Румъния отново позволи на Chevron да търси шистов газ

Правителството на Виктор Понта отмени забраната за проучване в източната част на страната

Подобно на България, и в Румъния проучванията за залежи на шистов газ бяха спрени след граждански протести
Подобно на България, и в Румъния проучванията за залежи на шистов газ бяха спрени след граждански протести    ©  Reuters
Подобно на България, и в Румъния проучванията за залежи на шистов газ бяха спрени след граждански протести
Подобно на България, и в Румъния проучванията за залежи на шистов газ бяха спрени след граждански протести    ©  Reuters

Румънското правителство очаквано промени позицията си и отново даде разрешение на американската енергийна компания Chevron да проучва източната част на страната за находища на шистов газ, съобщава онлайн изданието euractiv. С това властите в Букурещ ревизират решението си от миналия април, с което спряха проучванията на Chevron под натиска на граждански протести. Тази промяна не е изненада предвид подкрепата за добива на шистов газ от страна на министър-председателя Виктор Понта, който дойде на власт през май и беше преизбран през декември.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


32 коментара
 • 1
  kanchev avatar :-|
  kanchev

  Сега топката е при нас.
  Въпросът не е "Дали", а по скоро "Кога".
  Но колкото по-скоро толкова по-добре от гледна точка на проучването.
  А дали ще стиска на Правителството такава диверсификация - то е по-скоро въпрос на %-т, а не на национален интерес. За съжаление.

 • 2
  satanail13 avatar :-|
  satanail13

  Браво , долу Газпром !

 • 3
  bbs avatar :-|
  Lord

  До коментар [#1] от "kanchev":

  А всичките младежи, които няколко дена обикаляха всички улици и площади в центъра, и те ли са на %-т и не защитават националния интерес?

  Тука стана като вица за заека и шапката - ако слушаш всички протестиращи, флашмобове и прочие "гражданско общество", после се оказва, че не си защитавал националните интереси. Иначе пък излиза, че не слушаш собствения си народ и си някакъв гаден диктатор...

 • 4
  galio avatar :-|
  galio

  До коментар [#3] от "Lord":

  е явно пак ще се обикаля

 • 5
  demian avatar :-|
  Дамян

  Във всички случаи трябва да разрешим проучването. По време на проучването се изселдват дълбочината и дебелината на шистовите пластове. Уточнява се възможно най-прецизно "геометрията" на пластовете с цел да се направи прецизен план на вертикалното и ХОРИЗОНТАЛНОТО!!! сондиране. Да се прецени честотата на местене на сондите. Освен това се търци наличиетно и на КОНВЕНЦИОНАЛЕН!!! газ който да се е натрупал в течение на милиони години в порьозни слоеве над шистовия пласт. Почти сигурно е, че в блок Нови пазар има няколко малки "джоба" от конвенционален газ... малки малки... колкото старото находище в Чирен - около 2 млрд. куб.м газ.
  Това, което е НЕПРИЕМЛИВО и трябва да остане под забрана е ДОБИВЪТ на шистов газ в блок Нови Пазар с класически фракинг - с много вода и химикали. Тряба да се изчака да навлязат в индустриална употреба нови методи за добив, каквито вече се появиха.

 • 6
  demian avatar :-|
  Дамян

  Освен това се нуждаем от промени в законодателството, които да ни позволяват регулиране на интензивноста на добива и да задължават пълна рекултивация на земята след прекратяване на сондирането. Тези правила трябва да са известни ПРЕДВАРИТЕЛНО на концесионерите и ако не им е изгодно да се отказват от концесиониране.

 • 7
  demian avatar :-|
  Дамян

  Между другото, темата за ДОБИВ на шистов газ е достойна за референдум. Правим проучвания, знаем какво има и какво няма. Знаем какво ще спечелим и загубим и информирани по този начин отиваме на референдум ДА или НЕ на ДОБИВА при известните условия.

 • 8
  aralambi avatar :-|
  aralambi

  Понта май не е истински социалист, щом не се подлага на натиска на Газпром :)
  Разбира се, че и в България трябва да се направят проучвания, ние не знаем имаме ли газ или не, но червенотиквеничковчетата протестират. Тези проучвания обаче трябва да се направят от сериозни компании, особено интерпретацията на получените резултати. Поддържането на забраната за проучване е грубо нарушаване на националните интереси заради интересите на Газпром.

 • 9
  galio avatar :-|
  galio

  До коментар [#5] от "Дамян":

  Във всички случаи трябва да се забрани проучването. Защото се случва по същите методи, по които и добивът. Защото няма вариант евентуална концесия да носи позитиви за българският данъкоплатец. Защо не погледнете концесията за златото - нещо различно ли очаквате?

 • 10
  demian avatar :-|
  Дамян

  До коментар [#9] от "galio":
  Това изобщо не е вярно. За да се добиват индустриални количества газ са необходими множество сонди, които след изчерпване на газа в едно пространство от 2-3 км. в диаметър, се местят. Освен това само при добив се използват вода с високо налягане и химикали за стимулиране отделянето на метан. За проучване в блок Нови пазар, например, са необходими не повече от 10 сонди. Вадят се "ядки" и в комбинация с звуковите изследвания се определят параметрите на пласта и дали е изгоден добивът.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход