Да не изЧЕЗнеш за 24 часа

Главният оператовен директор Петър Баран на ЧЕЗ (третият отляво) беше принудено да се извинява публично и да защитава репутацията си пред комисията на Яне Янев <br>

Да не изЧЕЗнеш за 24 часа

Процедурата за отнемане на лиценза на електроразпределителното дружество на Западна България се задвижи, но по-бавно от премиерското нареждане

19243 прочитания

Главният оператовен директор Петър Баран на ЧЕЗ (третият отляво) беше принудено да се извинява публично и да защитава репутацията си пред комисията на Яне Янев <br>

© Надежда Чипева


Когато премиерът нареди да вземеш един лиценз, бившият шеф е разследван, току-що назначеният - уволнен, а прокуратурата прави проверка, колко да си независим? Това трябваше да покаже Държавната комисия по енергийно и водно регулиране тази седмица, след като Бойко Борисов почти нареди ЧЕЗ да бъде лишен от правото да оперира като електроразпределително дружество.

Изненадващата стъпка дойде в понеделник, когато вече бившият премиер Бойко Борисов поиска лиценза на компанията да бъде взет едва ли не веднага. Всички разчетоха този ход като отчаян, за да се потуши народното недоволство от объркването на сметките за електроенергия в началото на годината. Проблемът е, че и срещу "Енерго-Про" във Варна имаше не по-малки протести, а в Пловдив дори бяха запалени две коли на ЕВН.

Специален интерес?

Още през миналата седмица в енергийните среди се говореше, че най-важната задача на новата (вече в оставка) шефка на ДКЕВР Юлиана Иванова е отнемането на лиценза на ЧЕЗ. Дружеството беше избрано от регулатора за първата проверка след започналите протести още на 4 февруари. Освен това срещу ЧЕЗ почти година тече проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция за практиките му в областта на обществните поръчки. Въпреки че и другите две ЕРП-та могат да бъдат атакувани за подобни прегрешения, те засега остават в сянка. По някаква причина електроразпределителното предприятие на Западна България е получило специално отношение. Разбира се, ако не се броят слуховете, че ЕВН може да бъде фалирана при плащането на преференциалните тарифи на ВЕИ производителите не бъде попълнен и дружеството се отправи по пътя към фалита. 

Най-тривиалното обяснене е, че ЧЕЗ обслужва най-много абонати и столицата, така че постоянно е под прожектора на държавното внимание. През 2008-2010 г. ЧЕЗ се опитваше да утвърди схемата за тримесечно отчитане на електромерите, което не се възприемаше добре от потребителите, постоянно страхуващи се, че някой им манипулира сметката. По същото време ЧЕЗ просто не можеше да се справи с изкупуването на обектите на строителните предприемачи, които са изградили мрежа за присъединяване и трафопостове и задълженията му към бизнеса през 2009 г. нараснаха до 120 млн. лв.

Това обаче са все минали прегрешения - ако компанията е трябвало да бъде санкционирана, това е трябвало да стане още тогава. В същото време слухове за интерес от български компании към бизнеса на ЧЕЗ никога не са липсвали. Последният се появи, когато в началото на декември групата "Химимпорт" придоби около 25% от "ЧЕЗ Електро България" (общественият снабдител в структурата на ЧЕЗ), а други фирми, контролирани от холдинга, купиха 5.4% от "ЧЕЗ Разпределение България". Ходът следва неупеха на дружество от групата на "Химимпорт" да поеме бизнеса на Е.ОН в родната Варна. Тогава друга регистрирана в Чехия компания - "Енерго-Про", стана електроразпределител за Североизточна България. В надзорните съвети и на двете дружества на ЧЕЗ вече има представители на групата.

"Химимпорт" не са точно любимци на ГЕРБ (макар и да не срещат много трудности), но славата им дава хляб на слуховете, че те стоят зад опитите за отнемане на лиценза на ЧЕЗ. Последното би срутило стойността на ЕРП-то и би позволило по-лесното му изкупуване. Не е изключено интересът на групата да е изцяло финансов подобно на другия миноритарен акционер в ЧЕЗ - пенсионните фондове на "Доверие". Освен това каквито и проблеми да има ЧЕЗ, компанията все пак би била голяма хапка за "Химимпорт".

Другата разигравана версия е за прибиране или притискане на дружеството от бизнес лобита в енергетиката, които не са толкова широко известни. Повод за това е присъствието на Димитър Николов Стефанов в надзорния съвет на "ЧЕЗ България" ЕАД от средата на октомври 2009 г., т.е. три месеца след парламентарните избори. От "ЧЕЗ България" не коментираха защо е назначен и какви функции изпълнява Стефанов в компанията, но стана ясно, че той е влязал в надзора по препоръка от Прага. От чешката централа на ЧЕЗ също не отговориха на запитването на "Капитал".

Стефанов е свързан с бившия съдружник на Борисов - Румен Николов (известен с прякора си Пашата). Връзките между тях са няколко, макар в момента основно косвени. Първата е по линия на учреденото през 1995 г. дружество от Николов "Омега 95", което впоследствие преминава в "Омега 96" и сменя собствеността си в офшорна - "Кенут маркетинг лимитед", представлявана от адвокат Евгений Делибалтов. До средата на 2011 г. Стефанов е управител на компанията.

Същият адвокат Делибалтов, но вече заедно с брата на Румен Николов - Николай Николов, са представителите на втора офшорна компания - RGE Group Corporation, щата Невада, която пък е собственик на българското дружество "Ер Джи И България" ООД. Последното пък се управлява от Димитър Стефанов. 

Източници от ЧЕЗ твърдят, че Стефанов всъщност има много контакти в Чехия, но не уточниха какви. Те определиха и като спекулации намесата на Стефанов в ежедневната дейност на компанията.

И все пак какви са нарушенията?

Проверката на енергийния регулатор в дружеството, която е започнала на 4 февруари, е констатирала 17 нарушения за "ЧЕЗ Разпределение" и четири за "ЧЕЗ Електро". Според Андон Роков, член на ДКЕВР, те са свързани със заобикаляне на Закона за обществените поръчки при възлагане на услуги за доставка на стоки и материали на свързани дружества. Друго нарушение е било липсата на констативни протоколи при смяната на електромери. От думите на Роков стана ясно, че компанията не е изпълнявала методиката за разпределение на разходите за зелена енергия в продължение на няколко месеца, с което е нанесла на НЕК значителни финансови разходи. Роков обаче не можа да посочи за каква точно сума става въпрос. Друго нарушение на ЧЕЗ е, че не е представяла информация пред регулаторния орган. Роков допълни, че в момента тече и проверка за качеството на електроенергията, доставяна в Югозападна България, по-конкретно Кулата.

Доколко тези обвинения обаче ще издържат е отделен въпрос. През 2010 г. при подобна проверка на ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН бяха открити общо 23 нарушения и бяха наложени глоби за 3 млн. лв., но впоследствие 21 от тяхна паднаха в съда. Качеството на електроенергията също е доста разтегливо понятие според собствените методики на ДКЕВР.

Заобикалянето на закона за обществените поръчки се използва не само от електроразпределителните дружества. То не е незаконно, въпреки че повдига доста съмнения. За да избегнат открити търгове, енергийните дружества закупуват стоки и услуги от лица, които не са лицензирани като енергийни дружества и не са длъжни да спазват ЗОП. Сравнение между "ЕВН Електроразпределение", и "ЧЕЗ  Разпределение", показва, че делът на тези разходи спрямо общите  е приблизително еднакъв (15%). ЧЕЗ не дава разбивка към какви дружества се тези поръчки, т.е. не е ясно дали са към свързани лица или не. При ЕВН те са за около 10% от всички външни услуги.

Проверката на Агенция държавна финансова инспекция в ЧЕЗ, на която се позовава и прокуратурата, открива по-скоро формални нарушения. Дружеството е било глобено с 15 хиляди лева и на трима негови служители са съставени 12 акта за административни нарушения. Главният оперативен директор на "ЧЕЗ България" Петер Баран заяви, че инспекторите не са констатирали нарушение на ЗОП и дейността между двете български дружества "ЧЕЗ Разпределение България" и "ЧЕЗ България" - именно те са заплашени от отнемане на лиценза. Преди две години ЕОН атакуваха актовете на ДКЕВР с аргумента, че регулаторът не е намерил достатъчно данни, с които да докаже, че разходите за външни услуги биха били по-високи от тези, които дружеството би направило за същите дейности. На практика дали има проблеми обаче може да установи НАП, като сравни дали цените, по които се извършват сделките, са пазарни.

Другите обвинения също могат да бъдат отправени и към останалите две ЕРП-та. Всички те обаче много трудно могат да бъдат използвани като основание за отнемане на лиценз. 

Има прегрешение, няма прошка

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира енергийния регулатор за това, че ЧЕЗ се е забавила да изпълни решението на ДКЕВР за премахване на тримесечното отчитане на електроенергията през 2008 г. Това става едва в началото на 2010 г., тъй като компанията обжалваше в съда. В крайна сметка ЧЕЗ загуби делото и въведе ежемесечно отчитане. Причината ВАП да се обърне към това старо нарушение, за което ЧЕЗ вече е била наказана, е, че един от мотивите за отнемане на лиценз е неизпълнение в срок предписанията на ДКЕВР. ВАП дори предлагаше, докато тече процедурата по отнемане на лиценза, регулаторът да назназначи особен управител в дружеството, който да поеме неговото управление.

Засега обаче ДКЕВР действа все пак по-спокойно. Регулаторът даде седемдневен срок на "ЧЕЗ Разпределение" да даде становище по основанията за започване на производството и още една седмица, за да отстрани нарушенията. Откритото заседание, на което трябва да бъдат представени всички проверки и да бъде изслушана компанията, пък е насрочено за 16 април, след което ДКЕВР трябва да вземе окончателно решение дали да отнеме лиценза на дружеството. За да се стигне дотам обаче, комисията трябва да се увери, че последствията от нарушенията не могат да бъдат отстранени и че непрекъснатото и сигурно снабдяване на потребителите е нарушено. Членовете на ДКЕВР обаче не бяха убедени, че въпросните нарушения пряко застрашават лицензионната дейност на компанията.

Удaрът срещу ЧЕЗ изглежда несъизмерим с повдигнатите обвинения за нарушения. След като през 2010 г. атаките срещу E.OH и Siemens доста охладиха германския бизнес интерес към България, сега евентуалният опит да се срути местното поделение на чешката компания може да има опасни последици. Къде по-лесно е ЧЕЗ да бъде накаран да играе по правилата, но все пак някой трябва да иска това.

Когато премиерът нареди да вземеш един лиценз, бившият шеф е разследван, току-що назначеният - уволнен, а прокуратурата прави проверка, колко да си независим? Това трябваше да покаже Държавната комисия по енергийно и водно регулиране тази седмица, след като Бойко Борисов почти нареди ЧЕЗ да бъде лишен от правото да оперира като електроразпределително дружество.

Изненадващата стъпка дойде в понеделник, когато вече бившият премиер Бойко Борисов поиска лиценза на компанията да бъде взет едва ли не веднага. Всички разчетоха този ход като отчаян, за да се потуши народното недоволство от объркването на сметките за електроенергия в началото на годината. Проблемът е, че и срещу "Енерго-Про" във Варна имаше не по-малки протести, а в Пловдив дори бяха запалени две коли на ЕВН.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


57 коментара
 • 1
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Е, тя тази процедура може и да не излезе.. Защото в момента който монополите бяха нападнати, а след тях и сделките с Мариците, далаверите на предишните правителства се размуърдяха.. с епоявигха едни ЗЛЕ облечени момчета... "хулиганчета", които направиха така, че вместо да паднат монополите и да лъснат задниците на крадците - свалиха техния опонент - Правителството.

 • 2
  ghost.writer avatar :-|
  Freedom of Speech

  За да не се предприема нищо против монополистите, значи само едно - властта има изгода от тях. Това е!

 • 3
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  След германци винаги идват руснаци, имаше такава поговорка, трябва да се разсъждава по темата, ако изгоним едните, кои ще дойдат на тяхното място, вакуум не може да има.

 • 4
  koce1953 avatar :-|
  koce1953

  Когато не искаш да целуваш на попадията ръката,накрая целуваш на попа х.. Това извоювахме в борбата срещу монополистите-ЧЕЗ,МЕЗ,ТОПЛФИКАЦИИТЕ И ВСЯ ОСТАЛЬНАЯ СВОЛОЧ.

 • 5
  damianrm avatar :-P
  damianrm

  Я някой да ми обясни - вземат лиценза на ЧЕЗ примерно - ОК. Ама трафовете и кабелите са техни - ми те ако не ги продадът на следващия ??? Частна собственост - ако иска - може да ги нареже - тогава какво правим ??? Нали никои не си мисли че може да се градят отново ?

  Не защитавам ЧЕЗ, просто мисля една стъпка по-напред ...

 • 6
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  До коментар [#5] от "damianrm":

  Мисля по същия начин.
  Правителството на г-н Борисов преди месец-два на тънкана продаде 34-те процента държавен дял в трите ЕРП-та на мажоритарните собственици. И ги бетонира. А сега ще ги гони...
  Когато им продаваше държавния дял защо не помисли, че лишава държавата от участие във вземането на решения и в разпределението на печалбата? От какви пари лиши бъджета?
  Детска градина...

 • 7
  chakarov72 avatar :-|
  chakarov72

  В.Томова: Цветелина Бориславова искаше ЧЕЗ, кръгът Борисов получава по 90 млн. на месец
  Изключително скандално е, че държавата в лицето на бившето правителство на Бойко Борисов и на ГЕРБ, които не си мръднаха пръста да контролират по всякакъв начин ЕРП-тата и затова се стигна до тези спонтанни протести и тази революция в страната, се подменят от така наречените олигарси в момента.
  Това каза пред БГНЕС собственикът на разследващия информационен сайт Афера Веселина Томова.
  "Афера" разкри, че именно енергокомпанията ЧЕЗ силно я интересува и е силно зависима от премиера Борисов. Миналата година неговата приятелка Цветелина Бориславова е имала преговори за закупуване на държавните дялове в енергокомпанията ЧЕЗ. Преговорите са се водили в Париж. За нейно огромно съжаление, обаче, сделката се проваля и оттам идва по някакъв начин вече вендетата на Бойко Борисов към ЧЕЗ, каза Томова.
  Странно е защо единствено срещу ЧЕЗ са насочени т.нар. големи разкрития след дъжд качулка на слугинските медии в лицето на в. "Труд", в. "24 часа", медийната монополна компания на Делян Пеевски и Ирена Кръстева, които са съсредоточени единствено в ЧЕЗ, където е Митко Каратиста, приятеля на Пашата, в Надзорния съвет на енергокомпанията. Дали защото Цветелина Бориславова е загубила възможността по някакъв начин да купи държавните дялове, настрои всичките тези слугински медии, които са все още под ръководството на Цветанов и Борисов да търсят разкрития само в тази енергокомпания. За разлика от всички останали, които остават в сянка. И така по този начин според мен протестите се дирижират задкулисно и медийно към определени интереси на върхушката в ГЕРБ и по-скоро около кръга около Бойко Борисов, подчерта Томова.
  Подменя се протеста, подменя се това, което искат гражданите, а никой до този момент не разкрива истинската продажба на държавните дялове в ЧЕЗ – продадени ли са, как са продадени, на кого са продадени. Много важен е моментът, който тепърва предстои да разкриваме в "Афера", че на месец 90 милиона се вземат от ЧЕЗ, от определени кръгове, отново свързани с подфирми, свързани с Бойко Борисов. Това показва и че по някакъв задкулисен и режисьорски начин определени мощни и финансови кръгове корпоративни, т.нар. олигарси, които подкрепят правителството на Борисов, могат спокойно да дирижират протестиращите, защото давайки напред разследвания и атаки срещу определени единствено фирми, това означава, че гонят собствените си интереси. Затова нека всички протестиращи много да внимават кой и как ги манипулира и да искат всичко на масата, не само за ЧЕЗ, а за всички останали енергокомпании и за всички тези държавни органи, които са си затваряли очите и защо са го правили и срещу какво, каза още Веселина Томова. /БГНЕС

 • 8
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  "...объркването на сметките за електроенергия..."- ? тук не става въпрос за "объркване"! "Объркване" може да има ако някой преписва или въвежда числа и по погрешка въведе друго!
  Тук имаме или:
  1)надписване на сметките
  2)манипулирани/от клиентите/стари електромери, които са подменени с нови. Нови електромери, които не подлежат на лесна манипулация /от страна на клиента*!
  Редно е всеки случаи да се разследва, и ако се установи, че няма друга причина за драстично повишени сметки да се потърси отговорност от оператора-монополист**! Който злоуупотребява не само с монополно положение, но и с нашето доверие.
  А как се оправдават пред корумпирания ДКЕВР парите, които остават в ЕРП-тата е съвсем друг въпрос!
  **В "милата" ни татковина такова нещо като "злоупостреба от страна на оператор или монополист" не е рядко явление. Преди около година базата данни със текущите задължения на клиентите на "мобилтел" беше загубена! Заради което много хора получиха завишени сметки БЕЗ разпечатки! Ако някой пък е получил занижени спрямо реалните сметки, то това е трябвало да е за сметка на оператора "мобилтел"! Трабвало, но не би!

 • 9
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  "...атаките срещу E.OH и Siemens доста охладиха германския бизнес интерес към България..."-Крайно време е държавата да формулира ясно какви инвестиции търси. Дали търсим инвестиции в монополни сектори, в добив на полезни изкопаеми. Т.е. сами се поставяме в положението на бедна, и неграмотна африканска държава, която не може сама да си организира продажбата ан ток на дребно или извличането на злато, газ, нефт, и затова ги дава "на концесия" срещу жалки "от 5 до 15% за държавата", и незнайно още колко под масата!
  Да, България в последното десетилетие и изключително усърдна именно в този тип инвестиции, даващи само права на чуждите компании, и само задължения за държавата! Защо? Зашото срещи така подписан договор се получават тлъсти пари под масата!
  А от какви инвестиции има нужда държавата-произвеждащи за износ, а не разчитащи на монополен вътешен пазар!

 • 10
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  "...На практика дали има проблеми обаче може да установи НАП, като сравни дали цените, по които се извършват сделките, са пазарни...." -Но НАП не може да установи дали услигуте, за които са платени тези милиони са необходими! Представете си парадокса пазарни цени за излишни услуги! Когато си собственик можеш да източваш фирмата по всякакъв начин! Най-познатият у нас беше чрез дружества "на входа и на изхода"
  М.г. ЧЕЗ е изразходвало 35 млн.лв за консултации.
  Не съм в положение да съдя и да заклеймявам, но на ум ми идват словосъчетанията:"тъмна Индия" "черна кутия" "на входа и на изхода"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал