Европа помилва телекомите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Европа помилва телекомите

Reuters

Европа помилва телекомите

Настроенията към облекчаване на бизнеса на операторите са факт. Предстоят действията

Паулина Михайлова
9055 прочитания

Reuters

© Reuters


Големи, модерни, силно печеливши, опасни, хищнически настроени. Това беше образът на телекомуникационните компании в Европа съвсем доскоро. И за да бъдат обуздани хищниците, които имат пряк достъп до джобовете на европейците, те се нуждаеха от намордник - строги регулации по всички линии и във всички държави: тавани в цените на роуминга, директна намеса в определянето на тарифите на едро, скъп честотен ресурс, задължения за използване на мрежите от малките конкуренти, затягащи се правила за строителни разрешителни и т.н. С идването на общата икономическа криза обаче нещата постепенно се промениха: финансовите резултати на телекомите започнаха да падат, потреблението на услуги намаля и, съчетано с наситения и конкурентен пазар, всичко това доведе до нежелание на операторите да инвестират.

Затова и съвсем не неочаквано от няколко месеца насам отношението към тях, поне на централно ниво в Европейската комисия, постепенно се променя. А на световния телеком конгрес в Барселона през изминалата седмица за първи път европейският комисар по информационно общество Нели Крус директно заговори не само за облекчаване на регулациите в сектора, а с каква цел и по какъв начин това може да стане. Дали обаче помилването на "наказаните" ще се състои и реално ще се разбере най-рано след месец.

Старият континент. Буквално

"Как е възможно само в Южна Корея потребителите на 4G (бел. авт. - етвърто поколение мобилни комуникации) да са повече, отколкото в целия Европейски съюз? Как е възможно в 17 от нашите държави членки изобщо да няма 4G?", заяви Нели Крус в Барселона. "Европа водеше в безжичните комуникации. Ние въведохме GSM стандарта. Сега изпадаме. Биваме превзети от изток и от запад. Спешно трябва да наваксаме и да възстановим една силна телеком индустрия, за да циментираме и една силна икономика", каза тя.

Лобирането на големите телекоми на стария континент в посока облекчаване на регулациите върху бизнеса им е факт от няколко месеца. Сега новото е, че се оказа, че техният интерес съвпада със стратегическото желание на ЕС да навакса в технологично отношение спрямо САЩ и Азия. Специално в случая с телекомуникациите двигател на новия растеж, отдавна е ясно, е широколентовият пренос на данни по фиксиран, и най-вече мобилен път. И доколкото той няма как да бъде поет без адекватни мрежи, а тези мрежи пък няма как да бъдат надградени с публични средства, единственият начин да се осигури достатъчно мощна инфраструктура, която да поеме потока данни, е да бъдат насърчени самите оператори да я изградят.

Според изказването на Нели Крус експертите от нейната дирекция в ЕК ще бъдат готови с конкретните предложения как да се промени регулаторната рамка за телекомуникациите още в рамките на следващия месец. "Европа сама се застрелва в крака", ако не направи така, че всички нейни граждани, включително и в неатрактивните региони за вложения, не получат достъп до широколентов пренос.

Накъде духа вятърът на промяната

Конкретните промени, които за момента се очертават в резултат на разговорите в Барселона, са поне пет.

Първо - достъпът до честотен спектър. Според Крус в доста от европейските държави отдаването на честоти на операторите се прави по-скоро с цел да се пълнят бюджетите, отколкото да се отчита по-широкият обществен интерес този ресурс да се използва за нови технологии. Затова очакваните мерки в тази посока са уеднаквяване на правилата за отдаване на честоти, намаляване на тарифите за тях и може би дори разпределяне на лентите на централизирано европейско ниво.

Второ - разрешителните режими в отделните европейски държави. "Това, което може да бъде постигнато в една страна съвсем лесно, отнема две години в друга", обяснява Крус.

Трето - облекчаване на режимите във връзка със сигурността, за да се преустанови практиката "някои институции да са 100 пъти по-внимателни, отколкото е необходимо".

Четвърто - споделянето на мрежи между операторите. Практиката, при която два или повече оператора използват обща инфраструктура, може да съкрати огромни инвестиции и съответно да ги ускори и да направи по-евтино пускането на нови услуги вместо цялото това "копаене и дублиране на мрежи". Съответно - очакваната мярка е насърчаване на този тип сделки.

И пето - създаване на общ европейски телеком пазар, като в случая посоката, в която може би се върви, е създаване на общ европейски секторен регулатор вместо местните такива и насърчаване на паневропейските мрежи от инфраструктура.

Ред вместо режим

Изказванията на Крус всъщност до голяма степен са в един и същ тон с тези на мениджърите на най-големите телекоми в региона. Всъщност само преди около два месеца във Financial Times бе публикувана информация за среща между еврокомисаря по конкуренцията Хоакин Алмуня и представители на Deutsche Telekom, France Telekom, Telekom Italia и Telefonica, на която е било обсъдено създаването на паневропейска мобилна мрежа, която да "обедини фрагментираните национални пазари". По-късно от делегацията на Еврокомисията в София опровергаха тази информация. Според източници на "Капитал" обаче такава среща се е състояла по настояване на операторите, като основните им искания за облекчаване на процедурите за разрешаване на сливанията между операторите на национално ниво, са били предоставени писмено на комисаря, който обаче не е дал съгласието си да ги подкрепи.

Сега, на форума в Барселона, посоката на изказванията е същата. "Според компаниите националната консолидация е първата и най-важна стъпка", пише The Wall Street Journal. "Позицията на ЕТНО (асоциацията на телеком операторите в Европа) е, че Брюксел трябва да разхлаби разрешителните режими за повече сливания вътре в отделните държави", пише изданието.

Доколко конкретно това искане ще бъде увежано ще се разбере най-рано през март, когато дирекцията на Нели Крус даде предложенията си за промяна в сектора. Въпрос на бъдещи преговори е и дали те ще бъдат възприети от цялата комисия. Очевидно не се изключват и пречки пред новите правила в отделните държави. "ЕК ще използва пълния си потенциал от мерки, за да създаде единен пазар и ще използва всички юридически процедури срещу страните, които не се съобразят с новия ред за спектъра", предупреди обаче Крус.

А в малка България ...

Съвсем очаквано, в подкрепа на евентуалното облекчаване на режима в сектора се обявиха и българските мобилни оператори. "Апелът ми е не само към българския, а към всички европейски регулатори да намерят правилния баланс между затегнатата регулаторна рамка и свободата на компаниите да инвестират. Защото, в крайна сметка, този пазар е глобален и ние се конкурираме и с операторите от САЩ и Азия. В Европа има около 120 мобилни оператора, а в САЩ те са четири", каза главният изпълнителен директор на "Мобилтел" Андреас Майерхофер. Позицията на БТК също е, че регулаторите би трябвало да осигурят не само такъв баланс, но и предвидимост на бизнессредата. От "Глобул" отказаха коментар по темата.

Според един от най-утвърдените консултанти в сектора, Павел Велчев, мерките, които конкретно в България могат да се предприемат, за да се засилят инвестициите, са поне три. Първо - да се преосмисли свирепият режим за узаконяване на мрежите, по-конкретно чрез корекции в Закона за устройство на територията и наредбите към него, като наред с това следва да се предприемат законодателни стъпки за уреждане на споделянето на инфраструктура между операторите. Второ - да се предприемат спешни мерки за освобождаване на радиочестотен спектър за граждански нужди и да се преосмислят високите цени за ползване на честоти, особено когато става въпрос за въвеждането на нови технологии, които изискват значително инвестиции. И трето - да се насърчи изсветляването на бизнеса във всичките му сегменти. Отделно, според Велчев, държавата трябва да бъде по-активна в усвояването на еврофондовете за цифрови технологии, за да избегне изоставането на неатрактивните за инвестиции региони.

А как да няма чудовища?

Логичният въпрос след цялото ново говорене за облекчени регулации, свобода на сливанията, насърчаване на споделените мрежи и без преувеличение - сериозна консолидация на целия пазар, е как да не се създадат нови монополи - чудовища с огромна финансова мощ и достъп до портфейлите на все по-силно пристрастяващите се към технологиите потребители. "Повярвайте ми, дори и наистина в Европа да останат пет оператора, между тях пак ще има конкуренция", твърди днес Андреас Майерхофер.

Прекият интерес на акционерите обаче е за по-високи приходи и печалби. Тоест освен да насърчи инвестициите от стратегически интерес, ЕК със сигурност ще трябва да помисли и за работещо конкурентно законодателство в сектора, което да изключи естествената заплаха от олигопол на пазара, високи тарифи на дребно, злоупотреба с интереса към нови услуги и всички останали злини на картела. И в тази посока обещанието на Нели Крус скоро в Европа изобщо да няма роуминг не стига.

Големи, модерни, силно печеливши, опасни, хищнически настроени. Това беше образът на телекомуникационните компании в Европа съвсем доскоро. И за да бъдат обуздани хищниците, които имат пряк достъп до джобовете на европейците, те се нуждаеха от намордник - строги регулации по всички линии и във всички държави: тавани в цените на роуминга, директна намеса в определянето на тарифите на едро, скъп честотен ресурс, задължения за използване на мрежите от малките конкуренти, затягащи се правила за строителни разрешителни и т.н. С идването на общата икономическа криза обаче нещата постепенно се промениха: финансовите резултати на телекомите започнаха да падат, потреблението на услуги намаля и, съчетано с наситения и конкурентен пазар, всичко това доведе до нежелание на операторите да инвестират.

Затова и съвсем не неочаквано от няколко месеца насам отношението към тях, поне на централно ниво в Европейската комисия, постепенно се променя. А на световния телеком конгрес в Барселона през изминалата седмица за първи път европейският комисар по информационно общество Нели Крус директно заговори не само за облекчаване на регулациите в сектора, а с каква цел и по какъв начин това може да стане. Дали обаче помилването на "наказаните" ще се състои и реално ще се разбере най-рано след месец.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  mentor avatar :-|
  Ментор

  в Европа пазара се 'регулира' с административни безумства, вместо просто да се отвори и да се създадат условия за нормална конкуренция. Трябва също да се премахнат всякакви изкуствени пречки за преноса на глас по интернет.

 • 2
  euronymous avatar :-|
  Euronymous

  Голяма обърквация с това 4Г . Всяка страна различни честоти. Нашият орган който ги дава се бави ...

 • 3
  ruark avatar :-|
  ruark

  "Как е възможно само в Южна Корея потребителите на 4G (бел. авт. - етвърто поколение мобилни комуникации) да са повече, отколкото в целия Европейски съюз? Как е възможно в 17 от нашите държави членки изобщо да няма 4G?"

  а на този лобист мога да кажа само че ние ако гледаме в повечето дръпнати страни народа как живее и мизерства със откачени камикадзе условия на труд и заплати китайски, е на дали е уместно да се ръководим от тях. това че те са зомбирани в посока телефони си е техен проблем.
  за инвестициите не съм съгласен. само телеком аустрия и белгаком ще инвестират около 1 милиард и нещо за 2013.

  другото което е на нас не ни трябват гиганти, тоест ние ги имаме
  франстелеком, доче телеком, водафон, телефоника и тнт.......
  сега те се напасват и рационализират заради регулации на цени.
  не може в вече 20 години минаха и сметките за телефон да са още като луксозна стока......
  ако ние се водим като китай понеже те са морално в робовладелският строи изостанали, какво като държавата има пари, народа се експлоатира като животно на нивата, права никакви, и замърсяване в големите градове до безобразие заради известната алчност на азиатците към мангизите, та ако се водим по тях горко ни. те имат по нисък стандарт на живот като цяло от развитите еу държави.
  това че самсунг е корейски и че в корея са всички много горди с това, това не означава че света се върти около него.
  ............

 • DonAngel

  Сигур много му се ще на Андреаса и в Европа телко услугите да са като САЩ: скъпи, бавни и ограничени. За да може да лапа бонус. Не го е срам, ояден не резултат! Дано ЕС не се поддаде съвсем!

 • 5
  zapadug avatar :-|
  zapadug

  До коментар [#3] от "ruark":
  За съжаление запада не може вече да създава иновации по-бързо от бързината, с която тези иновации се копират на изток.

 • 6
  zapadug avatar :-|
  zapadug

  Казано в най-общ план : Разликата между това да изкараш/измислиш нещо несъществуващо до момента и просто да го повториш.

 • 7
  xymax avatar :-|
  xymax

  Увря им главата на евро писарушките, че от регулации файда няма!

 • 8
  ruark avatar :-|
  ruark

  [quote#5:"zapadug"]За съжаление запада не може вече да създава иновации по-бързо от бързината, с която тези иновации се копират на изток. [/quote]

  ако си мислите че азиатците живеят по добре от развитие европейски държави то това е заблуда. какво като в големите градове мига и блести и се святка от милионите реклами и обществото си мисли че е технологично и тнт.
  като почнем от коли, производители на стомана после се пренесем в химичният сектор, зелена енергия, от там в земеделският и туристически сектор и на края в сектора на услугите, питам се къде е китай или кореа или виетнам.......
  копи пест технологичният сектор и то в производство на мобилни телефони и тук таме някои евтин автомобил.
  40 години изоставане не се догонват за една десетилетка, да не говорим за трудовите условия и правата на човека.
  след европейската криза някои концерни и правителства ще почнат да си насърчават производствата в европа защото ако европа е бедна то работните места в китай са също застрашени.
  в иновациите китай и кореа са още много надзад.
  телефон или тук таме нещо ново не означава кой знае какво....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK