С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
5 13 мар 2013, 18:43, 7493 прочитания

Несигурността не отказва пловдивските фирми от инвестиции

Компаниите са все по-зависими от Европа, разчитат на собствени средства, но и търсят партньори за разширяване на дейността

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Европа и Балканите са пазарите, които вдъхват инвестиционен кураж за 2013 г. на фирмите от Пловдивска област, показва проучване на "Капитал Daily". През нелеките предходни две години компаниите от региона доказаха, че са конкурентоспособни на пазари с отдалеченост около 1000 - 1200 километра. А "силните" отрасли за регионалния бизнес, в които са концентрирани основна част от инвестиционните намерения, са металургия, металообработване, производство на климатична техника, велосипеди, лека промишленост, производство на промишления изделия за електропреносните мрежи и др.
 
Активност по сектори

"Най-често обявяваното инвестиционно намерение през миналата година от чуждестранни инвеститори в Пловдивската търговска камара е за 1 млн. евро и разкриване на 20 работни места. Сравнително по-рядко обявявана сума е била 2 млн. евро", обясни изпълнителният директор на камарата Ангел Хронев. Според него в инвестициите има кампанийност - най-напред са били вложенията в недвижими имоти, после вълната на преместване на гръцки компании в България, а след това ентусиазмът да се строят фотоволтаици. Потокът на турски инвестиции е сравнително по-постоянен, като интересите са в отраслите текстил, пластмаси, машиностроене, каза Хронев. По думите му намалява броят на инвеститорите, които залагат на схемата "бърза печалба – бързо изтегляне".


От намерението до старта

Според Ангел Хронев времето от обявяване на инвестиционно намерение до осъществяването на инвестицията е около 18 месеца. За да започне строителството на един мол например, трябват около 200 разрешения, казва той. В момента се строи много по-бързо. По-малките общини край Пловдив станаха специалисти по "лов на инвеститори" най-вече с голямата си гъвкавост при административното обслужване на инвеститорите.
 
Интерес към ИТ

В Пловдивската търговска камара е бил обявен през миналата година инвестиционен интерес в областта на информационните технологии. Но не като абсолютен размер на инвестицията, а като намерение за разкриване на 1000 работни места. Значителна част от въпросите на потенциалния инвеститор е била насочена към квалификацията на кадрите в региона и възможностите да се преквалифицират, обясни Хронев. "Интересно е, че не се интересуваха от данъчен режим и средна работна заплата, което за мен означава, че предимствата "евтина работна ръка" и "данъчен рай" вече отиват на заден план", добави директорът на Пловдивската търговска камара.
 
Отлагане няма да имаЕдна част от плановете за инвестиции на компаниите от региона през тази година са свързани с намерения за износ на продукцията и с вече осигурени кредити, а друга са започнали в предходна година проекти, които предстои да бъдат довършени. Затова и настъпилата политическа несигурност в страната няма да отложи планираното разширяване на производствените мощности. Биха могли да се забавят фирмите, които разчитат на външни партньори за инвестицията си. Чуждият капитал търси "спокойни, нормални печалби, а не екстремни свръхпечалби", обясни Ангел Хронев.
 
 1. В търсене на партньори

През 2012 г. най-голямото българско предприятие за производство на велосипеди - "Макском", трябваше да избира дали да използва капацитета си за производство на велосипеди среден и висок клас или за такива от по-ниския. През миналата година компанията е произвела 430 000 велосипеда, което е с 35% повече спрямо 2011 г. Така на практика са били изчерпани капацитетните й възможности. "Следващата логична крачка при нарастващо търсене на продукцията ни са инвестициите", казва Николай Бояджиев, изпълнителен директор в "Макском" и в "Макс Европа".

Инвестиционният кураж на компанията идва с новите клиенти, за които компанията работи. През следващите пет години сгъваемите велосипеди с марката "Дахон" за Европа ще се произвеждат в Пловдив, както и велосипедите за Франция и Испания за търговската верига "Карфур". През 2013 г. фирмата ще инвестира около 1 млн. лв. в ново оборудване за боядисване на висок клас алуминиеви и карбонови велосипеди. Следващата инвестиционна крачка е линия за производство на алуминиеви рамки. Тя обаче зависи от важни решения на Европейската комисия, касаещи нашия бранш, обясни Бояджиев. ЕК трябва да реши дали отново да постави протекционистични препятствия пред прекия внос на китайски велосипеди. Сега те имат големи мита, но вносът на части за велосипеди няма толкова тежки такси. Ако ги обложат и тях, тогава производството на велочасти ще стане много изгодно и проектът, за който компанията търси партньори ще се възвърне много бързо. Общата му стойност е около 4 млн. евро и в него вероятно ще участват с дялове европейска и тайванска фирма.

Българското предприятие основно ще реинвестира печалба в проекта, но ще потърси и банков кредит.
И "Филкаб" ще търси партньори за реализация на своите по-големи инвестиционни проекти, съобщи изпълнителният директор Огнян Зарев. Компанията се подготвя за стратегическа инвестиция край Пловдив, за която преди две години е закупила 120 декара земя и статутът й е сменен. Целта е да бъдат изградени производствени мощности за електроматериали. "Инвестиционните ни намерения по този проект, който ще се осъществи за около 10 години, е около 120 млн. лв.", каза Зарев. За сравнение – годишният оборот на "Филкаб" е приблизително 120 млн. лева годишно, а през 2012 г. е 160 млн. лв. "За нас това ще бъде сериозно инвестиционно напрежение и няма да можем да се справим само със собствени средства", обясни изпълнителният директор на "Филкаб". Неговата прогноза е, че компанията ще може да осигури сама около 30-35% от средствата, за останалите ще разчита на банки и лизингови дружества.

Освен в Пловдив "Филкаб" има и търговска база във Варна. Именно с нея са свързани по-краткосрочните инвестиционни планове на компанията през тази година. С проект на стойност 2.5 млн. лв. базата ще се развие в три направления – търговски складове, металообработващо производство и монтаж на електросъоръжения в една сграда. Част от сегашната производствена техника, която се намира в Пловдив, ще бъде използвана за оборудване във Варна, а за пловдивската база компанията ще купи нови японски машини за основната си производствена дейност. С варненския проект капацитетът на "Филкаб", както  и производителността ще нараснат с близо 50%, ще бъдат разкрити и 20 нови работни места. Проектът във Варна ще бъде модел, който да се приложи по-нататък в базите на компанията в София и Бургас. Така общата стойност на инвестициите извън Пловдив ще достигне 11 млн. лева за около 3 години.
2. Пловдивски завод за тръби в Лом
За регионалната икономика на Пловдивска област средните компании са стабилизиращ икономически фактор, защото функционират в различни отрасли. Инвестиционните намерения през 2013 г. на някои от най-значимите средни компании се свързани с две цели - придобиване на нови технологии и стремеж към достъп до финансиране по оперативна програма "Конкурентоспособност". Банковите кредити и лизинговите компании също са част от използваните средства за привличане на кредитен ресурс.
Една от най-големите български компании, специализирани в търговия и обработка на черни метали - "Хъс", е закупила през миналата година терен в гр. Лом, където планира през тази или най-късно в началото на следващата година да отвори завод за електрозаварени тръби. Изборът на локация за производствената мощност е свързан с това, че 80% от продукцията са предназначени за износ. Общата стойност на инвестицията в оборудване е над 4 млн. евро, а времето за осъществяването ѝ е около 18 месеца. "Ще рефинансираме част от печалбата на компанията в новия ни завод, а оборудването най-вероятно ще вземем с банков кредит", обясни управителят и собственик на "Хъс" Иван Асенов. В новото предприятие ще работят около 100 служители предимно със средно техническо и висше образование, като времето за обучението им за конкретната работа ще отнеме между 3 и 6 месеца. Асенов прогнозира, че в новото предприятие производителността на работниците ще бъде много по-висока от досегашната заради качественото оборудване и дългите серии еднотипни продукти, които ще се произвеждат.
3. Плановете на големите

Един от най-големите инвеститори в региона е металургичното предприятие "КЦМ 2000". През 2013 г. трябва да приключи най-мащабният проект на компанията за последните 50 години – ТОРП, за изграждане на изцяло нов оловен завод и модернизация на цинковото производство. Общата му стойност е 195 млн. лв., а през тази година трябва да бъдат усвоени последните 65 млн. лв. от него. Проектът се финансира със заем от Европейската банка за възстановяване и развитие и Уникредит Булбанк, а КЦМ участва с около 10% собствено финансиране.

Новият цинков завод трябва да отвори през пролетта, а през октомври заводът за олово ще започне пусковите изпитания. Освен това компанията влага още 3 млн. лева за усъвършенстване на леенето на оловото и с цел намаляване на енергийните разходи с 9%. В рудниците, собственост на "КЦМ 2000", инвестициите през 2013 г. ще бъдат в нова минна техника. С машини на стойност около 1–1.5 млн. лв. "Лъки инвест" ще приключи пълната подмяна на подземните си машини, а новото предприятие "Върба – Батанци" започва подмяна на остарелите руски машини, с които се работи от 1958 г. Тъй като компанията е съвместна собственост с "Минстрой холдинг", инвестициите ще зависят от възможностите и на двата инвеститора.

Друг голяма компания на територията на Пловдивска област е шведско-швейцарският консорциум АВВ с вложения от 23 млн. долара в изграждането на нов завод за производство на електрооборудване. Проектът започна в края на миналата година, а плановете са заводът да влезе в действие до края на 2013 г. Той ще бъде вторият на площадката в индустриална зона Раковски край Пловдив. По предварителни данни броят на новите работни места в новото предприятие ще достигне 600 души.
4. Разширяване със собствени средства

Две поредни много силни години, които правят инвестиционната тежест поносима, а възстановяването на вложените средства – прогнозируемо в сравнително кратки срокове. Това е общото между следващите две компании.

"Атароклима" е една от най-големите български компании за производство и търговия с климатична техника. Тя ще осъществи със собствени средства проекта си за нов бояджийски цех и нова линия за огъване на метали. Постигнахме много голям ръст на производството през 2011 и 2012 г. от 40%, затова инвестицията от 4 млн. лв. ще финансираме от печалбата си, каза Атанас Рогачев, собственик и управител на фирмата. Той обаче се надява инвестицията да му излезе с 50% по-евтина, ако успее да реализира проекта си чрез програма "Конкурентоспособност" на ЕС. Работихме много, за да изпълним критериите, заложени в тази програма. Ще реализираме проекта си, защото имаме нужда от тези машини и технологии, обясни Рогачев. Новите мощности ще изискват и допълнителна работна ръка – около 20 души с висока квалификация. Изчисленията са, че за 5 години  инвестицията ще се изплати най-вече чрез експорт на продукция за Европа.

Силна 2012 г. отчита и "Интеркомплекс" – 40% ръст на оборота и 10% повече персонал. Имахме много работа през миналата година и това е причината да забавим инвестиция от 2 млн. евро. Но без нея вече не сме в състояние да отговорим на търсенето и да изпълняваме всички поръчки. Така търговският директор на компанията Илия Динков обясни необходимостта от много бързо започване и приключване на проект "Нови производствени мощности за китване на съоръжения със средно напрежение от 20 киловолта". Става дума за ново предприятие, което ще бъде построено в гр. Септември и ще отвори работа за 40 специалисти в областта на електротехниката. Проектът ще финансираме основно със собствени средства, но ще ползваме и малък кредит, който вече е осигурен, каза Динков. Продукцията на новото предприятие е предназначена основно за износ в страните от Балканите и за страната, а целта е инвестицията да се изплати за 5 години. За нас сумата от 2 млн. евро е съвсем поносима инвестиционна тежест, обясни Динков. В цената на новия завод на "Интеркомплекс" са включени 2000 кв.м производствени сгради, прилежаща инфраструктура и машини. Съоръженията, които ще се сглобяват тук обаче, ще изискват и много специализиран ръчен труд, за който работниците ще минават през допълнително обучение.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Растежът на "А1 България" продължава и през второто тримесечие Растежът на "А1 България" продължава и през второто тримесечие

Приходите на телекома нарастават с 4%, а печалбата - с над 9%

17 юли 2019, 749 прочитания

Nestle създава нов шоколад без добавена захар Nestle създава нов шоколад без добавена захар

Новият метод може да намали количеството захар в шоколада с до 40%

17 юли 2019, 1035 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Започват проучванията в блок "Хан Аспарух"

Единият от участниците в консорциума, който ще търси нефт и газ в Черно море, обяви поръчка за 3D сеизмика

София провали идеята за велоконцесия

Сбъркана философия в основата й превърна конкурса в битка за рекламни площи на няколко играчи в бранша

Мицотакис - наследникът на династия, който иска да е аутсайдер

Гръцкият премиер поддържа имидж на представител на ново поколение политици, но някои го виждат като част от статуквото, банкрутирало страната

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Ново място: Trattoria la Bicicletta

Италианският ресторант на Чанко Чанев предлага меню с широк избор

I like to move it, move it

В света на Ingress - GPS базираната игра от създателите на Pokemon Go, която подтиква към движение и социални контакти