Witte Automotive разширява производството си в Русе

Германската компания ще изгради завод в Индустриалния парк на града

Компанията вече е купила два терена за новите производствени сгради
Компанията вече е купила два терена за новите производствени сгради    ©  Мария Съботинова
Компанията вече е купила два терена за новите производствени сгради
Компанията вече е купила два терена за новите производствени сгради    ©  Мария Съботинова
1

млн. евро инвестиционен кредит е получила наскоро компанията от Сосиете женерал Експресбанк.

Германската компания Witte Automotive, която произвежда дръжки за врати, ключалки и заключващи системи за автомобили, ще построи голям завод в Русе. Това съобщи кметът на града Пламен Стоилов, цитиран от БТА. Информацията беше потвърдена от прокуриста на българското дъщерно дружество "Вите аутомотив" Христо Христов, който обаче отказа подробности засега пред "Кaпитал Daily". Управителят на компанията Томаш Йиндра живее в Чехия.

На два етапа

В момента фирмата разполага с малки производствени мощности в града и център за разработка на нови продукти. За 2011 г. приходите на дружеството са 9.5 млн. лв., а печалбата е 152 хил. лв. Сегашният проект е за разширяване на производството чрез изграждане на завод в Индустриалния парк на Русе. Той е бил представен от представители на фирмата на среща с кмета. "Производствените сгради, които ще бъдат изградени на два етапа, са с уникална конструкция. Предвижда се първият етап да завърши през март 2014 г.", е съобщил Стоилов пред БТА. По думите му до дни компанията ще получи сертификат за инвеститор първи клас. Фирмата, която работи с всички най-големи автомобилни производители в света, вече е купила два терена в Индустриалния парк. Това е станало преди няколко години, но заради кризата инвестицията в производството е била отложена. Има интерес и към още един общински парцел от около 7 декара, на който ще бъде изградена административна сграда.

Справка в Търговския регистър показва, че наскоро компанията е сключила договор за заем със Сосиете женерал Експресбанк в размер на 1 млн. евро. Той трябва да бъде усвоен до края на май тази година. Като обезпечение за заема е учреден залог върху предприятието.

Специализация

Witte Automotive е основана през 1899 г. и първоначално произвежда ключалки за куфари и катинари. След Втората световна война компанията се специализира в направата на ключалки за автомобилната индустрия, като първите продукти намират приложение в легендарния "Бръмбар" на Volkswagen. Продажбите на дружеството през 2011 г. са се увеличили с 20% спрямо 2010 г. и са достигнали 415 млн. евро. Седалището на Witte Automotive е във Фелберт. Компанията произвежда продукцията си в осем завода - шест в Германия, един в Чехия и един в България.

Още от Капитал