Петролно изгаряне

От ляво на дясно: Представителите на Илюмжинов Магомедхан Гамзатханов и Борис Деворкин, и Александър Мелник подготвят обвиненията си

Петролно изгаряне

Кирсан Илюмжинов твърди, че акциите му в "Петрол холдинг" са откраднати със съдействието на ръководството на холдинга. Търси подкрепата на главния прокурор

Татяна Пунчева-Василева
13865 прочитания

От ляво на дясно: Представителите на Илюмжинов Магомедхан Гамзатханов и Борис Деворкин, и Александър Мелник подготвят обвиненията си

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Прокуратурата и съдът ще имат последната дума по спора със собствеността на "Петрол холдинг" между Митко Събев (47.5%), от една страна, и Денис Ершов (47.5%) и Александър Мелник (5%), от друга. Спорът между тях, която е от близо три години, влезе в нова фаза, след като потенциалният нов инвеститор в компанията - президентът на Международната федерация по шахмат Кирсан Илюмжинов, обяви чрез свои представилите, че е направен опит да му откраднат акциите, които е придобил от Ершов и Мелник.

Обвинението в кражба

"Този грабеж не би могъл да бъде изпълнен без сътрудничеството на ръководството на холдинга - Митко Събев и Орлин Тодоров", заявиха на специална пресконференция в понеделник в София представилите на Илюмжинов -  Борис Деворкин и Магомедхан Гамзатханов. Самият Илюмжинов потвърди пред "Капитал", че те наистина са негови съветници и в момента следят за делата му с "Петрол".

По думите на Деворкин и Гамзатханов кражбата е била осъществена от лицето Сергей Батурин, също известен в публичното пространство като представител на Илюмжинов. По думите на Деворкин и Гамзатханов обаче той не е такъв от средата на юли 2012 г., т.е. месец след като Ершов и Мелник са прехвърлили своите акции в "Петрол холдинг" на дружеството на Кирсан Илюмжинов Credit Mediterranee.

Според тях и документите, които те представиха на пресконференцията, Илюмжинов е придобил акциите на Ершов и Мелник на 15 юни 2012 г. Това обаче не е било вписано в книгата на акционерите на "Петрол холдинг", тъй като за съществуването и достъпа до нея се води съдебен спор между Ершов и Мелник и "Петрол холдинг". Съответно по думите на Гамзатханов след искане от новия акционер председателят на съвета на дирекорите Митко Събев е отказал да впише новите акционери с думите "да си търся правата в съда". През декември обаче в Търговския регистър се появяват за вписване две джира на временните удостоверение на Ершов и Мелник, показващи, че през ноември те са ги прехвърлили на Сергеий Батурин. Той пък от своя страна веднага след това прехвърлил удостоверенията на регистрираното наскоро в Хонконг Wealth Standard ltd. Заедно с джирата в регистъра се появява и книга на акционерите на "Петрол холдинг", която по думите на Деворкин е била предадена на изпълнителния директор на "Петрол холдинг" от самия Батурин. За да удостовери думите си, Деворкин представи копие на приемно-предавателен документ между Батурин и Тодоров.

Изпълнителният директор Орлин Тодоров потвърди пред "Капитал", че действително е получил от Батурин книгата на акционерите на холдинга. На въпроса как според него книгата е попаднала в Батурин, след като трябва да се съхранява от ръководството в компанията, поясни, че по думите на Батурин той я е получил от Ершов. Съответно прехвърлените 52.5% от капитала на холдинга на Батурин са вписани в представената в регистъра книга на акционерите, но в нея липсват подписите на самите Ершов и Мелник. Те от своя страна спират вписването на това прехвърляне и заявяват, че представените джира са недействителни, а подписите им на тях са фалшифицирани. За целта представят пред Търговския регистър пространна графологична експертиза, според която подписите им на представените джира са фалшиви. Отделно от това публикуват и своя сигнал до Софийската градска прокуратура, в който се посочват: "На база на фалшифицираните подписи се извършва една неистинска сделка, облечена във формата на документи с невярно съдържание, и се прави опит за легалното й вписване в надлежния регистър."

Обяснението на Деворкин и Гамзатханов е, че Батурин е предал Илюмжинов и е направил опита за кражба на акциите му със съдействието на ръководството на "Петрол холдинг" в лицето на Митко Събев и Орлин Тодоров.

И  въздействието на "много влиятелни хора в България"

От друга страна, Александър Мелник подкрепи тезата за съучастие на ръководството, като разказа за свой разговор чрез есемеси със Събев в средата на декември, когато са подадени документите по вписването на джирата на Батурин. По думите на Мелник Събев е бил наясно с фалшифицирането. "На нашето заявление, че подписите на тези документи са фалшифицирани, Събев заяви, че знае, че експертите графолози ще потвърдят истинността на нашите подписи под тези документи. Той се позова на твърдението, че зад това стоят много влиятелни хора в България", каза Мелник.

По думите му "на въпроса към Събев как са позволили да регистрират за вписване в Търговския регистър тези фалшиви документи той е отговорил, че от него нищо не зависи и решението за това е било взето на 14 декември в кабинета на банкера Цветан Василев". Василев е основен акционер в Корпоративна търговска банка и председател на надзорния й съвет. Банката в консорциум с Централна кооперативна банка отпусна на "Петрол" заем от 86 млн. долара в края на 2011 г. и като обезпечение получи залог върху "Елит петрол", дъщерно дружество на "Петрол", в което са най-атрактивните бензиностанции и бази на групата. Парите бяха отпуснати в момент, когато "Петрол" трябваше да погаси облигационния си заем от 100 млн. евро и с тях компанията изкупи и обезсили по-голяма част от дължимото. По думите на Гамзатханов КТБ е отпускала допълнителни заеми на "Петрол" от поне 15 млн. долара.

Мелник продължи да обяснява ролята на банкера Цветан Василев в казуса с прехвърлени акции на Батурин със следните думи: "Аз го (Събев - бел. ред.) попитах Цветан Василев ли е искал така да постъпи, а той отговори, че в кабинета на тази среща са участвали много хора." От много хора Мелник посочи имената на адвокат Тихомир Трендафилов, Сергей Батурин, Орлин Тодоров и др. "От всичко това може да се направи един категоричен извод и той е, че Събев е бил в течение на тези събития и че е знаел, че подписите на документите са изцяло фалшифицирани", обобщи от своя страна и Мелник.

Митко Събев не коментира обвиненията на представителите на Илюмжинов и на Мелник. Орлин Тодоров заяви от своя страна, че регулярно се среща с кредиторите на "Петрол", включително и с Корпоративна търговска банка, тъй като това е нормална част от задълженията му. Цветан Василев не бе открит за коментар, но е логично един кредитор да следи състоянието на кредитополучателя си.

Борисов и Путин да са им на помощ

В този безкраен спор на акционерите в "Петрол холдинг" май единственият логичен край би следвало да сложи прокуратурата и съдът. Очевидно обаче на участниците в него е по-удобно да намесят и други имена - това на премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин.

Ершов и Мелник са изпратили сигнал до Борисов в средата на януари 2013 г., в който се опитват да обяснят "за целенасоченото заграбване" на притежаваното от тях дружество "Петрол холдинг" и "тревожното бездействие на българските власти и съдебна система в тази връзка". Същият сигнал е изпратен и до вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по правосъдието Вивиан Рединг и главния прокурор Сотир Цацаров според документите, които Деворкин и Гамзатханов разпространиха по време на пресконференцията.

Допълнително Гамзатханов не изключи възможността Илюмжинов да се присъедини към делегацията на руския президент Владимир Путин по време на обявеното от Борисов негово скорошно посещение. Самият Илюмжинов пък заяви, че е помолил за лична среща с главния прокурор Сотир Цацаров и подчерта, че искрено съжалява, че историята около "Петрол" се е развила така, но въпреки всичко и сега би работил с всички страни по казуса.

Прокуратурата и съдът ще имат последната дума по спора със собствеността на "Петрол холдинг" между Митко Събев (47.5%), от една страна, и Денис Ершов (47.5%) и Александър Мелник (5%), от друга. Спорът между тях, която е от близо три години, влезе в нова фаза, след като потенциалният нов инвеститор в компанията - президентът на Международната федерация по шахмат Кирсан Илюмжинов, обяви чрез свои представилите, че е направен опит да му откраднат акциите, които е придобил от Ершов и Мелник.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 1
  amnesia_ avatar :-|
  amnesia_

  Тук руските мошеници разиграват корпоративните си игри. Прехвърляли са акции един на друг на трети. Теглили са заеми, компанията не е можела да ги изплаща от един момент насетне. Батуртин е измамник. Той ги е измамил. Акциите на Ершов и Събев е трябвало да се прехвърлят на Илюмжинов, но вместо това ги получава Батуртин, който пък ги прехвърля на “Уелт Стандарт" - фирма, базирана в Хонг Конг. От руснаците само далавери може очакваш.

 • 2
  robbie_williams avatar :-|
  robbie_williams

  Леле, не съм знаел, че тия руснаци такива сериозни далавери въртят къде за източването на компанията, къде прехвърляне, къде за кражда на акции. Теглили заеми от две банки и като нищо ще овиснат сега. Според мен има някаква игра на интереси между самите руснаци и те се опиват да заблудят българската страна на ръководството, че и кредиторите. Жалко, защото става въпрос за много пари, които висят. Руснаците дойдоха от няколко години и буквално я смачката тази фирма. Не е лошо прокуратурата да се намеси! В тази компания работят страшно много хора и ще е грехота да си загубят местата поради това, че руснаците са си решили да си правят мръсните игрички на българска земя...

 • 3
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Принципиално, с мръсни пари чисти игри няма. Погледнете данните и показанията на свидетелите по делото на Абрамович и Березовский като пример. Калмикският вожд не е по-различен от останалите олигарси.

 • 4
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  Това вече става смешно - водевил! Три години Ершов и Събев не могат да се разберат кой кой е. Ако Ершов бе такъв мафиот (ако не се лъжа и него го бяха изгонили от страната като заплаха за националната сигурност), то Събев до сега да беше в небитието! По-скоро се съмнявам, че двамата играят заедно и може да гушнат няколко милиончета я от "шахматиста", я от КТБ!

 • 5
  georgi_colov74 avatar :-|
  georgi_colov74

  До коментар [4] от "vassilun":

  Определено руснаците се опитват да пуснат мъгла в българското общество, част от което се интересува от тази компания. Дали са партия помежду си и източват фирмата, или наистина воюват един с друг - това само те си го знаят, ама си има нещо гнило с тях. Ясно е, че в момента всичките руснаци, замесени в схемата са богати, явно обаче искат да станат още по богати! Доста пари са взели напред, ама дали имат желание изобщо да ги връщат, това е въпроса? :)

 • 6
  svoboden_udar avatar :-|
  мрачен интелектуалец

  "Цветан Василев не бе открит за коментар, но е логично един кредитор да следи състоянието на кредитополучателя си."


  Повече от логично е, а още по-логично става, когато тези пари са даде ни на руснаци с тъмно минало! Тъпото в цялата работа е, че тия няма да се разберат помежду си и пак ще трябва да занимават Голямата глава и неговия ментор Путин.

 • 7
  yana.lilova avatar :-|
  Яна

  Имам чувството, че някой се опитва предпазливо да клевети, а "Капитал" да вземат хонорар за една статия, пълна с преразкази и недоизказани подозрения.

 • 8
  georgi_colov74 avatar :-|
  georgi_colov74

  До коментар [#7] от "Яна":

  Това не е толкова важно според мен, колкото по-скоро да се разберат помежду си руснаците, които сами са си направили спора, защото най-малкото фирмата и нейните служители ще загубят, ако спора между руснаците не се реши. Ама продължавам да мисля, че има нещо гнило и то именно в руското участие, за сметка на българското. И започвам да си мисля, че с руснаци човек не трябва да има вземане-даване, особено с тези господа.

 • 9
  todortrifonov avatar :-|
  todortrifonov

  с руснак оправия няма. иначе се появява чеченски или грузински или някакъв там кавказки наемник и...:))))))))))те тия така работят тия мафиоти

 • 10
  amnesia_ avatar :-|
  amnesia_

  На руснаците и особено олигарха Илюмжинов не са им излезли верни сметките и се опитват да си го изкарат на банките. Специално за Илюмжинов - той е първият президент на Република Калмикия; член на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Русия (до 2000г.) и виден член на Комунистическа партия на Съветския съюз (КПСС). В настпоящ план е президент на Световната шахматна федерация (ФИДЕ). Този пост му позволява да прави мащабна пропаганда на шахматната игра в Русия света. Организирал е множество шахматни турнири от местно до световно ниво. Сещате се сами как и от кой се печелят тези турнири. Да речем че бизнес далаверите и злоупотреби с политическо влияние с цел извличане на лична изгода не са му чужди.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход