Защо намалението на тока може и да не е 8%

Извънредното поевтиняване беше отложено за началото на април

Председателят на регулатора (в оставка) Юлиана Иванова не обясни с колко и как ще бъде свалена цената на електроенергията
Председателят на регулатора (в оставка) Юлиана Иванова не обясни с колко и как ще бъде свалена цената на електроенергията    ©  Капитал
Председателят на регулатора (в оставка) Юлиана Иванова не обясни с колко и как ще бъде свалена цената на електроенергията
Председателят на регулатора (в оставка) Юлиана Иванова не обясни с колко и как ще бъде свалена цената на електроенергията    ©  Капитал

Ден след като парламентът прие оставката на правителството на ГЕРБ, се оказа, че заръката на премиера Бойко Борисов цената на електроенергията да бъде намалена с 8% от 1 март няма да се изпълни. В петък председателят на регулатора (в оставка) Юлиана Иванова заяви, че е по-вероятно извънредно поевтиняване на тока да има от 1 април, отколкото от началото на март.

Изчисления

Пред журналисти Иванова заяви, че се очаква през март да се направят кардинални промени в модела на ценообразуване на цените на електроенергията, които ще позволят намаляването на цената на тока. Тя обаче не посочи в каква насока ще са тези промени, като помоли медиите "да оставят на държавната комисия малко въздух да дишат". Това, което засега е ясно, и то от изявлението на Борисов ден преди да подаде оставката си, е, че намерението е да се увеличи квотата за регулирания пазар на АЕЦ "Козлодуй" за сметка на по-скъпите централи. За целта обаче Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и Националната електрическа компания  трябва да подадат заявления за промяна на квотите за регулирания пазар, от който се снабдяват битовите потребители. Това обаче все още не е направено, като се очаква заявленията да бъдат подадени през тази седмица. По думите на Иванова вече се работи  много интензивно заедно с  двете компании за преработка на квотите. От ЕСО, цитирани от "Медиапул", пък обясниха, че правят разчети за промяна на квотите за изкупуване на електроенергия за пазара на бита и малкия бизнес и имат готовност да внесат заявление в регулатора.

В него трябва да се посочи  какъв процент от енергийния микс ще бъде взет от евтината енергия на АЕЦ "Козлодуй "и какъв от по-скъпите централи като американските ТЕЦ "Марица-изток 1",  "Марица-изток 3" и ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Марица 3" на Христо Ковачки и ТЕЦ "Варна" собственост на ЧЕЗ.

"И на мен ми се иска намалението да е от 1 март, а не април, защото всички плащаме сметки", каза Иванова. Тя също така не пожела да се ангажира с прогноза с колко може да се намалят цените на тока, явно пренебрегвайки обещанието на Борисов токът да поевтинее с 8%.  

В момента 60% от произведената енергия на АЕЦ "Козлодуй" отиват за регулирания пазар на цена от 44 лева за мегаватчас, останалите 40% се продават на свободния пазар и за износ. Цената от 44 лв. обаче не покрива себестойността на енергията.

 

Прецедент

Намаляването на цената на електроенергията преди края на регулаторния период, който изтича на 30 юни, е прецедент. Принципно това няма как да се случи, тъй като по закон цената се определя за едногодишен период. В случая обаче, притисната от общественото недоволство, държавната комисия беше принудена да действа. Така малко преди изтичане на законово установения срок цените ще бъдат променени, и то по нова методика.

Засега е ясно, че това ще стане чрез промяна на съотношението на източниците на енергия за бита, или т.нар. микс. В момента АЕЦ "Козлодуй" осигурява около 45% от общия микс енергия, която битовите потребители плащат. Трите централи ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3" на Христо Ковачки и ТЕЦ "Варна" пък осигуряват около 12% от тази енергия, което означава, че ако бъде отнета тяхната квота, делът на АЕЦ ще достигне 57% от микса.

Според експерти обаче това едва ли ще е достатъчно, за да осигури обещаното 8% намаление на цените. Затова вероятно ще трябва да бъде отнета и от квотата на НЕК, която осигурява около 43% от електроенергията за бита. Това обаче ще създаде сериозни проблеми на компанията, която има задължения да изкупува голяма част от определена енергия. Става въпрос както за дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от частните ТЕЦ в Маришкия басейн, така и за зелената и кафявата енергия (произведена от топлофикациите), които по закон НЕК трябва да изкупува. Това означава, че ако НЕК реши да намали изкупуването на енергията от тези производители, най-вероятно ще си навлече куп съдебни дела. Тук шансът е, ако компанията успее да договори намалението на цените на двата частни ТЕЦ, за което бившият председател на ДКЕВР Ангел Семерждиев вече беше намекнал.

Вероятно обаче ще се наложи да бъде намалена и електроенергията, която НЕК купува от ТЕЦ "Марица-изток 2". Тук ефектът върху цената обаче няма да е толкова голям, тъй като токът на централата е най-евтин след този от "Козлодуй", което означава, че промяната няма да доведе до значително намаление на крайната цена. Освен това намаляването на количествата ще означава и по-ниско производство на въглища в мини "Марица-изток" и съответно до по-малко приходи в двете държавни дружества. От това освен държавния бюджет вероятно ще пострадат и работещите в централата и мините, което пък може да отключи нова вълна от протести.

Така в крайна сметка желанието да се увеличи квотата на евтината АЕЦ се оказва не толкова едностранно. Според председателя на Българския енергиен форум Иван Хиновски увеличаването на квотата на централата за бита ще доведе до силно свиване и на нейните приходи, което пък ще намали средствата и за ремонти и модернизации. "Затова обаче рано или късно ще ни бъде размахан пръст заради ядрената безопасност", посочи той. Преди дни изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов също коментира пред БНР, че в момента 60% от произведената енергия на АЕЦ "Козлодуй" отиват за регулирания пазар на цена от 44 лева за мегаватчас, останалите 40 на сто се продават на свободния пазар и за износ. Той обаче посочи, че тази цена от 44 лв. не покрива себестойността на енергията. Той посочи, че АЕЦ "Козлодуй" завърши 2012 г. с рекордна печалба от 158 милиона лева благодарение на свободния пазар и на свиване на някои разходи.

Според Хиновски  резерви за намаляването на цената на електроенергията могат да се търсят в намаляването на някои от разходите на разпределителните дружества, например за ремонти. Това обаче, подчертава той, "също би било временна мярка". Реално според анализ на Института за енергиен мениджмънт именно ЕРП са така наречените нулеви играчи, които въпреки увеличението на цените от юли с 13.6% могат да покрият разходите за закупуване на енергия, но не и да акумулират допълнителни приходи за поддържането на мрежата.

Дял на производителите на регулиран пазар (в млрд. мВтч)

АЕЦ Козлодуй - 9 500 000

ТЕЦ "Варна" - 1 113 612 ТЕЦ "Бобов дол" - 945 763 ТЕЦ "Марица 3" - 357 633

НЕК - 8 576 857

източник: ЕМИ

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Тя разбира от търговия с цигари, къде я търсите за електроенергия?

 • dalaver3

  "И на мен ми се иска намалението да е от 1 март, а не април, защото всички плащаме сметки", каза Иванова.

  Да ама лапате по 4-5 бона заплатки, голяма работа, че сте платили 300-400 лв. ток.
  Я да взимате 600-700 друга песен ще запеете ...

 • 3
  beriya avatar :-|
  beriya

  Интересно ми е защо търсят регулиране надолу в цената на тока само при перото изкупувана електроенергия, защо не се притиснат ЕРП- тата, защо веднъж не излезна да обясни ръководен кадър на някое ЕРП по каква причина служителите на „енергото" са оборудвани с Тойота Хайлукс, како налага ръководни кадри да получават месечна заплата колкото годишната заплата на министър?

 • 4
  vesko_dechev avatar :-|
  Веселин Дечев

  Проблемът не е в цените на тока, а в нивото на доходите!
  И какво ще стане като се намалят цените??
  Няма да се увеличат пенсиите или ще се вдигне някакъв друг данък
  Защо населението си мисли, че парите в държавата падат като метеорити от космоса?

 • 5
  ivan1984 avatar :-|
  Zhelyazkov

  До коментар [#3] от "beriya":

  Щото зимата, като спре тока на баба Гицка от Долно Уйно, с нещо трябва да се стигне дотам и това нещо обикновено трябва и да мъкне няколко стотин килограма инструменти и материали, затова!

  А като си толкова компетентен, да те питам защо им е на депутатите да имат коли 4х4, с мигачи в огледалата за обратно виждане и тук чети много внимателно ТОЧНО 70 ЛИТРА РЕЗЕРВОАР?

  И да те светна нещо за последно, Тойота Хайлукс излиза колкото Лада Нива, като и включиш разходите за поддръжка за пет години, просто защото е здрава.

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Не е толкова лесно изведнъж да се намалят цените на тока на краен клиент НН например с 15-20%, но не е и невъзможно въпрос на политика на доходите и ценообразуването в енергетиката....
  В енергетиката има голям запас за декапитализация за излизане от кризата например?

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#4:"Веселин Дечев"]роблемът не е в цените на тока, а в нивото на доходите! [/quote]

  Проблемът е в непазарните отношения в сектора. Ако погледнем някой сектор със свободен пазар, да кажем търговията с хранителни стоки, там протестират доставчиците - защото пазарът им изцежда всяка стотинка, а не клиентите.

  Тук в енергийния сектор важи разходопокривният принцип. Всяка електроцентрала носи някакви фактури, обяснява колко и било скъпо и иска вдигане на цената. Погледни само в сайта на ДКЕВР какви играчи присъстват. ТЕЦ Видахим, ТЕЦ ВАрна, Топлофикация София - всичките на вносна суровина (виетнамски, украински, индонезииски въглища, съотв. руски газ) и ДКЕВР като им плати солената цена на добив не само храни чужди икономики, но и закопава родните им конкуренти. Това е само един от примерите.

 • 8
  frau_cules avatar :-?
  frau_cules

  Диференцирана ставка на ДДС, примерно 10-15% веднага ще се отрази на крайната цена...

 • 9
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#5] от "Zhelyazkov":

  Колега личния ми автомобил е сходен по параметри с Хайлукса, не ми обяснявай кое колко излиза ,камо ли сравнение с Лада Нива с дизелов двигател.
  ---------------
  относно депутатите- там е същата, а доколко едно или друго ти се виждат като незначителен допълнителен разход, то- капка по капка вир, вир по вир язовир. Е сега нашия язовир, е вече заприличал на икономическо блато.

 • 10
  ivan1984 avatar :-|
  Zhelyazkov

  До коментар [#9] от "beriya":

  Колега, нека да имам пряко наблюдение върху над 50 Лада Нива, още толкова Форд Рейнджър и почти толкова Тойоти и не забравяй, че с малко преговори и повече бройки една фирма винаги може да си договори доста по- добри условия по гаранцията от обикновен клиент(това не важи за ладите, там си плащаш малко, ама на втората година почват задни мостове и т.н.)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал