Само ПИБ поиска МКБ Юнионбанк (допълнена)

Цената вероятно е около 100 млн. лв., а продажбата не е сигурна

   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Първа инвестиционна банка (ПИБ) е подала обвързваща оферта за покупката на МКБ Юнионбанк. Другият смятан за сигурен кандидат-купувач - унгарската OTP Bank, собственик на Банка ДСК в България, не е подал оферта. Информацията е от два независими един от друг източника на "Капитал". Вероятната цена, която евентуалният купувач - ПИБ, предлага, е около половината от собствения капитал на МКБ Юнионбанк. Към края на 2012 г. размерът му е 207.5 млн. лв., което означава, че предложената покупна цена е от порядъка на 100 млн. лв.

От продавача MKB Bank в Унгария не отговориха на въпросите на "Капитал" за информацията за подадена само една обвързваща оферта - тази на ПИБ, както и не коментираха какво ще предприемат като по-нататъшни действия предвид това, че кандидат-купувачът е само един. От ПИБ също не коментираха. От OTP Bank потвърдиха, че не са подали оферта (отговорът е получен в понеделник, 18 март), като посочиха, че не биха могли да коментират причините за взетото решение да се откажат от евентуална покупка на българската банка.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


33 коментара
 • 1
  nuzzo avatar :-|

  "От продавача MKB Bank в Унгария не отговориха на въпросите на "Капитал" за информацията за подадена само една обвързваща оферта - тази на ПИБ, както и не коментираха какво ще предприемат като по-нататъшни действия предвид това, че кандидат-купувачът е само един. "
  -------------------------------------------
  И аз не бих отговарял на подобни въпроси, най- малко по следните две причини:
  1.МКБ не държавна и няма отношение към общественият интерес и
  2.МКБ не е и публично дружество, което пак не засяга общественият интерес в лицето на акционерите и .

  А, други причини, ако има, си ги знае собственикът на МКБ.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  "Предвид това, че германците от Bayern LB не са притиснати да продават на всяка цена."

  >>> oсвен може би малката подробност, че че пазарът върви надолу от ден на ден, а банка с окачена табела "За продан" има шансове лимес нула да се конкурира за добра клиентела.

 • 3
  netfocom avatar :-|
  ironhorse

  До коментар [#2] от "cinik":

  Нямам преки впечатления от банката, но според мен германците са разбрали едно основно нещо:
  След като нещата потръгнат, защото вече се вижда, аз и според мен 80 % от предприемачите няма да изтеглим повече кредит никога през живота си !

 • 4
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Причината за това Jелание за покупка, е да се извадят едни пари от КипAр, и да се преместят в ГерманIя. В момента ПИБ имат мн. пари в КипAр, а там не е мн. сигурно заради новите данYтси варху банковите сметки. (извинявам се за правописа, това е транслатор).

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  paxah avatar :-|
  paxah

  Убеден съм, че сделка ще има. И
  1) германеца ще се радва да прибере 100 млн. лв. + 350 млн. ресурс отколкото нищо (питайте Е.ОН дали не празнуват всеки ден?). И антисоциалната политика, която използват няколко "големи" банки ще се обърне към тях в момента, когато си публикуват отчетите с печалбите и някой популист - политик обяви открита война на банкерите. И това ще стане, за да събере средноинтелигентни хора без пари вместо роми на 20 лв./глас.
  2) Цените на недвижимостите постоянно падат (макар и с намален темп) а знаем днешните счетоводители какви факири са и какви прекрасни отчети ще изкарат. Най-вероятно купувачът е заложил актуални цени на имотите и е видял каква сума стои срещу тях като кредит
  3) И ако имат дори и усмивката на властта...
  Да им е честита на ПИБ-а новата банка.

 • 6
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Офшорният конгломерат на г-н Цеко Минев ще използва евентуалното окрупняване за добастисване на Пирин и Витоша.

 • 7
  plamen_ri avatar :-|
  Plamen

  И на мен ми се струва, че ще се разберат за цената и сделка ще има. Аналогията с еон изглежда доста удачна.

 • 8
  kaisersoze avatar :-|
  Андрей Ляпчев

  През МКБ минават таксите за визите към Американското посолство. Това са поне милион долара на година и нагоре само от тази лапачница.

 • 9
  cnn avatar :-|
  cnn

  Учудена съм от липсата на голям интерес към Юнионбанк.
  1. В България няма нито една руска банка. (Изключвам увеличението на капитала на КТБ в полза на ВТБ, защото още не се е състояло и значителното участие на Омански държавен фонд). Купувайки Юнионбанк, купуваш лиценз за цял ЕС.
  2. Големите банки в България не проявиха никакъв интерес, а следствие на свитото търсене на кредити, в момента са пълни с пари.
  3. След като ПИБ придобият Юнионбанк, ще станат 2-ра банка в България. След обединението на ОББ и Пощенска, ДСК ще се "изстрелят" на 4-та позиция и те го знаят това.
  4. Италианците от Уникредит навремето придобиха 3 банки и ги обединиха, а сега пропускат лесни сделки.
  5. Райфайзен спят.
  Има нещо криво някъде ...

 • 10
  plamen_ri avatar :-|
  Plamen

  Кривото нещо се нарича криза...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал