"Глобул": Скъп или непродаден
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

"Глобул": Скъп или непродаден

"Глобул": Скъп или непродаден

В последните дни за оферти шансът GSM операторът да има нов собственик намалява

Паулина Михайлова
15199 прочитания

© Цветелина Белутова


"Скоро германците ще ни купят и тогава всичко драстично ще се подобри." Изразът е на един от акаунтите на "Глобул" (отговорник за група клиенти). Отправен е преди няколко дни към бизнес абонат, пазарящ се за намаляване на тарифата си, нов телефон като подарък (поне един смартфон) и допълнителни минути за разговори с всички мрежи, за да не се пренесе към конкуренцията.

Не че всички абонати правят така непрекъснато. Както не е сигурно, че "германците" ще купят "Глобул".

Но разговорът е показателен както за състоянието на оператора, очакващ да разбере съдбата си, така и за обстановката на българския телеком пазар - труден и изискващ много усилия, за да се постигнат резултати. Дали "Глобул" ще има нов собственик всъщност е въпрос, който вероятно ще получи отговора си съвсем скоро. Срокът за подаване на обвързващи оферти от кандидатите, поставен от собственика ОТЕ, е 18 март. С наближаването му обаче шансовете за сделка, по всичко личи, намаляват - като цяло, защото гръцките притежатели настояват за сериозна цена, а не е ясно дали потенциалните инвеститори са готови да я дадат.

(Без)ценното ми

Желанието на гръцката ОТЕ да продаде българското си поделение дойде в средата на последното лято. Но не като стратегическо решение да излезе от пазара в страната, да се насочи другаде или да инвестира в друго, а като възможен вариант за финансиране, за да подсигури плащанията по дълга си от близо 4 млрд. евро. Сега, повече от половин година по-късно, ситуацията е значително променена. ОТЕ успешно пласира нова емисия облигации за 700 млн. евро и постигна споразумение за продажба на сателита си Hellas Sat за 208 млн. евро. Други 250 млн. евро бяха взети чрез синдикиран заем, който самият "Глобул" договори наскоро. Обявената още през юни 2012 г. "дупка" в бюджета на телекома, нужен му, за да посрещне плащанията по дълга си тази година, беше между 700 и 900 млн. евро.

Тоест  необходимостта за "Глобул" да се търси нов собственик вече далеч не е належаща. Именно това каза главният изпълнителен директор на ОТЕ Майкъл Цамас на последния конферентен разговор с инвеститори след обявяването на финансовите резултати на групата. "Що се отнася до сделката за "Глобул", процесът по нея продължава, но, разбира се, рефинансирането на дълга ни намалява силно риска пред плащанията ни. Разглеждаме ситуацията с цел да оптимизираме интересите на групата и нейните акционери", каза Цамас. Очевидното послание, отправено към потенциалните купувачи на "Глобул", е, че решаваща в случая ще е цената, компромиси с нея няма да се правят и ако тя не е удовлетворяваща, сделка просто няма да има.

Според източници на "Капитал" поставеният минимум за 100% от "Глобул" и "Германос" е 700 млн. евро (минус кредита от 250 млн. евро).

Позиция от този порядък впрочем е повече от разбираема. От една страна, "Глобул" има стабилни позиции на българския пазар, а от друга - той е сред солидните източници на приходи и печалба за компанията майка.

Колко точно безценно?

Ако за ОТЕ решимостта да има ли сделка или не очевидно ще зависи от цената, то за купувачите логиката е същата, но в обратната посока. Кандидатите, от които се очакват оферти до 18 март, са четирима: Telenor, Turkcell, Turk Telekom и Deutsche Telekom. Orascom в крайна сметка не подаде предложение на "първия тур". Както от централата на ОТЕ в Атина отказаха подробности по сделката в момента, така и от главните офиси на четиримата потенциални купувачи получихме еднотипни отговори, че на този етап няма да се коментират никакви детайли.

Единствено от пресофиса на Turkcell бяха малко по-конкретни, а именно, че оценката на "Глобул" продължава и все още няма окончателно решение за офертата. Очакванията на българските наблюдатели на сектора са, че предложение от Turkcell ще бъде подадено - компанията от години има интерес към българския пазар и доказателство за това е упоритостта й до последно при последната процедура за БТК. Малко по-скептични са източниците от бранша в София към готовността на Turk Telekom да се подаде висока оферта за втория български мобилен оператор. Според запознати оценката на експерти от инвеститора е, че възможностите за растеж на "Глобул" не са големи, а тенденцията за него на местния пазар е "трайно негативна". "Има и друго. От много години почти непрекъснато по повод различни продажби се говори за възможно навлизане на турски инвеститор на българския пазар, но то все не се случва", каза един от източниците на вестника, пожелал името му да не се цитира. Според него, не е изключено такава сделка да не бъде допусната от българските "служби" и по причини, свързани със сигурността.

Като един от най-сериозните кандидати за "Глобул" продължава да се сочи Telenor. "Интересът на норвежците не е охладен, но всичко е въпрос на цена", каза запознат с проекта експерт. Според друг основният въпрос е дали цената, която Telenor ще предложи, ще отговори на очакванията на гръцките продавачи. Защото тя ще е съобразена с изчисленията на скандинавската компания, че необходимите инвестиции в българския оператор са близо 300 млн. евро.

Компанията, която със сигурност познава най-добре продаваното дружество, е Deutsche Telekom, която е с 40% акционер в ОТЕ. Факт е обаче, че още когато възможността "германците" да купят българското поделение на гръцкия телеком беше спомената последното лято, главният финансов директор на Deutsche Telekom я обяви по-скоро като вариант да се помогне на ОТЕ да посрещне плащанията по дълга си. След като тя отпада за момента, не е ясно дали германският инвеститор ще желае да се впусне и в българска авантюра.

В очакване

За да отговори максимално пълно на всички въпроси на инвеститорите, ОТЕ междувременно удължи срока за достъп до всякаква информация за "Глобул" до 18 март - последния ден за обвързващи ценови оферти. Според близък до хода на сделката български източник, възможно е и този срок да бъде отложен. По всичко личи и че вземането на решение няма да е светкавично.

За самата компания пък без съмнение дългата неизвестност не е полезна. Най-малкото защото по-дългосрочната перспектива на собственика му дава сигурност, за да прави инвестиции. Позицията на "Глобул" в момента наистина изглежда стабилна. По последни данни той има 4.5 млн. клиента (макар и при проникване на услугите на пазара от 159%), 377.6 млн. евро приходи за миналата година и 135.4 млн. евро печалба преди лихви, данъци и амортизации. Като цяло обаче пазарът е не само динамичен, но и изискващ вложения.

Тоест на бъдещия собственик (който и да е той и дори да остане ОТЕ) ще му се наложи да вземе стратегическо решение да остави ли оператора изцяло в полето на мобилните услуги с малко участие на фиксирания сегмент, или да го превръща в комплексен доставчик. Второто би означавало навлизане в нишите на интернет и телевизионни доставки, покупка на съответната инфраструктура или работещи дружества от този бизнес, още маркетинг и реклама. Но пък може да заздрави клиентската база на компанията. Първото пък със сигурност води до още вложения в надграждане на мрежата и увеличаване на капацитета й - тенденцията за все по-широко навлизане на смартфони и таблети в България и използването им за трафик на данни и мобилен интернет непрекъснато се засилва, изисквайки по-голям капацитет на инфраструктурата.

По информация от самия "Глобул" от изминалата седмица  продажбите на смартфони в търговската му мрежа са се увеличили през 2012 г. с 24% и представляват 30% от всички продадени мобилни телефони. Ръстът на потреблението на мобилен интернет в мрежата на оператора за миналата година е 50%, а броят клиенти, ползващи услугата, е скочил със 75%. Именно този тренд, който впрочем е общ и за трите оператора, изисква нови вложения в мрежата. И дори да приемем, че "Глобул" няма да се присъедини към общото нахлуване на пазара на интернет и телевизия, надграждането на мобилната инфраструктура е неизбежно. Факт е, че операторът на ОТЕ в България, макар и да е заявил интерес към мрежа от четвърто поколение по стандарта LTE, все още не е предприел активни действия за създаването й, за разлика от "Мобилтел" и БТК. С една дума - независимо от изхода на сделката за "Глобул" би било рисковано да продължи политиката на пасивност.

"Скоро германците ще ни купят и тогава всичко драстично ще се подобри." Изразът е на един от акаунтите на "Глобул" (отговорник за група клиенти). Отправен е преди няколко дни към бизнес абонат, пазарящ се за намаляване на тарифата си, нов телефон като подарък (поне един смартфон) и допълнителни минути за разговори с всички мрежи, за да не се пренесе към конкуренцията.

Не че всички абонати правят така непрекъснато. Както не е сигурно, че "германците" ще купят "Глобул".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  geoimg avatar :-P
  Geoimg

  Скъп, но пък непродаваем!?

 • 2
  alegria avatar :-|
  Dum vivimus, vivamus

  Ако не влезе различен от гърците инвеститор, максимум до една година Глобул ще бъде изсмукан и натоварен с огромни кредити , което ще го направи непродаваем.При всички оператори има схеми и кражби, но последните месеци византийският мениджмънт граби безогледно и като за последно.

 • 3
  plamen_ri avatar :-|
  Plamen

  Другите двама много ще се зарадват ако си остане гръцки.

 • 4
  idrazil avatar :-|
  dinko

  Изразът е на един от акаунтите на "Глобул" (отговорник за група клиенти).


  Акаунт е клиент, акаунт мениджър е отговорник за клиенти.

 • dorn

  До коментар [#3] от "plamen_ri": Е това е лошото ,а и другите двама имат сериозни възможности да пречат на бели инвеститори .

 • 6
  geordgeo avatar :-P
  geordgeo

  Засега не мисля да ги сменям, щото ми вършат работа...

 • 7
  kokoto2 avatar :-?
  kokoto2

  Как пък намесихте службите и сигурността. Същите служби дето спаха докато продаваха ЕРПтата. ЕРПтата не са ли част от националната сигурност? Ако спрат тока, за колко време ще клекнем?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Професия "Game Dev"

Професия "Game Dev"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK