Volkswagen изтегля 380 хил. коли от Китай

Проблем с дефектни скоростни кутии може да коства 600 млн. долара на германския концерн

Проблемните скоростни кутии са вложени в 21 модела, произвеждани от 2008 г. досега
Проблемните скоростни кутии са вложени в 21 модела, произвеждани от 2008 г. досега    ©  Reuters
Проблемните скоростни кутии са вложени в 21 модела, произвеждани от 2008 г. досега
Проблемните скоростни кутии са вложени в 21 модела, произвеждани от 2008 г. досега    ©  Reuters

Германският концерн Volkswagen, който е най-големият вносител на автомобили на китайския пазар, ще направи рекордно изтегляне на коли от азиатската държава, съобщава Reuters, цитирайки китайските регулатори. От началото на април Volkswagen ще отзове 384 181 автомобила заради дефектни скоростни кутии, като мярката обхваща 21 модела, включително Octavia, Scirocco, Passat, Sagitar, Golf и Touran, произвеждани от 2008 г. досега. Една част от проблемните коли са произведени от съвместните предприятия на концерна в Китай, а друга са внос от Германия. Проблемът засяга и неопределено количество Audi A3, произведени между февруари 2010 и юни 2011 г.

Умерено опасно

Проблемът засяга скоростни кутии със седем скорости и два съединителя DSG, като причинява нежелано ускоряване или забавяне по време на шофиране. "В отделни случаи неизправност в електрониката на блока за управление или намалено налягане на маслото в скоростната кутия може да доведат до прекъсвания на захранването", признават от Volkswagen. Компанията обаче уверява, че най-важните системи на превозните средства, включително управлението и спирачките, не могат да бъдат засегнати от проблема. "Няма регистрирани инциденти или наранявания, свързани с този проблем", заявяват от компанията.

От Volkswagen не са обявили официално колко ще им струва изтеглянето на проблемните автомобили, но според консултантската фирма LMC Automotive поправката ще струва между 3 хил. юана (483 долара) и 10 хил. юана на кола, което може да доведе общата сума до 600 млн. долара. Според оценката на LMC Volkswagen е продал около 680 хил. автомобила, при които има възможност да се прояви този проблем.

Проблем с реномето

Решението за отзоваване на колите идва седмица след като проблемът с дефектните скоростни кутии беше широко отразен по една от най-гледаните телевизии в Китай. Това е тежък удар за Volkswagen, тъй като Китай е най-големият пазар за германската компания. Подобни проблеми могат да застрашат плановете на най-големия производител на автомобили в Европа да стане номер едно и в света до 2018 г. През миналата година VW са продали на китайския пазар 2.81 млн. автомобила и планират да увеличат производствения си капацитет в страната до 4 млн. броя годишно през следващите пет години. Местното производство е в сътрудничество със SAIC Motor и FAW Group, като през миналата година съвместните предприятия са постигнали увеличение на печалбите с 1.1 млрд. до 3.7 млрд. евро.

Още от Капитал