Новият брой: Пътят към Европа
Close

Шоколади на диета

Българите ядат само по 2 кг. годишно, а пазарът е замръзнал на 110 млн. лв.

Вече не e тайна защо българите продължават да са най-нещастните и недоволните от живота си европейци. Страната ни е с най-малка годишна консумация на шоколад на глава от населението – едва около два килограма. За сравнение далеч по-усмихнатите граждани на Германия, Швейцария и Франция купуват пет пъти повече от продукта, съдържащ хормона на щастието. Въпреки че пазарът на бонбони, шоколади и вафли изглежда внушително - общо около 330 млн. лв. през 2012 г., продажбите на шоколади не растат като абсолютна стойност и се движат около 110 млн. лв., според участниците на пазара. А според данни на агенция "Ей Си Нилсен България" за дванайсетте месеца до юли 2012 г. продажбите на шоколад в страната са се увеличили с над 3% до 6100 т, но са намалели с около 1% в стойност.

Единственото увеличение на продажбите на шоколади е в най-ниския ценови сегмент, който отбелязва увеличение от 3 до 6% в стойност през миналата година. Основен принос за това имат собствените марки на търговските вериги като Carrefour, Lidl и др., които са позиционирани там. Промоциите на продукти - тип едно плюс едно, шоколад с подарък или покупката на пет на цената на три играят голяма роля в задържането на нивата на продажбите. Най-много шоколади се продават в хипер- и супермаркетите над 300 кв.м, следвани от големите магазини до 300 кв.м и традиционната търговия в обекти под 40 кв.м, показват данните на "Нилсен".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    casinoto avatar :-P
    casinoto
    • - 9
    • + 8

    Мммм вкусно :)

    Нередност?
  • 2
    ms_pain avatar :-|
    ms_pain
    • - 18
    • + 12

    Милка - с лешници, това е шоколадът!

    Нередност?
  • 3
    millen76 avatar :-|
    batMilen
    • - 19
    • + 46

    Ммм гнусно бих казал! Поради "високият" среден доход на българите, бележат ръст евтините шоколади... А от какво се произвеждат те? Пише го на гърба на опаковката. Всички Е-та и почти никакво какао. Който се е поинтересувал за здравето си и най вече за това на децата си, ще купува много по-малко но само качествен натурален шоколад. Което също не винаги е лесно, тъй като не се намира навсякъде.
    А относно " щастливите" германци и французи- е как няма са щастливи. Средният им доход е около 10 пъти по висок от този на българите, а цените на шоколада с до 30% по ниски от магазините в БГ :-) Даже не знаят колко трябва да са щастливи :-)))

    Нередност?
  • 4
    ilinden avatar :-P
    Peacock
    • - 4
    • + 21

    [quote#2:"ms_pain"]Милка - с лешници, това е шоколадът![/quote]

    Но с Цял лешник! :)

    А пък имаше един гръцки ИОН с цял бадем - страхотия!


    ---------------------------------
    www.serama.bg

    Нередност?
  • t3eo
    • - 3
    • + 37

    До коментар [#3] от "batMilen":

    Ако прочетеш по-внимателно няма как да не забележиш, че Е-тата са най-малкия проблем. Всички шоколади на Нестле и Крафт са натъпкани с палмово масло вместо какао. С тези супер вредни за здравето гадости естествено не се парадира, макар, че директива на ЕС изрично да посочва, че подобно нещо няма как да се нарича шоколад.

    http://bakedmedia.eu/bg/tehnology/tehnologii-shokolatierstvo/95-istinskia-schokolad

    Нередност?
  • 6
    zumz avatar :-|
    zumz
    • - 6
    • + 20

    По принцип спорът води леко настрана тъй като истинският шоколад не съдържа млечни продукти и захар или само в минимални количества. Това са зарибяващи напълнители - отбелязано е в горните коментари, към които много хора се пристрастяват, но са като цяло вредни за организма. Бих препоръчал който може да си го позволи да опита продуктите на Valrhona от 70 процента какао тъмен шоколад до 90 процента. Това е особено усещане, но е за ценители и за хора с изтънчен усет. Конфекцията на Нестле, Милка, Крафт и друг подобен ширпотреб е създадена за масова консумация.

    Нередност?
  • 7
    yankee avatar :-|
    Yankee
    • - 6
    • + 27

    И добре правят. Елате тука да видите "щастливите", дето ядат по 2 килограма шоколад на ден - като свини изглеждат (а и горе-долу така разсъждават)

    Нередност?
  • 8
    finland avatar :-|
    Finland
    • + 18

    В най ниския сегмент синият шоколад "Млечен" го направиха 80 гр.

    Нередност?
  • 9
    val_mladenov avatar :-|
    val_mladenov
    • - 5
    • + 13

    Млечен и Своге - това са ми фаворитите, е, понякога и Линдт, но като цяло за мен българско произведените шоколади са най-добри! Иначе изобщо не ми пука за изтънчени вкусове, мразя горчилка и си харесвам млечен. Е, без палмово масло и Е-та. Но без консерванти, колко ще е шел лайфа на едно такова произведение, уважаеми? А между другото, вкъщи още се приготвя т.нар. "домашен течен шоколад" от соц-а :Р

    Нередност?
  • 10
    rip_russia avatar :-|
    Рашистката федерация е империя на злото
    • - 20
    • + 10

    Поръчкова статия с цел да внуши да си купуваме шоколад, и че щастието има връзка с шоколада. ГНУСНО ! Аз шоколад и въобще захарни изделия не си купувам. Няма нужда да ям тези изкуственяци, които съдържат захар, трансмазнини, консерванти и др. боклуци. И с тия боклуци ни облъчват още от детството ни- реклами, шоколад, сладък живот, щастие. Аз се опитвам да се придържам към естественото, природното. Шоколада не е създаден от природата и затова предпочитам да изям една ябълка. Захарта е изкуствено създадена от човека чрез рафиниране, затова приемам плодове и зеленчуци. Кафе и чай пия без захар и определено повече ми харесва, защото по-добре усещам вкуса и ароматите. Няма радост без болка, няма печалба без страдание. Печалбите на захарната индустрия са за сметка на страданието на потребителите-затлъстяван, диабет,....А ни убеждават че част от щастието е в яденето на шоколад. Въпроса е как си расъл и как си се научил да възприемаш света. Човек се приспособява към всяка среда. Важно е да осъзнаваме дали е разумно, дали има нужда. Всеки сам си решава.

    Нередност?
Нов коментар