"Лукойл" отново отчете рекордна печалба

Най-голямата инвестиция в чужбина на компанията за миналата година е в "Нефтохим Бургас"

Инвестицията в бургаската рафинерия трябва да увеличи ефективността при преработката на петрол
Инвестицията в бургаската рафинерия трябва да увеличи ефективността при преработката на петрол    ©  Надежда Чипева
Инвестицията в бургаската рафинерия трябва да увеличи ефективността при преработката на петрол
Инвестицията в бургаската рафинерия трябва да увеличи ефективността при преработката на петрол    ©  Надежда Чипева

Вторият най-голям производител на петрол в Русия - "Лукойл", съобщи в четвъртък, че през миналата година е увеличил нетната си печалба с 6.2% до рекордните 11 млрд. щатски долара. Това надминава както очакванията на анализаторите, така и предишния рекорд от 10.4 млрд. долара, достигнат през 2011 г. Подобрението на резултатите се дължат както на повишените цени на суровия петрол, така и на увеличения добив на природен газ. През четвъртото тримесечие на годината нетната печалба е била 2.69 млрд. долара, което е почти двойно спрямо същия период на предишната година. Резултатите са в тон с тези на най-голямата петролна компания в страната "Роснефт", която през миналия месец отчете ръст на нетната печалба със 7 процента.

Ръст на добива

Общото производство на въглеводородни горива на "Лукойл" се е увеличило с 0.2% на годишна база до 2.17 млн. барела на ден. Изпълнителният директор на компанията – милиардерът Вагит Алекперов, разчита на инвестициите в Сибир, региона на Каспийско море и Узбекистан да поддържат ръста на производството. Според данните на руското енергийно министерство през четвъртото тримесечие на миналата година добивът на петрол в страната се е увеличил за пръв път от 2009 г.

Производството на петрол обаче е спаднало с 1.3% спрямо 2011 г. до 1.85 млн. барела дневно. Това се дължи най-вече на продължаващия спад на добива в басейна Тиман-Печора в Северна Русия, както и на продажбата на част от активите на компанията в Казахстан. Същевременно добивът на природен газ е нараснал с 10% до 320 хил. барела на ден основно благодарение на находищата в Сибир и Узбекистан. "Лукойл", която преди време беше най-голямата петролна компания в Русия, се опитва да увеличи производството си чрез инвестиции в чужбина, тъй като големите резерви на арктическия шелф са запазени за държавните компании.

Цената на суровия петрол сорт "Урал" е била средно 110.19 долара за барел през миналата година спрямо 109.10 долара през 2011 г., отчитат от "Лукойл". "През последните две години уралският петрол поддържа най-високите си цени в исторически план", коментира пред Bloomberg Станислав Кондратиев, анализатор на енергийния пазар в UralSib Capital. Той отбелязва, че за разлика от 2011 г. през миналата година спадът на добива в Тиман-Печора не е довел до отписване на активи.

В края на 2011 г. "Лукойл" отписа и 955 млн. долара от стойността на съвместното си предприятие с ConocoPhillips - NaryanMarNefteGaz, след като в общо проучваните находища бе открит по-малко петрол, отколкото се очакваше. През август миналата година щатската компания обяви намерението си да се оттегли от съвместното предприятие като част от програмата си за преструктуриране.

Инвестиция в Бургас

Приходите на "Лукойл" за 2012 г. са се увеличили с 4.1% до 139 млрд. долара, което също надхвърля прогнозите, а печалбата преди данъци, лихви и амортизация е скочила с 1.7% до 18.92 млрд. Паричните резерви са останали стабилни на ниво от 6.4 млрд. долара. От компанията заявяват, че стабилните финансови резултати ще й позволят да изпълни лицензионните си задължения за проучване и инвестиции. Най-голямата инвестиция извън Русия през миналата година е в България – започналото изграждане на инсталация за хидрокрекинг на гудрон на стойност 1.48 млрд. долара в рафинерията на "Нефтохим Бургас". Това трябва да повиши ефективността при обработка на петрола и да спомогне за подобряване на финансовите резултати на "Нефтохим", който въпреки лидерското си положение на българския пазар е на загуба от 2008 г. насам.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  itoskov avatar :-|
  Woland

  Може и така да е, но в България работят на загуба, само за благото на българския народ.

 • 2
  zamen avatar :-?
  Чарли Мишкин

  До коментар [#1] от "itoskov":

  Подкрепям въпроса ви колега!

  Кога в България "Лукойл" ще има печалба и няма да продава горивата на цени равни с тези в Германия?

 • 3
  mi6osp avatar :-|
  mi6osp

  Мдааааа, ненапразно вече 48 месеца в бургаската рафинерия не могат да монтират контролни измервателни уреди- това е единствената в света рафинерия, работеща на загуба вече пета година...

 • 4
  permanent avatar :-|
  permanent

  А сега да видим кой ще протестира пред Лукойл?

 • 5
  vessela_vvv avatar :-?
  white

  точно така: няма ли някой най-сетне да обясни ЗАЩО българският Лукойл работи на колосална загуба?

 • 6
  mi6osp avatar :-|
  mi6osp

  [quote#5:"white"]ЗАЩО българският Лукойл работи на колосална загуба? [/quote]

  За да не плаща данъци, разбира се.
  И да поддържа високи цени на горивата.

  И вие, ако си осигурите да няма контрол на входа и изхода /пристанище Росенец, лично предложено и отдадено на концесия от Тиквоний, за 3 000 000 / три милиона годишно/, след като преди това държавата е получавала от него 700 000 000 /седемстотин милиона год/ пристанишни такси от преминаването през него на над половината от товарооборота на страната, и нямате монтирани контролни уреди на потоците нефтопродукти в рафинерията,свързани с НАП , ще си работите " на загуба", правейки огромни печалби...

 • 7
  wds23355772 avatar :-?
  wds23355772

  Хаха! Видяхте ли сега кой точи пари от България! Не са само ЕРП-тата, ами са и руснаците! От 4 години Лукойла у нас е на загуба, а в Русия са на печалба. Плащат данък там, а за нас остава само скъпия бензин с ниското качество! Братушка мая!

 • 8
  daria_vip avatar :-|
  daria_vip

  11 млрд. щатски долара печалба на година ,а Българската рафинерия

  горката крета с счетоводна загуба от 15 години в размер
  -380 млн млв
  -400 млн лв
  и тн година по година демек
  В България Лукоил работи на загуба като ни продава 5 пътипо скъп бензин от този в който кара средният Джо в лиузиана .Живи да са ни теиз благодетели наши .Куде е надодният съд да прокараме Чавизъм по Български

 • 9
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Да бе загуба. Това може да се случи само в България. Петролът собственост на офшорна компания на Лукойл /преди време това беше например Лукойл бляк си/, се преработва на ишлеме в българската рафинерия Лукойл-Нефтохим. Получените петролни продукти са собственост на офшорната компания на Лукойл, а българската й рафинерия получава пари за ишлемето. Щом като вече 5 години рафинерията работи на загуба и то при положение, че работи основно със свързаното си лице - все за фирмата майка, то това означава само едно - таксата за ишлеме е изкуствено занижена, с цел печалбите да се събират в офшорната компания, у нас да не се формира печалба и да не се плаща данък печалба. Чудя се защо държавата не глобява собственика за тия далавери.

 • 10
  fred avatar :-|
  Fred

  [quote#9:"proizvoditel"]Чудя се защо държавата не глобява собственика за тия далавери.[/quote]
  Защото Валентин Златев за малко да ни стане премиер. Същият Валентин Златев който беше консултант на руснаците при преговорите за белене и никой не посмя да се възмути. И защото Трайков получи първият си жълт картон когато се опита да настъпи Лукойл.

  Същият Лукойл който нагло отказа да изпълнява законите които са за всички и да си сложи измерителни уреди на входа и изхода. Сега ясно ли ви е защо протестиращите скромно заобикалят този монопол а все западните им са в устата?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще