С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
65 7 мар 2013, 20:15, 28546 прочитания

Обратно в "Булгартабак"

Фирми около Цветан Василев и собствениците на "Кингс табако" купиха за 6 млн. евро фабриката за опаковки "Юрий Гагарин"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Забраната за производство на цигарени гилзи ще отпадне

Поправката би помогнала на бизнеса на единствения им производител "Юрий Гагарин"

29 яну 2015

"Юрий Гагарин" купува швейцарска машина за цигарени филтри

Пловдивското дружество тегли общо 4.5 млн. лв. заеми за инвестиции и оборотен капитал

20 фев 2014

Забраната за цигарените гилзи отпада

След като собствениците на "Булгартабак" купиха фабриката за заготовки "Юрий Гагарин", държавата реши, че те не ощетяват бюджета

28 авг 2013

Държавните фондове на Норвегия и Катар взеха дял в капитала на VTB

Държавният дял в банката ще спадне до 60.9%, а капиталът от първи ред ще достигне 11.9% в резултат на сделката

29 апр 2013

ВТБ ще увеличава капитала си

Руското правителство засега няма да продава своите 75.5%

22 апр 2013

"Булгартабак" поиска държавна закрила

Дружество на холдинга сезира антимонополния регулатор за дъмпинг

9 апр 2013

Още контрол за производителите на алкохол и цигари

Специални машини за броене на цигарите ще се инсталират във фабриките

19 мар 2013

Поредна подготовка за продажба на "Юрий Гагарин"

Близката до ПИБ компания сключва договор за посредничество с неизвестен партньор, който трябва да осигури съществен ръст на приходите

21 фев 2013

Пловдивската "Юрий Гагарин" спря производството на цигарени гилзи

Причината е влязлата в сила поправка в закон, която удря бизнеса на производителите на заготовки за цигари

5 юли 2012

Акцизни ласки за "Булгартабак"

ГЕРБ се спря да направи два подаръка на цигарения холдинг само за една седмица

29 юни 2012

Втори цигарен лобизъм

Депутатът Венцислав Върбанов отложи за есента акцизния подарък за "Булгартабак"

28 юни 2012

Премиерът ще потушава цигарения конфликт

Забраната на бизнеса на "Юрий Гагарин" може да бъде отменена

27 юни 2012

Закон за две банки

Намесата на премиера в цигарения конфликт

27 юни 2012

Цигареният скандал се разгаря

Производителите на заготовки искат подкрепа от президента и евросъюза срещу забраната на бизнеса им

26 юни 2012

Бизнес за отстрел

Само с една поправка в закона за тютюна ГЕРБ унищожи бизнес с цигарени гилзи за около 20 млн. лв. годишно

22 юни 2012

Забраняват производството на заготовки за цигари

С промени в Закона за тютюна парламентът удари бизнеса на "Юрий Гагарин БТ"

19 юни 2012

ПИБ ще финансира унгарската сделка на "Юрий Гагарин"

Банката отпуска 6 млн. евро за покупката на FILSTYLE-Hungary

12 юни 2012


Кръгът се затваря. Така най-кратко може да се опише продажбата на предприятието за цигарени опаковки "Юрий Гагарин", която чрез комбинация от политически натиск и икономически се точи от средата на миналата година. След като преди седем години тогава държавният "Булгартабак холдинг" продаде пловдивското си дружество, а преди година и самият цигарен холдинг беше приватизиран, сега по всичко личи, че те отново ще се обединят, макар и в сложна сделка, скрита зад няколко офшорни компании.  

Кратката версия на случващото се е, че досегашните собственици, свързани със собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, в края на февруари продават дела си за около 6 млн. евро плюс поемане на кредитите към банката на нови, близки до реалните собственици на "Булгартабак". А именно консорциум между основния акционер на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски, от една страна, и Атанас Петров и Антон Щерев, собственици на "Винпром Пещера" и "Кингс табако" (също бивша фабрика на "Булгартабак" в Пловдив"). А това затваря не само цикъла на собствеността, но и на производството, тъй като холдингът нормално е основен клиент на бившето си поделение за опаковки и филтри. 


Работещите в самото предприятие твърдят, че купувачите сега са "Булгартабак" и предприятието ще се завърне към компанията майка. "Така или иначе ние сме обречени да работим за "Булгартабак" и сега се връщаме в системата", коментира високопоставен служител във фирмата.

Сделката

Смяната на контрола в "Юрий Гагарин" става на 27 февруари 2013 г. чрез продажба на собствеността на двата основни акционера в компанията - "Баранко", което притежава 49%, и "Комсо табако", което притежава 18%.Досега и двете дружества бяха собственост на офшорни фирми и се свързваха с двамата основни акционери в Първа инвестиционна банка. "Баранко" придоби 67% от акциите на "Юрий Гагарин" през есента на 2006 г. от "Булгартабак холдинг" срещу сумата от 27.6 млн. лв. За да избегне търгово предложение към останалите акционери на борсата обаче, тогава то продаде 18% на "Комсо табако". Придобиването е било финансирано с банкови кредити - като по последни данни заем от 18.2 млн. лв. има в баланса на "Баранко", а останалите 9.4 млн. лв. са в баланса на "Комсо табако".

След приватизацията на и "Булгартабак" през есента на 2011 г. ситуацията на цигарения пазар заедно с всички доставчици за него като "Юрий Гагарин" се промени. Холдингът беше приватизиран официално от новоучредено дружество BT Invest, собственост на руската VTB Capital, но според източници на "Капитал" това е само параван за реалните собственици, описани по-горе.

Малко след това, през лятото на 2012 г., депутатите Емил Димитров (ГЕРБ) и Камен Костадинов (ДПС) прокараха поправка в Закона за тютюна и тютюневите изделия, която забрани продажбата и производството в България на цигарени гилзи. Тогава няколко източника на "Капитал" твърдяха, че зад тази законодателна промяна се цели прокарването на интересите на вече частния "Булгартабак" и удар по "Юрий Гагарин" с цел то да бъде продадено.

Самата компания за опаковки подаде жалба в Европейския съд за забраната за производство, като заедно с нея тъжби пуснаха и други фирми, чийто бизнес е в гилзите. Точно около забраната обаче се заговори, че ПИБ е склонна да продаде "Юрий Гагарин" на "Булгартабак". "Собствениците нямаха против да продадат, просто зависеше от условията, за които те се договориха трудно", коментира източник от фирмата.

Производството и продажбата на такива гилзи представляваше към онзи момент около 20% от бизнеса на "Юрий Гагарин" и забраната им означаваше затваряне на производство и освобождаване не работници - около 800 души по сметки на синдикатите. Това дори предизвика протести, в чието потушаване се намеси и бившият премиер Бойко Борисов. Часове след като поискаха разрешение за митинга, обаче синдикатите получили обаждане от Министерския съвет с уверението, че Борисов се е наел да "оправи нещата" и производството няма да бъде забранявано. Освен това той щял да говори с "двете банки" (вероятно КТБ и ПИБ) да се разберат помежду си, разказаха свидетели на обаждането. В крайна сметка производството бе забранено, започнаха преговори за продажба.

Новите собственици

Според договорите за покупко-продажба на дяловете, налични в Търговския регистър на 27 февруари, "Баранко" се сдобива с нов собственик - новорегистрираното в Белиз "Дрослиан лимитид", представлявано от Борислав Бориславов. Прехвърлянето е на цена 5.8 млн. евро. На същата дата и "Комсо табако" се сдобива с нов собственик и това е регистрираното на Сейшелите "Десентиа лимитид", представлявано от Дунка Стоименова. Прехвърлянето е на цена 302 хил. евро. Така контролът на 67% в "Юрий Гагарин" е сменен срещу 6.1 млн. евро при задължения в баланса на двата акционера от 27.6 млн. лв. Същите задължения са прехвърлени с цесия от ПИБ на съответните купувачи на "Баранко" и "Комсо табако".

Двете офшорни дружества през последните дни бързо регистрират и свои местни компании - "Дрослиан България" и "Десентиа България". И двете са със 100 лв. капитал.

Първото е с капитал, внесен в КТБ, и е регистрирано от адвокат Гено Андреев, което свидетелства за индиректна връзка с банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски, тъй като той представлява инвеститорите и в други техни общи проекти, като например акционерната война за вестниците "Труд" и "24 часа" или пък последните промени около "Петрол" и "Петрол холдинг". Самият Цветан Василев заяви пред "Капитал", че не коментира сделката за "Юрий Гагарин". Адвокат Андреев пък обясни, че единствено е регистрирал "Дрослиан България", но не е в течение на дейността му и участието му в придобиванията.

Второто дружество - "Десентиа България", е регистрирано от пловдивския адвокат Светлин Панов, което може да се тълкува като индиректна връзка с групата около собсветниците на "Винпром Пещера" и "Кингс табако". Панов, който не беше открит за коментар, в момента е част от ръководството на "ГМ прес" (което придоби участия в редица медии, като например 34.5% от "Стандарт нюз", 50% от "Интермедиа" - издател на "Шоу", "Доктор" и др. и собственик на сайта blitz.bg, вестниците "Новинар" и регионални издания "Струма" и "Марица". Освен това капиталът на "Десентия България" е внесен в Инвестбанк, която отскоро е новият основен кредитор на весниците "Труд" и "24 часа".

Освен това един от собствениците на "ГМ прес" - Кирил Захариев, е управител на компанията "Вектор фикс", която пък е собственост на захарната компания "Сигма консултинг". Тя пък притежава пловдивската компания за цигари "Кингс табако", от където заявиха, че нямат общо със сделката за "Юрий Гагарин". "Към момента компанията ни е концентрирана върху изграждането на новата ни фабрика. Нямаме интерес към покупка на дялове и нямаме нищо общо с новата собственост на "Юрий Гагарин", коментира Десислава Петрова от "Кингс табако".

Бизнесът на "Юрий Гагарин"

Фабриката беше една от първите в системата на "Булгартабак", които бяха приватизирани, тъй като през 2006 г. специалистите от холдинга смятаха, че печатницата за цигарени кутии не им необходима. Фабриката за опаковки обаче оживя и намери нова ниша – производство и износ на цигарени гилзи за САЩ, Близкия изток и ЕС, както и продажба на вътрешния пазар. В допълнение към този бизнес те продаваха хартия и филтри на вътрешния пазар, а самите компоненти за направата на гилзи - на множество български фирми. Малките компании купуваха хартия и филтри от "Юрий Гагарин" и правеха празни туби за пълнене с тютюн.

През последните три години бизнес миксът на "Юрий Гагараин" се изменя значително, като производство на филтри за цигари и цигарени гилзи с филтър увеличава тежестта си в общите приходи на компанията до над 30%. Ако в края на 2010 г. дружеството е реализирало около 10 млн. лв. оборот от такава дейност, през 2012 г. тя вече възлиза на 15.4 млн. лв., и то въпреки законодателната забрана за гилзите. Самите гилзи представляват около 8% от бизнеса на "Юрий Гагарин" през 2012 г., и това е два пъти повече спрямо година по-рано и отново въпреки забраната. Драматичните промени през 2012 г. довеждат до едва 6% спад на годишна база в приходите на компанията от 48 на 45 млн. лв., като тук причините са както спряното производство на гилзи, така и същественият спад от близо 20% в производство на опаковки за цигари. Само производството на филтри за цигари расте през годината.

В момента от "Булгартабак" и "Кингс" идват 80% от натоварването на линиите на "Юрий Гагарин", които изработват цигарените кутии. Двете фирми заедно са и едни от основните клиенти за покупка на филтри – общо над 60% от продадените филтри са за техните фабрики. Основният дял все пак е на "Кингс", тъй като "Булгартабак" имат собствени линии за филтри.

"Юрий Гагарин" - Пловдив, е един от сертифицираните от "Кингс табако" доставчици на печатни материали и филтри, но не ексклузивен, коментира още Петрова от "Кингс табако". В същото време допълни, че цигарените гилзи не се използват в производството на цигарите на "Кингс" и компанията няма отношение към това дали се произвеждат или не.

Гилзите обаче са най-малкият бизнес на "Юрий Гагарин" и без тях компанията си остава ценен участник на пазара. Вертикална интеграция в логично търсене на оптимизация и ако в случая има нещо лошо, то е, че сделката беше опосредствана от задкулисен лобизъм и използване на държавния апарат в интересите на един бизнес кръг за сметка на друг.

*Статията актуализирана на 8 март с информация за цесията на задълженията на придобитите дружества "Баранако" и "Комсо табако" към купувачите им съотвтно "Дрослиан лимитид" и "Десентиа лимитид".
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Какви са вашите отношения с парите
Покажете как харчите и ще ви кажем какъв герой сте

Разберете ТУК

Разбирате ли се добре с парите?Прост въпрос, чийто отговор обаче често затруднява. За някои хора парите са просто символ за личен или професионален успех. Други ги възприемат като средство за по-висок социален статус и неговата демонстрация без значение дали са щастливи или не.

Направете този бърз и забавен тест, за да разберете какъв герой сте, как харчите, какви са рисковете и как да подобрите отношенията с парите си.


capital.bg/partners/unicredit

Прочетете и това

САЩ глобиха Societe Generale с 1.3 млрд. долара за нарушаване на санкции САЩ глобиха Societe Generale с 1.3 млрд. долара за нарушаване на санкции

Наказанието е заради незаконни транзакции към страни като Иран, Куба и Либия

20 ное 2018, 174 прочитания

Тим Кук смята регулацията на технологичната индустрия за неизбежна Тим Кук смята регулацията на технологичната индустрия за неизбежна

Свободният пазар се е провалил в защитата на личната информация, смята главният изпълнителен директор на Apple

20 ное 2018, 342 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (19 – 25 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Нов играч на пазара на бързите кредити

Британската International Personal Finance планира да започне дейност в България през третото тримесечие

Новата сграда на Брендо

Тя ще е жилищна, на 11 етажа и ще обгръща стария хотел "Рила"

Ще удържи ли Борисов властта

ГЕРБ няма да се откажат лесно от управлението - през 2019г. се разпределят проекти за над 10 млрд. лв. и се избира следващият главен прокурор

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Есенният филмов маратон

По-интересните заглавия на "Киномания 2018"

Живот след живота

Режисьорката Петя Накова за новия си роман, в който документира битката с рака на гърдата

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 17.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Арест за мениджъра на Rеnаult-Nіѕѕаn, чуждите инвестиции изненадващо пораснаха, "Мекалит" ще си партнира с китайската VEM

Емисия

DAILY @7AM // 20.11.2018 Прочетете