Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
65 7 мар 2013, 20:15, 29887 прочитания

Обратно в "Булгартабак"

Фирми около Цветан Василев и собствениците на "Кингс табако" купиха за 6 млн. евро фабриката за опаковки "Юрий Гагарин"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Кръгът се затваря. Така най-кратко може да се опише продажбата на предприятието за цигарени опаковки "Юрий Гагарин", която чрез комбинация от политически натиск и икономически се точи от средата на миналата година. След като преди седем години тогава държавният "Булгартабак холдинг" продаде пловдивското си дружество, а преди година и самият цигарен холдинг беше приватизиран, сега по всичко личи, че те отново ще се обединят, макар и в сложна сделка, скрита зад няколко офшорни компании.  

Кратката версия на случващото се е, че досегашните собственици, свързани със собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, в края на февруари продават дела си за около 6 млн. евро плюс поемане на кредитите към банката на нови, близки до реалните собственици на "Булгартабак". А именно консорциум между основния акционер на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски, от една страна, и Атанас Петров и Антон Щерев, собственици на "Винпром Пещера" и "Кингс табако" (също бивша фабрика на "Булгартабак" в Пловдив"). А това затваря не само цикъла на собствеността, но и на производството, тъй като холдингът нормално е основен клиент на бившето си поделение за опаковки и филтри. 


Работещите в самото предприятие твърдят, че купувачите сега са "Булгартабак" и предприятието ще се завърне към компанията майка. "Така или иначе ние сме обречени да работим за "Булгартабак" и сега се връщаме в системата", коментира високопоставен служител във фирмата.

Сделката

Смяната на контрола в "Юрий Гагарин" става на 27 февруари 2013 г. чрез продажба на собствеността на двата основни акционера в компанията - "Баранко", което притежава 49%, и "Комсо табако", което притежава 18%.Досега и двете дружества бяха собственост на офшорни фирми и се свързваха с двамата основни акционери в Първа инвестиционна банка. "Баранко" придоби 67% от акциите на "Юрий Гагарин" през есента на 2006 г. от "Булгартабак холдинг" срещу сумата от 27.6 млн. лв. За да избегне търгово предложение към останалите акционери на борсата обаче, тогава то продаде 18% на "Комсо табако". Придобиването е било финансирано с банкови кредити - като по последни данни заем от 18.2 млн. лв. има в баланса на "Баранко", а останалите 9.4 млн. лв. са в баланса на "Комсо табако".

След приватизацията на и "Булгартабак" през есента на 2011 г. ситуацията на цигарения пазар заедно с всички доставчици за него като "Юрий Гагарин" се промени. Холдингът беше приватизиран официално от новоучредено дружество BT Invest, собственост на руската VTB Capital, но според източници на "Капитал" това е само параван за реалните собственици, описани по-горе.

Малко след това, през лятото на 2012 г., депутатите Емил Димитров (ГЕРБ) и Камен Костадинов (ДПС) прокараха поправка в Закона за тютюна и тютюневите изделия, която забрани продажбата и производството в България на цигарени гилзи. Тогава няколко източника на "Капитал" твърдяха, че зад тази законодателна промяна се цели прокарването на интересите на вече частния "Булгартабак" и удар по "Юрий Гагарин" с цел то да бъде продадено.

Самата компания за опаковки подаде жалба в Европейския съд за забраната за производство, като заедно с нея тъжби пуснаха и други фирми, чийто бизнес е в гилзите. Точно около забраната обаче се заговори, че ПИБ е склонна да продаде "Юрий Гагарин" на "Булгартабак". "Собствениците нямаха против да продадат, просто зависеше от условията, за които те се договориха трудно", коментира източник от фирмата.

Производството и продажбата на такива гилзи представляваше към онзи момент около 20% от бизнеса на "Юрий Гагарин" и забраната им означаваше затваряне на производство и освобождаване не работници - около 800 души по сметки на синдикатите. Това дори предизвика протести, в чието потушаване се намеси и бившият премиер Бойко Борисов. Часове след като поискаха разрешение за митинга, обаче синдикатите получили обаждане от Министерския съвет с уверението, че Борисов се е наел да "оправи нещата" и производството няма да бъде забранявано. Освен това той щял да говори с "двете банки" (вероятно КТБ и ПИБ) да се разберат помежду си, разказаха свидетели на обаждането. В крайна сметка производството бе забранено, започнаха преговори за продажба.

Новите собственици

Според договорите за покупко-продажба на дяловете, налични в Търговския регистър на 27 февруари, "Баранко" се сдобива с нов собственик - новорегистрираното в Белиз "Дрослиан лимитид", представлявано от Борислав Бориславов. Прехвърлянето е на цена 5.8 млн. евро. На същата дата и "Комсо табако" се сдобива с нов собственик и това е регистрираното на Сейшелите "Десентиа лимитид", представлявано от Дунка Стоименова. Прехвърлянето е на цена 302 хил. евро. Така контролът на 67% в "Юрий Гагарин" е сменен срещу 6.1 млн. евро при задължения в баланса на двата акционера от 27.6 млн. лв. Същите задължения са прехвърлени с цесия от ПИБ на съответните купувачи на "Баранко" и "Комсо табако".

Двете офшорни дружества през последните дни бързо регистрират и свои местни компании - "Дрослиан България" и "Десентиа България". И двете са със 100 лв. капитал.

Първото е с капитал, внесен в КТБ, и е регистрирано от адвокат Гено Андреев, което свидетелства за индиректна връзка с банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски, тъй като той представлява инвеститорите и в други техни общи проекти, като например акционерната война за вестниците "Труд" и "24 часа" или пък последните промени около "Петрол" и "Петрол холдинг". Самият Цветан Василев заяви пред "Капитал", че не коментира сделката за "Юрий Гагарин". Адвокат Андреев пък обясни, че единствено е регистрирал "Дрослиан България", но не е в течение на дейността му и участието му в придобиванията.

Второто дружество - "Десентиа България", е регистрирано от пловдивския адвокат Светлин Панов, което може да се тълкува като индиректна връзка с групата около собсветниците на "Винпром Пещера" и "Кингс табако". Панов, който не беше открит за коментар, в момента е част от ръководството на "ГМ прес" (което придоби участия в редица медии, като например 34.5% от "Стандарт нюз", 50% от "Интермедиа" - издател на "Шоу", "Доктор" и др. и собственик на сайта blitz.bg, вестниците "Новинар" и регионални издания "Струма" и "Марица". Освен това капиталът на "Десентия България" е внесен в Инвестбанк, която отскоро е новият основен кредитор на весниците "Труд" и "24 часа".

Освен това един от собствениците на "ГМ прес" - Кирил Захариев, е управител на компанията "Вектор фикс", която пък е собственост на захарната компания "Сигма консултинг". Тя пък притежава пловдивската компания за цигари "Кингс табако", от където заявиха, че нямат общо със сделката за "Юрий Гагарин". "Към момента компанията ни е концентрирана върху изграждането на новата ни фабрика. Нямаме интерес към покупка на дялове и нямаме нищо общо с новата собственост на "Юрий Гагарин", коментира Десислава Петрова от "Кингс табако".

Бизнесът на "Юрий Гагарин"

Фабриката беше една от първите в системата на "Булгартабак", които бяха приватизирани, тъй като през 2006 г. специалистите от холдинга смятаха, че печатницата за цигарени кутии не им необходима. Фабриката за опаковки обаче оживя и намери нова ниша – производство и износ на цигарени гилзи за САЩ, Близкия изток и ЕС, както и продажба на вътрешния пазар. В допълнение към този бизнес те продаваха хартия и филтри на вътрешния пазар, а самите компоненти за направата на гилзи - на множество български фирми. Малките компании купуваха хартия и филтри от "Юрий Гагарин" и правеха празни туби за пълнене с тютюн.

През последните три години бизнес миксът на "Юрий Гагараин" се изменя значително, като производство на филтри за цигари и цигарени гилзи с филтър увеличава тежестта си в общите приходи на компанията до над 30%. Ако в края на 2010 г. дружеството е реализирало около 10 млн. лв. оборот от такава дейност, през 2012 г. тя вече възлиза на 15.4 млн. лв., и то въпреки законодателната забрана за гилзите. Самите гилзи представляват около 8% от бизнеса на "Юрий Гагарин" през 2012 г., и това е два пъти повече спрямо година по-рано и отново въпреки забраната. Драматичните промени през 2012 г. довеждат до едва 6% спад на годишна база в приходите на компанията от 48 на 45 млн. лв., като тук причините са както спряното производство на гилзи, така и същественият спад от близо 20% в производство на опаковки за цигари. Само производството на филтри за цигари расте през годината.

В момента от "Булгартабак" и "Кингс" идват 80% от натоварването на линиите на "Юрий Гагарин", които изработват цигарените кутии. Двете фирми заедно са и едни от основните клиенти за покупка на филтри – общо над 60% от продадените филтри са за техните фабрики. Основният дял все пак е на "Кингс", тъй като "Булгартабак" имат собствени линии за филтри.

"Юрий Гагарин" - Пловдив, е един от сертифицираните от "Кингс табако" доставчици на печатни материали и филтри, но не ексклузивен, коментира още Петрова от "Кингс табако". В същото време допълни, че цигарените гилзи не се използват в производството на цигарите на "Кингс" и компанията няма отношение към това дали се произвеждат или не.

Гилзите обаче са най-малкият бизнес на "Юрий Гагарин" и без тях компанията си остава ценен участник на пазара. Вертикална интеграция в логично търсене на оптимизация и ако в случая има нещо лошо, то е, че сделката беше опосредствана от задкулисен лобизъм и използване на държавния апарат в интересите на един бизнес кръг за сметка на друг.

*Статията актуализирана на 8 март с информация за цесията на задълженията на придобитите дружества "Баранако" и "Комсо табако" към купувачите им съотвтно "Дрослиан лимитид" и "Десентиа лимитид".
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Всяка компания със спад 20% в приходите може да участва в схемата 60/40* 3 Всяка компания със спад 20% в приходите може да участва в схемата 60/40*

В неделя е последната дискусия, в понеделник се очаква приемането на постановлението

28 мар 2020, 11988 прочитания

Търговецът и производител на биохрани Яни Драгов: Ръст 30% в онлайн продажбите, в магазините нагоре-надолу с 10% Търговецът и производител на биохрани Яни Драгов: Ръст 30% в онлайн продажбите, в магазините нагоре-надолу с 10%

Действам предпазливо и не наемам нови хора, а в краен случай бих намалил работното време, вместо да освобождавам служители, казва собственикът на "Смарт органик"

28 мар 2020, 1737 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Нов играч на пазара на бързите кредити

Британската International Personal Finance планира да започне дейност в България през третото тримесечие

Още от Капитал
Спокойно, имам авариен фонд

Поддържането на портфейл с ликвидни активи е важно при възникване на непредвидени ситуации

Колко ще продължи?

Има различни сценарии за край на здравната криза, всички с не особено далечен хоризонт

Бушоните срещу икономическия шок

Страната влиза в кризата с прилични финансови буфери, но те бързо могат да се стопят. На какво може да разчита бизнесът

До Азия и обратно по време на пандемия

Какво се случва по летища, в градския транспорт и туристически обекти в Тайланд, Малайзия и Сингапур в условия на разпространяващ се вирус

В началото бе поп културата

"Пророческите" филми, книги и песни, които помагат на света да осмисли случващото се

20 въпроса: Надежда Цекулова

Журналистката е в основата на сайт, който събира научни статии и ресурси на български за коронавируса

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10