Испанска заявка в биомасата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Испанска заявка в биомасата

Испанска заявка в биомасата

Планът е инвеститорът да изгради осем завода за биогаз за 95 млн. евро

Константин Николов, Ралица Николова
13587 прочитания

Единственият останал оазис с високи цени в сектора на възобновяемите източници -  на енергията от биомаса, очаквано поддържа интереса на инвеститорите. Испанска компания обяви инвестиционен план за 95 млн. евро. Остава и да го изпълни, защото през 2010 г. тя също обяви мегапроекти в България, които обаче не се случиха.

Базираната в София "Ебиос енерджи" планира да инвестира 95 млн. евро в изграждането на осем завода за биогаз през следващите пет години в България, съобщиха испанският бизнес всекидневник  Expansion и каталунският La Vanguardia. Основни акционери в групата са българската компания "Електра холдинг" (с испански инвеститори) и испанската EQTEC. Според Търговския регистър над 93% от капитала на "Ебиос" е контролиран от чуждите инвеститори, а целият борд на директорите се състои от испански граждани.

В търсене на пари от борсата

Проектите ще бъдат отчасти финансирани чрез листването на "Ебиос" на испанската алтернативна фондова борса MAB, което трябва да бъде завършено през първото тримесечие на годината. Очакванията на компанията са да набере 12 млн. евро от публичното предлагане. La Vanguardia цитира управителя на "Ебиос енерджи" Оскар Лейва, според когото фирмата му разполага с осем парцела в България, на които ще построи заводите. Те ще работят по технология на EQTEC, която използва селскостопански отпадъчни материали като дървесина и ги превръща в биогаз. Тя вече е използвана от испански гиганти като Repsol, Endesa и Gas Natural, а доставчици на EQTEC са Siemens и General Electric.

Според български енергийни експерти технологията е успешна, тъй като се е доказала като  устойчива. Източници от бранша предполагат, че в случая "Ебиос" по-скоро се явяват инвеститори и ще търсят купувачи след завършването на проектите си.

От българския офис на "Ебиос" потвърдиха за инвестицията, без да дават повече подробности. На сайта на групата се казва, че през февруари ще започне изграждането на електроцентрала на биомаса и когенерация в Строево край Пловдив. От стари изказвания става ясно, че централата ще е 5 мегавата и в нея ще се инвестират 20 млн. евро.

Лейва заявява сега пред испанската преса, че има и подписани договори за 27 млн. евро и преговори в напреднала фаза за проекти за още 47 млн. евро, но не дава повече подробности. В разговор с журналист от "Капитал" той отклони въпросите, защото е в чужбина.

Старото меганамерение

"Електра холдинг" беше регистриран през 2009 г. Тогава водената от Оскар Лейва компания навлезе в България и обяви, че иска да стане лидер в производството на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Лейва обяви, че през следващите четири години ще вложи в страната около 650 млн. евро в създаването на мощности от около 400 мегавата и 700 работни места. Най-голям щеше да бъде делът на ветрогенерацията - 300 мегавата, следван от 50 мегавата фотоволтаици и 19 мегавата биомаса. Впоследствие обаче голяма част от проектите бяха забавени. През последните години компанията няма регистрирани приходи, показват данните от Търговския регистър. През 2010 г. "Електра холдинг" също имаше план да излезе на MAB, но листването така и не състоя.

През 2010 г. Оскар Лейва обяви и партньорството си с друга испанска компания – строителната Grupo Ortiz. Смесената компания трябваше да работи в българския инфраструктурен сектор и да подпомага проектите на "Електра холдинг". Няма информация планът да е осъществен.

Щедри цени, малко инвеститори

Рестриктивните мерки спрямо зелената енергия, които бяха наложени в последните месеци в България, подминаха централите на биомаса. Вероятно причината за това е че, за разлика от бума, който се наблюдаваше при фотоволтаичната и вятърната енергия, интересът към изграждането на централи на биомаса остана незначителен. За това говорят и последните официални данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за инсталираните мощности за възобновяема енергия. Според тях към края на септември 2012 г. има 41 мегавата за енергия от биомаса при 862 за слънчеви и 684 мегавата за вятърни централи. Основна част от проектите за централи за производство на електроенегия от биомаса използват технологията за термична газификация. Това обаче едва ли е случайно, като се има предвид, че с едни от последните поправки в Закона за енергията от възобновяеми източници беше въведено изискването тарифите за този вид централи да са с 30% по-високи от електроенергията, произведена от отпадна дървесина.

Малко след въвеждането на тази мярка се появи и проектът за една от най-големите централи за биогаз в Етрополе общо за 12 мегавата, която се свързва с депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Според експерти в България се работи общо по 10 подобни проекта, но поне към средата на миналата година не е имало нито една работеща. Точно затова данните на ЕСО за 41 мегавата от биомаса изглеждат твърде оптимистични. Именно на това вероятно се дължат и облекчените условия, които бяха дадени за развитието на биомасата с последните промени в Закона за енергията от възобновяеми източници. Според тях централите до 1 мегават трябва да се присъединяват приоритетно независимо дали е обявен нулев капацитет за възобновяемата енергия.

Облекчения за биомасата бяха дадени и при предишните промени в закона, с които беше решено изкупната цена да се индексира с разходите на централата за суровина, труд и транспорт, както и по-дълъг период на задължително изкупуване на енергията от мрежовите предприятия. Освен това преференциалните цени за енергията от биомаса останаха едни от най-високите в сектора заедно с тези за покривните фотоволтаични инсталации. Енергийният регулатор наложи и най-нисък процент на такса достъп за биомасата, която при фотоволтаиците достига 39% от прихода им.

Единственият останал оазис с високи цени в сектора на възобновяемите източници -  на енергията от биомаса, очаквано поддържа интереса на инвеститорите. Испанска компания обяви инвестиционен план за 95 млн. евро. Остава и да го изпълни, защото през 2010 г. тя също обяви мегапроекти в България, които обаче не се случиха.

Базираната в София "Ебиос енерджи" планира да инвестира 95 млн. евро в изграждането на осем завода за биогаз през следващите пет години в България, съобщиха испанският бизнес всекидневник  Expansion и каталунският La Vanguardia. Основни акционери в групата са българската компания "Електра холдинг" (с испански инвеститори) и испанската EQTEC. Според Търговския регистър над 93% от капитала на "Ебиос" е контролиран от чуждите инвеститори, а целият борд на директорите се състои от испански граждани.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

49 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Слънчевите и вятърните хубаво ни се качиха на главата (пред очите ни, бавно и мазно, въпреки предупрежденията към управляващите какво се задава). Хайде поне тези да си ги спестим. Нищо против да си правят и 100 централи, стига да си намерят пазар за тока сами и да не занимават държавата.

 • realismisthename

  Супер идея ! Да използваме плодородната почва за рапица и да правим биогориво от което да произвеждаме ток : )
  Не че няма достаъчно нефт в близкия изток , не че няма предостатъчно алтернативни източници (вятър , слънце , приливи-отливи) , газ , шистов газ , нефт , въглища , дори и въглерод , дори и ядрена енергетика ! ... Ние ще използваме плодородната си почва да правим биомаса ! СССССУпер , много добра идея !

  Факта , че голяма част от земята не е обработвана доста време , и се е позичистиала от пестициди и т.н. и спокойно можем да произвеждаме хранителни продукти и да ги пласираме в ЕС с ЕКО етикет. Търсенето за еко продукти нарастна главоломно в ЕС. Също така цените на абсолятно всички зърнени култури вървят САМО НАГОРЕ !! ... Нооо НЕ !! Ние ще произвеждаме биобаса и ще правим ток от нея ! Нямам търпение да започне изпълнението на този МЕГА проект !
  /сарказъм

 • 3
  www avatar :-|
  www

  2 бих се радвал ако използуваха биомаса от селскостопански култури - поне някаква полза да има от органичните храни :) Проблемът при тези образи е технологията която искат да използват. Първоизточникът - http://www.eqtec.es/at_plantas_cogeneracion_e.html обяснено е много мъгляво но все пак става ясно каква простотия е.
  Накратко казано това е лустросан вариант на старите котли за горене на дърва. Тази технология е на светлинни години от съвременните подходи за оползотворяване на биомаса при които се използват ензими и бактерии за разграждане на отпадъците и получаване на газ за горене и тор за земеделието. Тези испанци просто искат да горят дърва в големи количества. Твърдото ми мнение е че България не се нуждае от подобни праисторически котли. Що не си горят дърветата в Испания.

 • 4
  45iv avatar :-P
  45iv

  Няма лошо . Само дето кажете направо кой плаща накрая масрафа? Та масрафа ВИНАГИ го плаща народа. За сега а и в близките години говорят ли ти за ЕКО , БИО, и подобни знай 4е иде въпрос да плащаш зна4ително по големи сметки, нищо пове4е.

 • 5
  gligi avatar :-|
  gligi

  Това е пълна кретения!

  Селскостопанските остатъци (не "отпадъци") имат много по-голяма стойност като източник на органична материя, която може да се ползва много по-ефективно чрез преработване, компостиране или за отглеждане на гъби.

  Например върху дървен талаш чудестно расте кладница - дори да я даваш на кравите, пак е по-ефективно. Старият мицел отива за храна на червеите, които дават отличен тор. Самите червеи - храна за кокошките...

  Не забравяйте и че у нас "добив на биомаса" ще означава унищожаване на подлеса в много гори. Самите гори, ако се "водят" примерно ливади, ще бъдат маркирани "за биомаса". А, и "смяна на предназначение" ще има през ден...

 • 6
  geordgeo avatar :-P
  geordgeo

  До коментар [#3] от "www":

  Щото в Испания няма какво да горят, всичко е изгоряно вече... Като се замислям, май само тук сме останали будалите, дето и преференции даваме дори...

 • 7
  45iv avatar :-P
  45iv

  До коментар [#3] от "www":


  До коментар [#5] от "gligi":Много наивници много нещо. Ако бяха тези технологии толкова пе4еливши и изгодни в Бг. ли щяха да се пръкнат? Обикновенно такива технологии както сл. панели се призимяват в Бг. след като навсякъде ги изгонят. Испания е може би най-големия производител на селск. продукция. Италия , Португалия или Гърция или даже Франция произвеждат подобни одпадъци в милиони пъти пове4е от България. За мен това е поредното ЯКО ужилване на Българина.

 • 8
  nogica avatar :-|
  nogica

  когато си гледам фактурата за енергия все повече ми се иска да ме питат за каква енергия желая да плащам,отговорът е ЕВТИНА който иска да опазва природата да се храни,греей, живее по алтернативен начин не пречи само моля не ме карай и аз да плащам за това.Да строят да произвеждат,да продават-НО да желаят по високи цени МОЛЯ,МОЛЯ продаваш на пазарни и който мноого те желае да те спонсорира

 • 9
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  След като сме изпълнили плана за построени мощности за Възобновяеми Енергийни Източници, защо изобщо съществува вариант да има субсидирани такива. Може би гоним задание за 2040 г.
  Нека измислят нещо без субсидия и да си правят пачки колкото си искат, ама не, всеки с държавно гарантирано изкупуване иска да работи.

 • 10
  cnn avatar :-|
  cnn

  В едно интервю Буда каза: "Дойдоха едни китайци и казаха, че ще инвестират 5 млрд евро във фотоволтаични централи. Тогава разбрах, че има нещо нередно в цените." Продължението го знаете - намалиха цените за електроенергия (ток) от фотоволтаици. Въпросът е: Кога Буда ще разбере,че сме достигнали изискваните от ЕС проценти на произвеждан ток от ВЕИ и да спре всички пишман екоинвеститори, чиято единствена цел е да ни дерат живи?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.