Тежката война на фракциите в "Петрол"

Денис Ершов (първият от дясно на ляво) съжалява, че е се предоверил на партньора си в "Петрол холинг" Митко Събев и търси начин да си върне собствеността заедно с представителите на бившият президент на Калмикия Кирсан Илюмжинов - Борис Деворкин (в средата) и Магомедхан Гамзатханов (в ляво).

Тежката война на фракциите в "Петрол"

Спорът между Митко Събев и Денис Ершов тласка компанията към основния кредитор Корпоративна търговска банка

Татяна Пунчева-Василева
31104 прочитания

Денис Ершов (първият от дясно на ляво) съжалява, че е се предоверил на партньора си в "Петрол холинг" Митко Събев и търси начин да си върне собствеността заедно с представителите на бившият президент на Калмикия Кирсан Илюмжинов - Борис Деворкин (в средата) и Магомедхан Гамзатханов (в ляво).

© Цветелина Белутова


Когато двама съдружници вече не се разбират и плановете им се разминават, логичните изходи са два: или да разделят, или да продадат бизнеса си. Акционерите в "Петрол холдинг", собственикът на едноименния дистрибутор на горива, избраха трети път - на открита война за надмощие, която продължава вече четвърта година. И както всяка война и тази дава жертви - в изнервената обстановка стратегическите планове са напълно загърбени, финансови и търговски партньори са отблъснати, не се инвестира в модернизация и разрастване, мениджмънтът се демотивира и като резултат компанията се обезценява и все по-трудно обслужва дълговете си.

От едната страна на барикадата е Митко Събев с 47.5% от капитала на холдинга, но с близък до него мениджмънт и устав, даващ му блокиращ глас за всяка промяна. От другата са Денис Ершов (47.5%) и Александър Мелник (5%), които сумарно са мажоритарни собственици и с всякакви средства се опитват да завземат контрола. Проблемите между спорещите акционери вече са толкова дълбоки, че битката е на всички фронтове - от липсваща акционерна книга и неиздадени временни удостоверения до подправяне на документи, финансови измами, фалщифициране на подписи. През миналата година почти се намери развръзка, след като председателя на Международната федерация по шахмат и бивш президент на Калмикия Кирсан Илюмжинов показа желание да изкупи дяловете на акционерите, като дори Ершов му прехвърли своите книжа. Отново обаче последва драматичен обрат и сега има обвинения за отявлена кражба на акции. Всичко това е гарнирано с десетки съдебни дела и сигнали в прокуратурата, от които някой ден трябва да стане ясно кой е прав.

Това обаче вероятно ще е твърде късно, защото търпението на големите кредитори на холдинга постепенно се изчерпва. Логично, за да предпазят интересите си, те увеличават контрола си върху активите на "Петрол", и ако нещо качествено не се подобри, вероятно ще ги завземат.

Позицията на кредиторите

В момента основни кредитори на групата са Корпоративна търговска банка (КТБ) и Централна кооперативна банка (ЦКБ). През 2011 г. двете отпуснаха  заем от 86 млн. долара на "Петрол" да рефинансира падежирашите си облигации за близо 100 млн. евро. В замяна като обезпечение те получиха залог върху най-добрите активи на компанията - апортираните в самостоятелното дружество "Елит Петрол" най-атрактивни близо 200 бензиностанции и най-добрите петролни бази на компанията в страната. Освен това получиха и оперативен контрол над него чрез представителя си Георги Татарски. 

Явно ситуацията в "Петрол" е продължила да се влошава, след като експозицията на кредиторите се е увеличила още през последната година. Според два независими източника на "Капитал" тя е набъбнала до около 130 млн. долара. Новоотпуснатите заеми служат за обезпечаването на дейността на друга ключова структура в "Петрол ходлинг" - вносителят на горива "Нафтекс Петрол". От началото на тази година Георги Татарски вече е втори изпълнителен директор на "Нафтекс Петрол" и всички решения се взимат само "заедно" от двамата директори в компанията, т.е. кредиторите вече могат да блокират всякакви решения в бизнеса с доставките, които не им харесват.

"Въпреки неадекватните действия на акционерите "Петрол" стои на крака и си разплаща задълженията към държавата и други благодарение на Корпоративна търговска банка", каза пред "Капитал" Цветан Василев, председател на надзорния съвет и основен акционер в банката, която е водеща сред кредиторите на групата. По думите му в момента акционерите на холдинга имат четири възможности - първата е да се помирят и компанията отново да започне да работи нормално; втората е да се пристъпи към преструктурирането й заедно с кредиторите; третата е акционерите да изплатят всички задължения към кредиторите и след това да решат сами какво да правят с холдинга и четвъртият вариант е просто кредиторите да влязат в изпълнения на обезпеченията по вземанията си. Според Василев шансовете акционерите да се разберат са нищожни и клонят към нулата. Някъде там е и възможността да изплатят задълженията си. Вариантът с преструктурирането заедно с кредиторите все пак има шансове, но по-вероятна за съжаление засега изглежда четвърта опция. Василев не пожела да коментира повече какво очаква да се случва оттук нататък, но подчерта, че основен приоритет на кредиторите е да си върнат дадените пари.

Сделка в цугцванг

Ясно е, че кредиторите няма да чакат вечно враждуващите акционери да се помирят. Причината е проста - колкото повече продължава враждата, толкова повече се обезценява "Петрол". Направени постъпления в поемането на оперативното управление в част от дружествата в групата показват, че търпението им започва да се изчерпва, още повече че кашата на акционерите става все по-екзотична.

Последният епизод от публичния им спор бе обявената в средата на юни 2012 г. и недовършена сделка за продажбата на "Петрол холдинг" на Кирсан Илюмжинов. Странно за сделка от този ранг, но Илюмжинов я сключва сравнително бързо - за около два месеца, и то само с едната страна, защото другата в лицето на Събев е "поискала баснословна цена", както се изразиха тази седмица представителите му Магомедхан Гамзатханов и Борис Деворкин. В същото време не прави почти никакъв сериозен финансов и правен анализ (поради невъзможност тъй като компанията е под контрола на Събев), Ершов и Мелник прехвърлят своите 52.5% дял в "Петрол холдинг" с джиро на компанията на Илюмжинов Credit Mediterannee. По думите на Ершов пред "Капитал" с подписването на джирото Илюмжинов предплаща малка част (под 10%) от договорената цена за мажоритарния дял, равняваща се на деветцифрена сума. Той не назова нито точната предплата, нито цената за мажоритарния пакет.

Сделката обаче така и не е довършена, което представители му обясниха с нежеланието на Събев да я впише в книгата на акционерите на холдинга (по устав това се прави от председателя на съвета на директорите). По думите на Гамзатханов и Деворкин Събев е посъветвал новия купувач да си търси правата в съда. Самата книга няколко години е в неизвестност, като Събев и Ершов взаимно се обвиняват, че другият я укрива. От 2010 г. тече дело за откриване на въпросната книга и издаването на актуални временните удостоверения на Ершов и Мелник за собствеността им след последното увеличение на капитала на "Петрол холдинг" през 2005 г.

Една изчезнала книга и твърде много купувачи

Оказва се, че на 15 юни 2012 г. Ершов и Мелник са джиросали стари свои временни удостоверения от момент преди декември 2005 г., когато капиталът на холдинга е увеличен няколкократно. Тогава те би следвало да са получили нови удостоверения, а старите да са унищожени. На въпроса защо едва през 2010 г. Ершов си търси тези нови удостоверения в съда той заяви, че допреди това просто се е доверявал на 100%, а и повече на Събев и съответно не е смятал, че има за какво да се тревожи. В края на 2009 г. обаче отношенията им се влошават. Тук версиите отново се разминават. От едната страна се изтъкват загубите на групата, определени от Събев като резултат от хеджиращи, а от Ершов от спекулативни сделки. А от другата трупащи се дългове на Ершов към холдинга.

По-сериозна пречка пред финализирането на покупката на Илюмжинов се оказва изненадваща втора продажба на акциите на Ершов и Мелник, и то на същата дата 15 юни 2012 г. Те я оспорват, като казват, че е направена с "фалшиви подписи" върху "документ с невярно съдържание", според представената от тях графологична експертиза и сигнала им до Софийската градска прокуратура.  

Спорният документ е временно удостоверение с актуалният брой акции на двамата, който те твърдят че не им е бил издаван. Затова и Илюмжинов, и Ершов и Мелник в момента обвиняват в кражба на акциите както приобретателя на джирото - бившият по думите им вече представител на купувача Сергей Батурин, така и ръководството на "Петрол холдинг" - Събев като председател на съвета на директорите и Орлин Тодоров като изпълнителен директор на холдинга. Последните двама са направили вписване на прехвърляне в изненадващо появилата се книга на акционерите, в която също липсват подписите на Ершов и Мелник, както и информация от кога до кога се води тази книга, нито кой я води. 

"Този грабеж не би могъл да бъде изпълнен без сътрудничеството на ръководството на холдинга - Митко Събев и Орлин Тодоров", заявиха Гамзатханов и Деворкин през седмицата. Събев не бе открит за коментар.

И мистериозният, но не дотам нов акционер

След мистериозното придобиване на 52.5% от "Петрол холдинг" от Батурин следва новото им прехвърляне, този път на наскоро регистрираното в Хонконг и също толкова мистериозно дружество Wealth Standard Limited. То е вписано в книгата на акционерите и ако съдът приеме, че тя и джирото на Wealth Standard е истинско, значи това е новият мажоритарен собственик на холдинга. Интересното в случая е, че дружеството е представлявано в България от адвокат Александър Ангелов. Той е изрично упълномощен с решение на директора му да упражнява само правото на глас с акциите в холдинга, т.е. който и да стои зад странната втора сделка по прехвърлянето, явно се интересува най-вече от оперативния контрол в компанията. А в момента основният заинтересуван от това са кредиторите, които явно са успели да "вразумят" другата страна - акционера Митко Събев. Тази хипотеза подкрепя и фактът, че Ангелов бе представител на контролираното Цветан Василев и Ирена Кръстева дружество, придобило преди време недовършената сграда на ИПК "Родина".

Освен това е крайно невероятно някой стратегически инвеститор от бранша да се е опитал да влезе в "Петрол" с подобни ходове и при подобна съдебна бъркотевица около компанията. Колкото и ценен да е даден актив, разчистването на подобна каша може да го направи неизползваем. Според Ершов компанията е в тежко състояние, но само за две години тя може да бъде изправена на крака и да генерира достатъчно кеш да изплати заема си. Според мениджъри в компанията също при спокойна ситуация компанията може да обслужи дълговете си със собствени средства.

Разбира се, има и другата страна. Колкото повече пада цената на "Петрол" и инфраструктурата й, толкова по-евтино всеки би я купил и след това изгодно би продал. Това важи за всеки актив в т.нар. distress ситуация. А за придобиването на бензиностанциите на "Петрол" от години има интерес. В момента най-активно спряганите от бранша  имена са на "Газпром" и "Ромпетрол". "Газпромнефт", част от структурата на "Газпром", дори разглеждаше обстойно компанията преди около три-четири години, но според източници на "Капитал" акционерите на холдинга просто са поискали твърде висока цена  - при оценка за дружеството заедно с дълговете за около 400 млн. евро търсената сума е била в пъти повече. Това естествено е отказало купувача и той започна да навлиза на българския пазар, пазарувайки обекти на дребно. Но както преди време представител в бранша коментира - играчи като "Газпром" са тежка машина, която стъпи ли веднъж на пазара, никой не може да я спре.

В случая все още нищо не изключва за техния кредит от 130 млн. долара при изпълнение на залога си кредиторите на групата да вземат от продажбата на бензиностанциите и базите й поне 200 млн. евро. Това е оценката на източници от пазара на стойността на бензиностанциите като обекти.

Докато съдът обаче решава какво е правомерно и какво не в случилото се в "Петрол холдинг", главният печеливш от цялата каша за момента са кредиторите на групата. През февруари те могат да получат допълнителен контрол над "Петрол" с насроченото за 20 февруари общо събрание на акционерите. На него трябва да се гласува промяна в правомощията и почти пълно подновяване на състава на надзорния съвет на компанията. В него се предлага да остане Събев, а новите лица са Сергей Батурин и адвокат Тихомир Трендафилов. Събев изглежда като да се явява в случая като акционер, премерил риска между това да продължи да воюва и да загуби може би всичко и това да се опита да спаси нещо. Другите двама и по-точно адвокат Трендафилов, изглежда, по-скоро ще представляват интересите на кредиторите поне според два източника на "Капитал".

Така, ако обобщим - в обърканата ситуация в "Петрол холдинг" засега превес имат Събев и кредиторите. И ако нищо скоро не се промени, компанията ще е поредният пример, в който заради кавга между двамата съдружници те могат да фалират компанията си и да изгубят собственост.

Когато двама съдружници вече не се разбират и плановете им се разминават, логичните изходи са два: или да разделят, или да продадат бизнеса си. Акционерите в "Петрол холдинг", собственикът на едноименния дистрибутор на горива, избраха трети път - на открита война за надмощие, която продължава вече четвърта година. И както всяка война и тази дава жертви - в изнервената обстановка стратегическите планове са напълно загърбени, финансови и търговски партньори са отблъснати, не се инвестира в модернизация и разрастване, мениджмънтът се демотивира и като резултат компанията се обезценява и все по-трудно обслужва дълговете си.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Крадени пари - водят до много войни,..

 • 2
  georgi_colov74 avatar :-|
  georgi_colov74

  Така е, аз на руснаците никаква вяра им нямам. Крадат си едни на други акциите, карат се като, че все едно са родни братя и това им е бащиния. Българската държава с години е градила повечето от тези бензиностанции навремето още. Има нещо гнуло в тази руска връзка, нещо са замислили тия руснаци. Не знам какво може да се очаква за в бъдеще. Надявам се, че ще си стъпят на краката, ще се разберат за тези акции и на не последно място ще си плащат задълженията. При един добър мениджмънт след 2-3 години могат да си стъпят на краката и да изчистят всички свои задължения. Доста хора работят в тази фирма и ще е отвратително да си треперят за работните места, защото видиш ли, няколко руснаци се карат помежду си.

 • 3
  todortrifonov avatar :-|
  todortrifonov

  До коментар [#2] от "georgi_colov74":

  с руснаци оправи трудно има, да. Апропо, защо си мисля, че тази новина я имаше онзи ден пак тук?Едва ли нещо се е променило. оттогава?

 • 4
  georgi_colov74 avatar :-|
  georgi_colov74

  До коментар [#3] от "todortrifonov":

  Да, имаше я статията по темата, с малки изключения сякаш казваше едни и същи неща. Не знам защо и други статии ги пускат по два пъти, с малко промен и допълнения, което на мен лично ми се струва излишно. Явно гледат хората да си запълнял съботния брой...

 • 5
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Текстът под снимката има нужда от редакция - Магомедхан Гамзатханов (в ляТО).

  Иначе статията рефлектира типичните "разборки" на руските олигарси на този етап. България явно им дава добри условия като плацдарм за ЕС. Въпросът е какво печелим като страна от тяхната роля в българската икономика. Явно засега държавата е прословутото "село без кучета" при защитата на националните интереси.

 • 6
  jeklin avatar :-|
  Жаклин

  Крайно време е акционерите да се разберат .Руснаците се славят с усета си към бизнеса , но тези явно не са от можещите :)

 • 7
  geoimg avatar :-?
  Geoimg

  §"...четвъртият вариант е просто кредиторите да влязат в изпълнения на обезпеченията по вземанията си."§
  Дали първо или последно, този вариант ще е!?

 • 8
  nochkopenev avatar :-|
  nochkopenev

  Ей, човек - като си тръгнал да управляваш компания с подобни размери и постоянен пазар и искаш реформи, обновления и не знам си още какво да предприемаш, ами трябва да си направиш елементарна сметка на парите! Какъв управител си, какъв собсвеник си, какъв акционер си, като не можеш един кадърен бизнес план да си стъкнеш? Руска му работа, братче, почнали и акциите да си крадат. И като са теглили пари ще плащат, като не могат да плащат - ще си носят последствията, навсякъде е така. Нима сте забравили с ОЦК Кърджали какво стана? Това е - руските собствениците или източват компанията отврътре, или прсото са некадърни мениджъри.

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  "Когато двама се карат..."

 • 10
  vassilun avatar :-?
  vassilun

  [quote#2:"georgi_colov74"]Българската държава с години е градила повечето от тези бензиностанции навремето още.[/quote]

  С другото написано съм съгласен, но, Георги, би ли посочил коя от настоящите бензиностанции на Петрол държавата е съградила? Посочи поне една читава бензиностанция, която държавата е "градила"!

  Не се ли разбра за толкова години, че в бизнеса няма място за държавата? Нейната задача е друга - да определя справедливи правила за правене на бизнес и да осигурява спазване на тези правила!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал