"ВиК - Видин" обвинена в злоупотреба с монопол

Дружеството отказало водоснабдяване на сграда заради дълг на фирма, свързана с Христо Ковачки

В контекста на "битката с монополите" Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини "ВиК - Видин" в злоупотреба с господстващо положение. Причината е, че то "е отказало присъединяването към водоснабдителната мрежа на "Витрейд", се казва в съобщението на антимонополния орган. Сега дружеството разполага с месец да представи възраженията си по повод предявените твърдения.

Според съобщението на комисията "ВиК - Видин" е отказало да присъедини към водоснабдителната мрежа сграда (мебелна къща) на подателя на искането "Витрейд" поради неплащане на дължими суми за ползване на вода от предишния ползвател на имота "Нова Деница". Обвиненията са предявени за поведението на "ВиК - Видин" от края на 2006 г. до настоящия момент.

Без пари и виновни

По думите на управителя на "ВиК - Видин" Георги Владов обаче като резултат от всичко, от една страна, водната компания няма да си е събрала дължимите й вземания, а, от друга, ще се окаже и в позицията на виновна. Управителят на ответната страна "Витрейд" Страхил Василев не беше открит за коментар. Компанията "Нова Деница" пък е свързана с Христо Ковачки.

Сагата между ВиК-то и управата на "Витрейд" датира от години. "Хванахме, че в обекта, тогава собственост на "Нова Деница", се краде вода. След всички задължителни стъпки спряхме водоподаването и това беше напълно правно основано. Те обаче не си платиха задължението, което беше около 5-6 хил. лв., и ние заведохме дело, което спечелихме. Със съдия-изпълнител успяхме да си съберем половината от дължимото, като останаха още 2-3 хил. лв. Тогава обаче започна прехвърлянето на обекта от фирма на фирма и на мястото на "Нова Деница" се появи "Витрейд".

Пак авария

Тя пуска жалби до КЗК (началото на 2011 г.) и до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). "ДКЕВР приема, че двете компании нямат нищо общо, въпреки че са свърни, а Страхил Василев беше управител и преди, и сега", коментира Владов през май 2012 г. ДКЕВР един вид ни каза събирайте си парите от старата фирма, но пуснете водата на новата. Така след като компанията си подготви всички документи, ние пуснахме водата, без да сме си събрали всички задължения към нас", обясняват от ВиК компанията. Допълват, че по отношение на събираемостта на задълженията към тях постигат едни от най-добрите резултати в страната - около 96%.

Въпреки че делото в КЗК се движи след събитията (то е от първите месеци на 2011 г.), водната компания може да бъде глобена. Засега не е ясно с колко и кога - първо предстои да изтекат сроковете за обжалване. Колкото до обекта на "Витрейд", там отново нямало вода, но поради авария във вътрешната мрежа. Тя трябва да бъде отстранена от собственика, за да няма големи течове на вода и големи сметки за плащане.