Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
14 24 мар 2013, 19:15, 7896 прочитания

Кой иска да кредитира БЕХ

Citibank и Deutsche Bank кандидатстват за заема за 250 млн. евро и за облигациите. Емисията привлече и J.P. Morgan, HSBC и Societe Generale

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България

Агенцията не очаква политическата нестабилност да ескалира и да разклати финансовата дисциплина

14 юли 2013

Citigroup ще пласира облигациите на БЕХ

Банката първо ще трябва да осигури мостов заем от 195 млн. евро

22 апр 2013

БЕХ ще трябва да емитира облигации

Държавният холдинг прекрати процедурата за теглене на заем за 250 млн. евро, с който да плати стар кредит

14 апр 2013

Златният заем на НЕК

Държавната компания е сключвала лихвени сделки, с които заемът за "Белене" се е оскъпил с над 36 млн. лв.

10 апр 2013

НЕК била ощетена с 36 млн. лв. заради заема за АЕЦ "Белене"

Проверката на финансовата инспекция показа множество нарушения на обществената поръчка за кредита

10 апр 2013

Кой да направи енергийния одит?

Успехът на проверката зависи от това коя европейска структура ще се захване с нея

22 мар 2013

БЕХ търси първо заем, после ще го покрива с облигации

Не е ясно откъде холдингът ще осигури инвестицията в рамките на 1 млрд. евро за участието си в "Набуко"

10 мар 2013

Милиард във вторник, половин в четвъртък

За два дни БЕХ се поправи и намали тавана за дълга, който може да поеме, от 1 млрд. лв. на 500 млн. лв.

7 мар 2013
Само две международни банки искат да дадат 250 млн. евро кредит на "Български енергиен холдинг" (БЕХ), докато за алтернативата - облигационна емисия с мостов заем, кандидатите са пет. Това съобщиха за "Капитал" два независими източника. Официално от държавния мегахолдинг няма информация, въпреки че срокът за подаване на оферти изтече на 21 март.

Двата кандидата с интерес към заема са Citibank и Deutsche Bank, казват източниците. Двете банки са подали оферти и за облигационната емисия (там Citibank е в консорциум с Raiffeisen). Останалите кандидати за пласирането са J.P. Morgan, HSBC и Societe Generale. Предложение е имало и от Goldman Sachs, но офертата е била непълна, затова не е допусната още на първото техническо отсяване.

Интересът към процедурата може да бъде определен като умерен. Първоначално от холдинга бяха заявили, че за заема са се презентирали 30 банки. Впоследствие обаче в списъка на подалите оферти попаднаха само топ имена, защото БЕХ беше ограничил правото за участие до световните финансови лидери. Сега въпросът е кой от двата варианта ще избере държавният холдинг. Едната възможност е да предпочете по-лесният с взимането на кредит, където кандидатите са малко и цената на заема може да е по-висока. Втората е облигациите, които са по-сложни като инструмент, но може да са финансово по-изгодни и ще гарантират по-голяма прозрачност около иначе потайния държавен мастодонт. Изборът трябва да бъде направен скоро, тъй като БЕХ трябва спешно да осигури средства за падежиращия през май заем на НЕК от 195 млн. евро за АЕЦ "Белене".

Мостов заем преди облигациите

Около процедурата първоначално имаше объркване, защото изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов беше казал, че е възможно да се изтегли кредит и да се емитират облигации, което малко по-късно беше обявено като две отделни алтернативи. След като потенциалните участници са изчели документите на БЕХ, става ясно, че в конкурса за дълговата емисия всъщност първо се търси мостово финансиране от минимум 195 млн. евро (за плащане на кредита, падежиращ на 12 май). То ще е за шест месеца с опции за продължаване от 3 или 6 месеца, т.е. максималният срок ще е година. През това време трябва да се пласират облигациите."Мостовото финансиране трудно може да бъде осигурено от една банка, познавайки лимитите им за заеми. Затова БЕХ е по-разумно да избере варианта на синдикиран заем, в който да се включат три банки", коментира представител на един от кандидатите. Самият Андонов също е коментирал многократно, че най-вероятно рефинансиращият заем ще бъде от синдикат от банки.

Колкото и начална да е фазата, засега има първоначални предположения каква лихва може да се постигне по мостовия кредит - тя е около 3-3.5%, като правилото било, че на всяко тримесечие лихвата се вдигала леко. На същите нива се очаква да е доходността и по облигациите. Това обаче е условно и променяемо по ред причини. Първо, никой не може да прогнозира как ще е пазарът в евросъюза през идните месеци. Второ, има и местен политически риск, защото през май предстоят избори и не е ясно дали ще се формира устойчиво мнозинство и правителство, а още по-малко с какви идеи ще е то. В момента например чуждите банки нямали огромен апетит към България, след като чували за опитите за отнемане на лиценза на ЧЕЗ.

Третата несигурност идва по линия на самата БЕХ. Кандидатите не разполагат с актуална информация за финансовото състояние на холдинга и дъщерните му дружества. От въпросите и отговорите по процедурата, качени на сайта на БЕХ, става ясно, че индивидуалните отчети за миналата година ще бъдат дадени на отсетите във втората фаза кандидати. Консолидираните отчети за шестмесечието на 2012-а и за цялата година обаче все още се проверяват от одитора. "Надяваме се да можем да предоставим консолидирани шестмесечни данни към края на март, а консолидирани годишни за 2012 г. - до края на април", пише в отговорите.

Малка част от информацията вече е налична покрай изготвянето на рейтинг на холдинга от Fitch. В мотивите си агенцията посочва, че холдингът държи 87% от средствата си в една банка и това представлява риск. "Слабост за ликвидността на средствата на БЕХ е фактът, че той държи почти всичките си пари в една банка", пише в документа. Сред другите мотиви за понижението са слабостите на регулаторната рамка и планираните увеличени капиталови разходи за периода 2013-2015 г. Регулираните цени, които осигуряват видимост на паричните потоци, не са задоволителни по отношение на инвестициите на холдинга.

Според данните, цитирани от Fitch в края на септември 2012 г., паричните средства на БЕХ са били 717 млн. лева (става дума за консолидираните данни на групата БЕХ за този период). Агенцията ги определя като "задоволителна ликвидност" срещу краткосрочните задължения (около 520 млн. лева). Fitch обаче отбелязва като проблем "слабата диверсификация" на парите по банки. Грубата сметка показва, че около 623.8 млн. лева на групата са в една банка. В края на 2011 г. година изтече неофициална справка с близки параметри. Тя показа, че държавните енергийни дружества държат 630 млн. лв. на депозит в Корпоративна търговска банка - 77% от общо 825 млн. лв. Финансовата институция е известна като предпочитаната банка на властта, защото вече при второ правителство голяма част от парите на държавните фирми се депозират в нея.

Априлски избор

През тази седмица екипът на БЕХ трябва да разгледа подробно получените предложения, да изготви класация и вероятно в края на тази или началото на следващата седмица да обяви кои са подбраните кандидати за следващата фаза. Те ще трябва да внесат гаранция за участие от 100 хил. лв. От обявите за процедурите става ясно, че оферти за заема се чакат на 20-ия работен ден, т.е. на 4 април. Те трябва да включват размера на заема, надбавка към 3/6-месечен Euribor, предварителни такси и агентски разходи. Срокът на кредита е между 3 и 5 години.

Облигациите ще са за 250 млн. евро с матуритет от 5 до 7 години, става ясно от публикуваното съобщение на холдинга. Като валути са определени долар или евро. Те ще се търгуват публично вторично, без да е изрично упоменато на кои международни борси.

Не е ясно и в кой момент ще бъде взето решението на дилемата - заем или облигации с мостов кредит в началото. Държавният холдинг обаче си е запазил правото да прекрати всяка една от процедурите, без да дължи нищо на участниците. Иначе разходите и при двете опции били сходни.

Засега неформално се твърди, че БЕХ предпочитали заема. За публичния интерес обаче варианът с облигациите изглежда по-смислен, защото цената може да е по-ниска и за пръв път ще има повече прозрачност около управлението на държавните енергийни фирми.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

2 март 2018г.
Sofia Event Center

capital.bg/emobility

E-mobility and The Future of Urban Transportation ForumТеми в програмата:
Политики за стимулиране на чист транспорт
Бъдещето на градската мобилност
Дигиталнa трансформация в транспорта и технологични иновации
Каква икономика стои зад новата градска мобилност
Как Мобилността като услуга (MaaS), ще революционизира и промени градовете


Прочетете и това

Barclays завърши с годишна загуба от близо 2 млрд. паунда Barclays завърши с годишна загуба от близо 2 млрд. паунда

Британската банка обеща на инвеститорите да възстанови размера на дивидентите

24 фев 2018, 656 прочитания

Залогът на Bridgewater срещу европейските акции разделя пазара Залогът на Bridgewater срещу европейските акции разделя пазара

Специалистите нямат единна позиция за решението на най-големия инвестиционен фонд в света

24 фев 2018, 723 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Най-важното за данъчните рискове при бизнес пътувания

Запис от уебинара за данъчните, осигурителните и миграционните последици от командироването на служители в страната и чужбина, организиран от EY и Кариери

Поставяйте си ясни цели и ги следвайте

Стойка Зеленгорова, участникът с най-висок финален резултат в програмата на "Капитал" и MDV Professional Education School of Finance and Accounting for Young Professionals, разказва как обучението ще повлияе на бъдещото й кариерно развитие

Стажове, стипендии, конкурси (19 - 25 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

За да бъдете успешни, фокусирайте се върху крайната цел, но я разбийте на по-малки, постижими цели

На гости в рубриката "Пет минути със..." е Манди Хиксън, бивш пилот на Кралските военновъздушни сили, а към настоящия момент - лектор и коуч

Стажове, стипендии, конкурси (22-28 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Сделките в САЩ движат пазара на сливания и придобивания

През първото тримесечие този пазар в световен мащаб е нараснал с 6% до 430.4 млрд. долара

Черната каса на държавата

Скандалът за задълженията към чужди здравни каси извади на светло основния проблем в здравната система - парите в нея не стигат

Vans и триумфът на класиката

Как двама дизайнери съживиха калифорнийския производител на кецове в компания за 2.3 млрд. долара

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Календар и домашно кино

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

Кино: "Принцесата на покера"

За печалбата от загубите е режисьорският дебют на големия сценарист Арън Соркин

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 8

Капитал

Брой 8 // 24.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал"

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 24.02.2018 Прочетете