Телевизия на едро
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Телевизия на едро

Телевизия на едро

Нов бизнес модел на "Нетера" и Telenor може да свали още бариерата за достъп до пазара на тв доставки

Паулина Михайлова, Весислава Антонова
18672 прочитания

© shutterstock


Telenor все пак е в България

Норвежкият телеком е един от потенциалните кандидат-купувачи на "Глобул" при настоящата процедура за продажбата на оператора от собственика му - гръцката ОТЕ. При това според повечето източници именно Telenor и Turk Telekom са двата потенциални инвеститора, на които най-сериозно се разчита, че ще подадат оферти. Другите двама са Deustche Telekom и Turkcell. Междувременно срокът за подаване на обвързващи оферти за 100% от "Глобул" и дистрибутора му "Германос" изтече на 18 март, но беше удължен до 10 март, според два независими източника основно по настояване на Telenor, които са поискали повече време за уточняване на предложението си. Леив Ерик Свенинг от Telenor Satellite Broadcasting обаче не потвърди по никакъв начин връзка между двата проекта на групата в България.

Силно наситен, много конкурентен и ценово ерозирал. Такъв е пазарът на телевизионни доставки в България според кажи-речи всички участници на него. Затова и позакъснялата цифровизация на ефира не се очаква особено силно да повлияе на сектора като цяло - при стотици разпространители, разнообразие от технологии и тарифи на дребно за някои пакети под 10 лв. на месец перспективата за няколко безплатни канала трудно ще предизвика фурор сред вече разглезените потребители. На фона на тази картина, ако проектът на "Нетера" и Telenor, обявен преди няколко дни, успее, конкуренцията сред тв операторите ще стане още по-ожесточена, защото бариерата за достъп до бизнеса ще бъде свалена още повече. Което за клиента е добра новина.

Сделка в орбита

Това, което "Нетера" има намерение да предложи на българския пазар с подкрепата на норвежкия Telenor, на практика е нещо като сателитна телевизия на едро. Компанията наема два предавателя на спътника на Telenor Satelite Broadcasting - Thor 6, плаща годишните такси за тях на норвежците, изгражда съответната наземна инфраструктура за приемане на сигнала, след което се договаря с други компании в България да предлагат услуга на дребно през собствената си търговска мрежа под собствената си марка на база на вече създадената технологична платформа. "Ние самите няма да предлагаме доставка на сателитна телевизия на крайни потребители. Това ще правят нашите клиенти оператори", обясни Невен Дилков, управител и собственик на "Нетера". Пак доставчиците на дребно ще се занимават и с договорите със създателите на съдържание. По думите на Дилков дружеството вече има преговори с девет потенциални доставчика, но имената им засега се пазят в тайна.

Да изплуваш над нулата

Основната разлика между доставката на телевизия по кабел (независимо по каква технология) и тази чрез сателит всъщност е в бизнес модела. В първия случай осигуряването на покритие в нови региони - квартали, градове или т.н., означава неизбежно полагане на нова инфраструктура там, тоест допълнителни инвестиции за сметка на по-малката първоначална такава. Във втория вариант плащанията за капацитет на спътника са големи, но пък "твърди" - еднакви независимо колко абоната се присъединят. Тоест при бизнеса със сателитна телевизия всеки нов абонат автоматично и почти без нов разход (ако изключим този за "чиния" и приемащо устройство за самия клиент) подобрява съотношението приходи към разходи. Проблемът е как се финансира дружеството, докато изплува над нулата - тоест набере достатъчно клиенти, за да може да работи на печалба, плащайки таксите за спътниковите предаватели и, разбира се, всичко останало - персонал, наеми, осигуровки, транспорт и т.н. По изчисления, цитирани от "Нетера", ако за три транспондера се плащат на собственика на спътника грубо между два и три млн. евро годишно, границата, под която цялото упражнение все още не е печелившо, е 200 000 абоната.

Идеята на "Нетера" е този разход да бъде поделен между клиентите й и така бариерата за достъп до този бизнес да падне драстично. Затова и от компанията се надяват проектът й да тръгне. "Просто сме убедени, че вече не е модерно да се плаща много за нещо, за което по някакъв начин може да се плати по-малко", твърди Невен Дилков. "Видяхме нова ниша на пазара и решихме да я заемем", обяснява той.

С варианта, предлаган от новия своеобразен доставчик на сателитна услуга на едро, всъщност няколко оператора ще я продават на дребно, споделяйки си достъпа до спътника и наземната инфраструктура. Не че принципно нещо пречи те да се обединят без посредник и заедно да наемат капацитет на някой сателит. Замисълът на "Нетера" залага на това, че бидейки конкуренти макар и на друг пазар (например на мобилни услуги), те взаимно си нямат доверие и биха се възползвали от такава опция само ако имат независим, макар и общ партньор, който да гарантира, че самите те няма да се поддадат на естествения стремеж да си навредят взаимно.

Всеки и предимно "Глобул"

Най-често спряганото име на евентуален клиент на "Нетера" е "Глобул", макар че и от двете компании предпочетоха да запазят мълчание по въпроса на този етап. "Глобул" не предлага никакъв вариант на телевизионна доставка, както не навлиза и на пазара на интернет доставки - за разлика от конкурентите си, които вече залагат на пакетните услуги. Принципно възможно е от новия вариант да се възползват и другите два мобилни оператора - "Мобилтел" има цифрова телевизия, но не чрез спътник. БТК пък предлага точно такава услуга, ползвайки самостоятелно капацитет на друг сателит. "Да, имали сме срещи с мобилните оператори", каза Невен Дилков. Източници от пазара споменават и "Близу" като разпространител на сигнала от Thor 6. "Близу" предлага цифрова телевизия през оптични кабели, но основно в големите градове. "Този оператор напоследък дори се изтегли от някои населени места с по-малко потребление именно защото разходите за предоставяне на услуга там не са достатъчно, за да обосноват поддръжката на инфраструктура и екипи. Евентуален договор като този с "Нетера" може да му позволи да навлезе в много градове със значително по-малки разходи", каза източникът от друга компания. Потенциални клиенти в бизнес схемата всъщност са и много по-малки и регионални кабелни тв доставчици.

А ако не стане?

Както всеки нов проект, и този няма 100% гаранция за успех. Пазарът на телевизионни доставки в страната наистина е сред най-конкурентните. Освен "Булсатком" сателитна услуга предлага и БТК, а някаква активност доскоро имаше и от "Сателайт БГ". Договор за разпространение на неговата услуга наскоро сключи "Мобилтел", но особено придвижване по този проект не се забелязва. Освен тази платформа обаче широко разпространени са и кабелните доставчици, и телевизията през интернет. С други думи - дори да пласира услугата си на едро сред много на брой клиенти (сред деветте, споменати от Дилков, по думите му има и един, който е изцяло нов за сектора), няма никаква гаранция, че самите дистрибутори ще успеят да заемат някакъв пазарен дял при крайните потребители. Затова, макар че точната схема на партньорството между "Нетера" и Telenor не се разкрива, очевидно рискът от неуспех на проекта е поделен между двата участника. Тоест, макар и норвежците да не придобиват дял от българската фирма и да не създават с нея ново дружество за услугата, договорът не е просто за наем на предавателите в орбита, а и за споделяне на цялата отговорност.

Еднократната инвестиция, която "Нетера" е направила в проекта, е 2.5 млн. лв., над половината от които са отишли за изграждане на цифрова главна станция и земна станция. Част от тези пари са финансиране по Оперативна програма "Конкуренто-способност" на Европейския съюз. Както Невен Дилков, така и директорът за Централна и Източна Европа на Telenor Satellite Broadcasting Леив Ерик Свенинг твърдят, че възвръщаемост може да се очаква до три години от стартирането на услугата, което се очаква в края на март.

"От наша гледна точка основната цел на проекта е да подсилим позициите на сателита си, каза Ерик Свенинг. Услуги от него вече се ползват в региона в Румъния, Унгария, Чехия, Словакия и Хърватия."

За "Нетера" пък проектът е шанс да навлезе в допълнителна пазарна ниша - бизнес моделът е напълно нов. Дружеството работи от 17 години и се занимава с VPN услуги, мрежи за данни, интернет достъп, колокация, изграждане и поддръжка на спътникови инсталации. Негов създател и едноличен собственик е Невен Дилков. Приходите на "Нетера" ЕООД за 2011 г. според отчета й в Търговския регистър, са 18.56 млн. лв. спрямо 23.9 млн. лв. за 2010 г., а нетната печалба - 913 хил. лв. спрямо 2.37 млн. лв. година по-рано. Дали новата схема ще успее и ще вдигне мащаба на фирмата предстои да видим до месеци. По-интересно е обаче какъв ще е ефектът й върху пазара.

Telenor все пак е в България

Норвежкият телеком е един от потенциалните кандидат-купувачи на "Глобул" при настоящата процедура за продажбата на оператора от собственика му - гръцката ОТЕ. При това според повечето източници именно Telenor и Turk Telekom са двата потенциални инвеститора, на които най-сериозно се разчита, че ще подадат оферти. Другите двама са Deustche Telekom и Turkcell. Междувременно срокът за подаване на обвързващи оферти за 100% от "Глобул" и дистрибутора му "Германос" изтече на 18 март, но беше удължен до 10 март, според два независими източника основно по настояване на Telenor, които са поискали повече време за уточняване на предложението си. Леив Ерик Свенинг от Telenor Satellite Broadcasting обаче не потвърди по никакъв начин връзка между двата проекта на групата в България.

Силно наситен, много конкурентен и ценово ерозирал. Такъв е пазарът на телевизионни доставки в България според кажи-речи всички участници на него. Затова и позакъснялата цифровизация на ефира не се очаква особено силно да повлияе на сектора като цяло - при стотици разпространители, разнообразие от технологии и тарифи на дребно за някои пакети под 10 лв. на месец перспективата за няколко безплатни канала трудно ще предизвика фурор сред вече разглезените потребители. На фона на тази картина, ако проектът на "Нетера" и Telenor, обявен преди няколко дни, успее, конкуренцията сред тв операторите ще стане още по-ожесточена, защото бариерата за достъп до бизнеса ще бъде свалена още повече. Което за клиента е добра новина.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • 1
  d.trichkov avatar :-|
  Daniel Trichkov

  Доста интересен модел за навлизане на пазара.

 • 2
  ctrl_del avatar :-|
  бАрни

  Няма нищо по-добро от независима сателитна антена !
  По-желание с "Sky" пакет.

 • 3
  peshkobg avatar :-|
  peshkobg

  Обедняващият българин принципно промени гледището си спрямо договорните услуги. Гледа да ги избягва или изобщо гледа с недоверие, особено към новите играчи. Като прибавим и общата неприязън към телевизията в последно време, предричам неуспех на този проект. Да не забравяме, че останалите доставчици на пакети телевизии веднага ще измисял още по-евтини варианти, с които да задушат опитите на Нетера да печелят от посредничество. Този "нов" модел на разпространение не е пазарна ниша, а е пазарна дупка, в която Нетера ще си заклещят токчето на обувката.
  Да накараш домакинята да си купи сателитка и декодер, че и да си плати абонамент после към някой оператор (който плаща на друг, който плаща на трети) е голяма мечта в България 2013. След евентуалната цифровизация, тези, които все още зяпат телевизия масово ще прекъснат или ограничат договорите си към всякакви кабеларки защото заради 3-4 реално гледаеми канала не си струва таксата. Така ще се окаже (ако всичко върви по план), че в рамките на една година няма да има никакво желание за договори и пакети, защото българина ще се интересува само от стайната си антена и интернета.

 • 4
  gost22 avatar :-?
  gost22

  До коментар [#3] от "peshkobg":
  Не ги мисли. Те рано или късно, ще стигнат до фирмите-домоуправители и до мини-кабеларки (покрай сдруженията от етажната собственост) .

 • 5
  tpotoap avatar :-|
  TPOTOAP

  За страна като България и 2 сателитни платформи са много. А ние имаме 3, че и четвърта се задава.

 • 6
  pavlovich avatar :-P
  ........

  [quote#5:"TPOTOAP"]За страна като България и 2 сателитни платформи са много. А ние имаме 3, че и четвърта се задава.[/quote]

  и какво му е чудното........
  ние винаги сме..........НАЙ;)

  заплата 250 евро-кашкавал- 6 евро , бензин - 1.3 евро.....
  и вместо за Пари-стачкуваме за екология , за права на гейовете..

  докато има глупаци-ще има и инвеститори...........
  които ще режат клона в-у който седят

  нямам експертно мнение отн. този проект...
  .но все си мисля,че не може ние да сме най...........
  ако ние сме се сетили.......
  трябва да сме го видели някъде;)

  всичко в БГ е българско ;).........дори кризата ни е българска .........

 • 7
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2

  Грешно са си направили сметката. Това което предлагат не е ли същото, което ще предлагат и мултиплексите?

  Това че казват че цифровата ТВ ще е безплатна вярвате ли го? Ще има 7-8 програми безплатни. А останалите 40 канала в мултиплексите с какво ще се запълнят? Естествено че с платено съдърание - Фокс, Дискавъри и т.н.

 • 8
  inspektora avatar :-|
  inspektora

  Не е толкова безмислено, колкото на някои им се струва. Тук не става въпрос за влизане на нови играчи, а за разширяване на портфолиото на съществуващите. На всички, които са в бранша им е ясно, че не предлагаш ли пакетна услуга (TV, Net, Voice) не можеш дълго да оцелееш. А все още има такива, които нямат TV или пък е с ограничено покритие. Така че, модела не е за подценяване, а дали ще проработи само времето ще покаже.

 • 9
  kaizersoze avatar :-|
  kaizersoze

  Голяма грешка - клиента не се интересува, дали телевизията, интернета и каквото и да е друго се доставят по кабел, сателит, с гълъби или по пощата....интересува се от удобството, цената и т.н.

  Цените, които плащат домакинствата са толкова близко до коста на съдържанието, че още един доставчик на едро, просто няма шанс. Виждал съм подобни проекти в други доставчици на ТВ и телекоми и много от тях се провалиха. Поредно изхвърляне на пишман бизнесмени.

 • 10
  gost22 avatar :-?
  gost22

  До коментар [#5] от "TPOTOAP":
  Глупости. Това същото го разправяха и онези с мобифоните... "малки" сме били за конкуренция между няколко оператора, щяло да стане "на източният фронт"... а сега имам хиляди минути срещу десетина лева, вместо такса два лева за минута. ;)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Намери ми наемател

Намери ми наемател

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.