В очакване на новото мобилно поколение
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

В очакване на новото мобилно поколение

В очакване на новото мобилно поколение

Мрежите за LTE все повече набират скорост по света, но в България проектите са в режим на изчакване

Юлиян Арнаудов
9196 прочитания

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Неизбежно, желано, макар и може би не точно в този момент, и объркващо семейния бюджет. Като всяко ново поколение и това в мобилните комуникации е точно такова. Появата му няма как да се отлага вечно заради засилващото се търсене на мобилен интернет, което ще става все по-голямо и няма как да получи отговор чрез предлагане през наличните мрежи. В същото време поне в България нито държавата е готова да осигури поле за него по финансови причини, нито пък операторите бързат - по същата логика. Бизнесът на телекомите обаче няма как да е локален и това, което се случва на останалите пазари, просто ще се наложи и на българския.

В световен мащаб една от водещите тенденции, които ще се очертаят тази година, е именно все по-широкото навлизане на мобилните мрежи от четвърто поколение по технологията Long Term Evolution или LTE. Тя дава възможност да се пренасят голям обем данни при малко използване на наличните радиочестоти. С други думи – ще донесе на потребителите високоскоростен мобилен интернет до 100-150 Mbps през безжичните мрежи. До началото на 2013 г. телекоми в 36 държави вече предоставят такава напълно функционираща услуга.

В България LTE все още не е достъпна, въпреки че два от големите оператори – БТК и "Мобилтел", проведоха серия от тестове за нея през последните две години. Засега обаче нито един от тях не се ангажира кога точно ще пусне услугата масово. Причините са доста, но основните са три: от една страна, предпочитаните от операторите честоти не са достъпни, от друга,  консумацията на мобилен интернет в страната все още не е достигнала критична за мрежите точка и от трета - страдащите от спад в печалбите компании при това положение не бързат да инвестират стотици милиони в техника, без която засега могат.

Честият проблем с честотите

Ако попитате представител от телекомите "защо още няма LTE в страната", краткият отговор е, че чакат военните и националният регулатор да освободят необходимите честоти. Реално ситуацията е малко по-заплетена. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) добави възможността лентите от 900 и 1800 MHz, където всъщност са масово разпространените технологии от второ и трето поколение – GSM и UMTS, да се използват и по стандартите WiMAX (който също е вид 4G) и LTE. В Европа и по света утвърден доста по-масово, отколкото WiMAX, е LTE. На Стария континент за него се използва радиоспектър в рамките на 1800 MHz, 2600 MHz и 800 MHz. От всички единствено честотите в обхвата 800 MHz не са свободни, но пък именно те са най-атрактивни за операторите.

Спектърът в 2600 MHz не е предпочитан от инвеститорите по простата причина, че радиовълните там са сравнително къси. Това означава, че сигналът започва да заглъхва бързо и позволява да се предава само на малки дистанции, а това предполага изграждане на повече базови станции и клетки. Съответно тези честоти не са практични за предоставянето на мобилни услуги в извънградски региони. Дори и в гъсто населените места вълните с честота 2600 MHz не са най-идеалните. Заради малката дължина на вълната има проблеми с качеството му и в затворени помещения. Тоест изграждането на стабилна мобилна мрежа, която да излъчва на тази честота, би било един скъп и не много ефективен процес. 

Малко по-поносима е ситуацията при спектъра от 1800 MHz. Там има достатъчно свободен капацитет, който при поискване от даден оператор може да бъде предоставен. Според държавния регулатор компаниите засега не са изявили сериозен интерес към тези честоти. Доколкото обаче все пак има някакво развитие на LTE системи, то е именно в този обхват. Първо, "Мобилтел" през есента на 2011 г. пусна тестова мрежа, а през изминалата 2012 г. БТК също проведе тестове на услуги от четвърто поколение в София. Двата опита бяха осъществени точно в ленти, резервирани от тях в рамките на 1800 MHz. Сателитният оператор "Булсатком" получи лиценз за ползването на две ленти по 5 MHz в същия спектър, като компанията възнамерява да предлага мобилен интернет и услуги именно чрез технологията LTE. За момента обаче тя търси финансиране, за да може да изгради пълноценна мрежа.   

Цифровата връзка

Най-примамлив за GSM операторите остава честотният спектър от 800 MHz. При него вълните са достатъчно дълги, за да може да предават чист сигнал на големи разстояния и затова той е най-предпочитан от телекомите - осигурява най-добро покритие при сравнително най-малко съоръжения - съответно инвестиции. Проблемът при него е, че той е недостъпен за момента. Всички ленти от 700 до 800 MHz са предоставени за национално разпръскване на аналогов телевизионен сигнал или са отделени за ползване за националната сигурност и отбрана. Завършването на цифровизацията на националния телевизионен ефир трябва да освободи част от спектъра. Първоначално този процес трябваше да завърши до 1 януари 2013 г., но България не успя да спази срока и сега се очаква пълното преминаване от аналогова към дигитална телевизия да стане до края на годината (засега е сложена дата 1 септември).

КРС трябва да освободи тези честоти и да ги предостави за развитието на мобилни мрежи от ново поколение. Това се налага заради директива на Европейската комисия, като крайният срок за това вече премина. Брюксел дава обаче възможност за отсрочка, ако в някоя от държавите членки има проблеми и всъщност последната дата за България е 1 януари 2015 г., освен ако не иска да плаща глоби. В момента, в който аналоговата телевизия престане да се излъчва, ще се освободи значителна част от този радиоспектър. После вече само КРС трябва да се произнесе дали освободения от телевизиите обхват на 800 MHz ще бъде предоставен за ползване на мобилните оператори за развиване на LTE мрежи. 

За да станат достъпни обаче честоти там, определени за национална сигурност и отбрана, са необходими финансови средства, с които съответните военни структури да купят ново оборудване, което да работи в друг обхват. Сумите са значителни, като през 2008 г. например Министерството на отбраната искаше 365 млн. лв. Актуални изчисления не са обявявани, поне официално. Според повечето наблюдатели от сектора на телекомуникациите исканията на военните са доста пресилени, както и тези за освобождаване на честоти за самите мултиплекс платформи, които трябва пък да поемат цифровия ефирен тв сигнал.

Според изказване на председателя на КРС Веселин Божков пред БНТ в понеделник сумите там са преувеличени почти двойно. Вариант, обмислян наскоро специално за LTE, е бил да се проведат търгове за заети от отбранителни съоръжения честоти сред телекомите и със събраните от тях пари да се компенсират военните. Той обаче не е получил подкрепа от самите инвеститори, които го приемат като несигурен за тях проект.

Кога ще се препълни мрежата?

Факт е, че чисто технологично липсата на подходящи честоти забавя навлизането на новото поколение мобилни комуникации в България. Но също така факт е, че самите мобилни оператори не са хиперактивни в лобирането съответното пространство в ефира да им бъде предоставено. Което всъщност не е учудващо по две основни причини.

Първо, изграждането на LTE мрежа изисква солидни инвестиции, което GSM операторите очевидно не бързат да направят. В момента телекомите в цяла Европа настояват за облекчаване на регулациите, за да може да наливат пари в нови технологии. Финансовата криза, намаленото потребление, падащите заради конкуренцията тарифи, свалянето на цените за терминиране (на едро) и в роуминг в рамките на ЕС - всичко това понижи приходите и печалбите на телекомите и те не отделят лесно средства за нови вложения. Отделно, нормално е те да изчакват смекчаване на антимонополните регулации за споделяне на мрежите, за да могат да изградят една, а не три LTE мрежи. 

Второ, проникването на смартфони и таблети, които основно генерират мобилен трафик, сред българското население все още е сравнително слабо. По неофициална информация разпространението на умни телефони е едва около 15%. Освен това, докато чакат КРС и военните да освободят честотите, някои телекоми модернизираха сега съществуващите си мрежи по стандарта HSPA+, който предоставя скорости от 42 Mbps, като акцентът пада върху големите населени места. Например в момента една трета от инфраструктурата на БТК е обновена до този стандарт, обявяват от компанията. Такава стойност съответства на LTE с малък капацитет. Според експертите на БТК обаче, за да има реално предимство,  LTE мрежата трябва да предлага пълния си капацитет - скорости над 100 Mbps. 

Така за момента мобилните оператори могат да посрещнат нуждите на потребителите поне в големите градове и няма нужда да бързат с национално покритие. Предвид стабилния ръст на смартфони и таблети и нарастващото потребление на мобилен интернет обаче скоро тези капацитети няма да са достатъчни. Също така трябва да се помисли и за предоставянето на високи скорости и извън големите градове. Според много специалисти от чужбина LTE е подходяща технология за предоставянето на достъп до глобалната мрежа в трудно достъпните места.

Засега обаче нито мрежите са "препълнени" от трафик, генериран заради преноса на данни и интернет достъпа, нито пък търсенето е толкова голямо, че да предизвика френетично втурване към новото поколение мрежа.

С една дума, ситуацията с изграждането на 4G мрежи в България е такава, че почти всички участници са в процес на дълго изчакване. Мобилните оператори чакат КРС да освободи честотите и евентуално да насърчи техните инвестиции в нови технологии. Държавният регулатор чака правителството да отдели средства, за да получи необходимия спектър за гражданско ползване. За момента на потребителите пък не им остава нищо друго, освен да чакат по-оптимизирана за интернет мобилна мрежа – използването на смартфоните в страната не е достигнало нивата на САЩ например, за да стане изграждането на LTE инфраструктура първостепенен приоритет.

Стабилният ръст при продажбите на умни телефони и таблети, съчетан с все по-активната им употреба от притежателите им, обаче предполага, че скоро тази ситуация ще се промени. И ако искат мрежата им да работи нормално, операторите просто ще трябва да я доразвият. Колкото и да струва това.

Неизбежно, желано, макар и може би не точно в този момент, и объркващо семейния бюджет. Като всяко ново поколение и това в мобилните комуникации е точно такова. Появата му няма как да се отлага вечно заради засилващото се търсене на мобилен интернет, което ще става все по-голямо и няма как да получи отговор чрез предлагане през наличните мрежи. В същото време поне в България нито държавата е готова да осигури поле за него по финансови причини, нито пък операторите бързат - по същата логика. Бизнесът на телекомите обаче няма как да е локален и това, което се случва на останалите пазари, просто ще се наложи и на българския.

В световен мащаб една от водещите тенденции, които ще се очертаят тази година, е именно все по-широкото навлизане на мобилните мрежи от четвърто поколение по технологията Long Term Evolution или LTE. Тя дава възможност да се пренасят голям обем данни при малко използване на наличните радиочестоти. С други думи – ще донесе на потребителите високоскоростен мобилен интернет до 100-150 Mbps през безжичните мрежи. До началото на 2013 г. телекоми в 36 държави вече предоставят такава напълно функционираща услуга.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  euronymous avatar :-|
  Euronymous

  Е в България бавно стават тези работи. Пак да се освободят честоти , да минат за одобрение през няколко органа , после да се изгради система.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  nikolavj avatar :-?
  Никола Йорданов

  И, ако има ЛТЕ, кой какво ще прави? Ще гледам филми/ мачове на смарт-фона?
  Брокерите ще си обменят спред-шитове? :-)

 • 3
  the_core avatar :-|
  The Core

  Още малко данни, без претенции за пълна изчерпателност:

  ****Тя (LTE мрежата) дава възможност да се пренасят голям обем данни при малко използване на наличните радиочестоти. С други думи – ще донесе на потребителите високоскоростен мобилен интернет до 100-150 Mbps***

  Не особено точна първа част: Честотите се използуват по-ефективно, но не по-малко! Такива скорости (150Мбит/сек) се постигат при лента на канала от 20 MHz (1200 подносещи честоти), която по тарифите на КРС би струвала сериозни пари за лицензиране.
  Същевременно, в обхвата 800 MHz не могат да бъдат осигурени 3 х 20 MHz за 3- те оператора в България.

  ***Също така трябва да се помисли и за предоставянето на високи скорости и извън големите градове. Според много специалисти от чужбина LTE е подходяща технология за предоставянето на достъп до глобалната мрежа в трудно достъпните места.***
  Също не особено верно (за България), по 2 причини:
  1. LTE мрежите изискват МНОГО висок капацитет на опорната мрежа (backbone), който е много трудно да бъде реализиран на трудно-достъпни места (оптична свързаност). Операторите в България ползуват предимно радио-релейни връзки или линии с нисък и среден капацитет извън големите населени места, много от които дори не са "IP compatible" което е задължително за LTE. Една(!!!) LTE базова станция изисква капацитет от примерно 3 х 150 Mbps (3xSTM1), което е капацитет, обслужващ приблизително един неголям окръжен град днес.

  Тук е и другият ключов момент в инвестициите за такава мрежа - необходими са невероятно високи капацитети на опорната мрежа и интегрирането им в цялостната инфраструктура на оператора и взаимната свързаност.

  2. Със същия мотив бяха изградени и мрежите UMTS в обхват 900 MHz и до ден днешен натоварването им в "трудно-достъпните райони" е мижаво. Просто няма търсене и подходящи терминали на село!

  Необходимо е и сериозно LTE-надграждане на радио-инфраструктурата чрез инсталиране на допълнителни антенно-фидерни системи (сдвоени за 150Мбит/сек), с всичките "салтанати" от типа "разрешително за строеж".

  Пред вид наличните свободни големи честотни ресурси в обхват 2100 MHz (UMTS) и много слабия пазар в България, LTE може да се очаква само тук-таме, по-скоро за демонстрация, не повече.
  Поне 2 от операторите предлагат конкуретни услуги: ADSL, Home box, с фиксирани терминали, които биха били директно засегнати от LTE.

  И една "закачка": Един от телефоните, с нахапаната ябълка(5), работещ в LTE обхват на 1800 MHz не може да бъде активиран за тази услуга, ако съответната мрежа не бъде одобрена от фирмата-производител на телефона, и съответният софтуерен пакет - активиран за този оператор в техния "магазин". (Дали ще е безплатно?)

 • 4
  euronymous avatar :-|
  Euronymous

  До коментар [#2] от "Никола Йорданов": ами аз ползвам 4Г имам само този интернет. Не ми трябва кабелен , имам едно малко рутерче , то ми пуска интернет за телефони , лаптоти... Скоростта е същата като кабелния , мога да кажа дори по добра.
  Където няма покритие на 4Г има 3 Г .


 • 5
  blago72 avatar :-|
  blago72

  Нито има голямо търсене на дейта пакети, нито сме оправили 3Г мрежата. Според мен, все още няма приложение толкова бърз трансфер, освен да стимулира производителите. Да не забравяме, че и телефона трябва да е по-така.

 • 6
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  До коментар [#4] от "Bazinga !":
  Благодаря!

 • 7
  opti__path avatar :-|
  opti__path

  Правитеството и Централната банка бяха с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел (Телеком Австрия) в подкрепа на Австрийски (Европейски картели). Поздравявам протестиращите за победата и мислете как ще изберете следващите, защото срещу вас е системна мафия.
  http://convergingtechnology.eu/european-commission-and-european-central-bank-opinion/
  разгледайте страниците на сайта, информативни са

 • 8
  ruark avatar :-|
  ruark

  до 2 години ще се появят и в българия тази LTE мрежа.
  като погледнем нашите телекоми е реалистично бтк със аустриа телеком да я въведът, когато му дойде времето понеж те имат ресурса и австрииците имат технологията.
  там вече се покриват от 80 до 99 % от големите градове и изграждането напредва скоростно по нататък и в провинцията.
  не ми се мисли само колко скъпа ще бъде тази услуга в първите 3 години. так че крайният обикновен потребител може да се радва на тази услуга най рано след 5 години в бг на по нормални цени...

 • 9
  euronymous avatar :-|
  Euronymous

  До коментар [#8] от "ruark": Мтел нали обявиха ,че тестват в София ?!

 • 10
  euronymous avatar :-|
  Euronymous

  До коментар [#5] от "blago72": не е само за телефон . Онези уаймакс ли бяха те също се водят 4Г , бяха ограничени с териториите ама добре им беше нета. Още 2007 съм ги ползвал на Банско .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK