Вътрешно пропадане, вносен ръст
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вътрешно пропадане, вносен ръст

Свитите доходи и слабите продажби на вътрешния пазар влияят лошо на все повече компании

Вътрешно пропадане, вносен ръст

Някои компании в считани за стабилни сектори показват симптоми на забавяне, показват консолидираните отчети

Весела Николаева
4438 прочитания

Свитите доходи и слабите продажби на вътрешния пазар влияят лошо на все повече компании

© Надежда Чипева


Продажбите на лекарства растат, показват отчетите на "Софарма" и "Медика".

 

Апатията отново е на път да превзе борсата

За втора поредна седмица индексите на Българската фондова борса отбелязват спад, като по подобие на предходната първите дни бяха белязани със сериозни разпродажби, последвани от успокояване на инвеститорите. Различното беше по-големият синхрон на българската борса с международните пазари, които след изборите в Италия и патовата ситуация там заедно с политическите дрязги около фискалната пропаст в САЩ рязко намалиха апетита за риск у инвеститорите. В петък индексите затвориха разнопосочно след една сравнително волатилна сесия, оборотите отново спаднаха до кризисните си нива, като изтъргуваният обем бе 1.7 млн. лв., от които обаче над 1 млн. лв. дойдоха от сделки с облигации.Така на седмична база всички индекси с изключение на секторния BG REIT (1.43%) завършиха със спад.Слабата активност и липсата на ясна посока отново доведоха до загуба за индикаторите, като най-старият измерител SOFIX  изтри половината от печалбата, натрупана в първите седмици на годината. Той загуби1.25% през изминалата седмица, след като в петъчната сесия нарасна  с 0.21% до  382.84 пункта. BG TR30 се понижи с 2.12% за петте сесии общо, като достигна 821.6  пункта в петък, а широкият BG40 загуби малко над процент.

Свиване, ръст, пак свиване. Такава шарена картина рисува поредната порция консолидирани отчети на публичните холдинги за миналата година. Като цяло се потвърждава тенденцията за забавяне в икономиката, като са малко компаниите, чийто бизнес не е ударен. Някои холдинги се представят добре на външни пазари, но има и такива, чиито приходи са паднали, макар досега да са били в сектори, смятани за по-защитени от кризата - например продажби на бързооборотни стоки. Дори и компаниите от фарамацевтичния сектор показват някои симптоми на забавяне, макар там стабилността да е добра.

Смален пазар на дребно

"Булгартабак холдинг" е запазил пазарния си дял в България през последното тримесечие на годината въпреки общото намаление в потреблението на цигари, става ясно от доклада на компанията. Обяснението на холдинга за спада е забраната за тютюнопушене на закрито, въведена преди няколко месеца. Като цяло от "Булгартабак" отчитат ръст в продажбите на цигари от типа "слим", но негативен ефект продължава да има контрабандната търговия.

Общите приходи и печалбата също растат силно. В доклада си холдингът посочва, че заради трудностите търговци на дребно зареждат само най-продаваните цигари, а много обекти фалират. Политиката на холдинга обаче е увеличаване на износа, като през миналата година са разширени пазарите от ЕС, Азия и Африка. Това явно е причината продажбите на групата да скочат заедно с печалбата (виж таблицата). Холдингът беше приватизиран преди повече от година от фонд на руската банка ВТБ със скритото партньорство на банкера Цветан Василев и собствениците на "Винпром Пещера".

Влошава се и финансовото състояние на веригата магазини "ЦБА асет мениджмънт". От ръководството посочват, че прекратяват дейности, които им носят загуби. Ако се изключат губещите магазини, спадът на продажбите е с 14%, изчисляват от компанията. Заедно с тях общите приходи са намалели с 24%, показват данните в отчета. В началото на декември компанията е прекратила договора си за наем за магазина в столичния кв. "Люлин", а месец по-рано е затворила и "ЦБА Свобода" в едноименния софийски район. По същото време е отворен нов магазин в Русе, който замени друг, затворен вече обект в града.

Несигурност и във фармацевтичния сектор

"Доверие обединен холдинг" продължава да е на загуба, макар за миналата година тя леко да е намаляла. Причината е, че холдингът има повишение на приходите, което е изпреварило това на разходите. Няколко са проблемните места в групата, става ясно от доклада. В "Индустриален холдинг Доверие", задълженията с падеж до 12 месеца надхвърлят текущите активи, като покритието на дълговете е 58%.

Задълженията са изцяло от свързани предприятия, като от ръководството обсъждат и преструктуриране на финансите, за да се подобри ликвидността на подхолдинга. Проблемен е и медицинският бизнес най-вече заради отношенията с НЗОК, става ясно от доклада. В него се посочва, че загубата на болница "Доверие" е заради промени в отношенията с касата, довели до декапитализация на компанията от 18 хил. лв.

Проблем е и липсата на сигурност в договорите с НЗОК, казват от ръководството. С отрицателен собствен капитал е и медицинският център "Доверие", чиито дългове трябва да се преструктурират. Текущите задължения надхвърлят със 166 лв. В процедура по несъстоятелност е текстилното "Вратица", а "Вратица Враца" е декапитализирано и с натрупани големи загуби. Подобно е положението и на "Марицатекс", загуби е трупало и "Доверие енергетика".

При "Софарма", което е свързано с "Доверие ОХ", повишението на приходите е и на българския, и на чуждите пазари. В България пазарният дял на компанията е 5% като стойност от продажбите на лекарства, което я нарежда на пета позиция, и 13% като обем. За цялата  година консолидираната печалба на групата обаче се свива.

Дъщерната компания "Софарма трейдинг" обаче е първа по дял в доставките на лекарства – близо 22%. Най-силно повишение през миналата година е имало в продадените ампули, кремове и капки. Леко е било повишението при таблетките, докато в продадените сиропи има сериозен спад. Данните включват и производството на "Софарма", и това на дъщерните й компании.

Почти без изключение продажбите на всички продукти и пазари на "Медика", което е част от "Доверие ОХ", са се повишили през миналата година. Производителят на лекарства и медицински консумативи има спад от 3% единствено при износа на медицински изделия.

Без еднократни ефекти

Еднократния ефект от преобразуването на няколко свързани компании 2011 г., повишил силно резултатите на "Проучване и добив на нефт и газ" (ПДНГ), през миналата вече го няма. Така при ръст на продажбите общите постъпления в компанията остават почти без промяна, с минимален спад. Продажбите всъщност са се покачили с 30%, но пък финансовите приходи са паднали с 84%. През 2011 г. силното им повишение се е дължало на полижителни разлики от операции с финансови активи.

В ПДНГ (част от "Химимпорт") влизат няколко дружества, сред които са "Българска петролна рафинерия" и "Химойл БГ". За тази година плановете за развитие на рафинерията са за продължение на проекта за модернизиране и реконструкция на базата й и за увеличаване на лабораторните анализи, поръчани от външни клиенти.

"Химойл БГ" смята да продължи с изграждането на бензиностанции по основните градове и пътища в страната, както и на петролни бази. От ПДНГ потвърдиха намеренията си да изграждат още нови обекти. "Химойл" вече има изградени свои бензиностанции в някои градове. В сайта на ПДНГ е посочено, че плановете им са в идните три години да открият 30 нови обекта, а досега веригата има общо пет.

Ръст на приходите, трудни печалби

Благодарение на застрахователния си бизнес "Еврохолд България" е увеличило приходите си. Кирил Бошов, председател на управителния съвет на холдинга, обясни, че основна причина за повишението е ръстът в събраните премии най-вече на "Евроинс" - Румъния, българското "Евроинс Здравно осигуряване" и едноименния български застраховател. Общите премии на подхолдинга "Евроинс иншурънс груп", който обединява всички застрахователи на групата, са 150 млн. лв. за цялата минала година.

Бошов обясни, че има сериозни подобрения във финансовите резултати на почти всички направления на "Еврохолд", а загубата се дължи на 12 млн. лв. данъчен ефект на отписване. Иначе печалбата преди лихви, данъци и амортизации е 7 млн. лв., докато нетният резултат е близо 8 млн. лв. загуба. За първото тримесечие на тази година Бошов прогнозира двуцифрен ръст на приходите на целия холдинг.

Силно увеличение на приходите, но и намаление на печалбата отчита "Соларпро холдинг", който се занимава с изграждане на фотоволтаични паркове. От холдинга посочват, че негативно им е повлияло решението на енергийния регулатор да въведе допълнителна такса за производителите на зелена енергия. Според изчисленията намалението на приходите на централите е в рамките на 20-39%, което има лош ефект и върху енергийната компания.

Заради планираното намаление на изкупните цени на зелената енергия от холдинга са се пренасочили основно към изграждане на покривни инсталации. От "Соларпро" посочват, че работят по възможности за проекти на соларни паркове в Румъния, Сърбия, Турция и Македония и обмислят създаване на предприятие в Тунис. Първият фотоволтаичен проект в Македония е изграден през миналата година. "Соларпро холдинг" е част от "Алфа финанс холдинг", където основен акционер е съиздателят на "Капитал" Иво Прокопиев.

Продажбите на лекарства растат, показват отчетите на "Софарма" и "Медика".

 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  purple_rain avatar :-|
  purple_rain

  Лоша работа Капитал! Може ли да напишете хиляда статии за това колко е хубаво да купуваме зеления ток от фотоволтаиците на собственика ви Иво Прокопиев за 80 стотинки киловата и въпреки това да няма никакъв ефект! Огромните печалби,които спекулантите във ВЕИ сектора очакваха да направят,нещо май се изпаряват и ще става още по-зле с натиска на хората върху ДКЕВР да пада цената на тока.Така,че трябва да сте по-упорити в статиите които да ни убеждават колко с хубав скъпия ток от ВЕИ и как нито един инвеститор няма да стъпи в България,защото няма да има 40-50% възвращаемост каквато му се искаше на Прокопиев и Соларпро.

 • 2
  georgi_g_g avatar :-|
  georgi_g_g

  След първия коментар, няма какво да се добави ;)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK