За пръв път новите осигурени са под 100 хил. души на година
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

За пръв път новите осигурени са под 100 хил. души на година

Заради растящата безработица и все повече хора нямат осигуровки за пенсия

За пръв път новите осигурени са под 100 хил. души на година

Приходите и печалбата на пенсионните компании са се увеличили сериозно през 2012 г.

Весела Николаева
7148 прочитания

Заради растящата безработица и все повече хора нямат осигуровки за пенсия

© Цветелина Белутова


24%

е увеличението на активите общо за всички фондове.
"Много хора не се осигуряват на реалната си заплата, а само на минималния праг"

София Христова, "Алианц България"

За пръв път от създаването на задължителното частно пенсионно осигуряване новите клиенти на фондовете са по-малко от 100 хил. души на година. Това показват данните на Комисията за финансов надзор за миналата година, според които това е бил най-кризисният период в броя на започващите работа поне от 2002 г. насам. Малко по-рано заработиха допълнителните задължителни фондове – универсални и професионални, в които първоначално бяха пренасочени част от вноските на всички, родени след 1959 г., и на тези с професии, изискващи ранно пенсиониране.

И млад, и без работа

След 2000 всеки, започващ работа на трудов договор, има осигуровка поне в универсален фонд. Броят на новите клиенти е точен показател за започващите работа хора – ако той намалява, това означава, че все по-малко са младежите, които започват първа работа на трудов договор или като самоосигуряващи се. Във времената на икономически ръст новоосигурените надминаваха 200 хил. на година, но през 2009 г. броят им рязко падна и продължи да намалява в следващите три години. Така за миналата едва 99 996 души са започнали работа на трудов договор, който изисква избор на пенсионен фонд.

"Безработицата не е намаляла, а за тази година се очаква да нарасне и дори да надмине 13%", коментира София Христова, изпълнителен директор на "Алианц България". Към края на 2012 г. според официални данни на НСИ без работа в България са 11.5% от хората, но в някои региони този дял надминава 20 на сто. Христова посочи, че много голяма част от хората не са осигурявани на реалната си заплата, а само на минималния осигурителен праг за съответната професия. Затова и вдигането на праговете през миналата година е помогнало за събирането на по-високи вноски, каза Христова. Тя добави, че около 10% от клиентите на фондовете не правят вноски заради безработица например. Този дял не се променя съществено през годините, тъй като на мястото на хората, намиращи си работа, се появяват нови безработни.

Постоянен приход

Общите активи на всички дружества са се увеличили с 24% за година и към края на декември вече са 5.68 млрд. лв. Увеличение на активите има по две причини – нови вноски и натрупана доходност. За миналата година средната доходност на всички фондове е над 7%. "При нас таксата е 1% върху активите, които управляваме. Така че нарастването им се отразява директно на приходите ни", коментира Христова по повод сериозния ръст на приходите на пенсионните дружества. Общо за 12-те месеца те са 113.6 млн. лв., с 15% годишен ръст.

Това е и основната причина секторът да увеличи печалбата си с 46% до 33.4 млн. лв. Трите най-малки дружества - "Топлина", "Пенсионноосигурителен институт" и "Бъдеще", обаче приключват със загуба. С изключение на "Бъдеще" другите две са били с отрицателен резултат и през 2011 г. За някои компании увеличението на печалбата е дошло от по-високи приходи, други обаче като "Съгласие" просто са свили разходите си. Освен от такси и удръжки дружествата имат постъпления и от инвестиции на собствени средства. За миналата година те са останали почти без промяна спрямо 2011 г. - малко над 13 млн. лв.

Автор: Вихър Ласков
24%

е увеличението на активите общо за всички фондове.
"Много хора не се осигуряват на реалната си заплата, а само на минималния праг"

София Христова, "Алианц България"

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Защо постоянно се замита под килима проблемът с инвестиции и депозити при свързани на фондовете лица? Да не осъмнем след 10 години с тъжната вест, че за осигурените в 2 или 3 фонда втора пенсия няма да има? По-добре отсега да се наложи инвестиционен борд и всеки да спи спокойно. Инвестиции само на водещи европейски борси и то в акции/облигации на компании от премийния сегмент. Същите рестрикции за банкови депозити.

 • 2
  ouzo11 avatar :-P
  ouzo11

  "Общите активи на всички дружества са се увеличили с 24% за година и към края на декември вече са 5.68 млн. лв."

  Може би 5,68 милиарда...

 • 3
  tanas avatar :-?
  Танас

  Държавата умишлено не събира ДЗПО в УПФ поне при мен е така но и мой познати имащи ПИК кодове от НАП - НОИ и ПОД потвърдиха същото.
  Най - вероятно УПФ ще последва съдбата на ППФ тъй като министър Дянков отдавна им хвърлил мерак.

 • 4
  pa_pa avatar :-|
  pa_pa

  Април 2002 - Декември 2012 - 129 месеца
  Брутни вноски 4 251 897 хил лв., нетни активи към 31.12.2012 4 487 129 хил лв.
  Доход (коригиран за 11 563 хил лв. плащания) - 246 795 хил лв.
  Среднопретеглени активи за периода (месечни данни) - 1 404 093
  Доходност по парично-претеглен метод - 17.58% или 1.52% на годишна база
  Инфлация за периода - 68% или 4.94%
  Обезценка на НАШИТЕ пари - 50.42% или 3.43% на година - реална загуба на покупателна способност на нашите пари!
  Такси събрани от пенсионните дружества за същия период - 375 милиона лева!!!

  Танасе, каква беше съдбата на ППФ - държавата отнесе негативите на лошото управление на ППФ, а държавата сме .....ние! А ППФ ни е коствало още 72 милиона за 12 години. Демек дружествата са прибрали 450 милиона от нашия джоб, а в резултат имаме едни обезценени партиди и никакъв шанс за достойна пенсия и никакъв избор да предприемем действия да се защетим срещу вредите, които пенсионните дружества ни нанасят.

  Дано политиците се усетят най-скоро да закрият тези пирамиди. Имаме вече пътна карта как да го направим след решението от 31.01.2013 г от Европейския съд за правата на човека:

  http://www.codex-online.com/codex/contents.nsf/vWebAccessDocuments/4B29D2DD898597BDC2257B04003267D1?OpenDocument

 • 5
  m_style avatar :-|
  m_style

  До коментар [#4] от "pa_pa":

  Най-после един трезвомислещ човек! +++++++++
  Трябва да е ясно, че Бисмарковата пенсионна система е невъзможна и безсмислена във всякакви кръпки при сегашните условия. Дефицити в личните/семейните бюджети - едни типични разходи, задоволявани до скоро чрез отчисления от текущите доходи се превърнаха в обект на невиждана задлъжнялост - например: здравеопазване, образование. Военните разходи отдавна са надминали пиковете от ВСВ!, а уж е мирно време... Централните банкери правят всичко друго, но не и политика за съхранение на стойността на парите. И т.н. и т.н. На този фон, за да имаш 10г. пенсия, трябва да отделяш 40г. по 30-40% от текущият си доход! - НЯМА ТАКОВА ИКОНОМИЧЕСКО УРАВНЕНИЕ! Естествено всеки грамотен гледа да избягва робията на "социалната" държава!

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#4] от "pa_pa":

  Я сега направи същата сметка, ако беше вложил парите в имот. Както направиха доста хора, понеже от дядо си знаел, че от имот никога не се губи

 • 7
  m_style avatar :-?
  m_style

  До коментар [#6] от "cinik":

  Намесвам се, защото съм забелязал, че обикновено пишеш смислени коментари. Ето ти една проста сметка: заплата бруто 1500лв. - вноски за пенсия 22%. - над 330лв/месец х 12м = 4000лв/год х 40г = 160000лв главница, без капитализация. При 7%год. капитализация за около 10г сумата се удвоява... Да не изпадам в подробности, сигурен съм че можеш да смяташ сложнолихвени фактори. Простата сметка показва, че при доход около средния за 2-ма работещи /2х750лв/, ще могат да се купят няколко жилища през трудово-осиг. период от 40г., които имоти и при най-куцият наем /а жилищните имоти далеч не са най-доброто вложение/ ще носят повече от пенсията, производна на цитираната заплата. И най-важното - имотите и имуществото като цяло се наследяват, за разлика от пенсията, която за голямо съжаление много хора не доживяват.

 • 8
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Частните пенсионни фондове не са нищо повече от едни хрантутници, които заради административните си разходи и мъглявите си инвестиции, в най-добрия случай ще съхранят само номинала на вложените средства.

  В такъв случай далеч по-добре е парите да се насочат към лични банкови влогове. Бактън от социализъм, общи казани и черпаклии!

 • 9
  kaizersoze avatar :-|
  kaizersoze

  Акумулират се стотици милиони левове, чиято доходност не стига дори да покрие инфлацията - какво е това? Просто начин политическата класа да даде на олигархията едни стотици милиони от нашия джоб, нищо повече.

 • 10
  alexandertodorov avatar :-|
  Alexander Todorov

  Шарлатаните – задължителни “частни пенсионни фондове” към декември 2012 г.
  http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2013/02/10/quackers-fack-private-funds/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK