пък е контролирана от руския милиардер Михаил Фридман чрез групата му "Alfa Group". "Алтимо" беше спрягана като кандидат за покупката на БТК през 2007 г., но до сделка с нея тогава не се стигна.

Самата "Алтимо" пък е акционер в третия от кандидатите за "Глобул": Тurkcell. Компанията на Фридман има там 13.22% от турския мобилен оператор, Telia Sonera държи най-големия пакет от 37%, а 14% са на Cukurova - група на Мехмет Емин Карамехмет, един от най-богатите хора в Турция. Тримата акционери принципно са в борбата за надмощие върху решенията на телекома, което съответно прави предприемането на стратегически ходове труден процес. Иначе турският оператор (най-голям в южната ни съседка с над 34 млн. абонати) не от вчера има интерес към българския пазар - той до последно беше кандидат за покупката на БТК при последната процедура за продажбата й от кредиторите, при която в крайна сметка спечели дуета между собственика на КТБ Цветан Василев и руската VTB.

Не по-малко сериозен екип е имал на срещите в София и другия турски кандидат: Turk Telekom. Бившият държавен турски оператор също има история с България и тя също е през БТК. През 2007 г., когато неин продавач беше исландският милиардер Тор Бьорголфсон, именно тази компания в един момент поведе листата на кандидатите. Същият турски инвеститор преговаря за БТК още при процедурата за приватизацията й, като тогава беше в консорциум с "Коч холдинг". Основен акционер в Turk Telekom е саудитската Oger Telecom с 55%. Oger Telecom пък е част от Oger group - компания, контролирана от семейството на починалия ливански премиер Рафик Харири. По-малката част от акциите в Turk Telekom - 30%, са държавни, а последните 15% се търгуват на фондовата борса в Истанбул.

С най-много информация за "Глобул" със сигурност разполага петият кандидат - Deutsche Telekom, който притежава 40% от сегашния му собственик - гръцката ОТЕ. Вероятността германският гигант да купи българския мобилен оператор бе спомената официално от мениджърите му като вариант ОТЕ да получи помощ от западния си акционер в опитите да понижи дълговото си бреме. Според източници от България обаче шансът това да се случи не е толкова голям и стратегическият избор на Deutsche Telekom е да се фокусира върху основния си бизнес в Германия.

Проучване по всички канали

Освен със самите мениджъри на "Глобул" екипите на потенциалните купувачи са имали през изминалата седмица и срещи в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за изясняване на бъдещето на регулаторната рамка върху сектора. Оттук нататък предстои до средата на февруари инвеститорите да представят в ОТЕ обвързващите си оферти за българското й мобилно крило, като според източниците на "Капитал" реална сделка се очаква до края на март. Междувременно, за да подсили позициите си при преговорите, ОТЕ си осигури финансиране през "Глобул" - българският оператор взе 250 млн. евро кредит от Citibank, който междувременно е синдикиран от институцията с други банки.

Български изход от гръцката криза

Причината гръцката ОТЕ да опитва да продаде "Глобул" е, че компанията има задължения от общо 4 млрд. евро (по информация от интервю на главния изпълнителен директор на телекома Майкъл Цамас в средата на януари). От тях 1.4 млрд. евро трябва да бъдат върнати през тази година, а останалото - през 2016 г. "Дълговете са 4 млрд. евро бруто и 3 млрд. евро нето", казва Цамас пред Global telecoms Business. Затова и бившият гръцки държавен оператор (в който правителството и сега има малък дял и златна акция) е принуден да осребри един от най-ценните си активи - българското мобилно звено заедно с веригата магазини Germanos. Макар че Цамас не споменава конкретна сума (както и имената на потенциални купувачи), исканата минимална цена, за която говорят българските източници, е около 700 млн. евро (макар че не е ясно дали от нея ще бъде приспаднат кредитът от 250 млн. евро).

"Само допреди няколко години идеалното съотношение беше дълговете ти да са равни на два пъти годишната EBITDA (печалба преди данъци, лихви и амортизации. За третото тримесечие на 2012 г. EBITDA на ОТЕ беше 430 млн. евро, което означава, че в годишен план съотношението е добро. Но ситуацията вече не е такава", казва Цамас. "Дори и 1 млрд. евро са много задължения", твърди той. За да направи тазгодишните си плащания по дълговете, ОТЕ има намерение да "приключи сделката за "Глобул" до март", казва Цамас, потвърждавайки, че кандидатите вече са направили дю дилиджънс и процесът е напреднал. "Глобул" е вторият по големина оператор в България, но пък е по-добре да си втори и по-печеливш на пазара", продължава главният изпълнителен директор на ОТЕ. Според него "да режем цените, за да се състезаваме с лидера, би означавало да намалим ефективността на всички".

Другото свое звено, което ОТЕ в момента продава, е сателитният бизнес - компанията Hellas Sat. "Сателитите изискват огромни инвестиции и ОТЕ вече изчисли, че за да го поддържа, трябва да намери 250 - 300 млн. евро. "Дори да не се налагаше да рефинансираме задълженията си, щяхме да продадем сателитния бизнес и да инвестираме парите другаде", казва Цамас. Имената на потенциалните инвеститори за Hellas Sat не се споменават, но според висшия мениджър в ОТЕ интерес са заявили "основни компании в сектора", от които сега се очакват необвързващи оферти. Именно това впрочем е сателитът, от който капацитет използва българският доставчик на телевизия и интернет "Булсатком". Според съсобственика на българската компания Пламен Генчев, спътникът може да работи още три години. Заради предстоящото изтичане на живота му "Булсатком" обяви намерение да изстреля свой сателит.

Другата мярка, която Цамас споменава като част от пакета за финансово заздравяване на ОТЕ, е сливането й с мобилното й крило Cosmote, чиято собственост всъщност е "Глобул". Основният ефект от обединението се очаква да дойде от спестени разходи, включително за служители.

Рядко отваряна врата

За българския пазар фактът, че кандидат-купувачите на "Глобул" са група от изцяло стратегически инвеститори, всъщност е добра новина, защото сделка с такъв би означавала допълнителна конкуренция на пазара, където номер едно по позиции и приходи е "Мобилтел" на Telekom Austria, а напредващ на пазара на GSM услуги, но пък със стабилни позиции във фиксирания бизнес е БТК. Лиценз за мобилен оператор отскоро има и тв доставчикът "Булсатком", който обяви, че ще предлага услуги от четвърто поколение чрез LTE мрежа, но все още е на етап търсене на финансиране. За самия инвеститор пък "Глобул" е рядка възможност за достъп до иначе ограничен пазар през дружество с добри позиции. "Глобул" има клиентска база от почти изцяло частни и корпоративни клиенти (за разлика от "Мобилтел", който има силни позиции сред държавната администрация), една от най-добрите търговски мрежи и няма стари дългове. Така сделката е относително проста за изпълнение и носи позитиви за всички.

За последното тримесечие на 2012 г. "Глобул" има приходи от 85.9 млн. евро при 108.6 млн. евро за същия период на предходната година. Печалбата му преди лихви, данъци и амортизации от началото на юли до края на септември миналата година е 34 млн. евро, докато за аналогичния период на 2011 г. е била 41.1 млн. евро. За деветмесечието пък приходите му са 285.1 млн. евро (7% под показателя за същия период преди година), а EBITDA е 106.7 млн. евро (8.7% по-малко на годишна база). Трендът към понижаване на приходите и печалбите обаче е общ за пазара, който вече е наситен на близо 150% и силно регулиран. Тоест, макар и на ограничен като цяло пазар, купувачът на "Глобул" ще стъпи на сравнително стабилна база, а възможности за развитието му не липсват.

Какво бихте искали да знаете за "Глобул"? Вероятно много неща. Особено ако предстои да платите за него сума около 700 млн. евро. Точно това се случва в момента. Процедурата за продажба на втория по ред и големина мобилен оператор в България е на път да навлезе във финалната си права и кандидат-купувачите имат възможност да чуят подробна презентация на компанията и да зададат всичките си въпроси. За целта в София през изминалата седмица свои екипи изпратиха всичките пет потенциални инвеститора. Оттук нататък времето, в което "Глобул" ще намери нов собственик или сегашният такъв ще реши да си го запази, не е много.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

28 коментара
 • 1
  xymax avatar :-|
  xymax

  Всъщност Telenor има 35.7% дял във "Вимпелком". А именно тази руска компания е представлявана от Orascom в сделката за "Глобул" сега.

  Да се има също така предвид, че вицепрезидент на Вимпелком е бившият главен изпълнителен директор на М-тел, Йозеф Винацер. Може би от там идва основния интерес на скандинавците!

  Въпреки, че оценявате интереса на Дойче Телеком като най-слаб, мисля, че точно те ще вземат глобул. От 5те потенциални купувача те имат най-сериозно присъствие в нашия регион и е логично да придобият още един пазар.

 • 2
  idrazil avatar :-|
  dinko

  Ей, ако продадат Глобул очаквам сериозно раздвижване на пазара. След последните промени в закона пуснаха добри планове, бобови и прочие, но сега няма добър план на пазара. Глобул са само-гро-бил се оператор с тези продукти, които предлагат. Ако чуждия инвеститор влезе и пусне интересни неща ще стане пак раздвижване.

 • 3
  nergal avatar :-|
  Paolo Di Canio

  Какво искам да знам воденичния камък, наречен "Глобул", прибиращ и поoщряващ всякакви лъжци за служители, при които клаузите на подписан договор стават известни, чак когато дойде сметката и лъжещи за абсолютно всичко, за което може да се лъже? Правилно, нищо не искам да знам за тях:D

 • 4
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Тази сделка за Глобул се точи вече от повече от година, да се надяваме че гърчолята няма да си променят плановете за продажба в последния момент. Разбира се най-добрият вариант за нов собственик са Deutsche Telekom или Telenor, но нещо вече оптимизма започва да ме напуска...

 • 5
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  Който и да ги купи няма да свали цените на услугите. Веднага ще се сдуши с другите "играчи". Нямат сметка да продават евтино, защото от това абонатите на стават повече. Не случайно свалят цените само когато ги натисне някой регулатор от ЕС.

 • 6
  greenhrast avatar :-?
  greenhrast

  който и да ги купи се пита в задачата какво ще прави без да може да предлага ТВ услуга?

 • 7
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2

  karen_walker,

  Защо мислиш че Deutsche Telekom е добър инвеститор?

  Един пример: Е.ОН! И те в своя сектор са сериозен играч, но взеха парите и изчезнаха...

  Както зад Е.ОН, така и зад ДТ стоят хиляди акционери, които ги интересува единствено печалбата!

 • 8
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  Дааа... А за редовите клиенти на Глобул (вкл. и за мен) промяна в тарифния план не се очертава, вече половин година ме лъжат... Явно чакат да видят с кой ще си имат работа след продажбата...

 • 9
  icarus7 avatar :-?
  ЛиБератор

  Както е ясно, всички големи оператори и до този момент така или иначе са представени на пазара в България и до сега аз, като клиент, не съм видял нищо хубаво от тях и съм убеден, че промяна няма и да има! Скъпи тарифни планове с минимален брой минути, високи цени на разговорите, НАГЛО обслужване, лъжене.... Картелните споразумения в сектора не са тайна за никой :)

 • 10
  ltoshev avatar :-|
  Lubomir Toshev

  Дано Теленор да се навият, те са много точни. Северняците имат друг модел на управление и предлагане на услуги. Ако те ги купят, има шанс да раздвижат пазара с по интересни договори - такива каквито има в Дания, Швеция и Норвегия :)

  Българиския бизнесмен продава скъпо и чака някой на гюзме - от един човек да спечели много. А скандинавският бизнесмен иска да продаде голямо количество на достъпна цена и така прави мнооого повече пари. Това са моите наблюдения до момента.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.