Виждаме добри перспективи пред българския пазар на взаимни фондове
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Виждаме добри перспективи пред българския пазар на взаимни фондове

Виждаме добри перспективи пред българския пазар на взаимни фондове

Тиери Кларк, директор за региона на Schroders Investment

Христо Съйнов
5553 прочитания

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Тиери Кларк e директор за региона на Централна и Източна Европа и Средиземноморието на Schroders Investment Management - британската компания за управление на активи с над 200-годишна история. С него разговаряме за пазарите и причините, които ги накараха да стъпят на българския пазар на взаимни фондове. Продуктите им се дистрибутират от "Карол капитал мениджмънт".

Ще се отрази ли политическата нестабилност в България от последния месец върху вашите планове за навлизане на пазара ни? И какво мислите за случващото се в момента?

Това са политически процеси, които не искам и не мога да коментирам. Според мен обаче цялото недоволство на хората е заради налаганите от правителствата мерки за икономии. И това, което се случва в България, не е по-различно от протестите в другите южноевропейски периферни страни като Гърция, Испания, Португалия или дори Италия. Икономиката се превърна в основна точка за политиците, а с нарастването на безработицата виждаме и как социалното недоволство ескалира с искания за политически промени.

Защо решихте да продавате вашите продукти и в България? Какъв тип инвеститори ще търсите?

Виждаме големи перспективи за вашия пазар, особено в лицето на институционалните инвеститори, дори на фона другите регионални пазари около България. Все пак, за да навлезем успешно тук, ние разчитаме изключително на стратегическото си партньорство с "Карол", които познават добре пазара и допринасят за популяризирането на този тип инвестиции в България.

Освен това малък или голям пазар, що се отнася до дребните инвеститори като домакинствата, те със сигурност имат нужда от това да диверсифицират портфейла си. Защото те не могат да залагат само на банкови депозити например, липсват им други класове активи като акции, облигации и др. Именно затова смятаме, че нашето присъствие тук е логично. Друго, което ни прави впечатление в България, е, че много от дребните клиенти инвестират изключително на местно ниво и смятаме, че те имат нужда от продукти на глобално ниво, каквито предлагаме ние.

С какво ще се отличавате от другите фондове, които вече присъстват на пазара?

Преди всичко не смятам, че конкуренцията е нещо лошо и това, че клиентът получава право на избор, е положително. Това което ни отличава от другите, е многообразието на предлаганите от нас продукти и това, че сме глобална компания. Затова вярваме, че трябва да бъдем близо до глобалните пазари и затова имаме офиси в 27 държави, а добрите познания от всяка точка на света, ни дават възможност да предлагаме много добре структурирани портфейли, при които рискът е добре диферсифициран.

Какво можете да кажете за българския капиталов пазар?

Следим случващото се на вашия пазар, проблемът обаче е в размера, което, разбира се, не се отнася само за България. Ние сме голяма компания и управляваме средства на стойност над 290 млрд. евро и когато правим покупки, те са за 3, 5 или 10 млн. евро и за нас от първостепенна важност е ликвидността. Така че за решението ни къде да инвестираме, особено когато става въпрос за акции, няма значение колко е интересен пазарът, а ликвидността, но сме имали и български облигации в портфейлите си.

<#text>

Какви са разликите спрямо добре развитите пазари с традиции и нашия при предлагането на такъв тип продукти?

Разликата е голяма, на големите развити пазари тези пътеки са с десетилетия отъпквани и всички процеси са внимателно структурирани. Там институционалните инвеститори например много често ползват консултанти при алокирането на активи, макар че те имат собствени анализатори, просто специализацията е много по-голяма, нещо, което тук липсва.

Освен всичко друго в България активите във взаимни фондове са сравнително ниски, докато в Полша и Унгария например са в пъти по-високи, макар и те все още да изостават от западноевропейските. Затова трябва тук да се случат някои промени и едно от основните е да се увеличи финансовата грамотност на населението като цяло. Другото, което вече се случва, е спадът на нивата на лихвите, защото, когато те са високи, банките привличат несъразмерно голяма част от свободните средства под формата на депозити. Разбира се, и повишена волатилност на инвестиционните пазари е допринесла немалко за това, но това не е изключително български феномен, наблюдава се в редица източноевропейски страни.

Кои са перспективните пазари според вас и какви са вашите очаквания за настоящата 2013 г.?

В момента залагаме на акциите, в предишния период предпочитанията ни бяха насочени към облигационния пазар, но поради нарасналия интерес към този тип активи цената на дълговите книжа се покачи, а доходността по тях падна. Успоредно с това пада и доходността върху паричните инструменти, затова ние смятаме, че сега е правилният момент и с най-големи перспективи да се купуват акции като клас активи. 

Това означава ли че държавните облигации са следващият балон?

Има такива индикации, но все пак може би не трябва да говорим за балон, тъй като в болшинството от случаите на покупки през последните години, ставаше въпрос за ползването на държавните облигации, като убежище на сигурност. И затова може би не става въпрос за балон, но за нас те загубиха голяма част от привлекателността си.

Усеща ли се промяна в настроенията на инвеститорите?

Да, определено, ако преди кризата хората търсеха някакви тесни високодоходни инвестиционни възможности, след това те започнаха да се фокусират повече върху сигурността отколкото върху доходността. Напоследък обаче отново ставаме свидетели на промяна в настроенията, особено що се отнася до институционалните инвеститори и най-вече пенсионните фондове, които като че са по-склонни да поемат по-голям риск.

За или против данъците върху финансовите транзакции?

Разбираемо е откъде дойдоха тези настроения за облагането на финансовите транзакции след началото на кризата, когато се наложи да бъдат спасявани и банки. Тези политически решения обаче бяха взети повече на емоционално ниво и приети от обществеността, като начин да бъде вменена повече отговорност на финансовата индустрия и в бъдеще. Моето лично мнение обаче е, е че това не е добра стратегия, защото тя ще попречи на растежа.

А виждате ли нужда от допълнителни регулации?

Процесът на регулация, на който и да е сектор, не е статичен процес, защото има постоянно развитие и по-скоро въпросът е дали регулациите успяват да бъдат в крак с това развитие. Във финансовия сектор сега политиците искат освен да осъвременят регулаторния режим и да го затегнат, целейки избягването на втора подобна криза. И ще е интересно как това ще повлияе например върху банковата индустрия в Европа, където тези процеси са най-силни в сравнение с САЩ и Азия например.

От тази гледна точка правилно ли беше държавата да спасява частни банки?

Да. Като на този въпрос може би трябва да се погледне от друг ъгъл, защото какво щеше да се случи, ако нямаше намеса. Щяхме да станем свидетели на финансов колапс, нещо, което едва ли някой би искал, тогава нямаше да пострада само финансовата индустрия, но и цялата икономика. Като цяло тогава на карта бяха заложени не просто няколко банки, но политическият и социалният мир.

Тиери Кларк e директор за региона на Централна и Източна Европа и Средиземноморието на Schroders Investment Management - британската компания за управление на активи с над 200-годишна история. С него разговаряме за пазарите и причините, които ги накараха да стъпят на българския пазар на взаимни фондове. Продуктите им се дистрибутират от "Карол капитал мениджмънт".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  telqk avatar :-|
  telqk

  Всяка пирамида е перспективна. Важното е да си на върха а не в основата.

 • 2
  fve avatar :-?
  Федор Езерский

  Тази статийка не е ли от онези, посочени в чл. 3.3. на Етичен кодекс на българските медии? Или си е напълно нормална? :-)
  Някак много ми е подозрителна, а пък не е отбелязана като такава :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK